Deri Hastalıkları Nelerdir? Çeşitleri, Nedenleri, Tedavileri

Deri Hastalıkları Nelerdir?
Deri Hastalıkları: Deri canlıların organlarını kapatan en üst tabakadır. Canlıların dış faktörlerden olumsuz etkilenmesine engel olur ve koruyucu görev üstlenmektedir. Deri katmanı vücudun sıcaklığının gereken düzeyde kalmasını ve su dengesinin korunmasını sağlamaktadır. Deri sayesinde vücuttaki zararlı maddeler ter olarak dışarıya atılmaktadır. Deri kendini yenileyen bir örtü sistemidir. Ciltteki deri hücreler dışarıya atılarak yerine yeni hücreler geçmektedir. Deriler düzenli periyotlarda kendini yenileme ihtiyacı duymaktadır. Derinin kendini yenilemesi için en uygun sürenin 28 günde bir olduğu tespit edilmiştir. Bu süreç kadın ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir. Erkeklerin derisi kadınlara nazaran daha kalın bir yapıya sahip olmasından dolayı kendini yenileme dönemi daha uzun sürmektedir. Kişinin deri sağlığını koruması çok önemli bir husustur.
Derinin tabakaların en üst katmanı diye belirtmiştik. Ancak deri de kendi içerisinde katmanlar oluşturmaktadır. Deri üç bölümden oluşmaktadır. Bu deriler de kendi içlerinde farklı tabakalara ayrılmaktadır. Derinin tabakaları:
- Üst deri (Epidermis)
- Alt deri (Dermis)
- Deri altı (Subkutis)
Üst Deri (Epidermis)
- Gözle gördüğümüz derinin en üst tabakasıdır.
- Derinin alt katmanında yer alan kısımları koruma görevini üstlenmektedir.
- Bu katmanda kan damarları ile sinirler yer almamaktadır.
- Üst derinin yani epidermisin dış kısmı ölü hücrelerden oluşmaktadır.
- Üst deride rengi belirleyecek olan hücreler yer almaktadır.
- Deriyi olası zararlı faktörlerden koruyarak direkt olarak ışınlara maruz kalmasnı engellemektedir.
- Meckel hücreleri, Langerhans hücreleri ve lenfositler bu tabakada yer almaktadır.
- Üst deri de kendi içerisinde 4 tabakadan oluşmaktadır. Her katman kendi içerisinde farklı bir görevi üstlenmektedir.
Alt Deri (Dermis)
- Cildin ikinci tabakası olan kısımdır. Vücudun bölgelerine göre kalınlığı farklılık göstermektedir.
- Üst deriye nazaran daha kalın bir yapıya sahiptir. Canlı hücrelerden meydana gelmiştir.
- Dermis kendi içinde iki farklı katmandan oluşmaktadır. Bunlar, papiller tabaka ve retiküler tabaka olarak adlandırılmaktadır.
- Alt deri tabakasında; kan damarları, yağ bezleri, sinirler, kıl kasları, ter bezleri ve duyu almaçları yer almaktadır.
- Derinin daha esnek ve gergin bir yapıya sahip olmasını sağlar. Elastik liflere sahiptir.
- Alt deride yer alan maddeler hücrelerin; bir arada durmasını, yer değiştirmesini ve hücreler arası iletişimi sistematik hale getirmektedir.
Deri Altı (Subkutis)
- Alt deri ve deri altı arasında keskin bir sınır bulunmamaktadır. İki tabaka arasındaki farklıları belirleyen özellikler; yaş, beslenme, cinsiyet gibi faktörlerdir.
- En alt tabakadır. Bu tabaka kişinin darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
- Vücudun ısı kaybı yaşamasını engellemektedir.
- Ter bezleri bu tabakada yer alır. Boşaltıma yardımcı olan kısımdır.
Deri Hastalıklarına Örnekler
Deride meydana gelen olumsuz durumlar sonucu bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Deri hastalıklarını tek bir başlık altında incelemek ve araştırmak mümkün değildir. Deri hastalıkları kendi içinde çok fazla başlıklara ayrılan bir bölümdür. Deri hastalıkları başlığı altına meydana gelebilecek birçok sorun vardır. Bunların teşhisi ve tedavi süreci kendi aralarında değişiklik göstermektedir. Deri hastalıklarının en temel göstergesi kaşıntı ve tahriş sorunudur. Deri hastalıkları kişiyi rahatsız edecek boyutta kaşıntılara sebep olan bir sorundur. Buna ek olarak farklı belirtiler de görmek mümkündür. Deri hastalıklarının isimleri ve ne olduklarını sizler için araştırdık. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler ışığında; deri hastalıkları nelerdir? Deri hastalıkları nelere yol açar? Deri hastalıkları nasıl geçer? Deri hastalıklarına ne iyi gelir? Deri hastalıklarına iyi gelen bitkiler? Gibi aklınıza gelebilecek soruları yanıtladık.
