Balmumu Nedir? Nerelerde Kullanılır, Özellikleri, Faydaları

Balmumu Nedir? Sofralarımıza gelen bal peteklerinin oluşumunda arıların büyük bir performans gösterdiklerini biliyoruz. Petek oluşumu için çeşitli görevleri yerine getiren arılar bu süreçte balmumu üretimini de gerçekleştirmiş olurlar. Arıların anatomik özelliklerinden dolayı karınlarında salgı bezleri bulunmaktadır. İşçi arılar salgı bezlerini kullanarak balmumu üretmektedirler. Arılar balmumu olmazsa sürekliliklerini koruyamazlar. Arı kolonilerin devamlılığının sağlanması için balmumu olmazsa olmazdır. Arıların yaptığı bu balmumları peteklerin işlenmesini ve balların üstünün kapanarak korunmasını sağlamaktadır.

Balmumu, taze hazırlandığında beyaz renkte olan gıda sınıfı bir mumdur. Daha sonra propolis ve polen renklendiricilerin varlığından dolayı renk sarıya döner. Balmumu, diğer arı ürünlerinden çok daha geniş bir kullanım yelpazesiyle çok zengin bir geçmişe sahiptir.

Tamamen doğal olan balmumu maddesi sağlık sektöründe değerli görülen bir üründür. Balmumu fiyatlarına baktığımızda saf haldeki katkısız olanların neredeyse bal fiyatı ile aynı olduğu görmekteyiz. Ancak balmumu çabuk bozulan kokan bir madde olmadığı için satın aldığınız balmumunu uzun süre muhafaza edebilmeniz mümkündür. Balmumu nedir? Balmumu nerelerde kullanılır? Balmumu nasıl yapılır? Balmumu faydaları nelerdir? Gibi aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabını sizler için derledik. İşte balmumu ile alakalı tüm detaylar.

Balmumu Özellikleri

Balmumu içeriği çok karmaşık olan bir üründür. İçeriğinde 200’den fazla madde vardır. Bileşiminde ise 50 civarında farklı aromalar yer almaktadır. Balmumunun içerisinde glukoz, früktoz ve sakkaroz bulunmaktadır. Bu yönü ile ballar ile benzerlik göstermektedir. İşçi arılar bal peteklerindeki örüntüyü oluşturmak için balmumu yapmaktadırlar.

Balmumu Nasıl Yapılır?

Arılar 12 – 18 günlükken bal üretme çalışmaları sırasında salgıladıkları maddeler sonucu balmumu yapmaktadırlar. Balmumu yapım aşamasında önce beyaz renktedir. Ardından arıların çalışmaları sonucu renk değiştirirler. İşçi arılar bir kilo balmumu yapabilmek için neredeyse on kilo bal yemektedirler. Balmumu oluşumunu sağlayan en önemli madde nektardır. Nektarın az olduğu zamanlarda balmumu üretimi için daha fazla bala ihtiyaç duyulmaktadır. Bu orana bakıldığında balmumu fiyatlarına şaşırmamak gerekir. Arıların balmumu üretebilmeleri için en uygun sıcaklık 35 C’dir. Balmumu arıların yoğun çalışmaları sonucu meydana getirilen bir üründür. Arıların elde ettikleri madde eritilerek çeşitli şekillere dönüştürülür. Şekillendirilen balmumları satışa sunularak halk ile buluşturulmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Information About Oxford University?

Balmumunun Organik Olduğunu Nasıl Anlarız?

Sektörde her şeyin çakması olduğu gibi balmumunun da saf olmayan çeşitleri bulunmaktadır. Balmumunun doğal olduğunu anlamak mümkün mü? Balmumunun doğal olduğu nasıl anlaşılır? Gelin birlikte püf noktalarını mercek altına alarak orijinal balmumu nasıl olur öğrenelim.

  • Doğal balmumu, benzin içerisinde erimektedir.
  • Doğal balmumu, ateşin içine atıldığında yandığı gözlenmektedir.
  • Doğal balmumunun kokusu vardır ve yoğun bir şekilde hissedilmektedir.
  • Doğal balmumu çiğnenebilir yapıdadır. Tadı kötü değildir ve ağızda kötü bir his bırakmaz.
  • Doğal balmumuna eter damlatılarak yüksek derecede ısıtılırsa eridiği gözlenmektedir. Sahte balmumlarında bu durum yaşanmaz.
  • Doğal balmumu, suda erimez.
  • Doğal balmumu, esnek bir yapıya sahiptir ve çektiğiniz uzayan parçaları vardır.

Balmumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Balmumu Faydaları

Balmumu evin içindeki kötü enerjiyi ve zararlı gazları yok etme özelliğine sahiptir. Balmumu yakarak evinizde muhteşem bir kokunun yayılmasını sağlayabilirsiniz.

  • Solunum rahatsızlığı yaşayan bireylerin yaşamını kolaylaştırmaktadır.
  • Soğuk algınlığı sonucunda meydana gelen öksürük sorununu ortadan kaldırarak daha kolay yutkunmayı sağlamaktadır.
  • Saç bakımında faydalı bir üründür. Saçların daha canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olmaktadır.
  • Alerjik reaksiyonlar sonucu meydana gelen kaşıntı ve cilt tahrişlerini rahatlatmaktadır.
  • Bal kovanlarının kirlenmesini önlemektedir. Bal peteğini koruyucu görev üstlenmektedir.
  • Eski dönemlerde ölülerin mumyalanmasında kullanılan bir üründür.
  • Eklem ve kas hastalıklarında tercih edilen faydalı bir üründür.
  • Gıdaların muhafaza edilmesinde kullanılmaktadır. Ürünlerin bozulmasını önleyerek taze kalmalarını sağlamaktadır.
  • Vücutta çıkan şişliklerin inmesini hızlandıran bir üründür. Az oranda da olsa şişliklere iyi geldiği bilinmektedir.
  • Astım ve sinüzit hastalıklarında rahatlatıcı etkiye sahip bir üründür.
  • Sentetik ve kimyasal mumların aksine zararı olmayan doğal bir mumdur. Işık gücü de oldukça dengelidir ve dalgalanma yapmamaktadır.
  • Yoga ve meditasyon gibi huzur bulmanızı sağlayan etkinliklerde yardımcı bir unsurdur. Rahatlamanızı ve stresten uzaklaşmanıza yardımcı olur.
  • Cilt bakımı için kullanılabilecek sağlıklı bir üründür. Cildinizin ihtiyacı olan nemi verir ve kurumasını engeller.
  • Cildin daha parlak, genç ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktadır.
  • Akne ve sivilcelere iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra egzama ve sedef hastalarının kaşıntılarını ve yaralarına iyi gelen bir üründür.
İlginizi Çekebilir  Free Chegg Accounts 2023 | Premium Account And Password

Balmumunun Zararları

Balmumun steril ortamda yapıldığından emin olunması çok önemlidir. Ancak doğal balmumlarının vitamin değerleri mevcuttur. Diğer türlü yapay balmumlarının hiçbir yararı yoktur aksine zararları mevcuttur. Yapay balmumlarından doğal yöntemlerin aksine ilaçlamalar ile uygulamalar yapılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit eden bir faktördür. Balmumunu tüketmek de tavsiye edilmemektedir. Çünkü vücut balmumunu eritebilecek bir sisteme sahip değildir. O yüzden erimeyen balmumlarının bağırsaklara yapışma riski bulunmaktadır. Balmumu alacaksanız bildiğiniz güvenilir firmalardan almanızı öneriyoruz. Aksi takdirde rastgele bir firmadan alırsanız sağlığınızı riske atmış olma ihtimaliniz yüksek olacaktır.

Balmumu İçeriğinde Neler Vardır?

Balmumu tamamen organik ve içeriği bakımından zengin bir üründür. Balmumu içinde; yüzde 13,5 ve yüzde 15 yağlı asitler, yüzde 70 – 75 civarı karışık eterler, yüzde 12 – 15 civarı karbonhidratlar yer almaktadır.

Balmumu Nerelerde Kullanılır?

Balmumu birçok sektörde kullanılmaktadır. Hak ettiği daha tam anlamıyla görmeye başlamasa da yavaş yavaş popüler olma yolunda diyebiliriz. Balmumu kullanım alanları arasında birbirinden farklı sektörlere rastlıyoruz. Örneğin; marangozlar mobilya parlatılmasında balmumu kullanırlar. Kozmetik, boya ve arıcılık sektörlerinde de balmumu oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Parfüm yapımlarında balmumu aromasından yararlanılarak çeşitli koku bileşenleri elde edilirken küçük ev dekorları yapılırken de balmumu kullanılmaktadır. Son olarak balmumu ham şekilde sadece şekil verilerek mum olarak da kullanılmaktadır.

Tıp alanın birçok faydası olan balmumu, ilaç üretimlerinde kullanılan bir maddedir. Merhem ve kremlerin içeriğinde de yer alan bitkisel ürün cilt sağlığını olumlu etkilemektedir. Su geçirmez ürünlerde, sağlam iplik yapımında ve ayakkabıcılıkta da tercih edilen değerli bir üründür.

Balmumu Maskeleri çoğu kişinin evinde kolayca yapabileceği tariflerden meydana gelmektedir. Bakım ürünlerine bir sürü paralar harcadığımız şu günlerde hem cebimizi hem sağlığımızı güvence altına alarak balmumu maske tariflerinden yararlanabiliriz. İşte balmumu maskelerinin malzemeleri ve maskelerin kullanımı ile alakalı tüm detaylar yazımızda.

Balmumu Dudak Kremi

Kışın sert havalardan dolayı dudaklarımız oldukça sık çatlamaktadır. Dudak çatlağı sorunundan kurtulmak ve bunun için bitkisel bir çözüm arayanlar için en uygun seçeneklerin biri şüphesiz balmumudur. Hem organik hem de pratik bir tarif ile kendi dudak kreminizi yaparak yumuşacık bir kış geçirebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken şey kaynar su üzerine bir tabak yerleştirmeniz. Tabağın içine 20 – 30 gram civarı isteğinize göre balmumu koyarak erimesini bekleyin. Ardından içine bir kaşık bal ve bir miktar zeytinyağı ekleyin. Bunlara ek olarak keten tohumu yağı ve nane yağı damlatabilirsiniz. Tabaktaki ürünleri bütünleşip kıvam alana kadar karıştırmaya başlayın. Karıştırma işleminiz bittiğinde tabaktaki dudak kreminizi küçük bir kaba boşaltarak günlük kullanıma uygun hale getirin. Bitmiş bir dudak kreminiz varsa içine bu karışımı dökerek bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Dudak kremi donarak satın alınmış kremlerden farksız hale gelecektir.

İlginizi Çekebilir  Free Steam Accounts (With Games) 2023 | Account & Passwords

Balmumu Cilt Nemlendirici

Cilt düzenli olarak bakım ve özen gösterilmesi gerekilen bir yerdir. Cilt bakım rutinlerinde birden fazla yöntem ve malzeme deneyerek en etkili nemlendirici tariflerine ulaşabilirsiniz. Cilt bakımları yaparken balmumundan faydalanmanız nem dengenizi korur, cildinizin canlı görünmesini sağlar ve cildinizin gerek duyduğu vitaminleri karşılar. Balmumu cilt nemlendirici için çok kolay ve pratik bir tarif ile sizlerleyiz. Balmumu ile badem yağı kullanarak günlük olarak kullanabileceğiniz nemlendirici yapabilirsiniz. 30 gram balmumuna 120 gram badem yağı ekleyerek karıştırın. Uygun kıvamı yakalamak için biraz su ekleyerek karıştırmaya devam edebilirsiniz. Nemlendirme oranını arttırmak için E vitamini ekleyin. Son olarak hoş bir koku isteyenler lavanta yağı ekleyebilirler. Elde ettiğimiz nemlendiriciyi kıvama gelene kadar karıştırmalısınız. Daha önceden boşalmış nemlendirici kutularınızdan birine karışımı dökerek günlük kullanıma uygun bir hale getirebilirsiniz. Tamamen doğal ürünler ile elde ettiğiniz nemlendiriciniz kullanım için hazır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı