Dudakta Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Dudakta Deri Soyulması
Dudakta deri soyulması her zaman herkesin başına gelebilecek yaygın bir problemdir. Dudaklarda deri soyulması çoğunlukla ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak görülmese de aksi durumlar da gözlenmektedir. Dudaklarda deri soyulması, bazı ciddi hastalıkların sinyalini veriyor olabilir. Her ihtimale karşı doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız. Genel olarak bakıldığında dudaklarda deri soyulması nedenleri arasında; stres, hava koşulları, mevsimsel geçişler, ilaçların yan etkileri, bazı hastalıklar ve cilt kuruluğu gibi durumlar yer almaktadır. Dudaklarda deri soyulması nedir? Dudaklarda deri soyulması neden olur? Dudaklarda deri soyulması nasıl geçer? Gibi aklınıza gelebilecek çeşitli soruları sizler için yanıtladık. Dudaklarda deri soyulması ile alakalı tüm detaylar ve yapılması gerekilenler yazımızda. İşte detaylar.
Dudaklarda Soyulma Neden Soyulur?
Dudaklarda deri soyulmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bazen mevsimsel geçişler bazen vitamin eksiliği ve bazen de daha farklı sebeplerden dolayı dudaklarda deri soyulması yaşanabilmektedir. Peki, dudakta deri soyulmasının nedenleri nelerdir?
- Vitamin eksikliği dudak soyulma nedenlerinin başında gelmektedir. B vitamini eksikliği yaşayan bireylerde dudak çatlaması ve soyulması görülmektedir. Vücut gerekli olan B vitamini temin edemediği takdirde dudaklarda deri soyulmaları meydana gelmektedir.
- Yeterli miktarda su tüketmemek ve vücudun susuz kalması dudaklarda soyulmaya yol açmaktadır. Gün içinde tüketmeniz gereken su miktarı vardır. Gerekenden az tükettiğiniz takdirde olumsuz sonuçlar meydana gelebilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde vücut çok daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Dudakların nemsiz kalarak kuruması sonucu soyulmalar oluşmaktadır.
- Tiroid ve hormon eksiliği neden olabilmektedir.
- Çok fazla kozmetik ürün kullanmaktan kaynaklı dudak soyulmaları olabilmektedir. Ruj, parlatıcı ve dudak kalemi gibi ürünleri olabildiğince az kullanmaya çalışmalısınız.
- Kuru ve sert havalar dudak soyulması sebeplerindendir. Dudaklarınızı korumazsanız soyulmalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Vücuttaki çinko eksikliği dudak kuruluğu ve çatlamasına neden olur. Doğal olarak zamanla bu durum soyulmalara sebep olmaktadır. Vücuttaki çinko eksikliğinden kaynaklı dudak soyulmaları bilimsel olarak tespit edilen nedenler arasında yer almaktadır.
Diğer Nedenleri
- Ruhsal bozukluklar ve depresyon gibi durumlar için verilen ilaçlar kimi zaman dudakları kurutarak soyulmalara sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra aynı şekilde sivilce ve alerjiler için verilen ilaçlar da dudak soyulmalarına yol açmaktadır.
- Sık sık dudakları yalamak ve ıslatmak dudak soyulmasının başlıca sebeplerindendir. Sürekli ısırmanız ve dudaklarınızı gün içinde emmeniz soyulmalar meydana getirmektedir. Dudak kuruluğundan rahatsız olarak gün içinde sürekli dudaklarını yalayan insanlar anlık bir çözüm tercih ederler. Hatta bu durumun daha kötüye gitmesine sebep olurlar. Çünkü anlık nemli hale gelen dudaklar nem kaybettikçe daha fazla kuruluk sorunu yaşamaya başlar. Soyulmalar da aynı oranda artış gösterir.
- Burun yerine ağızdan nefes alan kişilerde dudak soyulması sık rastlanmaktadır. Uyku apnesi, burun kemik iriliği, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar dudak kurumasına dolaylı da olsa neden olmaktadır. Çünkü dudaklar ağızdan alınan nefes yüzünden daha fazla hava ile temas ederek kuruma problemi yaşamaya başlar.