- Atopik Egzama (Atopik Dermatit)
- Ergenlik Sivilcesi (Akne Vulgaris)
- Kellik (Alopesi)
- Kurdeşen (Ürtiker)
- Liken (Liken Planus)
- Mantar Hastalığı ( Fungal Enfeksiyon)
- Pitriazis Rosea
- Uçuk (Herpes Simpleks)
- Vitiligo
- Cüzzam (Lepra)
- Atopik Egzama
Atopik Egzama
Atopik Egzama Nedir?
Atopik kelime anlamı olarak deri ve solunum yollarının fazlasıyla duyarlı hale gelmesi durumuna gelmesidir. Halk arasındaki adıyla saman nezlesi ve astım benzeri hastalıkları içeren bir deri rahatsızlığı türüdür.
Atopik Egzama Belirtileri
Atopik egzama hastalığı her yaştan bireyde rastlanılabilen bir sorundur. Ancak bebeklik döneminde daha sık rastlanıldığı tespit edilmiştir. Fiziksel olarak bazı belirtiler göstermektedir. Belirtilerin en çok görüldüğü yerler arasında; yüz, kol ve bacaklar yer almaktadır. Yetişkin bireyler atopik egzamaya vücudun her bölgesinde rastlamak mümkündür.
Atopik Egzama Bulaşıcı mıdır?
Atopik egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiler genel olarak deri hastalıklarının bulaşıcı olduğu yanılgısına düşmektedirler. Ancak böyle bir durum atopik egzamada söz konusu değildir. Temas ile bulaşan hastalıklar arasında atopik egzama yer almamaktadır.
Atopik Egzama Tedavisi
Atopik egzama için mutlaka bir uzman doktora yani dermatoloğa gitmenizi tavsiye ediyoruz. Doktora gitme sürecinde kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik ise tetikleyici maddeler ve davranışlardan uzak durmak olacaktır. Atopik egzamayı azaltmak için cildinizi sürekli nemli tutmanız gerekmektedir. Sık sık ılık su ile banyo yaparak cildinizi arındırmalısınız. Cildinize kimyasal maddeler sürmemelisiniz. Bu tarz ürünler ciltteki tahrişi arttıracağı için uzak durulması gerekilenler arasındadır. Terli bir şekilde beklenmemelidir. Ter de kaşıntıya sebep olmaktadır. Bu süreç içerisinde stresten uzak durarak gerekirse meditasyon yapmalısınız. Giysi seçimlerinizde yünlü ve sentetik kıyafetleri tercih etmemelisiniz. Risk oluşturabilecek ürünleri tüketmeye ara vererek doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalısınız.
Pitriazis Rosea (Gül Hastalığı)
Pitriazis Rosea Nedir?
Halk arasında “gül hastalığı” diye bahsedilen hastalığın bilimsel adı Pitriazis Rosea’dır. Bu hastalık yüz bölgesinde kızarıklara sebep olan bir deri hastalığıdır. Vücudun geneline yayılma riski olan bir hastalıktır. Daha çok açık tenli beyaz kişilerde rastlanmaktadır. Ayrıca bu hastalık sonrası damarlar daha belirgin bir şekilde görünmeye başlar. Gül hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Gül hastalığının nedenleri arasında; sıcak içecekler, alkol, stres, kozmetik ürünler ve aşırı baharatlı yiyecekler yer almaktadır. Gül hastalığının normal iyileşme süresi 2 – 3 aralığında değişmektedir. Uzun süre geçmek bilmeyen kabarma ve kızarıklık şikâyetleriniz için uzman bir doktora gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Mantar Hastalığı
Mantar Hastalığı Nedir?
Mantar hastalığı dönem dönem herkesin başına gelen yaygın bir hastalıktır. Bu hastalıkta genel olarak deriye yerleşen kalıcı bir kızarıklık ve kaşıntı görülmektedir. Pullanma ve sulanma şeklinde de belirtileri mevcuttur. Özellikle çorap giyilmeyen yaz aylarında daha çok meydana gelen bir hastalık türüdür. Tedavisinin aksatılması durumunda başka rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Mantar hastalığı; çok fazla terleyen, aşırı el yıkayan, başkalarının ayakkabılarını giyen kişilerde daha çok rastlanılan bir problemdir.
