Ensede Çıkan Şişlikler Nedir? Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Ensede Çıkan Şişlikler Nedir?

Vücudumuz bazı durumlara reaksiyon gösterebiliyor. Biyolojik ya da fiziksel olarak darbelere maruz kaldığımızda vücut buna hemen tepki verir ve bir sorun olduğuna işaret eder. Bu işaretler çoğunlukla insanları tedirgin eden oluşumlardır. Örneğin vücutta şişliklere rastlandığında hemen endişe duyulmasına gerek yoktur. Peki ensede neden şişlik çıkar? Genelde bu tarz şişlikler ciltle alakalı bir sorun olabiliyor. Ufak tedaviler sonucu geçebilecek durumlardır olarak betimlenir. Ama uzun süreli geçmek bilmeyen acılı şişlikler için uzmanlara başvurarak durumunuzla alakalı tedavi sürecini başlatmanız gerekebilir. Ensede çıkan şişlik sebeplerini öğrenmek için cildiye doktorlarına başvurabilirsiniz. Daha ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız beyin ve sinir cerrahisini tercih edebilirsiniz.

Ensede Çıkan Şişliklerin Nedenleri

Ensede çıkan şişlik sebepleri değişkenlik gösterebiliyor. Bunlar kişinin yaşadığı soruna göre değişkenlik gösterir. Ensede çıkan şişlikler kimi zaman ciddi kimi zaman ise basit sorunların işaretçisidir.

  • Kıl kökünde toplanan iltihap da yağ bezesi de şişlik yapabilir.
  • Dişinizde geçirdiğiniz bir enfeksiyon ensede şişliklerin oluşumunu meydana getirebilir.
  • Saç boyalarında kullanılan kimyasallar kaşıntılar sonucu şişlikler oluşturuyor. Özellikle ince, uzun, yağ dokusu az olan bireylerde daha çok rastlanmaktadır.
  • Kızamık geçiren insanlarda ensede şişliklere rastlanır. Doğal bir durumdur.
  • Kulakçık ense şişlik sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar.
  • Troid hastalarının vücutlarında da zaman zaman şişlikler meydana gelmektedir. Genel olarak ensede toplanan bu şişliklere troid hastalığı sebep olmaktadır.
  • Tümör. Tümör örneği sizi korkutmasın çok ciddi bir rahatsızlık olduğu için her ensede çıkan şişlik sonucu tümör korkusuna kapılmanıza gerek yok.
  • Kıllı deride mikrobik olaylara sıklıkla rastlanır. Bu gibi durumlarda uzun süren bir şişliğe maruz kalabilirsiniz. Ancak içi iltihap dolu bu şişlikler endişe duymanızı gerektirmeyen rahatsızlıklardır. Doktorunuzun da uygun bulması dâhilinde antibiyotik tedavisine başlayarak iltihabı vücudunuzdan atabilirsiniz.
  • Kıl dönmesi de bazen şişlik yaratabiliyor. Acısız olan şişlikler acılılar kadar önemli bir sorun teşkil etmemekte. Kıllı deride kıl dönmesi oluşumu sıkça yaşanan bir durumdur endişe gerektirmeyen bir durumdur.
  • Ensede çıkan şişliklere yağ uru da sebep olabilir. Yağ urları zararsız birikmelerdir. Bunlar hasar görmüş veya tıkanmış yağ bezelerinde görülmektedir. Ancak ilerleyen vakitlerde kısa sürede tedavi gerektiren sıkıntılar yaratabilir.
  • Çocuklarda ensede şişlik sebepleri diğer durumlardan biraz daha farklıdır. Çocuklarda da sıkça görülen ensedeki şişliklerin sebebi anne karnına dayanıyor olabilir. Ama bu hemen endişelenmenizi gerektiren bir durum değil. Baş ve boyun bölgesinin enfeksiyon kapması sonucu çocuklardaki lenf nodu büyür ve ortaya ensede şişlik sorunu çıkar. Bebeklikten ergenliğe kadar olan süreçteki her şişlik sizi korkutmasın. Bu yaştaki şişlikler az önce de bahsettiğim gibi lenfler ile alakalı sorunlardır ve iltihabın vücudun atılmasıyla son bulur.
  • İleri yaşlarda aniden çıkan kist tarzı şişliklerin sebebi muayene edilmeden belirlenemez. Bu yaşlardaki şişlikler için uzman bilgisine ihtiyaç duyulur ve bu bilgiler ışığında hareket edilir. Lenf bezlerindeki şişlikler bazen öyle bir hal alır ki saçlarınızı tarayamaz hale gelirsiniz. O yüzden bu şişlikleri hafife almayarak zamanında önlem almalısınız.
İlginizi Çekebilir  Dansite Nedir? Dansite Yüksekliği Ve Düşüklüğü Anlamı

Ensede Çıkan Şişliklerin Belirtileri

Ufak çaplı şişliklerin çok sorun teşkil etmediğini belirtmiştik. Ancak sorun teşkil edebilecek ensede çıkan şişliklerin belirtilerine bir göz atalım.

Ensedeki şişliklerin bazıları kötü huylu olabilir. Bazı belirtilerle bunu anlamaya çalışabilirsiniz. Kitle sabit boyutta kalmıyor aksine büyüyüp küçüldüğü fark ediliyorsa tehlikeli bir durum olabilir demektir. Ağrılı, kızarık görünümlü şişlikleri de dikkate almalısınız. Normalde geceleri terleme gibi bir şey yaşamadığınız halde aniden terlemeye başladıysanız ve hızla kilo kaybı yaşıyorsanız bu şişliklerin sebebini araştırmanız gerekebilir. Bunu anlamak muayenesiz çok zordur. Ama yine de bu semptomları gösteriyorsanız hemen endişe etmeden doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz. İğneli biyopsi sonucuna göre gerekli tedavi sürecinizi doktorunuz belirleyecektir.

Genel olarak yumuşak dokulu şişlikler sorun teşkil etmezler. Lenf bezinizin soğuk algınlığı nedeniyle şişmesi sonucu başka belirtilerle de karşılaşabilirsiniz. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, bitkinlik, ateş gibi belirtilerle birlikte ensenizde şişlik meydana geldiğinde yüksek ihtimalle enfeksiyon kapmışsınızdır. Ama yine de içinizin rahat etmesi için bu semptomları gözlemleyerek şişlikler hakkında fikriniz olmasını sağlayabilirsiniz.

Ensede Çıkan Şişliklerin Tedavi

Vücudunuzun verdiği çeşitli uyarıları dikkate alarak uzman doktora randevu almalısınız. Doktora başvurduğunuzda öncelikle sizlere şişliğin oluşum süreciyle sorular yöneltir. Bu süreci dikkatle takip etmeniz teşhis için çok önemlidir. Soruların yanıtlarına göre bazen daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur ve testler yaptırılır. Bu testler doktorun uygun gördüğü şüphelendiği durumlara göre değişiklik gösterebilir. Genelde görüntüleme, kan ve biyopsi gibi testler yardımıyla teşhis edilir. Sonuçlar doğrultusunda ensede çıkan şişlik tedavilerine gerek olup olmadığına karar verilir. Bu tarz durumlarda erken teşhis ve tedavi önem arz ettiği için zaman kaybedilmeden tedavi süreci başlatılır. Ciddi durumlarda kistler cerrahi yöntemlerle alınır. Alınan bu kistlerden sonra hasta sağlıklı günlerine geri dönebilecektir. Tedavi boyunca doktorların önerileri dışına çıkmadan güvenli bir şekilde bu şişliklerden kurtulabilirsiniz.

Evde Alınabilecek Önlemler

Hareket etmeyen sabit ağrılı şişliklere evde müdahale etmeye kalkışmamalısınız. Bu tarz durumlar kesinlikle sadece doktor müdahalesi gerektiren ciddi sorunlardır. Bu kistlerle sürekli oynayarak bir sonuç elde edemezsiniz ve evdeki yöntemlerle kistleri çıkarmaya çalışmayınız. Bu yöntem kistinizin daha da büyümesine yol açabilir.

İlginizi Çekebilir  Penis Mantarı Nedir? Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Ensede çıkan şişliğe evde alınabilecek önlemler de mevcuttur. Ensede çıkan şişlikten kurtulmak için yapabileceğiniz en etkili ve zararsız yöntem bu kitleleri sakin tutmak ve büyütmemek olacaktır. Günlük hareketinize göre büyüyüp küçülme ihtimali olan bu şişlikleri dindirmek için olabildiğince yatıp dinlenmeye ve hareketsiz kalmaya özen göstermelisiniz.

Doktora gittiniz ve bu şişliğin zararsız olduğunu tamamen doğrulattınız. En ufak bir tehlike bile kalmadıysa artık evdeki bitkisel çözümlerle bu ensede çıkan şişlikten kurtulmaya çalışabilirsiniz. Ensede çıkan şişlikler için doğal yöntemler elbette var.

İlk olarak zerdeçal ile başlayalım. Zerdeçalı aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz. Zerdeçal kürkimin denilen şişliklere iyi gelen ve bir daha çıkmasını önleyen bir bitkidir. Bir tutam zerdeçal ile 2 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırarak şiş bölgeye pamuk yardımıyla uygulayabilirsiniz. Karışımı uyguladıktan sonra bir bandaj yardımıyla bölgeyi sarıp bir süre bekleyin.

İkinci olarak ensede çıkan şişlikleri evde tedavide kullanabileceğiniz bitki adaçayıdır. Adaçayının özünü şişliğin olduğu bölgeye sürerek şişliğin yok olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak beslenme de şişlikler için son derece önemlidir. Sağlıksız hazır yediğiniz her şey yağ oluşumunu arttırıp şişliğe sebep olabilir. Bu yüzden abur cubur yerine daha sağlıklı yiyecekleri tüketmelisiniz. Elma, biber, turunçgiller gibi vitamin deposu olan meyve sebzeler vücudunuzdaki yağ oluşumuna karşı ve ensede şişliklere önlem alacaktır. Olabildiğince doğal şampuanlar kullanmalı ve kimyasal içerikli jellerden bakım kremlerinden uzak durmak da işe yarayacak önlemler arasındadır.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Sayın hocam benim ensemde de sörekli çıkıyor böyle şişlikler hastaneye gitmeye korkuyorum kötü birşey çıkar diye bana yardımcı olursanız sevinirim hocam çok kafaya takıyorum psikolojim bozuldu sizden cevap bekliyorum şimdiden teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı