Albert Einstein Kimdir? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Albert Einstein bilim dünyasında adını sıkça duyduğumuz, gelişen dünyanın gelişmesinde büyük katkıları ile bilinen bilim insanıdır. 1879 yılında Almanya’da hayata gelen ve hayatı boyunca bilim çalışmalarını yürütebilmek üzere oradan oraya göçen Einstein özellikle fizik alanında katkıları adını tarihe kazımıştır.
Yahudi bir teorik fizikçisi olan Einstein, fizik ve matematik alanında kayda değer birçok buluşun sahibidir. Yaptığı çalışmalar ile 1921 yılı Nobel Fizik Ödülünün de sahibi olmuştur.
Albert Einstein Hayatı
Albert Einstein Alman imparatorluğu kapsamında bulunan Ulm şehrinde 14 Mart 1879 yılında dünyaya gelmiştir. Aşkenazi Yahudi bir ailenin çocuğudur. Ailesinin 1880 yılında taşınması üzere hayatının ilk yıllarında Münih’te bulunmuştur. Bu süreçte babası ve amcası bir elektrik şirketi kurmuşlardır.
Hermann Einstein olarak tanınan babası ve Pauline Einstein olarak bilinen annesi ile hayatının ilk yıllarında oldukça güzel bir çocukluk geçirmiştir. Annesi oldukça yetenekli bir piyanistti. Henüz 2 yaşlarındayken bir kız kardeşi olmuştur.
Minik Albert’in okula başlamadan önce konuşma güçlüğü çekmesi nedeni ile birçok kez hastaneye gittiği bilinmektedir. Öyle ki hastanedeyken bir gün babası ona bir pusula vermiştir. Bu pusula onun için çok büyük bir ilgi kaynağı olmuştur.
Einstein ve Okul Hayatı
Albert Einstein’ın ailesi dindar bir yapıya sahip değildi. Daha çok çocuklarının eğitimi ile ilgilenen iki ebeveynlerdi. Bu nedenle Albert’i 5 yaşındayken iyi eğitim verdiklerine inandıkları bir Katolik Hristiyan okuluna yazdırmışlardır.
Einstein okuldayken sürekli yüksek notlar almaktaydı. Öyle ki birinci sınıfı doğrudan atlamıştı. Ne yazık ki okulunu hiç sevmiyordu. Okuldaki ezberci anlayış ve disiplin kuralları onun okuldan hoşlanmamasına neden olmaktaydı. Bununla birlikte annesi tarafından keman desleri aldırılmıştı. 6 yaşından 14 yaşına kadar keman dersleri aldığı bilinmektedir.
Einstein henüz 10 yaşına gelmeden okuduğu okuldan ayrıldı. Sonrasında ise Luitpold Gymnasium okulunda eğitim aldı. Burada Latince ve Antik Yunanca dil eğitimi aldı. Ayrıca eğitim süreçleri boyunca coğrafya, matematik ve edebiyat gibi modern dersleri de almıştır.
Sıkı disiplin kuralları nedeni ile ayrıldığı Katolik okuldan sonra Luitpold Gymnasium da sıkı kuralları ile Einstein’ı rahatsız ediyordu. Öyle ki sürekli öğretmenler ile girdiği polemikler nedeni ile pek sevilmiyordu. Babasının şirketinin iflas etmesi üzerine ailesi İtalya’ya taşındı. Einstein de sıkı kuralları bulunan o okulda daha fazla kalamayarak okulunu değiştirdi.
Lise ve yüksek öğrenimi için İsviçre’ye gitmiştir. İsviçre’de eğitimini tamamladıktan sonra üniversitede iş bulamadı. Bunun üzerine yakınlarda bulunan bir patent ofisinde müfettişlik yapmaya başladı. O dönemde çalışmalarını içeren bazı makaleler yayımladı. Makaleleri ileride fizik alanında devrim yaratacaktı. Kendisi henüz bunu bilmiyordu.
İsviçre’den Almanya’ya geri dönüşü ise 1914 yılında Max Planck’ın isteği ile olmuştur. 1921 yılında Fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmalar nedeni ile Nobel Fizik Ödülünü almıştır. Bu ödül onun tanınması ve ünlenmesinin ilk basamağıydı.
Dönemde Nazi güçlerin yükselmesi nedeni ile tekrar Almanya’yı terk etmek zorunda kaldı. Bu sefer kendine seçtiği yer ise Amerika Birleşik Devletleri’ydi. Hayatının geri kalanını da New Jersey’e bağlı bulunan Princeton’da geçirmiştir.
Einstein ve Evlilik Hayatı
Einstein, Sırp kökenli bir kadın olan Mileva Maric ile evlenmiştir. Mileva ile tanışıklığı ise yüksek öğrenim yıllarına dayanmaktadır. 1903 yılında çiftin evlendiği bilinmektedir. Ancak evliliklerinin öncesinde Mileva’nın hamile kalması üzerine eğitimi yarım kalmış ve ailesinin yanına gitmiştir.
Doğan çocukları hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Çocuğun evlatlık verildiği ya da salgın hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmiş olabileceğine dair fikirler mevcuttur. Çift evlendikten sonra iki oğulları olmuştur. Çocuklarının isimleri ise Hans ve Eduard olarak bilinmektedir.
Einstein’ın Mileva ile olan evliliği teyzesinin kızı ile ilişkisi olması nedeni ile bitmiştir. 1919 yılında çiftin boşandıkları bilinmektedir. Boşandıktan birkaç ay kadar sonra Einstein teyzesinin kızı olan Elsa ile evlenmiştir. ELsa’nın önceki evlilğinden iki kızı vardı. Einstein’ın da iki oğlu bulunuyordu. Bunun dışında ikilinin yeni evliliklerinden çocukları olmamıştır.
Einstein’ın Ölümü ve Beyninin Çalınması Olayı
Einstein 18 Nisan 1955 yılında hayatını kaybetmiştir. Ölüm nedeni olarak iç kanama tanısı konmuştur. Hayatını kaybettiğinde 76 yaşındaydı. Otopsi sürecindeyken beyni çalındı. Vücudu ise yakılmak üzere ailesine teslim edildi.
Beynin çalınmasından sonra uzun bir süre polemik oldu. Daha sonra otopsi doktoru Harvey beyni araştırmak istediğini dile getirince aile durumu kabul etti. Einstein’ın beyni 50 yıldan uzun süre Harvey’de araştırılmıştır. Sonrasında ise Harvey ölmeden birkaç yıl önce tekrar otopsi yapılan hastaneye iade edilmiştir.
Albert Einstein’ın Dini ve Politik Görüşleri
Albert Einstein yaşadığı dönemde etkin olan Nazi hareketine karşı ciddi anlamda karşıt bir görüşe sahipti. Öyle ki görüşleri nedeni ile Amerika’ya dahi göç etmiştir. Hatta bilim adamlarına Naziler tarafından yapılan büyük baskılar sonrasında Atatürk’e bir mektup yazmış ve bilim insanlarının Türkiye tarafından kabul edilmesini istemiştir.
Einstein aynı zamanda Yahudilerin bir ulusu olması gerektiğini düşünüyordu. Bu nedenle İsrail’in kuruluşunu desteklemiştir. Bu destek silahlanma ve orduya yönelik bir destek değildir. Einstein Arapları da kapsayan iki uluslu bir devlet hayali ile İsrail’i destekliyordu.
Einstein’in asıl politik görüşü ise sosyololizmden yanadır. Hayatı boyunca birçok kez sosyalizmi desteklemiş ve tek bir hükümet altında tüm dünya fikrini sevmiştir.
Einstein’ın dini inancının ise herhangi bir kalıba sığdırılması mümkün değildir. Kendini ateist ya da panteist olarak tanımladığı zamanlar olmuştur. Dinlerin batıl inançlardan oluştuğuna inanmaktaydı. Einstein tarafından ifade edilen bazı görüşlerde onun dünyanın muhteşem bir ahenk ile yaratılışından ötürü bir yaratıcı olduğuna inandığı yönünde olmuştur.
Tam olarak kendisinin görüşünü söylemek mümkün değildir. Çünkü Einstein da farklı zamanlarda farklı dini görüşleri ile kendini insanlara tanıtmıştır.
Albert Einstein Buluşları
- Fotoelektrik etkisi,
- İzafiyet teorisi özel görelilik,
- İzafiyet teorisi genel görelilik,
- Kuantum fiziği ve belirsizlik,
- Kütle enerjisi denkliği.
- Albert Einstein Eserleri
Albert Einstein günümüze kadar ulaşan birçok kitap ve makale yazmıştır. Albert Einstein tarafından yazılan ve günümüzde hala araştırmalara kaynak olan kitapları;
- 1920 yılı, Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum,
- 1921 yılı, Görelilik’in Anlamı.
- 1924 yılı, Tek Atomlu İdeal Gazların Kuantum Kuramı,
- 1926 yılı, Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar,
- 1930 yılı, Siyonizm Hakkında,
- 1933 yılı, Niçin Savaş,
- 1934 yılı, Gördüğüm Kadarıyla Dünya (denemeler),
- 1934 yılı, Felsefem,
- 1938 yılı, Fiziğin Evrimi,
- 1949 yılı, Otobiyografik Notlar,
- 1950 yılı, Denemeler.
Yukarıda yer alan kitaplarının yanı sıra hayatı boyunca birçok makale de yazan Einstein’ın kitaplarından hariç olarak 10 adet de makalesi olduğu bilinmektedir. Makalelerini 1905 ile 1917 yılları arasında yazmış, daha sonraki yıllarda fikir ve görüşlerini kitap halinde sunmayı tercih etmiştir.
Albert Einstein Ünlü Sözleri
Albert Einstein bilim dünyasına katkıları ile bilinen ünlü bir bilim insanıdır. Kendi tarafından söylenen bazı sözler ise günümüzde dahi yüksek değer görmektedir. İşte Einstein ünlü sözleri;
- İnsan aklının sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.
- Kader, otoriteyi aşağıladığım için beni bir otorite haline getirerek cezalandırdı.