- Diş macunlarının bazıları dudak kuruluğu ve tahrişine neden olmaktadır. Diş macunu alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Eğer diş macununuz dudak soyulması meydana getiriyor ise içeriğinde sodyum lauril sülfat içerip içermediğini kontrol etmelisiniz. Eğer içeriyorsa yeni bir diş macunu satın almalısınız. Çünkü sodyum lauril sülfat kuruluğa ve tahrişe sebep olan bir maddedir.
- Düzenli olarak sigara tüketen kişilerde sıkça görülen bir problemdir. Sigara alışkanlığı üst düzeyde olan kişilerin dudaklarında gözle görülür şekilde soyulmalar meydana gelmektedir.
- Vücudun gerekli besinleri temin edememesi ve uzun süre aç kalması durumunda gerçekleşmektedir.
Mevsimsel geçişlerde yaşanan aşırı sıcak ve soğuk hava dengesizliği kuruluk ve soyulmalar meydana getirmektedir. - Depresyon ve ruhsal sıkıntılar gibi durumlarda dudaklarda soyulma oluşabilmektedir. Stres düzeyinizi azaltmaya çalışmalısınız.
- Özellikle yaz aylarında güneşlenmeyi abartan kişilerde görülmektedir. Direkt güneşe maruz kalmak dudak derisi soyulmasına yol açmaktadır.
- Kawasaki gibi bazı kan hastalıkları da sebepler arasındadır.
Dudaklarda Deri Soyulmasına Ne İyi Gelir?
Dudaklarda deri soyulması önemsiz ve geçici bir sorun gibi görünse de bazen çok acılı anlara sebep olabilmektedir. Dudaklardaki derinin soyulması ile yemek yerken ya da bir şeyler içerken deride sızlama meydana gelmektedir. Bu da kişilerin canını acıtan ve günlük hayatı zorlaştıran bir durumdur. Dudaklarda deri soyulmalarına ne iyi gelir sorusunu sizler için mercek altına aldık.
Dudaklarda deri soyulmasına iyi gelecek şeyler sebeplerine göre farklılık göstermektedir. O yüzden öncelikle dudakların soyulma nedeni tespit edilmeli ve ona uygun şeylerden faydalanılmalıdır. Ancak her ne sebepten olursa olsun iyi gelecek bir şey vardır ki o da günde 8 – 10 bardak su tüketmektir. Su cilt onarımını olumlu etkileyen çok önemli bir maddedir. Bu yüzden su tüketimine gereken özeni göstermelisiniz.
Vitamin eksikliğinden kaynaklı dudak soyulmanız olduğu tespit edildiyse vitamin eksikliğinizi giderecek besinler tüketmeye başlamalısınız. Bunlar arasında; peynir, badem, et, yumurta, susam, ıspanak, balık, hindi, yer fıstığı, muz, antepfıstığı ve daha birçok yiyecek yer almaktadır. Bu besin takviyelerinden yararlanarak dudaklarda deri soyulması sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca yine besin yetersizliğinden kaynaklı çinko eksikliği yaşayanlar da dana eti, kuruyemiş ve fasulye tüketmeye özen göstermeliler.
Dudaklarda Deri Soyulmasına Bitkisel Tedavi
Dudaklardaki seri soyulmalarına bitkisel çözüm arayanlar için dudak soyulmasına iyi gelen bitkileri araştırdık. Bunlar arasında en popüler ve kolay bulunabilecek olan ise aloe vera bitkisidir. Aloe vera ortadan ikiye kesilir ve içerisinden çıkan jel uyumadan önce dudaklara masaj yaparak uygulanır. Sabaha kadar dudaklarınız bu jel ile onarım sürecine girecektir. Soyulmalardan bu bitki ile kurtulmanız mümkün.
Bitkisel çözümlerden bir diğeri de gül yaprağıdır. Gül yaprağını suda yıkayarak süt ile birleştirin. Sütün içerisinde bir süre beklemiş olan gül yapraklarını mikserden geçirerek bir karışım elde edin. Bu karışımı gün içinde birkaç kere uygulayabilirsiniz. Zamanla deri soyulmalarından kurtulduğunuzu göreceksiniz.
İçeceklerinize Hindistan cevizi yağı ekleyin. Hindistan cevizi yağı çok etkili ve güçlü bir nemlendiricidir.
Vücudunuzdaki her bölgedeki kuruluk için çözüm konusunda size yardımcı olacak bir üründür. Dudaklardaki kuruluk ve çatlaklara iyi gelecektir. Deri soyulmalarını önleme konusunda Hindistan cevizi yağı mucize etkiler sunmaktadır. Hindistan cevizi yağı etkileri sayesinde vücut gerek duyduğu nemi temin etmiş olur.
Dudaklarda Deri Soyulması İçin Ne Yapılmalıdır?
Dudaklarınızı kuru ancak nemli tutmalısınız. Dudaklarınız çabuk kuruyor ve çatlıyorsa nemlendirici dudak kremlerinizi yanınızdan ayırmamalısınız. Kuruluk hissettiğiniz anlarda dudak kremi yardımı ile dudaklarınızı nemlendirmelisiniz. Böylece dudaklarınız yumuşak ve çatlaksız bir yapıya sahip olacaktır. Dudak balmları kozmetik sektöründe oldukça fazla tercih edilen ürünlerdir. Ancak sizler bu ürünleri satın alırken eczanelerde satılan markaları tercih ederseniz çok daha fazla fayda göreceksiniz. Tercihlerinizi renksiz nemlendiricilerden kullanmanız daha doğru olacaktır.
Bu nemlendiricileri gün içinde veya uyumadan önce gün sonunda her an kullanabilirsiniz. Ancak bazen nemlendiriciler yetersiz kalabilmekte. Bu gibi durumlarda vazelin kullanabilirsiniz. Gece yatmadan önce vazelin sürün ve sabah etkisini göreceksiniz. Bu tarz cilde direkt temas ettireceğiniz ürünleri alırken sahte ürünler kaçınarak bilindik markaları tercih etmelisiniz. Daha etkili kremler için doktorunuza başvurmalısınız. Uzun süreli dudak soyulmaları tehlikeli olabilir. Bu yüzden doktorunuzun yapacağı testler sonucu müdahaleler erken tedaviye ulaşmanız konusunda size daha fazla yardımcı olacaktır.
Dudaklarınıza kaynar bir sudan elde ettiğiniz bir buhar ile buhar terapisi yapabilirsiniz. Çok kaynar olmayan suyu dudaklarınıza yaklaştırın ve bir süre buharla baş başa bırakın. Buhar dudaklarınızın nem dengesini olması gereken düzeye getirme konusunda yardımcı olacaktır.
Dudaklar Deri Soyulması İçin Dudak Peelingi
Dudaklara peeling yapmak da etkili yöntemlerden biridir. Dudak peelingi oldukça fazla tercih edilen bir yöntemdir. Peeling sayesinde dudaktaki ölü hücrelerden kurtulabilirsiniz. Bu uygulama sonucu çatlaklardan kurtularak soyulma riskini azaltmış oluyorsunuz. Dudak peelingi için; 1 tatlı kaşığı şeker, yarım tatlı kaşığı bal ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağına ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Bu karışım kıvama gelene kadar bu işlemi sürdürün. Ardından elde ettiğiniz karışım ile dudaklarınıza masaj yapın. Ufak dairesel hareketler peeling yapmanıza yardımcı olacaktır. En son dudaklarınızı bol su ile arındırarak uygulamayı sonlandırın. Bu işlemi haftada birkaç kez yapabilirsiniz.
Bir diğer peeling tarifi ise limon ile şeker karışımıdır. Limon asit dengenizi normal seviyeye getirerek onarım sürecini hızlandırmaktadır. İçerisindeki şeker de yapısı sayesinde ölü derileri dudağınızdan atmaya yaramaktadır. Bu karışımı düzenli olarak ufak masaj hareketleri ile dudağınıza uygulayabilirsiniz. Düzenli uygulama sonucu dudaktaki deri soyulmalarının azaldığını gözlemlemeniz mümkündür.