Mantar Hastalığı Tedavisi
Tedavi sürecinde kremler ve merhemlerden yararlanılmaktadır. Bazen takviye amaçlı spreyler de kullanılmaktadır. Tırnaklarda meydana gelen şekil bozuklukları varsa tırnak çekme işlemi yapılmak zorunda kalınabilir. O yüzden erken tedaviyi aksatmamanız büyük önem teşkil etmektedir. Mantar hastalığı tedavi süresi 4 veya 6 ay boyunca devam edebilir. Bu kişinin mantar hastalığı türüne göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Mantar hastalığının tedavisinin öneminin yanı sıra kişinin kendini koruması da önemlidir. Bu yüzden kişi ayaklarını ve ellerini ıslak tutmamalı ve güzelce kurutmalıdır.
Mantar Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Evet bulaşıcıdır. Özel kullanmamız gereken eşyaları başkaları ile ortak kullanmamız durumunda bulaşması muhtemel bir deri hastalığıdır. Havlu, çorap, ayakkabı, şapka gibi özel eşyalardan çok çabuk bulaşabilecek bir hastalıktır. Ayrıca otel gibi farklı insanların kaldığı yerdeki halı gibi ortak eşyalara çıplak ayakla basmamaya özen göstermelidir. Aksi takdirde mantar hastalığının bulaşmaması imkansızdır.
Kurdeşen (Ürtiker)
Kurdeşen Nedir?
Bilimsel adı ürtiker olan halk arasında ise kurdeşen diye bilinen deri hastalığı genel olarak kaşıntıya ve kişiyi uyuz olmuş hissine kapılmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Kurdeşenin nedenleri genel olarak tam anlamıyla tespit edilememektedir. Bazen stres kaynaklı bazen ise alerjik bir sebepten dolayı meydana gelen reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Kurdeşenin nedenlerinden biri de hayvan tüyleridir. Bu tarz küçük tüyler kimilerinde alerjik reaksiyon meydana getirebilmektedir.
Kurdeşen Tedavisi
Kurdeşen hayati tehlike yaratan bir hastalık değildir. Ancak yine de hemen doktora görünmenizde fayda var. Çünkü bu hastalık kimisinde bir iki hafta gibi kısa sürede geçerken kimisinde aylarca hatta yıllarca sürebilmektedir. Acile gittiğinizde iğne yaparak 24 saatlik bir rahatlama yaşamanızı sağlarlar. Bu yüzden mecbur kalmadıkça acile gitmeniz bir işe yaramaz. Cildiye bölümüne randevu alarak uzman bir doktora gitmenizi öneririz. Doktor bağışıklığınıza göre haplar verecektir. Kişi hapları uzun süre kullanırsa kaşıntıları geçmeyeceği için haplar sık sık değiştirilmektedir. Kaşıntılara ek olarak bazen merhem ve kremler de verilmektedir. Bu ilaçları aksatmadan düzenli kullanmaya ve meditasyon yapmaya özen gösteriniz. Stres kurdeşen gibi kaşıntılı hastalıkların en büyük tetikleyicilerinden biridir.
Kurdeşen ile mücadele sürecinde kurdeşene iyi gelen bitkilerden yararlanabilirsiniz. Süpürge tohumu otu, üzüm çekirdeği gibi bitkileri havanda ezerek su ile tüketmeniz kaşıntılarınızı azaltacaktır. Ayrıca üzüm çekirdeğini havanda dövdükten sonra süzme bal ile tüketerek de kurdeşene karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Bu süreçte bolca ve sık zaman dilimlerinde su tüketmeye özen göstermelisiniz. Su vücudunuzdaki zararlı maddelerden arınmanızı sağlayacak olan en önemli şeydir. Sık sık vücudunuzu yıkayarak rahatlamaya çalışabilirsiniz. Kurdeşen sadece ilaç ile kolay kolay geçmeyeceği için bir süre kendinize iyi bakmanız gerekmektedir.
Uçuk (Herpes Simpleks)
Uçuk Nedir?
Uçuk vücudun herhangi bir yerden enfeksiyon kapması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bazen bir şeylerden iğrendiğimizde ve korktuğumuzda da uçuk oluştuğu gözlenmektedir. Virüsler, genellikle dudak ve burun çevresinde şişme kızarma gibi semptomlara neden olmaktadır. Uçuğun sebeplerinden biri de yüksek ateşin vücudun uçuk ile dışarıya çıkması olarak değerlendirilmektedir.
Uçuk Nasıl Geçer?
Uçuk kolay bulaşan ve yayılan bir hastalıktır. Bu yüzden iyileşme sürecinde hijyene önem vermeniz gerekmektedir. Uçuk bölgesini düzenli olarak kremlemeniz iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca uçuğu korkutmak dediğimiz (çok aşırıya kaçmadan sıcak bir şeyler dokundurmak) işlemi yaparak da uçuğun geçmesini sağlayabilirsiniz. Ufak bir çay kaşığını bir miktar ısıtarak dudağınıza değdirip çekmeniz uçuğu iyileştirebilecek yöntemler arasındadır.
Vitiligo
Vitiligo Nedir?
Bu deri hastalığı gözle görülebilen bariz bir hastalıktır. Deri üzerinde beyaz lekeler gözlenen bu hastalığın adı vitiligodur. Vitiligo, derideki pigment kaybı sonucu meydana gelen her yaşta görülmesi muhtemel bir hastalıktır. Vitiligo; psikolojik ruh halleri, sosyal ilişkileri ve stres düzeyini etkileyen bir hastalıktır. Vitiligo belirtisi taşıyan kişilerin doktor müdahalesi harici bir şey yapmaları önerilmemektedir.
Vitiligonun Nedenleri
Bilimsel çalışmalar sonucu vitiligo hastalığının sebepleri bulunamamıştır. Ancak genel olarak 20 yaş öncesi belirtiler meydana getiren bir hastalık olduğu tespit edilmiştir. Vitiligo deriye rengini veren hücrelerin birden bire yok olmasından kaynaklanan bir hastalık türüdür.
Vitiligo Tedavisi
Kozmetik bir cilt problemi olan vitiligo hastalığının 3 ay süren bir tedavisi vardır. Onun dışında vitiligo hastaları nelere dikkat etmeli diyecek olursanız; direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen göstermeliler diyebiliriz.
Liken (Liken Planus)
Liken (Liken Planus) Nedir?
Ciltte, saçta, tırnaklarda ve mukozada şişlik ve tahrişe neden olabilen bir durumdur. Ciltte liken planus genellikle birkaç hafta içinde gelişen morumsu, kaşıntılı, düz yumrular şeklinde görünür. Liken planus, ağızda, genital bölgede ve mukoza zarı ile kaplı diğer bölgelerde, bazen ağrılı yaralarla dantelli beyaz lekeler oluşturur.
Genellikle Viral enfeksiyon, alerjenler, stres veya genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır.
Liken Planus 40 yaş üstü yetişkinlerde ortaya çıkar.
Nedenleri
- Hepatit C enfeksiyonu
- Grip aşısı
- Bazı pigmentler, kimyasallar ve metaller
- Kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya artrit için belirli ilaçlar
Cüzzam (Lepra)
Cüzzam (Lepra) Nedir?
Cüzzam, esas olarak Mycobacterium leprae bakterisinin neden olduğu, cilde ve periferik sinir sistemine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık yavaş gelişir (altı aydan 40 yıla kadar) ve çoğunlukla vücuttaki daha serin yerleri (örneğin gözler, burun, kulak memeleri, eller, ayaklar ve testisler) etkileyen cilt lezyonları ve deformitelerine neden olur.
- Cüzzam, cilde ve sinir sistemine zarar veren, yavaş gelişen, ilerleyen bir hastalıktır.
- Mycobacterium leprae veya M. lepromatosis bakterisi ile enfeksiyon cüzzamlara neden olur.
- Erken belirtiler vücudun daha soğuk bölgelerinde başlar ve duyu kaybını içerir.
- Antibiyotikler cüzzamı tedavi eder.
- Enfeksiyon, burun salgıları veya damlacıklar yoluyla insandan insana yayılır.
Kellik (Alopesi)
Kellik (Alopesi) Nedir?
Kellik, saç dökülmesi veya saç yokluğudur. Kellik genellikle en çok kafa derisinde belirgindir, ancak bu durum kadınlara nazaran erkeklerde daya yaygındır.
- Kadın tipi kellik. Daha az yaygın olmasına rağmen, kadın tipi kellik erkek tipi kellikten farklıdır çünkü saç genellikle başın her tarafında incelir. Saç çizgisi korunur. Kadın tipi kellik nadiren toplam saç dökülmesine neden olur.
- Erkek tipi kellik. Erkek tipi kellik genellikle kalıtsaldır. Durum her yaşta başlayabilir. Saç dökülmesi genellikle başın önünde, yanlarında veya tepesinde başlar.
Nedenleri
- Yaşlanma
- Hormonlarda değişiklik
- Saç dökülmesine neden olan hastalık (telogen effluvium olarak adlandırılır)
- Aile genetiğinde kellik
- Yanıklar
- Yaralanma
- Demir veya protein eksikliği
- Fazla A vitamini alımı
- Hızlı kilo kaybı
- Kanser kemoterapisi gibi belirli ilaçlar
- Lupus gibi belirli tıbbi durumlar
Kalıcı deri hastalıkları
- Rosacea (Gül hastalığı
- Sedef hastalığı
- Vitiligo
Bulaşıcı deri hastalıkları
- İmpetigo
- Uçuklar
- Siğiller
Elinkze sağlık işime yaradı