İdrarda Kan Pıhtısı Nedir? Neye İşarettir?

Vücut en ufak soruna bile zaman zaman reaksiyon gösterme ihtiyacı duymaktadır. Reaksiyonlar sonucu bir sorun olduğu düşünülerek daha dikkatli olunmalıdır. Dikkatli olunması gereken durumlardan biri de idrarda kan pıhtısı görülmesidir. Tıptaki adı hematüri olarak bilinmektedir. Bazen ciddi bazen normal olarak nitelendirilen bu durum hakkında tüm bilinmeyenleri sizler için derledik. Kadınlarda ve erkeklerde hangi durumlarda meydana gelebildiğini araştırdık. İdrarda kan pıhtısı neden olur? Ne zaman gelir? Hangi durumlarda tehlikelidir? Hangi hastalıklara işaret eder? Gibi aklınıza gelebilecek birçok sorunun cevabı yazımızda.
İdrarda Kan Pıhtılaşması
İdrar günlük hayatta sıkça yaptığımız vücudun ihtiyaç duyduğu bir gereksinimdir. Vücuttaki işe yaramaz maddelerin dışarıya atılması için idrara çıkmak gerekmektedir. İdrar yollarıyla alakalı birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Çoğu insan bu rahatsızlıklara yakalanabilmektedir. Bu rahatsızlardan biri de idrardan kan pıhtısıdır. Bu aşamada neler yapmanız gerektiğini sizler için araştırdık. Bilimsel araştırmalardan ve uzman doktorların yorumlarından derlediğimiz bilgiler ışığında tüm detayları öğrenebilirsiniz.
İdrarda kan görülmesi farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen bir sorundur. Bu durum bazı hastalıkların işaretçisi olabilmektedir. Bazı durumlarda ise tamamen idrara çıkmamaktan ve idrarı bekletmekten kaynaklanmaktadır. Çoğu kişi idrarda kan pıhtılaşmasının sebebini enfeksiyondur diyerek geçiştirse de aslında bu durum tehlikeye yol açabilecek düzeydedir.
İdrarda kan pıhtılaşması kadınlarda ve erkeklerde görülebilen rastlanılan bir sorundur. Sancısız ve ağrısız meydana gelmektedir. Özellikle bu şekilde olanlar çok daha tehlikeli olarak değerlendirilip acilen tedavi edilmesi gerektiği söylenmektedir. Kanama yanın sıra bazı ekstra reaksiyonlar da görülmektedir. Bunlar arasında; sık sık idrara çıkma isteği, idrarı tutamama sorunu, pıhtılaşmadan dolayı idrar yaparken zorlanma, idrarın geldiğini hissetme ama yapamama, en son aşamada ise ağrılar ve ani kilo kayıpları yer almaktadır. Oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilecek olan bu sorun için doktor ve uzman kontrolü şarttır.
İdrarda Kan Pıhtısı Neden Olur?
İdrarda kan görülmesi sonucunda nedenleri kesinlikle araştırılmalıdır. Bu tıpta uzmanlar tarafından anormal bir durum olarak görülmektedir. Çoğu insan idrarda kan pıhtısı neden gelir diye internette aramalarda bulunarak sorunlarını çözmeye çalışsalar da nedenlerini tespit edemedikleri için hiçbir çare bulamazlar. İdrar testlerinin yaptırılarak kesin sonuçların doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yine de bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bulgular ışığında bu sorunun neden kaynaklanabiliyor olabileceğini sizler için derledik. Peki, idrardan kan pıhtısı neden gelir? Sebepleri neler olabilir? Gelin birlikte bakalım. Nedenler arasında; idrar yolu enfeksiyonu kapmak, prostat başlangıcı, idrar yolu taş hastalığına yakalanmak, kalıtımsal hastalıkları, böbrek yaralanmaları, böbrek kistleri oluşumu ve mesane kanseri başlangıcı gibi basit veya ciddi sorunlar yer almaktadır.
İdrarda kan görülmesinin nedenleri arasında daha farklı nedenler de yer almaktadır. Örneğin; kan sulandırıcı ilaçların kullanımı dönem dönem idrarda kana sebep olabilmektedir. Özellikle kanser tedavisindeki çoğu ilaç kan sulandırdığı için kanser hastalarında daha sık görülebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra vücudu zorladığınız ağır antrenmanlardan da kaynaklanıyor olabilir. Egzersiz programlarınızdaki ağır hareketleri azaltarak bu sorunun geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Devam etmesi durumunda doktora başvurmalısınız.
İdrarda kan pıhtısı bazen çok daha basit nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Tüketilen besinlerdeki pigmentlerden dolayı idrarın rengi değişebilmektedir. Bu geçici ve risksiz bir durumdur. Kısa süreli meydana gelen bu renk değişimleri çoğu kişinin başına her an gelebilmektedir. İdrarın rengini değiştiren besinler arasında; meyan kökü, pancar ve böğürtlen yer almaktadır. Bu besinleri tüketme konusunda aşırıya kaçıldığında kırmızımsı ve kahverengiye çalan renklerle karşılaşmanız mümkündür.
İdrarda Kan Pıhtısına Neden Olan Durumlar
- İdrar yolu taş hastalıkları,
- Egzersiz,
- Pancar, böğürtlen ve meyan kökü tüketmek,
- Az su içmek,
- İdrarı tutmak,
- Sigara içmek,
- Ateşli hastalıklar,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Glomerulonefritler,
- Prostat kanseri,
- Üreter veya üretra kanseri,
- Polikistik böbrek hastalığı,
- Nörojen mesane,
- Hematolojik bozukluklar,
- İyi huylu prostat büyümesi,
- Damarsal anomaliler,
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak,
- Böbrek kistleri oluşumu,
- Travma meydana gelmesi,
- Böbrek kanseri,
- Mesane kanseridir.
İdrarda Kan Pıhtısı Ne Anlama Gelir?
İdrarda kan bazen gözle görülebilirken bazen ancak testler yardımıyla tespit edilebilmektedir. Kan görmeniz durumunda aklınıza birçok şey gelebilir endişe duyabilirsiniz. Ancak paniğe kapılmadan ne anlama geldiğini öğrenmeniz gerekmektedir. Nasıl meydana geldiğine dikkat etmeniz bu aşamada oldukça önemlidir. İdrarınızı yaparken yanma, ağrı, ateş yükselmesi ve zorlanma yaşıyorsanız durum ciddi olabilir. Bunlardan en bir iki tanesini gözlemlediyseniz bile önlem almanızı öneriyoruz. Şimdi birlikte hangi belirtilen ne anlama geldiğini inceleyelim. İşte detaylar.
İdrar yaparken yanma, sık sık idrara çıkma gereği, kan ve karnınızın altında ağrı hissediyorsanız muhtemelen enfeksiyon kapmışsınız anlamına geliyor. Bunun tıptaki adı sistit olarak bilinmektedir. Daha çok erkeklerde rastlanılan bir sorun olsa da genç hanımlarda da meydana gelebilmektedir. Genellikle hafif atlatılır ve tehlikeli bir durum olarak görülmemektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda bu durum geçmez üzerine birde ateş gibi ekstra reaksiyonlar eklenirse tehlikeli bir enfeksiyona dönüşebilir. Sistit bazı durumlarda hastanede tedaviye ihtiyaç duyar. Bu enfeksiyondan kurtulmak için kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik bol bol ve sık sık su içmek olur.
Üretranın enfeksiyon kapması tıpta üretrit olarak adlandırılmaktadır. Burada mesaneye giden idrar yolları enfeksiyon kapmıştır. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşmaktadır. Antibiyotik tedavisi uygulanarak atlatılması mümkün bir hastalıktır.
Oldukça ciddi ağrılar ve sancılar çekiyorsanız artık bu katlanılmaz bir hal almışsa muhtemelen böbrek veya mesane taşı oluşumu meydana gelmiştir demektir. Bu taşların boyu 5 milimetre kadar tespit edilmiştir. Vücudunuzdaki taşları bol bol su içerek dışarı atabilirsiniz. 5 milimetreden büyük taşlar ameliyatla vücuttan alınmaktadır.
Sonuç olarak idrarda kan varsa ve siz bunu görüyorsanız bu durumun farklı şekillerde çözülmesi mümkündür. Nedenleri önemlidir ve tespit edilmesi gerekmektedir. Bu yazıları okuyarak bilinçlenebilirsiniz. Ancak sorununuza çare bulamazsınız. Doktorunuzun gerek duyduğu testler sayesinde net bir sonuç elde edebilirsiniz. İdrarda kan pıhtısını yok etmek ve vücuttan hızlıca uzaklaşmasını sağlamak için yapabileceğiniz şeyler; vücudunuzu yormamak, ağır hareketler yapmamak ve su içmektir.
İdrarda Kan Pıhtısı Tedavisi
İdrarda kanama tedavisi için birçok farklı seçenek ve yöntem bulunmaktadır. Burada tedaviye geçilmeden önce hastanın neye ihtiyacı olduğu tespit edilmelidir. Hastanın bu sorunu neden yaşadığını belirleyerek tedaviye geçilir. İdrarda kanama nedeninin anlaşılması için önce uzman doktor tarafından inceleme yapılması ve şikâyeti olan kişinin idrar, kan ve radyolojik gibi çeşitli testlerden geçirilmesi gerekmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi akla en önce gelen yöntemlerden biridir. Başlangıç için uygundur ve aslında en korkulmaması gereken yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesinden kaynaklı kanama sorunlarında ise ilaç tedavilerine başvurulmaktadır.
İlaç tedavisi ile prostatın küçültülmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. İdrarda kanama görülmesi sebeplerinden bir diğeri olan idrar yolu taş sorununun tedavisinde ise şok dalga tedavisi veya cerrahi müdahale yapılmaktadır. Daha ciddi sorunlarda yani mesane tümörü gibi hastalıklarda endoskopik cerrahi adı verilen ciddi bir tedavi uygulanmaktadır. İdrarda kan pıhtısı tedavi sürecinde doktorun dediklerine dikkat edilmeli doktorun sözünden çıkılmamalıdır. Bu sürecin en sağlıklı ve sorunsuz atlatılması ancak bu şekilde gerçekleştirilebilir.
İdrarda Kan İçin Hangi Doktora Gidilir?
İdrarda kanama görülmesi sonucunda doktora gitmek en mantıklı olandır. Bu sorun için hangi doktora gidilmeli diye soracak olursanız üroloji bölümündeki uzmanlardan randevu almalısınız. Üroloji bölümü idrar yollarıyla alakalı tüm sorunlara bakmaktadır. Üroloji alanındaki doktorlara ürolog denmektedir. Yani gideceğiniz doktor ürologtur. Ürologlar idrar yollarıyla alakalı her sorun için uzman sağlıkçılardır. Üroloji bölümündeki uzmanlar bu konudaki sorunlarınızın nedenlerini tespit etmek için bazı görüntüleme testleri yapmanızı isteyecektir. Sonuçların elde edilmesinden sonra tedavi sürecinizi başlatacaktır.