Domuzlar Hakkında Bilgi? Domuzlar Ne Yer? Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlar canlılar âleminin üyeleridir. Doğada birbirinden farklı bir sürü hayvan bulunmaktadır. Hayvanlar çeşitli özellikleriyle birbirlerinden ayrılırlar. Bu yazımızda domuzu mercek altına alıyoruz. Domuzlar ne yer? Nasıl beslenirler? Nerede yaşarlar gibi aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabına yazımızda yer verdik. Çoğu insan tarafından iğrenç ve korkunç görünen domuzların bilinmeyen ilginç özelliklerini duyunca şaşıracaksınız. Doğada hiçbir canlı boşuna var olmamıştır. Hepsinin kendine has amacı ve özellikleri mevcuttu. Domuzun da ekosistem için olumlu etkileri yok değildir. Bunların yanı sıra en önemlisi de domuz neden yenmez sorusunun cevabını alacaksınız. Hadi detaylara geçelim.
Domuz Nedir?
Domuz, Sus cinsinde olan hayvanlara verilen addır. Bu cins Suidae familyasına bağlıdır. Memeli hayvanlardan olan domuzun kökeni Avrasya’dır. İnsanlar domuzları evcilleştirmiştir ve çiftlik hayatına uyumlu hale getirilmiştir. Oldukça sert olan kılları fırça yapımında kullanılmaktadır. Domuzlar genelde eğitime ve evcilleştirilmeye müsait hayvanlardır bu yüzden evcil hayvan olarak yaşayabilirler. Domuzlar ter bezlerine sahip değillerdir, bu yüzden sıcak ve bunaltıcı havalarda vücutlarını serinletmek amacıyla düzenli olarak kendilerini suya veya çamura atarlar. Ayrıca çamuru ciltlerini güneşin verdiği hasarlardan korumak için kalkan olarak kullanırlar.
Domuzlar hakkında ilginç bilgiler de mevcut. Roma çağında askerler ellerini domuzun üzerine koyarak yemin etme ritüelini gerçekleştirirlermiş. Ayrıca yine eski çağlarda domuzların kurban edildikleri bilgisi de kaynaklarda yerini almıştır. Mısır’da ise buğday ekimlerinde domuzlardan yararlanılması oldukça ilginç bilgiler arasında. Domuzlar yıllarca öncesinden beri çok farklı amaçlarla değişik toplumlar tarafından yararına başvurulan bir hayvandır.
Domuzlar Ne Yerler?
Hayvanlar hayatlarını sürdürebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Hayvanların kendilerine özgü beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır. Bazı hayvanlar otçul bazı hayvanlar etçil bazıları ise hem etçil hem otçul olarak ayrılmaktadır. Peki, domuzlar ne yer? Domuzların besinleri oldukça geniş bir kategoridir. Domuzlar hepçil hayvanlardır. Yani hem otobur, hem de etoburdur, bitki kökleri, sebze, meyve, sürüngenler ve her çeşit böceklere kadar neredeyse her şeyi yeme özelliklerine sahiptirler. Pislik, leş, çürümüş, kokuşmuş, yemek artıkları, salyangoz, kurtlanmış et, bitki ve yemek artığı gibi aklınıza gelebilecek her türlü şeyi iştahla tüketebilirler. Domuzların yedikleri şeylere bakıldığında domuzun yenmemesi fikrinin nedenini de anlamış oluyoruz. Domuzlar beslenme türlerinden dolayı yenmesi önerilmeyen hayvanlardır.
Domuzlar Nerede Yaşar?
Dünyada en geniş alanda yayılmış memelilerden biridir batı Avrupa’dan Japonya ve daha doğuda da görülürler, güneyde Endonezya’dan yağmur ormanları da yaşam alanlarıdır. Genellikle Avrupa, Amerika, Asya ve Kuzey Afrika’da ve Antarktika hariç neredeyse her bölgede yaşayabilmektedirler. Türkiye’deyse her yerde yaşarlar. Ormanlar, çalılar ve bataklıklar yaşam alanlarıdır. Suya olan ihtiyaçları nedeniyle sulak alanları tercih eden domuzlar çok sıcak ve kurak yerleri sevmezler ve yaşamazlar. Domuz çeşitliliğinin en fazla olduğu Güneydoğu Asya’da, Endonezya ve Filipinler olarak bilinmektedir.
Domuzların Yaşamı
Canlıların kendilerine uygun farklı yaşam stilleri ve alışkanlıkları bulunmaktadır. Canlılar kendilerine en uygun ortamları ve koşulları keşfeder ve düzenin bir parçası olurlar. Domuzlar, insanları sevmezler çünkü domuzları rahatsız ederler. Gündüzleri saklanıp gece aktif olan türlerdendir. Saklanmak veya dinlenmek amacıyla sık olan çalılıkları, kazdıkları çukurları, mağaraları veya terk edilmiş yerleri tercih ederler. Genelde suyun yakınında yaşarlar, çoğu çamur banyosu yapar böylece parazitlere karşı korunurlar. Tehdidi hissettikleri anda saldırgan bir savaşçıya dönüşürler, düşmanlarını oldukça uzun olan dişleriyle geri püskürtür. Domuzların çoğu sürü halinde yaşar. Bu sürüler bir ya da iki dişi domuzla dişilerin yavrularından oluşur. Bir yaşına bastıklarında kendilerine özel bir renkleri olan domuzların doğada yaklaşık 9-13 yıl kadar ömürleri vardır.
Domuzların Üreme Şekli
Her hayvan soyunu devam ettirebilmek adına üreme özelliğine sahiptir. Üreyerek soylarının tükenmesini önlemektedirler. Doğanın kanunu dediğimiz ve sistemleşmiş bir durumdur üreme. Domuzların üremeleri de fazlasıyla merak edilen bir konu. Oldukça hızlı üreyebilen domuzların çiftleşme zamanları Kasım ve Ocak aylarıdır. Erkek domuzlar çiftleşmek için kendi aralarında kapışırlar. Bu dövüşmelerde rakibine kafaları ve uzun dişleriyle çarparak kendini savunur.
Dişi domuzların gebeliği Mart ve Mayıs ayları arasında 3-5 ay kadar sonunda 1 ila 8 yavru doğurmasıyla sona erer. Geyik domuzu ve evcil domuz dışında hepsinin yavruları çizgili olarak doğarlar, yavrular büyüdüğünde çizgiler yok olur. Anne domuzlar, yavrularını ilk 2-3 hafta tek başlarına bırakmaz ve dış tehlikelerden korur. İki aylığa yaklaşan yavru domuzlar yuvadan dışarı çıkıp yem bulabilmeye başlarlar. Yedinci aylarında annelerinden tamamen ayrı olarak hayatlarına devam ederler. Bu zamanlarda renkleri kırmızıya dönüktür.
Domuzların Özellikleri
Her canlının kendine has özellikleri vardır. Bu özellikleri doğada farklı koşullara uyum sağlayarak soylarını devam ettirme konusunda yardımcı olmaktadır. Yaşam koşulu farklılıklarına göre bazı özellikler tür içerisinde de değişiklik gösterebilmektedir. Domuzların özelliklerini sizler için bir araya getirdik. Oldukça ilginç hayvanlar olan domuzların özellikleri şu şekilde:
Başlıca Özellikleri
- Dişlere sahip olduklarını bilmezler ve büyüyen dişleri çenelerine zarar verdiği için kırarlar.
- Domuzların ayak izi keçi ayak izi ile benzerdir.
- Kıllarını toprak ve çamura batırarak zırh gibi kullanmaktadır.
- Yaban domuzları dolunayda oldukça aktiflerdir.
- Boyun yapısı sebebiyle hızlı yön değiştirmeleri oldukça zordur.
- 15-20 km hızla koşabilme özellikleri vardır.
- Sivri çene dişleriyle karşısındaki canlıya çok ciddi zarar verebilirler.
- Dışkılarında zararlı mikroplar barındırırlar ve su kaynaklarına bıraktıklarında ciddi rahatsızlıklara yol açabilirler.
- Temas olması halinde mikrop bulaştırabilir ve yüksek ateşe sebep olabilirler.
- Ortalama 1,5 metre eninde ve 1 metre boylarında olurlar. Kiloları tam olgunlukta 300 kiloya kadar çıkabilir.
- 9000 yıl önce Çin’de evcilleştirilebilen ilk hayvanlar arasında yer almaktaydı.
- Utangaç görünümlerinin aksine hareketlerinin kestirilememesi nedeniyle oldukça tehlikelidirler.
- Oldukça fazla su içme istekleri vardır.
- Birbirleriyle iletişimi kuvvetli bir homurdanmayla ya da çığırmalarla kurarlar.
- Oynak olan burunlarıyla çok iyi koku alabilirler ve görme duyuları mükemmel değildir.
- Tat alma duyuları oldukça gelişmiştir. Böylece nesneleri zorlanmadan kolaylıkla tanıyabilirler.
- Yaralanma ve açlık durumunda aşırı saldırgan davranışlar sergilerler.
- Çoğunlukla gruplar halinde yaşayan bu hayvanların yetişkin erkekleri tek yaşar.
- Gündüz saklanıp geceleri dolaşmaya çıkarlar ve aşırı sıcağı ve soğuğu sevmezler.
- En büyük düşmanları insanlardır.
- Domuzlar orta büyüklükte, fıçıya benzer şekilde çevik bir vücut yapısına sahip olan memelilerdendir.
- Vücutları oldukça seyrek, fırça gibi sert ve kısa olan kıllarla kaplıdır.
- Vücut renkleri kırmızımsı kahverengi ile gri veya siyah arasında değişmektedir.
- Kafaları uzun ve gözleri küçük olarak gözlemlenmiştir.
- Kuyrukları ince ve uzundur.
- Burunları önden bakılınca yuvarlak ve düzdür ve fil hortumunun ucuna benzer.
- Kulakları ince ve sivri olur.
- Erkeklerin köpek dişleri çoğu zaman dışarı doğru çokça uzamıştır.
- En ilginç dişlere sahip olan domuz türü geyik domuzudur. Geyik domuzunun dişleri burnunu deşerek yukarıya doğru büyür.
Bu hayvanların ayaklarında 4 parmakları vardır. Toynaklaşmış olan 2. ve 3. parmaklar diğerlerinden daha büyük olur ve bütün ağırlığı taşırlar. Daha küçük olan 1. ve 4. parmaklar daha yüksekte durur ve yere değemezler.
Domuzlar ne yer gibi daha birçok sorunun cevabını verdiğimiz yazıda domuzlar hakkında birçok bilgiyi sizlerle paylaştık. Merak ettiğiniz diğer hayvanların özellikleri için sitemizdeki yazıları inceleyebilirsiniz. Daha birçok konudaki sorularınızın cevabını sitemizde yer alan arama butonundan aratarak yeni bilgilere ulaşabilirsiniz.