Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Kullanımı, Faydaları, Zararları

Makalenin İçerisindekiler

Elma sirkesinin ana maddesi içinde alkol oluşmuş olan elma şırasıdır. Elmanın şekeri ne kadar çoksa, elma sırasındaki alkolün oranı da o kadar yüksektir. Sirke yapımında genellikle güzel aromalı küçük elmadan yararlanılır. Elma sirkesinin kalitesi, sirke üretiminde kullanılan elmanın kalitesine bağlıdır. Çok filtreden geçirilen veya damıtılarak yapılmış sirkedeki birçok değerli madde yok olur. İyi bir elma sirkesi koyu renklidir ve hafif bulanıktır. Doldurulduğu kabın ağzında köpük oluşur veya kabın dibinde tortu vardır. Sirkenin üzerinde toplanan köpüğe sirke anası denir. Avrupa’da halk arasında sirke anasının tedavide mucizeler yarattığı ileri sürülmektedir.

Evde Elma Sirkesi Üretimi: Evde elma sirkesi yapımında, ağaçta tam olarak olgunlaşmış elma kullanılmalıdır. Bu yöntem elma sirkesinin kalitesini ve aromasını artım. Elma sirkesi yapmak için önce iyi elma sırası yapılır.

Elma Şırası: İyi bir elma şırası yapmak için tatlı, mümkünse ilaçlanmamış, sağlıklı, kaliteli elmaya ihtiyaç vardır.

4-5 kg elma ılık suyla çok iyi yıkanır. Elma dörde bölünür, çekirdek hücreleri temizlenir ve preslenir. Elde edilen elma suyuna artığı eklenir. Biraz içme suyu karıştırılarak, ağzı çok geniş olmayan cam şişeye konur. Alkolün mayalanmasını süratlendirmek için bir bıçak ucu maya, elma suyunda eritilerek eklenir. Kabın ağzı lastik bir balonla hava almayacak biçimde kapatılır. Elma suyundaki şeker alkole dönüşmeye başlayınca balon şişmeye başlar. Elma şırasının oluşması yaklaşık 4 hafta sürer. Hava sıcak olursa bu süre kısalır, soğuksa uzar. Çok sıcak sıraya zarar verir. 60° C’nin üzerindeki sıcak maya hücrelerini öldürür. içine karıştırılan maya yüzünden kabın ağzında köpük toplanabilir.

Elma sırası serinletici ve sindirim’ kolay bir içecektir. içinde alkol olduğu unutulmamalıdır.

Sirke: Elde edilen elma şırası, ağzı çok geniş bir kaba konur. Kabın dörtte üçü doldurmalıdır. Evde sirke anası veya iyi sirke varsa, sirkenin oluşumunu süratlendirmek için elma şırasına eklenir. Kabın ağzı bir tülbentle kapatılır. Sirkenin oluşması için en uygun
sıcaklık 26-28°C’dir. 35°C’nin üzerinde sirke bakterileri ölür. Bakteriler alkolü sirkeye çevirdiği sürece sıvı, asit asetat gibi kokar. işlem bitince bu koku kaybolur. Sirkenin üzerinde köpük halinde sirke anası toplanır. 2-3 ay içerisinde sirke oluşur. Elde edilen sirke iki katlı bir tülbentten süzüldükten sonra şişelere doldurulur ve şişelerin ağzı mantarla sıkıca kapatılır.

Tıbbi Nitelikleri: Antiseptik, ateş düşürücü, canlandırıcı, iltihaplanmayı önleyici, kan dolaşımı hızlandırıcı, kan inceltici, kolesterol düşürücü, metabolizma güçlendirici, serinletici, sindirim kolaylaştırıcı. Sirkenin en büyük özelliklerinden biri bağırsaklardaki kötü bakterileri öldürmesidir.

