Elde Kaşıntılı Küçük Su Kabarcıkları Neden Çıkar? Nasıl Geçer?

Elde Kaşıntılı Küçük Su Kabarcıkları: Deri vücudun en hassas bölgeleri arasındadır. Buna bağlı olarak da deride meydana gelen bazı problemlerde gereken hassasiyeti göstermek gerekmektedir. Deri hastalıkları kendi içlerinde birçok çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan biri de vücutta çıkan su kabarcıklarıdır.
Parmaklarda, parmak aralarında, avuç içlerinde, eklem bölgelerinde ve elin üst kısmında çıkan su dolu kabarcıkların temel sebebi yoğun güneş ışığı ve ısıya maruz kalındığında oluşan cilt patlamasıdır. Cilt patlaması, ter bezlerinin tıkanması ile oluşur. Bunun yanında birçok cilt hastalığı da ellerde su kabarcığı olarak belirti gösterir. Bazı durumlarda ağrısız iken bazı durumlarda ağrılı ve kaşıntılı geçer. Su kabarcıkları neden olur? Su kabarcıkları nasıl geçer? Su kabarcıklarına ne iyi gelir? Su kabarcıklarına neden olan hastalıklar nelerdir? Tüm bu soruların cevabı ve çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.
Su Kabarcıklarının Nedenleri
Ellerde su kabarcığının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler detaylı incelemeler ve testler sonucu netleştirilerek hastalık belirtilerinin işaretçisi olurlar. Herkesin elinde çıkan su kabarcığının sebebi aynı değildir. Bu yüzden kişisel olarak uzman doktorlara başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak ellerde kısa süreliğine çıkan su kabarcıklarının herhangi bir tehlikesi olmayacaktır. Yaşadığınız sorun zaman içerisinde artar veya geçmez ise o zaman sağlık kurumlarına başvurmanızda fayda olacaktır. Gelin birlikte ellerde çıkan su kabarcıklara nelerin sebep olabileceğini inceleyelim. İşte detaylar.
- Sedef hastalarında ciltte su kabarcıkları oldukça fazla rastlanılan bir durumdur. Aynı şekilde egzama ve benzeri cilt rahatsızlıklarında da kişiler çoğu zaman kabarcık şikâyetlerinde bulunurlar.
- Demir eksikliğinden kaynaklı su kabarcıkları meydana gelebilmektedir. Genellikle demir eksikliğinden kaynaklı anemi hastalarında bu problem daha sık yaşanmaktadır.
- Tiroit bezinin olması gerekenden çok veya az çalışması da deride kabarcıklara neden olabilmektedir.
Karaciğer hastalığı da su kabarcıklarının nedenleri arasındadır. - Kişinin düzenli kullandığı ilaçlar bazen yan etki yaparak elde su kabarcıkları oluşturabilmektedir. Bu yüzden kullandığınız ilaçların prosedürünü okumayı ihmal etmeyiniz.
- Vücutta meydana gelen herhangi bir enfeksiyon su kabarcığı oluşumuna neden olabilmektedir.
- Herkesin farklı yiyecekleri alerjisi olabilmektedir. Alerjik reaksiyonların kimde ne gibi sonuçlar doğuracağı kestirilememekte. Alerjiler su kabarcıklarına sebebiyet veren bir başka maddedir.
- Bazı böcek ve haşeratlar da elde bu tarz kabarmalara sebep olmaktadır. Özellikle yazın sinek ısırığı gibi görünen sonrasında kabarmaya başlayan kızarıklar başa gelebiliyor. Bunların sebebi tamamen tahtakurusu benzeri böceklerdir.
- Çölyak hastalığı kabarcıklara neden olabilmektedir. Özellikle glüten içeren herhangi bir yiyecek yediklerinde vücutlarında kabarcıklar meydana gelebilmektedir.
- Kurdeşen diğer adı ile ürtiker hastalığı ellerde ve vücudun diğer kısımlarında su kabarcıkları meydana getirebilmekte. Bu tarz kaşıntılı durumlarda kaşımak yerine üzerine gitmeyerek geçmesini beklemeye çalışmalısınız.
- Huzursuz bacak sendromu, gebelik ve daha birçok hastalık sonucu bu su kabarcıkları meydana gelebilmektedir.
Tüm bu saydığımız hastalıklar su kabarcıklarına neden olabilmektedir. Ancak en doğru teşhis için uzman desteğine başvurmayı ve gerekli tetkiklerin yapılmasını ihmal etmemelisiniz. Nedenlerinden emin olmadığınız hiçbir probleminiz ve hastalığınız için kendi başınıza bitkisel çözümlerden faydalanmaya çalışmamalısınız. Doktor kontrolünden sonra uzmanların da onay vermesi dâhilinde bitkisel çözümlerden faydalanmaya başlamanız çok daha doğru olacaktır.
Su Kabarcıkları Hangi Hastalığın Belirtisi Olarak Çıkar?
Su kabarcıkları bazen basit sorunlar olarak görülse de bazen tam aksine önemli rahatsızlıklarını sinyalini veren belirtiler olabilmekteler. Bu yüzden su kabarcıkların hangi hastalıklın belirtisi olabileceğini bilmek büyük önem arz etmektedir. Sizler için ihtimal dâhilinde olan hastalıkları bir araya getirerek ne olduklarını açıklayan özetler oluşturduk. Bu hastalıklardan başlıcaları; egzama, el mantarı, uyuzluk, vitamin eksiliğidir. Bu hastalıklara birçok örnek vermek mümkün. İşte o hastalıklar ve tüm detaylar.
Dishidrotik egzama (pomfoliks): Çoğunlukla ellerde, ayaklarda görülen der iltihabı hastalığıdır. Özellikle avuç içlerinde çıkan kırmızı içi dolu kabarcıklar olarak kendini gösterir. Kesin tıbbi tedavisi olmamakla birlikte kişinin bazı maddelere verdiği reaksiyonlara karşı hastalık belirtileri daha da artabilir. Sebepleri tam olarak belirlenememiştir. Dishidrotik egzama sıcağı sevmeyen hastalıklar arasındadır. Ellerde çıkan egzama ile birlikte hastalarda ellerde terleme görülme şikâyeti artar.
El mantarı: Daha çok ayaklarda ve ellerde görülür. El mantarı nemli ortamları seven, nemli ortamlarda üreyebilen bir hastalıktır. Bu nedenle ellerini çok yıkayan kişilerde ve elleri çok terleyen kişilerde sık görülür. Elde çıkan mantarın ilk belirtisi tırnakta beliren, şişliklerle birlikte yukarıya doğru kalınlaşma ve şekil bozukluğudur. Yavaş yavaş ellere yayılır. Ellerde kırmızı gruplar halinde oluşur ve cildi fazlasıyla kurutur. En çok şikâyet edilen durum ise mantarlı bölgenin aşırı derecede kaşınmasıdır. El yüzeyinde pullanmalar da görülebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus mantarın bulaşıcı olmasıdır. Bu yüzden el mantarı olan kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
Alerjik kontakt dermatit: Genellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde görülür. Sebebi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ancak belirtileri aşağı yukarı aynıdır. Maddelerin maruz kaldığı bölgelerde kızarıklık, döküntü, kaşıntılı su kabarcıkları, hassasiyet ve şişkinlik gibi belirtiler görülür. Belirtiler genellikle 2 3 gün içerisinde geçer.
Uyuzluk (scabies): Sarcoptes Scabei Hominis adı verilen gözle görülmeyen bir parazit türüyle cilde bulaşan bir cilt hastalığıdır. Cilde bulaştıktan birkaç hafta sonra kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı ve sulu kabarcıklar halinde belirtiler gözlemlenir. Uyuz hastalığı bilindiği üzere hayvanlardan bulaşmaz. Kişisel eşyaları ortak kullanan kişilerde, aynı yatağı paylaşan kişilerde daha çabuk yayılır. Temas yoluyla bulaşır. Belirtiler 6 haftadan sonra görülür. Hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri, okullar, spor salonlarının soyunma odaları, hapishane gibi kalabalık ortamlarda daha sık görülür. Uyuz, fiziksel muayene ile teşhis edilir. Uyuz tedavisi cilde sürülen merhemler, kremler, losyonlar ile yapılır.
Diğer hastalıklar
Sistemik hastalık: Birden fazla organı veya dokuyu etkileyen hastalıktır. Kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, tiroid yetmezliği gibi hormonal bozukluklar ve Hodgkin lenfoma gibi kan bozuklukları kaşıntıya sebep olan yaygın hastalıklardır. Bazı nadir durumlarda, vücut genelinde kaşıntı HIV veya or Crohn hastalığı nedeniyle ortaya çıkabilir.
Stres ve anksiyete: Stres faktörü deri başta olmak üzere tüm vücuda etki etmektedir. Stresten kaynaklı çıkan kaşıntılı su kabarcıkları, stres dönemi bitince vücuttan kendiliğinden geçer.
Vitamin eksikliği: B, B1, B6 ve B12 eksikliğinden kaynaklı ellerde ve ciltte kaşınmalar gözlemlenebilir. Kaşınma ile sulu kabartılar oluşur. B vitamini eksikliği karıncalanmalara da yol açar.
Enfeksiyon: Ellerde bulunan açık yara enfeksiyonlara yol açabilir. Enfeksiyonun görülmesi ile birlikte kaşınmalar da başlar. Bu durum yaralı bölge zamanında ve yeterli tedavi edilmezse ortaya çıkar. Yara bölgesindeki bakteri proteinleri antijen gibi davranır, bu da aşırı antikor üretilmesine sebep olur. Sonuç olarak deride iltihaplanma ve kaşıntı meydana gelir.
Su Kabarcıkları İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Bireyler bazen reaksiyon gösterdikleri belirtilerin hangi alana dâhil olduklarına karar veremezler. Kişilerin rahatsızlıklarına uygun alana randevu almaları teşhisin hızlı yapılması adına önemli bir detaydır. Gelelim su kabarcıkları problemine. Bu tarz cilt problemleri için gidilmesi gereken ilk doktor dermatologlardır. Dermatolog uzmanları sizler için gerekli tüm testleri yaparak sebepler için derinlemesine araştırmalar yapacaktır. Deri hastalıkları tamamen dermatologların uzmanlık alanına girmektedir. Deri hastalıklarının bilimsel alanı da dermatolojidir. Sizler de deri hastalıkları ile alakalı belirtilerden şüphelendiğiniz takdirde dermatologlara randevu alabilirsiniz.
Tedavi Şekilleri Ve Önleyici Tedbirler
- Öncelikli olarak kişi, kabaran bölgeyi kaşımamalıdır. Kaşıma, tahrişi ve ellerin iyileşme sürecini uzatır.
- Doğal antibiyotik olarak sirke tercih edilebilir. Sirke soğuk su ile birlikte kaşıntılı bölgeye uygulanmalıdır. Bu şekilde rahatlama sağlanabilir.
- Doğal yöntem olarak aloe vera bitkisi tercih edilebilir. Kaşıntıyı hafifletici ve su kabarcıklarını giderici etkisi vardır.
- Kuru cilt kaşıntı ve su kabarcığı oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden düzenli olarak eller nemlendirilmeli ve kuruluğun önüne geçilmelidir.
- Vücudun günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır. Gerekli su alınmadığında cilt kurur ve kaşınır.
- Özellikle yaz aylarında günlük ılık duş alınmalıdır.
- Bakım ürünleri seçilirken dikkat edilmelidir. Şahsına ait olmayan bakım ürünleri kullanılmamalıdır. Kişisel bakım ürünleri kişiye ait olmalıdır.
- Kokulu ve kimyasal içeriği çok olan sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinden uzak durulmalıdır.
- Kaşıntı ve kabarcıkların vitamin eksikliğinden de kaynaklandığını bildiğimizden bu süreçte beslenme şekillerine dikkat edilmelidir. Kişi düzenli ve sağlıklı beslenmelidir.
- Elde meydana gelmiş sulu kabarcıklar patlatılmamalıdır. Tedavi amaçlı patlatılacaksa ise temiz ortamda işlem yapılmalıdır.
- Mümkün olduğunca hastalıklı el kullanılmamalıdır. Çünkü temas halinde çevreden gelen virüsler ve bakteriler ile hastalık daha da ilerleyebilir ve daha kötü sonuçlar doğurur.
- Elde meydana gelmiş su kabarcıklarının tedavisi yapılırken temizliğine ve ortam temizliğine dikkat edilmelidir.
- Dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş ışığı ve ısı su kabarcıklarını ve kaşıntıyı arttırıcı etkidedir.
- Kortizonlu kremler tercih edilebilir. Kortizon içeriği semptomları hafifletir niteliktedir.
- Alerjik reaksiyon gösteren ciltlerde hastalığa sebebiyet veren unsurlardan uzak durulmalıdır.
- Tıbbi tedavi olarak doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak temiz cilde uygulanmalıdır.
Su Kabarcıklarına Ne İyi Gelir?
Doktorunuzun herhangi riskli bir sebep teşhis etmemesi durumunda bitkisel çözümlere başvurmanızda hiçbir zarar yoktur. Bazı bitkisel çözümler vücuttaki su kabarcıklarının neden olduğu kaşıntıyı alarak rahatlamanızı sağlayacaktır. Kişilerin deneyimler sonucu önerdikleri bazı bitkisel çözümleri sizler için seçtik.
Bunlardan ilki avokadolu meyvesidir. Avokadonun kabuğunu kaynatarak kaşıntı yaşadığınız alana sürmelisiniz. Özellikle tahriş olmuş ve kabarmış kısımlarda yaşanan kaşıntıya karşı fazlasıyla pratik ama bir o kadar da etkili bir sonuç alacağınızdan eminiz. Avokado içeriği itibariyle hızlı onarıcı bitkiler arasında yer almaktadır. Kaşıntılara karşı rahatlama etkisi sunan bu ürün uzmanlar tarafından önerilen faydalı bir seçenektir.
Su kabarcıklarına iyi gelecek bir karışım önerisi mısır unlu baldır. Gereken malzemeler, 1 yemek kaşığı mısır unu (10 gr) ve 1 çorba kaşığı bal (25 g). Bu iki ürünü birleştirin ve karıştırmaya başlayın. Macun kıvamına ulaşana kadar mısır unu ile balı iyice karıştırın. Kaşınan ve kabarcık görünen bölgelere uygulayın. Bu karışım kabarcıkların artmasını ve zarar vermesini önleyerek iyileşmenize yardımcı olacaktır. Arı ürünlerine alerjisi olan kişilerin yapmasını tavsiye etmiyoruz.
Tüm bunları yaparken cildinizi kuru tutmaya ve hava almasını sağlamaya çalışın. Sık sık cildinize iyi gelecek doktorunuzun önerdiği merhemleri sürmeyi aksatmayın. Genel olarak cildinize iyi bakmanız gerekmektedir. Cilt düzenli olarak temizlenmesi ve bakım yapılması gereken bir bölgedir. Cildimizin organlarımızı koruduğu gibi biz de cildimizi korumaya özen göstermeliyiz. Tüm bu süreçlerde strese kapılmamanız iyileşme süreci için yapabileceğiniz en doğru şeylerden biridir. Stres ve benzeri ruh halleri ciltteki kaşıntı ve kabarcıkları daha da çok tetikleyecektir.
Merhaba hocam benım yaz aylarımda süreklı avuç içinde bu kabrcıklardan çıkıyor ve kendiliğinden geçiyor acaba bu kalıcı bir hastalık mı
Yok aliye hanım kalıcı hastalık değil
Benim parmaklarıma kabarcıklar cıkıyor yaklaşık 10 yıldır sadece orta parmağımda başka yerde çıkmıyor zamanla kayboluyor ve tekrardan aynı yerden çıkıyor
Benim oğlum da 5 yaşında domates yediğinde yüzünde kabarcıklar çıkıyor
Bilgileriniz çok faydalı ellerinize sağlık
Güzel makale olmuş elinize sağlık. Bu arada bu kabarcıkların zararı yok sanırım
Çok çok çok beğendim elinize saglik
Emeğinize sağlık baya açıklayıcı bir makale olmuş baya mantıklı buldum anlattıklarınızı
TEŞEKKÜR EDERİM SADETTİN BEY ELIMIZDEN GELDIĞİNCE SIZLERE KALİTELİ IÇERIKLER ÜRETMEYE ÇALIŞİYORUZ
Bu kabarcıklar genelde yaz aylarında cıkıyor bende ama önerilerini uygulayacam kafama yattı
Merhabalar benim üst kısımlarında ve parmaklarım da su baloncuklar ulustu ve çoğalıyor ilk defa böyle bisey oldu bende neyin belirtisi olabilir
Merhaba benim ellerimde küçük çatlaklar aynı yerde minik su kabarcıkları oluyor. Kaşıdığımda ise bakla bakla beyaz kabarmalar oluyor birçok doktora gittim egzama denildi uyuz denildi birçok ilaç kullandım faydası olmadı kortizonlu hap ve krem de kullandım bi tavsiyeniz öneriniz var mı?
Benim oglumdada var geçiyor gibi oluyor tekrar çıkıyor size ne gibj testler yapıldı
2yasinda oğlum var ateş ile başladı sonra elinde ağzında ayaklarında apış arasında şu kabarcıkları başladı geçer gibi oldu daha fazla çıktı
Merhaba benim elde de bu kaşıntılı kabarcıklardan çıkıyor ve sürekli tekrarlıyor ama hiç hastaneye gitmedim altında yatan bir hastalık olmasından korkuyorum o yüzden hastaneye gidecem bilgileriniz için de teşekkürler
Merhaba benim kızımın avuç içinde bu küçük ve kaşıntılı kabarcıklar çıktı hastaneye götürdüm krem falan verdi geçti ama 3 ay sonra tekrarlardi bu kalıcı bir hastalık mı acaba