Guglielmo Marconi Kimdir? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Guglielmo Marconi Buluşları : Guglielmo Marconi 25 Nisan 1874 tarihi ile 20 Temmuz 1937 yılları arasında 63 yıl yaşamış bir mucit elektrik mühendisidir. Kendisi uzun mesafeli radyo iletişimi alanında yaptığı çalışmalar, telsiz ve telgraf sistemi çalışmaları ve Marconi yasası ile tanınmaktadır.
Marconi 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü Ferdinand Braun ile birlikte almıştır. Marconi’nin hayatı boyunca yaptığı çalışmalar Einstein tarafından da ilgi görmüştür.
Radyonun ticari bağlamda değer kazanmasına imkan tanıyan çalışmaları ile sıkça adını duyduğumuz ünlü bilim insanı aynı zamanda kendi adına şirket de kurmuştur.
İtalya kralı tarafından Markiz unvanına layık görülmüştür. Yazımızın devamında Marconi’nin hayatı, başarıları ve patentlerine dair merak edilenleri inceleyebilirsiniz.
Guglielmo Marconi Hayatı
Marconi 1877 yılında İtalya’da bulunan Bologna’da doğmuştur. Tam adı Guglielmo Maria Marconi olarak bilinmektedir. Aristokrat bir ailenin ikinci çocuğu olarak yaşamıştır. Kendisinin babası Giusseppe Marconi ve annesi Annie Jemason olarak bilinmektedir.
Guglielmo’nun babasının Porretta Terme’de toprak sahibi olduğu da bilinmektedir. İtalyan bir aristokrat olarak yaşamıştır. Guglielmo’nun annesi ise İrlanda ve İskoç kökenlidir. Annesinin dedesi bir viski şirketi olan Jameson&Sons şirketinin sahibi ve kurucusudur.
Guglielmo 2 ile 6 yaşları arasında Bedford kasabasında yaşamıştır. Bu kasaba İngiltere’de bulunmaktadır. İtalya’ya geri döndüğünde ise Bologna içerisinde bulunan Augusto Righi laboratuvarında almıştır. Daha sonra ise Floransa içerisinde bulunan Istituto Cavallero ve Livorno’da eğitim almaya devam etmiştir.
Eğitimin çoğunu özel olarak alan Marconi bazı eğitmenleri tarafından berbat bir öğrenci, bazıları tarafından ise bir dahi olarak tanımlanmıştır. Guglielmo’nun bir de Luici adında bir üvey kardeşi bulunuyordu.
Marconi 1905 yılında Beatrice O’Briein ile evlenmiştir. Üç kızları ve bir erkek çocukları olmuştur. Kızlarının isimleri; Degna, Gioia ve Lucia; erkek çocuklarının ismi ise Giulio olarak bilinmektedir. 1913 yılında İtalya’ya dönmüşlerdir. İtalya’ya dönüşlerinden kısa süre sonra Beatrice dönem kraliçesi olan Elena’nın nedimesi olarak görev yapmıştır.
Marconi çifti 1924 yılında boşanmışlardır. Bu boşanma Guglielmo’nun isteği üzerine tekrar evlenmek için istenmiştir. Bu süreçte Marconi tekrar evlenmiş ve bu evlilikten de bir çocuğu olmuştur. Marconi’nin tüm mirasını da ikinci eşi ile o eşinden olan çocuğuna bıraktığı bilinmektedir.
Marconi 1931 yılında ilk radyo yayınında şu sözleri söylemiş ve bu sözler ile ilk radyo yayını açılmıştır:
“Doğanın pek çok gizemli gücünü insanoğlunun hizmetine veren Tanrı’nın yardımıyla, bütün inançlı Dünya’ya Kutsal Babamızın sesini dinleme hazzını veren bu icadı yaptım.”
Guglielmo Marconi’nin Radyo Çalışmaları
Marconi radyo çalışmaları ile adını sıkça duyurmuş olan ünlü bir mucittir. Bilim ve elektrik Marconi için gençlik yıllarından bu yana ilgi çeken bir alan olmuştu. Marconi’nin radyo alanında çalışmaları ise Hertz’in çalışmalarını okuması ve incelemesi ile alevlenmiştir.
Radyo dalgaları üzerine yaptığı çalışmalar bu dönemde başlamıştır. Birçok kez Hertz tarafından yapılan çalışmalar üzerinde deneyler yapmış ve elde ettiği başarılı sonuçlar ile patentler almıştır.
Marconi ilk deneylerinde radyo dalgaları ile telsiz telgraf sistemi yapmak için çalışmıştır. Fikir ilk kez Marconi tarafından ortaya atılmamıştır. Neredeyse 50 yıldan uzun bir süredir üzerine konuşmalar ve tartışmalar mevcuttur.
Marconi kablosuz bir telgraf sistemi oluşturma konusunda kendine has bir sistem oluşturmuş ve bu sistem iuzun süre test etmiştir. Asıl sorun ise 100 metreden daha uzak bir mesafeye sinyalleri gönderebilmekti. Bu sorun Marconi’den önce de mevcuttu. Marconi’yi diğerlerinden ayıran ise bu soruna bir çözüm bulmuş olmasıdır.
Marconi İtalya’da çalışmalarına başlamış ancak bu çalışmaların ilgi ve destek görmemesi üzerine İngiltere’ye gitmiştir. Burada da uzun süre çalışmalarına devam etmiş ve nihayetinde icadını tamamlayarak patentini almıştır.
Guglielmo Marconi Başarıları
Guglielmo marconi yaptığı birçok çalışma ve telsiz telgraf sistemi icadı ile birçok patent almıştır. Patentleri telsiz telgraf sisteminin kendisi ve sistem için icat ettiği mekanik parçaları da kapsıyordu. Marconi’nin başarılı başlarda çok ilgi görmese de kendisinin İngiltere’ye gitmesi ile birlikte daha çok önem görmeye başlamıştır.
Marconi’nin icadı ve çalışmaları için kendisine verilen ödüller ise aşağıdaki gibidir;
- 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü Karl Braun ile birlikte almıştır. Bu ödül radyo iletişim alanındaki katkıları için takdim edilmiştir.
- 1918 yılında Franklin Madalyasını almıştır. Bu ödül Franklin Enstitüsü tarafından verilmiştir.
- 1929 yılında dönem kralı tarafından Marki ilan edilmiştir. Marconi Markizi unvanını almıştır.
- 1931 yılında John Scott Madalyası’nı almıştır.
- 1977 yılında Ulusal Yayıncılar Onur Listesi’ne adını yazdırmıştır.
- 1988 yılında Radyo Onur Listesi oluşturulrken Chicago’da Marconi öncü olarak eklenmiştir.
- 1990 yılında 2000 Liret Banknot üzerine yüzü ve başarıları basılmıştır. İtalyan Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir.
2001 yılında İngiltere’de Marconi’nin anısına 2 poundluk anı parası bastırmıştır. Bu yıl ilk kablosuz iletişimin 100. Yıl dönümü olarak bilinmektedir.
2009’da Marconi’nin Nobel ödülü almasının 100. Yılı olması nedeni ile İtalyan Hükümeti tarafından 5 Euro değeri olan gümüş anı paraları bastırmıştır.