Kullanıldığı Yerler: Ağız kokusu, ağrılar, ateş, ayak mantarları, baş dönmesi, bitkinlik, boğaz ağrısı, böcek ısırması ve sokması, burun kanaması, çürükler, gut hastalığı, deri döküntüleri, diş ve diş etleri hastalıkları, eklem ağrıları, gaz şişkinlikleri, gece terlemeleri, göğüs darlığı, göz yorgunluğu, hemoroit, hıçkırık, kadın hastalıkları, kolesterol, mide yanması, nasir, nezle, öksürük, romatizma, saç dökülmesi ve kepek, ses kısıklığı, idrar torbası zayıflığı, soğuk algınlığı, şiş ayaklar, şişmanlık, tırnak kırılması, unutkanlık, uykusuzluk, varis, yanıklar, yaralar, yaşlılık, yüksek tansiyon, yüz bakımı.

Sirke asidi metabolizmayı harekete geçirir. Limon asidinin vücuttaki dolaşımı araştırmasıyla 1953 yılında Nobel ödülü alan Hans Adolf Krebs, sirke asidi olmadan metabolizmanın çalışmayacağını tespit etmiştir. Örneğin, sirke asidi olmadan yağları ve karbonhidratları sindirme olanağımız yoktur. İnsanın günde yaklaşık 100 g sirke asidine ihtiyacı vardır. Vücut gerekli olan sirkeyi kendisi üretir.

Kokusu ve Tadı: Sert ekşi bir tadı ve yapıldığı elmadan kaynaklanan aromalı bir kokusu vardır.

Yan Etkileri: Önerilen ölçülerde kullanıldığı sürece bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sürekli elma sirkesi içmek menstrüasyon geçikmelerine neden olabilir. Bu nedenle menstrüasyondan 4 gün önce elma sirkesi içmeye ara verilmelidir.

Kullanma Biçimleri: içten ve dıştan uygulanır.

Elma sirkeli su: 5 ml (yaklaşık 2 çay kaşığı) elma sirkesi 200 mi suya karıştırılır. 1 çay kaşığı süzme bal da eklenebilir. Aç karnına veya yemek aralarında içilir.

Elma sirkesiyle masaj: Yaklaşık 40 ml elma sirkesi 1 litre ilik suya karıştırılır. Karışımla kollar, omuzlar, karın göğüs, sırt, bacaklar ve son olarak ayaklar yavaş yavaş masajlanır. Masaj daima kalp yönüne doğru yapılır. Karışım vücut eminceye kadar sürülür, kurulanmaz.

İçindeki Bazı Maddeler: Demir, flor, fosfor, kalsiyum, klor, kükürt, magnezyum, potasyum, silisyum, sodyum, vitaminler (C, A, Bi, B2, B6, E, P, betakaroten), pektin, tanen, propionik asit. Propionik asit, sirke asidi ve tanen, elma asidindeki üç koruyucu maddedir. Elma sirkesinde elmada bulunan tüm maddeler vardır.

Önemli Bilgiler

  • Düzenli elma sirkesi kullananlarda yüksek tansiyon normale döner.
  • Deniz anasının neden olduğu sancılarda ilk yardım olarak, sancılı yere bastırılmadan sulandırılmış sirke sürülmesi önerilmektedir.
  • Göz yorgunluklarında, 200 mi suya 1 çay kaşığı bal, 2 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılarak içilmesi önerilmektedir. Karışımdaki madenlerin görmeyi güçlendirdiği, katarakta karşı koruyucu olduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca, elma sirkesinde ıslatılan pamuk göz kapaklarının üzerine konur. Bir süre sonra gözler ılık suyla yıkanır. Yorgun gözler güç ve canlılık kazanır.
  • Güneş yanıklarında ve hafif yanıklarda, yanığa elma sirkeli soğuk su sürülebilir. Banyo suyuna 300 ml elma sirkesi karıştırılarak yapılan banyo serinletici, rahatlatıcı, dezenfekte edicidir.
  • Ballı sirkeli su vücudun güçlenmesine yardım eder.
  • Hıçkırık tutanlara 1 çay kaşığı elma sirkesi içmeleri önerilmektedir. Geçmezse, 1 çay kaşığı sirkeye 1 çay kaşığı şeker karıştırılarak içilir.
  • Vücudun kalsiyum tabletlerindeki kalsiyumu emip emmeyeceği kontrol edilebilir. Kalsiyum tableti içinde 100 mi elma sirkesi bulunan bir su bardağına konur ve oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirilir. Sonra 5 dakikalık aralarla karıştırılır. Tablet bu süre içerisinde erimezse, büyük olasılıkla bu kalsiyum emilmeyecektir, başka bir kalsiyum tableti denenmelidir. Tablet suda erirse, sulandırılmış elma sirkesiyle içilir. Böylece kalsiyumun emilimi kolaylaştırılmış olur.
  • Kemik suyu elde etmek için kemikler kaynatılırken, içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenirse kemiklerdeki kalsiyumun bir miktarı suda çözülür. Ancak kaynayan kemiklerdeki bu çözülme 2 saat sürer.
  • Kulak iltihaplanmalardan korunmak için kulakların kaynamış suya karıştırılmış sirkeyle yıkanması önerilmektedir. Sirke kulağı dezenfekte edip iltihaplanmaya karşı korumaktadır.
  • Mide yanma ve kaynamalarına midedeki tuz asidi eksikliği neden olur. Bu durumda 1 bardak suya 2-3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılarak içilmesi yeterlidir. Çoğunlukla bol albüminli yiyecekler yenildiğinde görülen mide kaynama ve yanmalarında elma sirkesi iyi bir yardımcıdır. Bu gibi yanmalara karşı salatalara sirke karıştırmak yararlıdır. Ancak sürekli ve sancılı yanmalara genellikle mide hastalıkları neden olduğundan zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.
  • Kepeğe karşı saç diplerinin, birebir orandaki elma sirkesi su karışımıyla masajlanması önerilmektedir. Masajdan sonra 30 dk beklenir ve saçlar yıkanır.
  • Sindirime yardımcı olarak salatalara limonla birlikte sirke karıştırılmalıdır.
  • Tırnak kırılmasına ve renk değiştirmesine kalsiyum, silisik asit ve sodyum eksikliği neden olmaktadır. Bu durumda uzun süre, düzenli olarak elma sirkesi içilmelidir.
  • Yaraların çabuk iyileşmesi için elma sirkeli su içilmelidir. Elma sirkesi yaranın iyileşmesini, kesilen kan damarlarının kaynamasım içten destekler. Özellikle ameliyatlardan 4 hafta önce elma sirkeli su içilmeye başlanılması gerekir. Ameliyattan sonra da doktora sorularak sirkeli su içilmelidir.
  • Bitkileri zararlı böceklerden korumak ve temizlemek için, bitkilere biraz tuz karıştırılmış sirkeli su püskürtmelidir.
  • Banyoda kullanılan sünger, lif ve diş fırçaları en az 12 saat elma sirkesinde bekletilirse, mantar ve mikroplardan temizlenir.
  • Çok kirli çamaşırlar sirkeyle ıslatılırsa, kir daha kolay çıkar, çamaşır yumuşak olur.
  • Sirkeli suyla silinen hali parlaklaşır ve lekeleri kolay temizlenir.
  • Tencere ve çaydanlıkların dibinde oluşan kireç sirkeyle çözülebilir.
  • Giysilerdeki parlaklıklar sirkeli suya batırılmış fırçayla temizlendiğinde kaybolur.
  • Vazoya 1-2 yemek kaşığı sirke konulursa çiçekler daha uzun süre canlı kalır.
İlginizi Çekebilir  Üzümün Faydaları Nelerdir?

Öneriler

Ağız Kokusu: Elma sirkesi 100 ml 200 ml suya 1 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Ağız karışımla günde birçok kez çalkalanır.

Ağrı Dindirici: Bayırturpu kök 500 g Elma sirkesi 500 ml 500 g bayırturpu kalın rendelenir, ışık geçirmeyen cam veya porselen bir kaba konur. Üzerine 500 ml elma sirkesi eklenir ve serin bir yerde 3-4 hafta dinlendirilip süzülür. Karışımda ıslatılan bir pamuk ağrıyan yerlere sürülerek hafifçe ovulur, dinlenmek için uzanılır. Bu reçete yüzdeki akneler için de kullanılır.

Ateş Düşürücü, Ayak Mantarları: Elma sirkesi 3 ölçü suya 1 ölçü elma sirkesi karıştırılır Karışımda ıslatılan bez parçaları alna, baldırlara, el ve ayak bileklerine koyulur. Bezler ısınınca uygulama tekrarlanır. Ateş çok yüksekse, hastaya sirkede ıslatılıp sıkılan pamuklu çorap giydirilir, üzerine bir havlu sarılır. Çoraplar kuruyunca yeniden ıslatılır. Ayak mantarları için ise, ayaklar sirkeli suda ıslatılan pamukla sık sık silinir. Ayrıca çoraplar da yarım saat bu sirkeli suda bekletildikten sonra yıkanmalıdır.

Baş Ağrısı, Kulak Ağrısı: Elma sirkesi 200 ml elma sirkesi aynı miktarda suyla karıştırılıp ısıtılır. Karışım buharlaşmaya başlayınca başa büyükçe bir havlu örtülerek çıkan buhar gözler kapalı olarak yaklaşık 5 dk burundan solunur. Kulak ağrısında kulak Buhara tutulur. Sonra yatarak dinlenilir. Suyun kaynamamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca alın, şakaklar ve ense sulandırılmış elma sirkesiyle masajlanabilir. Baş ağrısının nedeni çok yemekse, uzun süre sabah akşam aç karnına 200 ml suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 2 çay kaşığı bal karıştırılarak içilir. Karışım bağırsaklardaki mikroplar’ yok ederek baş ağrısından kurtarır.

Beyaz Akıntı: Elma sirkesi 100 ml 20 ml sirke asidi 1 litre sıcak suya karıştırılır. Vajinal karışımla her gün 1-2 kere yıkanır. Akıntı kesildikten sonra dezenfektan olarak aynı uygulama haftada 1 kere yapılır.

Bitkinlik: Elma sirkesi Bal süzme, 200 ml suya 2 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı bal karıştırılır. En az 6 hafta süreyle sabahları yataktan kalktıktan sonra içilir. Ayrıca vücut günde en az 1 kez elma sirkesiyle masajlanmalıdır.

Boğaz Ağrısı 1: Elma sirkesi 100 ml Bal süzme 100 ml 50 mi elma sirkesi 50 ml balla çok iyi karıştırılır. Karışımdan 2-4 saatte bir, 1 çay kaşığı yavaş yavaş ağızda eritilerek yenir.

İlginizi Çekebilir  Kafur Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları, Zararları

Boğaz Ağrısı 2: Elma sirkesi Bal süzme Kırmızı biber toz (acı) 40 ml elma sirkesi, 40 mi su, 2 çay kaşığı bal, yarım kahve kaşığı acı kırmızı toz biber çok iyi karıştırılır 2-3 saatte bir, 1 veya 2 çay kaşığı içilir.

Böcek Isırması: Elma sirkesi Sulandırılmamış elma sirkesinde ıslatılan bir pamuk sokulan, ısırılan, kaşınan yere sürülür.
Elma sirkesiyle yapılan bu uygulama ilk yardımdır. Sivrisinek ve tatarcık sirke kokusunu sevmez. Çıplak yerleri sirkeyle ovmak sineklere karşı koruma sağlar.

Burun Kanaması: Elma sirkesi 5 ml elma sirkesi 200 ml suya karıştırılır. Burun kanamasını durdurmak için sulandırılmış elma sirkesinde ıslatılan bir pamuk buruna tamponlanır, kan dininceye kadar bırakılır. Kanın pıhtılaşmasını Sağlar ve dezenfekte eder.

Cilt Bakımı 1: Elma sirkesi 1 litre suya 40 ml elma sirkesi karıştırılır. Her gün, gün aşırı veya en az haftada bir tüm vücut bu karışımla kalbe doğru masajlanır veya banyo suyuna, suyun miktarına göre 250-300 mi elma sirkesi karıştırılır. 8-20 dk banyoda yatılır. Banyodan sonra yaklaşık yarım saat yatarak dinlenilmelidir. Banyo haftada 1-2 kere yapılabilir.

Cilt Bakımı 2: Elma sirkesi Lavanta çiçek Hava ve ışık geçirmeyen bir kaba 50-60 g lavanta çiçeği konur, üzerine 250 ml elma sirkesi eklenir. iyice çalkalanan kap, 3-4 hafta serin bir yerde dinlendirilip süzülür. Karışım banyo suyuna karıştırılır ve 8-20 dk banyoda yatılır. Banyodan sonra yaklaşık yarım saat yatarak dinlenilir. Banyo haftada 1-2 kere yapılabilir.
Bu uygulamalar cilde canlılık verir, ciltteki kan dolaşımını güçlendirir. Sabun vücuttaki koruyucu tabakayı yok eder. Bu nedenle sabunla yıkandıktan sonra, vücut elma sirkesine batırılmış bir bezle ovulmalıdır.

Çatlak Eller: Elma sirkesi, Zeytinyağı 50 ml elma sirkesiyle 50 ml zeytinyağı çok iyi karıştırılır. Her yıkamadan sonra ve yatmadan önce, eller bu karışımla masajlanır. Ellerin yatağı kirletmemesi için pamuklu bir eldiven giyilebilir.
Bu karışım vücut bakımında da kullanılabilir.

Çürükler, Morarmalar: Elma sirkesi, Tuz,100 mI elma sirkesine 1 çay kaşığı tuz karıştırılır, ısıtılır, kaynatılmaz. Karışımda ıslatılan gazlı bez morarmış yere konur. Kuruyunca uygulama tekrarlanır. Bu yöntemle ezilen veya çarpılan yer şişmez.

Gut Hastalığı, Romatizma: Elma sirkesi 200 ml suya 1 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Her gün, sabahları aç karnına düzenli olarak elma sirkeli su içenler kendilerini gut hastalığı ve romatizmaya karşı korumuş olur.

Deri Döküntüleri 1: Elma sirkesi 1 ölçü elma sirkesi 1 ölçü suyla karıştırılır. Karışım yanan, kaşınan yerlere sürülür. Veya banyo suyuna 250- 300 mI elma sirkesi kanştınlır. Biraz da kekik yağı karıştırabilir. Banyo döküntüler geçinceye kadar gün aşırı yapılır.

Deri Döküntüleri 2: Elma sirkesi 500 ml Mısır un 500 g Mısır unu ve elma sirkesi yumuşak bir hamur elde edilinceye dek karıştırılır. Hamur kaşınan veya yanan yerin üzerine ince bir tabaka halinde sürülür, kuruyuncaya kadar bırakılır. Kaşıntı veya yanma geçinceye kadar uygulama tekrarlanır.
Döküntüler geçinceye kadar, bu uygulamalara ek olarak, sabahları aç karnına, öğle ve akşam yemeklerinde 200 ml elma sirkeli su içilir.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları, Diş Bakımı: Elma sirkesi 1-2 çay kaşığı elma sirkesi 200 ml suya karıştırılır. Karışım sabah, öğle, akşam içilir.
Not: 1 çay kaşığı elma sirkesi 200 ml suya karıştırılır. Dişler fırçalandıktan sonra ağız bu karışımla çalkalanır.

Eklem Ağrıları: Elma sirkesi 200 ml suya 2-3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Karışım her sabah, birer saat arayla günde 3 kere, 3-4 hafta içilir. iyileşme görülürse elma sirkeli su içmeye devam edilir.

Ellerdeki Yaşlılık Lekeleri: Elma sirkesi 20 ml Soğan su 10 ml Zeytinyağı 10 ml Karışım mikserle homojen duruma gelinceye kadar çırpılır. Eller akşamları bu karışımla masajlanır. Eldeki lekeler kayboluncaya kadar uygulama sürdürülür.

Erken Yaşlanma: Elma sirkesi, Bal, 200 mI suya 2 çay kasığı elma sirkesi, 2 çay kaşığı bal karıştırılır. 1-3 ay. her gün kahvaltı ve yemeklerde 200 ml karışım içilir. Düzelme görülürse, karışımdan sabahları 200 ml içmek yeterlidir.

Gaz Şişkinlikleri: Elma sirkesi 200 ml suya 1-3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Karışım, yemeklerden kısa bir süre önce, ağızda kısa bir süre tutularak küçük yudumlarla içilir. 1 çay kaşığı bal da eklenebilir.

Geğirme: Havayla birlikte acı veya ekşi bir suyun yemek borusu yoluyla mideden ağza gelmesi: Elma sirkesi 200 ml suya 1 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Karışım yemek arasında yudum yudum içilir.

Göğüs Darlığı: Elma sirkesi, Bal süzme, 200 ml suya 1-3 çay kasığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı süzme çiçek balı karıştırılır. Karışım 1 çay kaşığıyla yavaş yavaş içilir. Bir süre beklendikten sonra herhangi bir iyileşme görülmezse uygulama tekrarlanır.

Hamile Kadınlarda Özellikle Sabahları Görülen Bulantılar: Elma sirkesi, Bal süzme, 200 mi suya 1 çay kaşığı bal, 2 çay kasıp elma sirkesi karıştırılır. Sabahları aç karnına yudum yudum içilir. Mide rahatsız olursa, kahvaltıdan sonra içilebilir.

Kas Krampları: Elma sirkesi, Banyo suyuna 300 mi sirke karıştırılır Vücut, banyoda su altında ayaklardan boyuna doğru masajlanır. Banyodan sonra bir süre yatarak dinlenilir.
Not: Kas kramplarına çoğunlukla vücuttaki maden eksikliği neden olur. Bu nedenle, sabahları 1 su bardağı suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı bal karıştırılarak uzun süre içilmesi önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Ejder Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Kulak Çınlaması: Elma sirkesi, Bal süzme, 200 mI suya 2 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı bal karıştırılır. Karışım günde 3 kere, yemek aralarında yudum yudum içilir. Çınlama kesildikten sonra da en az 4 hafta küre devam edilir. Not. Bir hafta sonra çınlamada azalma olmazsa veya kesilmezse bir doktora gidilmelidir.

Nasır, Siğil: Elma sirkesi Ayaklar 10-15 dk dayanılabilecek sıcaklıkta suya sokulur, ara sıra masajlanır. Kurulandıktan sonra elma sirkesinde ıslatılmış pamuk, nasırlı yere üzerine gazlı bezle bağlanır, tüm gece bırakılır. Reçete nasır, siğil veya deri sertliği geçinceye kadar uygulanır.

Nezle: Elma sirkesi, Bir tencereye 200 ml elma sirkesiyle 400 mI su konur, ısıtılır. Başa büyükçe bir havlu konur ve karışımın buharı burundan yaklaşık 5 dk solunur. Burun açılmazsa, uygulama burun açılıncaya kadar gün aşırı tekrarlanır. 250 mı ilik suya 50 ml elma sirkesi karıştırılır. Gazlı bez karışımda ıslatılarak burunun üzerine konur, 4-5 dk bırakılır. Uygulama günde birçok kez tekrarlanır.

Bu uygulama dolaşım bozukluğu nedeniyle görülen burun kızarıklıklarında da uygulanır.

Öksürük: Elma sirkesi, Bal süzme, 50-60 ml bal 10 mi elma sirkesiyle karıştırılır. Karışımdan gün içinde 6-10 kere 1 çay kaşığı yenir. Karışım yenmeden önce iyice karıştırılır.
Not: Gece öksürükle uyananlara. bir mendili elma sirkesinde ıslatıp yastıklarının üzerine koymaları önerilmektedir.

Saç Bakımı 1: Elma sirkesi 1 litre 1 litre sıcak suya 50 ml elma sirkesi karıştırılır. Yıkamadan sonra, saç dipleri karışımla çok hafif masajlanarak durulanıp taranır. Saçlar parlaklaşır, taranması kolaylaşır. Bu yöntem her saç yıkamadan sonra uygulanırsa yararlı olur. Saç diplerindeki kaşıntılar da kesilir.

Saç Bakımı 2: Elma sirkesi 1 litre, Isırgan tüm bitki 100 g kuru ısırgan 24 saat sıcak sirkede bekletilir, süzülür. Saçlar yıkanıp kurutulduktan sonra, saç dipten karışımla masajlanır ve tarak karışımda ıslatılarak saçlar nemleninceye kadar taranır, kurumaya bırakılır. Saçlar yıkanmaz, sirke kokusu bir süre sonra kaybolur. Saç dipleri güçlenir, saçlar parlaklık kazanır, saç diplerindeki kaşıntı da kesilir.

Ses Kısıklığı: Elma sirkesi 200 ml sıcak suya 2-3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır Karışımdan saatte bir, büyükçe bir yudum alınır, gargara yapılır, tükürülür. Gargaradan sonra bir yudum da içilir. Ses düzeldikçe gargara arasındaki süre uzatılır.

İdrar Torbası Zayıflığı: Elma sirkesi 100 mi 200 ml suya 2 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır Yemeklerde küçük yudumlarla içilir. Sistitte tedaviye yardımcıdır.

Şişmanlık: Elma sirkesi 200 ml suya 1-3 çay kaşığı elma sirkesi karıştırılır. istenilen kiloya ulaşıncaya kadar yemeklerde 200 ml karışım yudum yudum içilir.

Unutkanlık: Elma Sirkesi, Bal süzme, 200 mi suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı bal karıştırılır. Karışım sabahtan aç karnına veya kahvaltı-dan sonra düzenli olarak içilir. Konsantrasyonun artmasını da sağlar.

Varis: Elma sirkesi, Varisli yerler 6 hafta süreyle, günde birkaç kere elma sirkesiyle ovulur, veya elma sirkesinde ıslatılan gazlı bez varisli yerlere sarılır, 30-40 dk bırakılır. Bu uygulama ilerlemiş durumlarda ağrı kesici olarak etki yapar.

Yüz Bakımı 1 (Yağlı Cilt): Elma sirkesi, Çilek taze meyve 50 g taze çilek ezildikten sonra 40 ml elma sirkesiyle karıştırılır, 3-4 saat dinlendirilir, preslenerek süzülür. Karışım akşam yatarken yüze sürülür, tüm gece bırakılır. Sabah yüz ılık suyla yıkanır, bir yüz kremiyle masajlanır.

Yüz Bakımı 2: Aynı ölçüde maden suyuyla elma sirkesi karıştırılır Yüz bu karışımla sabah akşam temizlenir.

Yüz Bakımı 3: Elma sirkesi, Gül kuru çiçek yaprağı 50 ml elma sirkesi, 50 g kuru gül çiçek yaprağı, 50 ml su, hava ve ışık geçirmeyen bir kaba konur. Oda sıcaklığında en az 3 hafta dinlendirilip süzülür. Karışım bir pamukla yüze sürülür, yüz yıkanmaz. Yüz

Bakımı 4 (Kuru Cilt ve Hafif Kırışık Yüz): Avokado meyve 2 adet Elma sirkesi 100 ml Limon su 10 mI, Yumurta sarısı 2 adet, Zeytinyağı 50 ml 2 yumurta sarısı mikserle çok iyi çırpılır. Bu arada başka bir yerde çırpılmış olan zeytinyağı ve elma sirkesi karışımı, bir kahve kaşığıyla yavaş yavaş yumurtaya karıştırılır Avokadoların kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, 10 mi limon suyuyla ezilerek karışıma eklenir. Tüm karışım kısa süre mikserle karıştırılır Yatmadan önce yüz temizlenir. Karışım yüze sürülür, tüm gece bırakılır. Sabah yüz sabun kullanılmadan ılık suyla yıkanır.
Karışım hava geçirmeyen bir kapta, buzdolabında gün saklanabilir.

Yüz Bakımı 5: Elma sirkesi 100 mI Buğday kepek 50 g Bal süzme 50 ml, 40 ml sıcak elma sirkesi, 30 ml süzme bal, 20 g buğday kepeği bir kapta çok iyi karıştırılır. 5 dk dinlendirilir. Yüz temizlendikten sonra karışım sürülür, 30 dk bırakılır, sabun kullanmadan ilik suyla yıkanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı