Ellerde Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Deri Soyulması Nedir?
Deri soyulması epiderm tabakasının zarar görmesi ile oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Bilimsel olarak “terquamation” olarak tabir edilir. Genellikle dış etkilere bağlı oluşan deri soyulması güneş yanığı, kuru cilt, enfeksiyonel durumlar ya da güçsüz bağışıklık sistemi deri soyulmasını tetikleyebilir. Deri soyulması başka rahatsızlıklarında habercisi olabilir. Takibi yapılması önemlidir. Aynı zamanda deri soyulması kurdeşen, kuruluk, kaşıntı, tahriş gibi diğer deri rahatsızlıkları ile birlikte de görülebilir. Önemli bir durum olduğundan kontrol edilmeli ve teşhis koymakta gecikilmemelidir. Şimdi sizlere ellerde deri soyulması nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız.
Ellerde deri soyulması nasıl başlar?
Günlük hayatın temposundan dolayı vücudumuz bazı tahribatlara uğrar. Bunlardan en sık yaşanan ise deri soyulmalarıdır. Gün boyu yıkanan bulaşıklar, soğuk hava gibi birçok etken derinin yıpranmasına yol açabilmektedir. Ellerinizin erken yıpranmasını önlemek ve her zaman yumuşacık bir deriye sahip olmak için el bakımlarınıza özen göstermelisiniz. Bunun için yapabileceğiniz birçok seçenek mevcuttur. Evdeki ürünlerinize ve cilt tipinize göre en uygun malzemelerle kısa sürede çok etkili maskeleri cildinize uygulayabilirsiniz. Bunu yaparken alerjik reaksiyon göstermeyeceğiniz malzemelerden yararlanmaya dikkat edin.
Ellerdeki derilerin soyulmadan önce bizi rahatsız etmeyecek tatlı tatlı kaşıntılar oluşabilir. Ardından bu kaşıntılar küçük kırmızı bezelere dönebilir ve deri soyulma süreci başlamış olur.
Ellerde Deri Soyulmasının Sebepleri Nelerdir?
- Deri soyulmasının en önemli sebeplerinden biri kuruluk ve susuzluktur. Güneş ışığının doğrudan teması ya da kuru soğuklarda deri soyulmasına sebebiyet gösterir.
- Aynı zamanda kullandığımız sabunların içeriği, deterjan ya da içerisinde kimyasal bulunan her türlü malzeme ile temas sonrası ellerimizde deri soyulmasına sebep olabilir.
- Enfeksiyon kapması, alerjik durumlar ya da kullandığımız bazı ilaçların yan etkileri sonucu da deride hassasiyet- soyulma görülebilir.
- Deri soyulmasının en önemli sebeplerinden biri de bağışıklık sistemimizdeki zayıflıktır. Vücudumuza bakteri ve virüsleri genellikle ellerimizden bulaştırırız. Bunlarda deri soyulması yanı sıra grip gibi hastalıklara da sebep olurlar. Bağışıklık sistemimize katkı sağlamak için ellerimizi sık sık yıkamalı yediğimiz besinleri iyice temizlemeli ve bu şekilde tüketmeliyiz. Acai üzümü tüketmek hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de içerisindeki E vitamini sayesinde cildimizi güzelleştirmeye fayda sağlar böylece deri soyulmasına karşın daha güçlü etkiler gösterir.
- Özellikle kemoterapi alan kişilerde cilt yenilenemediği hücreler susuz kaldığı için deri soyulması oldukça çok görülür.
- Sedef hastalığı.
- Kullanılan ilaçların yan etkileri.
- Güneş yanığı.
- Staph enfeksiyonları.
- Sık sık el yıkamak.
Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
Ellerdeki soyulmalar evde de losyon ya da yağlar ile kendiliğinden tedavi edilebilir. İlaç kullanılacak duruma geldiğinde ellerimizi güneşten ve soğuktan korumamız gerekir. Hatta eldiven kullanmak korumak adına iyi bir fikirdir. Sadece elimizde değil vücudumuzun başka bölgelerinde de soyulma başlaması durumu risk teşkil edebilir. Doğrudan yoğun miktarda alınan güneş ışınları derimizde soyulmalara çatlamalara sebep olduğu gibi kanser hastalığına davetiye çıkarabilir. Derinin alt tabakalarına zarar verebilir ve daha farklı hastalıklara sebep olabilir.
Ellerde Deri Soyulması Ne Tür Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Deri soyulması günlük yaşantımızı görsel ya da işlevsel olarak olumsuz etkileyeceği gibi başka bir hastalığın da habercisi olabilir. Sadece elimizde değil vücudumuzun başka bölgelerinde de soyulma başlaması durumu risk teşkil edebilir. Doğrudan yoğun miktarda alınan güneş ışınları derimizde soyulmalara çatlamalara sebep olduğu gibi kanser hastalığına davetiye çıkarabilir.
Derinin alt tabakalarına zarar verebilir ve daha farklı hastalıklara sebep olabilir Bu hastalığının adı Kawasaki. Ellerde ya da ayaklarda görülen şişlik sonrası birkaç haftalık deri soyulması hastalığın belirtilerindendir. Hastalık ilk olarak Japonya’da 1967 de tıp literatüründe yer almıştır. Nedeni tam olarak açıklanamasa da virüs ya da bakterilerin bağışıklık sisteminin bozukluğuna sebebiyet verdiği, kalp damarlarının zarar görmesine ve iltihaplanmasına yol açan zorlu bir süreç başlattığı biliniyor. Kalıtsal bir rahatsızlık olmayıp tedavisinin yüksek maliyetli olduğu bilinir. Bu deri soyulması ile başlayan hastalığın tedavisinde yüksek dozda aspirin ve IVIG verilir.
Tıbbi tedavi gerektiren durumlar nelerdir?
Ellerimizdeki derilerin soyulması yanı sıra ateşlenme, kilo kaybı, halsizlik, kas ve eklemlerde ağrı varsa bir uzmana başvurulmalı. Enfeksiyon kapması durumunda hatta alerjik bir reaksiyon gördüğümüzde de doktorumuza başvurmamız gerekir. Vitamin eksikliği de ellerde ya da vücudumuzda deri soyulmalarına sebep olabilir. Bu sebeple düzenli olarak vitamin değerlerinin kontrolü önemlidir.
El Soyulmaları İçin Hangi Doktora Gitmeliyiz?
Deri soyulması için özellikle bir dermatoloğa görünmeliyiz. Halk dilinde daha çok cildiye diye tabir edilir. Özel veya devlet hastanelerinde kontrol sağlanabilir. Doktorumuz genel testleri yaptıktan sonra genel olarak ciddi bir durum yoksa krem vb. ilaçlar verebilir özellikle su tüketimi konusunda bizleri uyarabilir.
Evimizde ellerimizdeki basit deri soyulmalarına iyi gelebilecek malzemeler;
Zeytinyağı: Zengin içeriği ve besleyici yapısıyla zeytinyağı cildi besler yumuşaklık ve pamuksu bir his verir. Doğal zeytinyağı olması cildimiz için önemlidir. Dökülme olduğu için yenilenmesi gereken derilerimiz için harika bir yardımcıdır.
E vitamini: Cildi güzelleştirmesi yenilemesi ile bilenen bu vitamini deride soyulmalar başladığında takviye olarak almalıyız. Aynı zamanda su tüketimimizi de arttırmalıyız.
Üzüm çekirdeği yağı: Bağışıklık sistemi güçlendirici etkisi ile de bilinen üzümün yağı da derilerimizin soyulmasını önlemede fayda sağlar. Ellerimizin daha canlı görünmesini ve nemlenmesini sağlar. Cildimizin yağ oranını denge de tutar. Ellerimizde kuruluktan ya da deri soyulmalardan kalan izlerin geçmesinde rol oynar.
Sarı kantaron yağı: En önemli özelliği hücrelerimizi yenilemesidir. Bu yağ sayesinde ellerimizdeki hücreler yenilenecek ve deri soyulması en aza indirgenecektir. Ellerimizdeki derinin alt katmanlarına inerek oluşan sorunları onarır. Anti bakteriyel özelliği vardır. Güneş yanığı ya da 1. derece daha basit yanıklar içinde deriyi güçlendirmek adına kullanılır. Bu olaylar sonucu derideki soyulmaları da önler.
Hint yağı: Ellerimize masaj yapıyormuş gibi dairesel hareketlerle uygulanması önerilir. Böylece soyulan deriden kolay ve acısız bir şekilde kurtulmayı sağlar. Kokusunun aksine oldukça rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ellerimizdeki derilerin soyulmalardan kaynaklı olan sertliği yok eder ve doğal bir nemlilik sağlar.
Susam yağı: İçerisinde E vitaminin zenginliği ve antioksidan olarak bilinir. Derimizin daha güzel görünmesini sağlar. Ellerimizdeki derilerin dökülmesi sebebiyle alt katmalardaki dokunun hızlıca iyileşmesini derinin yenilenmesini sağlar ve üst katman haline getirir.
Salatalık: İçinde oldukça fazla su barındırdığını bildiğimiz salatalık cilt yenilemede önemli yere sahiptir. Güzellik ürünlerinin çoğunun içerisinde yer alan salatalık deri soyulmalara da iyi gelmektedir. Ellerimize suyunu sıkıp pamukla uygulayabilir nem ve su dengesi için derimize yardımcı olabiliriz. Rahatlatıcı etkisi ile de bilinen salatalığı yağlarla karıştırabilir farklı maskeler elde edebilir ya da günlük yenilerek tüketilmesi halinde deri soyulmasına fayda sağlayabiliriz.
Evde uygulanabilir maskeler;
Şeker ve hindistan cevizi maskesi,
Esmer şeker toz beyaz şeker ve hindistan cevizi yağını küçük ölçülerde karıştırıp dairesel hareketlerle derimize uyguluyoruz. Hem pipng etkisi ile deri soyulmasını önlüyor ve nemlendirme sağlıyor. Uyguladıktan sonra ılık su ile durulama sırasında da cildimizde pamuksu bir görüntü oluyor.
Aloe vera maskesi,
Aloe vera bitkisinden bir miktar koparıyor ve içerisindeki jeli bir pamuk yardımıyla cildimize uyguluyoruz. Kurumasını bekliyor ve soğuk su ile duruluyoruz. Aloe veranın içerisinde %99 oranında su bulunması cildin su ihtiyacını karşılıyor. Hem tahriş olmuş ya da kaşıntılı deriye iyi geliyor. Deri soyulmasını önlüyor.
Yulaf maskesi,
Şeker ve yulaf ezmesini karıştırıyor ve bir karışım elde ediyoruz. Deri soyulma olan ellerimize nazikçe uyguluyoruz. Böylece sağlıksız derilerden kurtuluyoruz. Yeni canlı bir deriye sahip oluyoruz. 5 dakika uygulayacağımız bu maske ile derisi soyulmuş çirkin bir görüntüden kurtuluyor ve bakımlı pürüzsüz görünen bir ele sahip oluyoruz.
Ya benim ellerde sürekli soyulma oluyor ve çocuğumun da öyle deri kendi yeniliyor diye hiç hastaneye gitmedim ama rahatsız edici bir durum
Haklısınız deri soyulması rahatsız edici birşey ama yinede bir doktora görünmelisiniz bence geçmiş olsun ayfer hanım
Bence ciltte soyulma doğal bişey çünkü deri kendini yeniliyor tabi bildiğim kadarıyla ama yinede doktora görünmek gerekiyor sanırım
Aynen:)
Ne güzel anlatmışsnız
Teşekkürler
Elinize sağlık
Ellerinize sağlık
Çok iyi anlatiyosunuz
Benim parmak araları soyuluyor acaba vitaminsizlikten olabilir mi
Evet vitaminin etkisi vardır ama deri soyulması doğal bişey yani endişelenecek bir durum yok çünkü deri kendini yeniliyor
Elinize emeğinize sağlık çok iyi olmuş 🙂
Elinize emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız.