Arşimet Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları

Arşimet Neyi Buldu? Arşimet yaşadığı dönemin en büyük bilim insanı olarak bilinmektedir. Birçok farklı buluş üzerinde imzası bulunan Arşimet kendini çok yönlü olarak geliştiren bilim insanlarından biridir.

Milattan önce 287 yılında Sicilya’da doğduğu bilinen bilim insanı yetkin bir ailenin çocuğu olarak yaşamıştır. Babası Phidias olarak bilinmektedir. Phidias döneminin ünlü astronomlarından biridir. Arşimet eğitimini İskenderun’da almıştır.

Arşimet aynı zamanda bilinen ilk bilim insanıdır. Mekanik alanının temellerini atan kişidir. Kendisi suyun kaldırma kuvvetini keşfetmiştir.

Arşimet Hayatı

Arşimet Sicilya Sirakuza’da doğmuş eğitimli bir ailenin çocuğudur. Babasının da bilim insanı olmasından kaynaklı eğitimine ciddi anlamda önem verilmiştir. Döneminin önemli bilim merkezlerinden biri olan İskenderun’da eğitim almıştır.

Yaklaşık 75 yıl yaşadığı bilinen Arşimet bilim dünyasına çok büyük katkılar sunmuştur. Kendisinin hayatı hakkında pek bir bilgi yoktur. Hayatının bilinmemesinin en büyük nedeni bilinen en eski bilim insanı olmasıdır.
Arşimet’in ölümü hakkında ise bazı rivayetler bulunmaktadır. Rivayetler arasında en sık duyulan ise diyagram tasarımı ile ilgilidir. Arşimet’in diyagram tasarlarken yaşadığı şehrin başkaları tarafından ele geçirilmesi ile Milattan önce 212 yılında öldürülmüştür. Kendisinin öldürülme nedeni olarak çalışırken Romalı askerlere itaat etmemesi olduğu bilinmektedir.

Arşimet’in mezarının yeri de tam olarak bilinmemektedir. Kendisine ait bir mezar olduğuna dair iddialar olsa da kanıtlanamamıştır. Bu iddiaların olduğu yer ise Sirakuza olarak bilinmektedir.

Arşimet ve Mekanik Üzerine Çalışmaları

Arşimet ve mekanik üzerine çalışmaları bilim dünyasını derinden etkilemiştir. Denge prensibine ait ilk çalışmalar Arşimet tarafından yapılmıştır. Kendisi eşit ağırlıkların dengede duracağını ilk kez fark eden ve hayatta kullanmaya karar veren kişidir.

Arşimet ve kendisinin denge üzerine doğruladığı teoriler ise aşağıdaki gibidir;

  • Eşit ağırlıklar eşit kollara asıldığında denge halinde kalırlar.
  • Eşit olmayan kollardaki eşit olmayan ağırlıklar var ise f1a= f2b koşulu sağlanmadan denge mümkün olmaz.
İlginizi Çekebilir  Tycho Brahe Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Arşimet’in yukarıdaki çalışmasına dayanarak şu söz ünlenmiştir. “Bana bir dayanak noktası verin ve Dünya’yı yerinden oynatmamı seyredin.”

Sıvıların Dengesi Kanunu

Arşimet tarafından keşfedilen başka bir kanun da sıvıların dengesi kanunudur. Sıvıların dengesi Arşimet’in kendi adı ile bilinir. Bu kanunun keşfedilmesi ise ilginç bir hikayeye dayanır. Kral 2. Hieron kendisine bir taç yaptırır. Ancak yaptırdığı tacın tamamen altından olmadığına dair şüpheleri vardır. Altın tacın içerisine gümüş malzeme karıştırılıp karıştırılmadığına dair araştırılma yapılmasını ister.

Kralın bu amaçla Arşimet’e başvurması ile birlikte bir süreç başlar. Uzun süre araştırma yapan Arşimet sonunda sokaklarda Evraka, Evraka diye bağırarak sonucu ilan eder. Bunun anlamı buldum demektir. Bulduğu ise sıvıların dengesi kanunudur.

Sıvının içerisine daldırılan madde ağırlığınca su taşırır. Altın tacın taşırdığı su ile altının taşırdığı su miktarı kıyaslanarak bu sorun çözülebilirdi. Meşhur evraka sözcüklerinin hikayesi de bu şekildedir.

Arşimet ve Sirakuza Savunması

Arşimet hayatının son yıllarıda iken yaşadığı şehir işgal edilir ve siyasi bağlamda değişkenlikler meydana gelir. Kendisi şehri savunmak üzere yardım talep edilen kişidir. Siyaset ve Arşimet arasında her zaman soğuk ve uzun bir mesafe vardı. Ancak içinde bulunduğu koşullar onu bu savunmaya mecbur bırakıyordu.

Roma gemilerinin tehditlerinden kurtulmak için tasarlanan dev bir kerpeten kıyılara gizlenmişti. Bu kerpetenin işleyiş tekniği ve mekanizması da Arşimet tarafından bulunmuştur. Arşimet’in şehrini savunmak için geliştirdiği stratejiler sadece dev kerpetenden ibaret değildi. Aynı zamanda yine çok büyük boyutlarda mancınıklar da mevcuttu.

Arşimet hiçbir zaman bir savaş insanı olmadı. Aksine her zaman bilim ile ilgilenen biriydi. Şehrini savunmak zorunda kaldığında Arşimet’in güneş ışınlarını aynalar aracılığı ile düşman gemilere yönlendirdiği ve gemilerin güneş ısısı ile yandığı da söylenir.

Arşimet ve Matematik Çalışmaları

Arşimet ve kendisinin matematik üzerine yaptığı çalışmalar kendisini ilk ve en büyük bilim insanı olarak anmamızın nedenlerinden biridir. Arşimet matematik alanında birçok çalışma yürütmüştür. Kendisinin Parabolun Dörgenleştirilmesi adlı bir eseri de mevcuttur. Bu eserinde integral hesabının temellerini atmıştır.

İlginizi Çekebilir  Francis Bacon Kimdir? Buluşları Nelerdir?

İntegral hesabının temelleri olan bağıntıya günümüzde Arşimet ilkesi adı verilmektedir.

Arşimet ve Geometri Çalışmaları

Arşimet pi değerini bulan bilim insanıdır. Pi değerinin ilk kez ifade edlimesi ve bir aralık şeklinde gösterilmesini sağlayan Arşimet aynı zamanda geometri alanında birçok faydalı eser de bırakmıştır. Dairenin alanı ile pi değerinin aralığının hesaplamasını yaparak geometri alanında da katkı sağlamıştır.

Arşimet Tarafından Yapılan Çalışmalar

Arşimet tarafından yapılan çalışmalar temel olarak savaş sırasında savunmayı esas alan çalışmalardır. Bununla birlikte sıvı yükseltmeye yarayan bir pompa da icat etmiştir. Kendisinin çalışmalarını maddeler halinde sıralamak gerekirse;

  • Suyun kaldırma kuvvetini keşfetmiştir.
  • Hidrostatik ve statik kanunları keşfetmiştir.
  • Sıvının dengesi kanununu keşfetmiştir.
  • Denge prensibi fikrinin sahibidir.
  • İntegral hesaplamayı bulan kişidir.
  • Arşimet vidası ile suyu kaldırmaya yarayan bir pompa icat etmiştir.
  • Arşimet pençesi adı verilen bir savunma silahı icat etmiştir.
  • Architonnerre adı verilen bir savaş topu icat etmiştir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı