Bambu Ağacı Nedir? Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?

Bambu buğdaygiller grubunda yer almaktadır. Bambu daha çok sıcak iklimi sevmektedir. Özellikle Asya Bölgesi başta olmak üzere Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da yetişir. Bambu Hint Kumaşı adıyla da bilinmektedir. Bambular dünyanın en uzun büyüyen bitkiler arasında bulunmaktadır. Bambuların kullanım alanları oldukça geniştir. Bambular peyzaj mimarlığında, mobilya sanayisinde, müzik aletleri yapımında, kağıt üretiminde, ilaç üretiminde, tekstil sektöründe, inşaat ve yapı sektöründe park ve bahçe düzenleme işlemlerinde yaygın olarak tercih edilmektedir.

Bambuların aynı zamanda Hint tıp sisteminde de önemli bir yeri vardır. Bambu kırışıklık, kusma, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Doğu kültüründe bambu ağacının bolluk ve şans getirildiğine inanılır. Bunun yanı sıra bambular şans ve dostluğun sembolü olarak bilinmektedir. En büyük bambu türlerini ele aldığımızda kalınlığı 80 cm’e uzunluğu ise 30 metreye kadar çıkabilen bambu türleri bulunmaktadır. Bazı bambu türleri ise az da olsa çiçek açar. Bambu türleri iki tip olarak karşımıza çıkar.

Bunlar Oymak Bambuseae ve Olyreae’dir. Bambuseae daha çok ağaç gibi büyüyen bambu türüdür. Oldukça ince yapraklı ve tahtalaşan kabuklu bambulardır. Olyreae ise ot gibi büyür. Tahtalaşmamıştır ve boyları neredeyse 1 metreyi geçmeyen bambulardır. Bazı bambular hafif acıdır. Eğer bambuyu kaynatırsanız acı tadı gider. Özellikle belirtilmesi gerekir ki Güney Asya’da inşaat yapımında evlerin neredeyse tamamı dayanıklı olduklarından dolayı bambudan yapılır. Hatta bambu sandallar üzerine yüzen evler inşa edilir. Bambu sert ve dayanıklı olduğundan dolayı köprü yapımında tercih edilir. Deniz ve nehirlerdeki su hatları Asya ve Güney Asya’da bambudan yapılır. Antioksidan özelliğinden dolayı kıyafet tekstilinde de bambu ağacından faydalanılır.

Özellikle son zamanlarda ev eşyaları yapımında bambu ağaçları oldukça fazla tercih edilmektedir. Mobilya başta olmak üzere perde, masa, tabak, bardak, bıçak, kavanoz kapakları, tencere kapakları, kaşık yapımında bambu kullanılmaktadır. Bambu eşyalar uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bambu ürünlerin ılık su ile yıkanması gerekir. Bambu eşyaları yıkarken bulaşık telini kullanmalısınız. Aksi taktirde bambu eşyalarınız çok çabuk çizilir. Bambu eşyalarınız üzerinde inatçı lekeler var ise nemli bir bez yardımı ile kolayca çıkarabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Limonun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bunun yanı sıra müzik aletleri yapımında bambu ağacından yararlanılmaktadır. Davul yapımında bambu ağacından faydalanılmaktadır. Kalimba, gitar, flüt, ney, berimbau müzik aletleri bambudan elde edilmektedir. Bambunun kullanım alanları oldukça geniştir. Hatta silah yapımında da bambu tercih edilir. Bambu her ne kadar hafif yapıda olsa sağlam yapısı ile bilinmektedir. Bambudan başta silahlar olmak üzere mızraklar ve ok boruları elde edilmektedir. Hatta Vietnam Savaşı’nda hazırlanan bambudan yapılmış tuzaklar Amerikalı askerlerin adeta korkusu olmuştur. Samuray yayları bambudan elde edilir. Bambu aynı zamanda Karayip ülkesi olarak bilinen St. Lucia’da ulusal bitkidir.

Bambu Ağacı Özellikleri

Bambu Ağacı Nedir? Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?

Bambu ağacının özellikleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır:

  • Oldukça dayanıklı bir yapısı olduğundan dolayı uzun ömürlü bir bitkidir.
  • Bambu ağaçları genelde sıcak iklim bölgelerinde yetişmektedir.
  • Bambu ağaçları güneş ışığını çok sevmeleri ile bilinmektedir. Evde yetiştirilecekse mutlaka güneş ışığı alması gerekmektedir.
  • Boyları 30 metreye kadar ulaşabilmektedir.
  • İçerisinde E vitamini yer almaktadır.

Bambu Ağacı Nerelerde Yetişir?

Bambu ağacı Asya, Güney ve Kuzey Amerika’da ve Afrika’da yetişmektedir.

Bambu Ağacı Faydaları

  • Bambu ağacının faydaları aşağıda maddeler halinde yer almaktadır:
  • Bambu ağaçları karbondioksit emdiklerinden dolay yüksek düzeyde oksijen üretirler.
  • Kalorisi düşük olduğundan dolayı kilo vermenize yardımcı olur.
  • Lifli yapıda olduğu için hazmı kolaylaştırıp sindirim sistemini düzenler
  • Bambu suyu yaralar üzerinde meydana gelen kurtçukların iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar.
  • E vitamini içerdiği için cilde oldukça iyi gelmesi ile bilinir.
  • Özellikle kolon kanseri ile mücadelede adeta kalkan görevi görmektedir.
  • İçerisinde potasyum yer aldığından dolayı tansiyonun düşürülmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Bambu suyu kemik gelişimine çok faydalıdır.
  • Stres, sinir ve depresyon gibi hastalıklar ile karşı karşıya kaldıysanız mutlaka bambu tüketmelisiniz. Bambu sinirleri yatıştırıcı özelliği ile bilinir. Hatta bambu depresyonu azalttığı için depresyon ilaçlarında da tercih edilmektedir.
  • Kuru bir cilde sahipsiniz bambu suyunu cildinize sürdüğünüzde cildinizin kısa süre içerisinde nemlendiğini fark edeceksiniz.
  • Bambu suyu özellikle cilt lekelerine oldukça iyi gelmektedir. Yeterli miktarda düzenli olarak cildinize sürdüğünüz taktirde cilt lekelerinden kurtulabilirsiniz.
  • Bambu saça çok iyi gelmektedir. Saç kepeklerinden kurtulmak istiyorsanız bambu suyu tercih edebilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra saçlarınızın hacminin arttırılmasında bambu suyu çok faydalıdır. Saçlarınızı yumuşaklık ve parlaklık verir.
  • Özellikle soğuk algınlığı, grip kusma gibi hastalıkların tedavi aşamasında bambunun oldukça fazla yararı olmaktadır.
İlginizi Çekebilir  Yulaf Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?

Bambu tohumu ekmek için öncelikle ilk aşama bir yemek kaşığı tuz, bir bardak suyun içinde karıştırıp eritiniz. Buradan sonraki aşamada bambu tohumları burada tuzlu suyun içerisinde 15 dakikalık bir sürede bekletilmelidir. 15 dakikalık süre tamamlandığı zaman bambu tohumları başka bir kapta hazırlanmış olan temiz bir suyun içerisinde dökülerek en az 24 saat bekletilmelidir. Bir sonraki işlemde ise tohum ekimi aşamasına geçiş yapılır. Tohum ekiminde bahçe toprağı, ağaç kabukları karışımı, torf ve çimlendirme toprağı kullanılır.

Tohum ekimi aşamasında aynı zamanda altına delikleri açılmış plastik bardaklar ve çimlendirme saksıları da tercih edilebilir. Bardağı alt kısmında birkaç delik açın ve 2-3 cm kalana kadar bütün kabı toprakla doldurun. Ardından ise bambu tohumunu ekip üzerine toprak ekerek sulama işlemi yapın. Burada özellikle belirtilmesi gerekir ki toprağın çok kuru kalmasına müsaade etmeyin çimlenmesi için toprağa zaman verin.

Bambu Ağacı Zararları

Bu noktada özellikle belirtilmesi gerekir ki her bitkide olduğu gibi Bambu ağacı da aşırı miktarda kullanıldığında cildinize yan etkisi dokunabilir. Mümkün olduğu kadar yeterli miktarda ve düzenli olarak kullanırsanız cildinizi besler.

Bambu Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Bambu bitkisini yetiştirmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir:

Tohum şeklinde ekilirse vazgeçmeden düzenli olarak gübreleme ve sulama işlemlerinin yapılması gerekir.

  • Güneş ışığı alan bölgedeki yaprakların güneşe doğru bir eğilimi meydana gelmektedir.
  • Evde yetiştirilen bambu bitkisi için aydınlatıcı ışıklarından yararlanılabilir.
  • Yaprakların başka bir cisme temasının olmaması burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir.
  • Bambular sıcak havayı sever. Rüzgarlı havadan ve soğuk iklim şartlarından çok çabuk etkilenir.
  • Zayıflayan ve sararmış olan yaprakları kopartıp atarsanız bambu bitkisi daha sağlıklı büyümüş olur.
  • Bambu bitkisini suda yetiştirecekseniz mutlaka 10 santim kadar su koymanız gerekir. Bunun yanı sıra suyunu haftada bir değiştirmeniz dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biridir.

Bambu Çiçeği Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Bambu çiçeğinizi çelik yöntemi ile kolayca çoğaltabilme imkanına sahipsiniz. Bunun için öncelikle bambu çiçeğinin ana kısmından yukarıya doğru uzamakta olan sürgün kesilerek çelik alınması gerekir. Burada kesilmiş olan çeliğin alt yaprakları tamamen koparılır. Bundan sonraki işlemde ise sap bölümünün köklenme işlemi yapılır. Su içinde bekletilmiş olan çelikler tamamen köklendikten sonra vazoların içerisine yerleştirilir. Bunun yanı sıra su içinde bekletilmiş olan çelikler toprağa da dikilebilir.

İlginizi Çekebilir  Tarhun Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı