Kafada (Başta) Ağırlık Hissi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kafada Ağırlık Hissi

Hayatın stresinden dolayı bazı rahatsızlıklar hissedebiliriz. Günün yorgunluğuna karşı vücudumuz çeşitli tepkiler gösterir. Genelde yorulduğumuzda vücuttan ilk tepki başımızdan gelir. Baş ağrısı, kafada ağırlık hissi olarak tanımlayabileceğimiz bu tepki herkeste görülebilir. Bu sırada zonklama veya keskin bir baş ağrısı hissetmeniz mümkün. Herkesin zaman zaman kafada ağırlık hissine kapılması olağan bir durumdur. Kafadaki bu ağırlık uzun süreli ağrılara sebep olabilir. Kafada ağırlık hissi kişinin kendini halsiz ve keyifsiz hissetmesine yol açar.

Nedenleri

Kafada ağırlık hissinin sebepleri arasında birçok madde yer almaktadır. Bunlar kişinin hayatına göre değişkenlik göstermektedir.

  • Gerilmek ve stres altında hissetmek. Bu tarz rahatsızlıkların nedenlerinin başında stres gelir. Stres zamanla insana yük olarak biner ve artık tahammül edilemeyecek artış göstererek yaşamı etkilemeye başlar.
  • Kişinin kaygı bozukluğu yaşaması. İnsanı huzursuz eden kafa kurcalayan bir sorundur. Bu sorun zamanla kafada ağırlık hissine sebep olur. Anksiyete olarak da bilenen bu rahatsızlığın temelinde geleceği düşünmek yatar. Bu durum sıkça yaşandığında kafada ağırlık hissi de doğru oranda artış gösterir.
  • Kişinin depresyona girmesi. Depresyona giren bireylerde kafada ağırlık hissi sıkça yaşanır. Sürekli bir şeyler düşünmek beyni zorlar ve bitkin düşmeye sebep olur.
  • Fazla radyasyona maruz kalmak. Uzun süreler bilgisayar veya telefon ile vakit geçirdiğinizde başınız çatlayacak gibi olabilir. Hatta sanki kafanızda kilolarca yük taşıyormuş hissine de kapılabilirsiniz.
  • Az uyumak ve yorgun düşmek. Bireyler bazen yeterli düzeyde uykularını alamazlar. Düzenli hale gelen uykusuzluk problemi zamanla kafada ağırlık hissine sebeplerden biridir.
  • Dengesiz beslenmek ve az su içmek. Az su tükettiğimizde şiddetli bir baş ağrısı yaşarız ve kafamızı yastıktan kaldırasımız gelmez.
  • Daha önceden geçirilmiş olan beyin rahatsızlıkları.
  • Sinir, üzüntü, yalnızlık, mutsuzluk, suçluluk gibi psikolojik durumlar ve travmalar kafada ağırlık hissine yol açabilir.
  • Migren. Kafada ağırlık hissi migren hastalarında sıklıkla görülmektedir.
  • Duruş bozukluğu. Bireyin uzun süren kötü duruşları zamanla ağrılara yol açar.
  • Sinüs enfeksiyonu. Burun geçişlerindeki iltihaplanmalar kafada ağırlık hissi oluşturur.
  • Kulak rahatsızlıkları.
  • Menenjit.
  • Beyin tümörü.
İlginizi Çekebilir  Pembe Kırmızı İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Belirtileri

Kafada ağırlık hissi yaşayan bireyleri; halsiz, bitkin, yorgun, tükenmiş olarak betimleyebiliriz. Ağrıya karşı aşırı hassasiyet kazanırlar. Kas hassasiyeti yaşamaya başlar. Alında ve şakak kısımlarında basınç hissedilmeye başlanır. Kafada doluluk ile birlikte keskin bir baş ağrısı hissedilir.

Kafada ağırlık hissinin belirtileri arasında en belirgin olan uyuklama halidir. Gün içinde hiçbir şey yapasınız hatta yemek yiyesiniz bile gelmeyebilir. Dışarı çıkmak istemiyor hatta hiçbir şey yapasınız gelmiyor olabilir. Kafanızı yastığa koyduğunuzda rahatlamak bir kenara dursun daha çok uyuşukluk hissediyor olabilirsiniz. Sadece kafada ağırlık hissedilse de hiçbir şey yapmaya karşı hevesiniz kalmayacaktır. Kendinizi durduk yere aniden yorgun hissetme sebepleriniz tamamen ağırlık hissinden kaynaklanıyor.

Tedavi

Geçmek bilmeyen kafada ağırlık hissi tedavisine ne zaman başvurulmalı? Bireyde; saatlerce geçmek bilmeyen baş ağrısı, hep aynı yerlerde hissedilen ağırlık, çift görme, boyunda sertleşme, konuşma bozukluğu, ateş ve nöbet gibi durumlar meydana geliyorsa zaman kaybetmemelisiniz. Ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilecek olan bu durumlarda erken teşhis çok önemlidir. Nörolojik bir sorunun işaretçisi olabilecek bu rahatsızlık şikâyeti için en yakın sağlık kuruluşlarına randevu alabilirsiniz. Doktorlar ihtiyaç duymaları dâhilinde bazı testler yapar ve gerekirse görüntüleme tetkikleri için randevu almanızı ister. Test sonucunuza göre gerekli tedavilere başlanır.

Tedavi sürecinde antibiyotik, antiviral, triptan gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçları doktorunuz reçeteye yazmadığı sürece kullanmamalısınız.

Antiviral ilaçlar virüslerin yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Genelde menenjit hastalarına tedavi amaçlı verilmektedirler. Her zaman kesin çözüm yaratmazlar.

Triptanlar ise migren hastalarının tedavilerinde verilen ilaçlar arasındadır. Orta şiddetli migren hastalarına karşı oldukça etkili bir ilaçtır. Doktorunuz vermediği sürece kullanmayınız.

Bazı hastalarda durum sadece stres kaynaklı olabiliyor. Bu hastalara genelde diyafragma solunumu tedavisi uygulanır. Derin nefes alma tekniği olan bu teknikte düşük stres hormonlara yardımcı olur.

Herhangi bir sorunu çıkmayan hastalara ise sadece meditasyon tedavisi önerilir. Güdümlü imgelem bu hastalar için etkili çözümlerden biridir. Bireyin mutlu anları hatırlatılarak güdülenmesini sağlanır. Bunun yanı sıra bir de farkındalık meditasyonu vardır. Bu meditasyonda ise kişinin yaşadığı durumlara, duygulara konsantre olması sağlanır.

İlginizi Çekebilir  Ses Teli Felci Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Evde Alınacak Önlemler

Halk arasında sıkça şikâyet edilen bu durumdan kurtulmanın birçok yolu vardır. Peki kafada ağırlık hissi nasıl geçer? Kafada ağırlık hissine ne iyi gelir? Gibi soruların cevabı için birçok yöntem var. Çoğu zaman bireyin iradesi sonucu ortadan kaldırılabildiği söylenmektedir. Kafada ağırlık hissinden kurtulmak için basit çözümler kullanarak rahatsızlık veren bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Akupresür olarak bilinen üçüncü göz masajından yararlanabilirsiniz. İki gözünüzün ortasındaki boşluğa yani kaş ortanıza işaret parmağınız ile birkaç dakika masaj yaparak kendinizi rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Bu yeterli olmazsa masörlere başvurarak daha detaylı bir masajdan yararlanabilirsiniz. Vücudunuzdaki stresten ve yorgunluktan arınmanızı sağlayacak masajlar adeta yeniden doğmuş gibi hissetmenize sebep olur.

Keskin bir ağırlık ile uyandıysanız güne hemen bir duş ile başlayabilirsiniz. Duş sizi kendinize getirecektir. Önce sıcak su ile gevşeyip ardından soğuk su ile kendinize şok etkisi yaratmanız ağırlık hissinizi azaltacaktır.

Kafada alın bölgesine ıslak bez ile kompres yaparak ağırlık hissini azaltabilirsiniz. Bu sırada bolca temiz hava almanız da oldukça önemlidir.

Gün içinde bolca sıvı tüketmeye çalışın az su içmek çoğu zaman bitkin düşülmesine sebep olur. Meyve suları gibi bol vitaminli içecekler, bitkisel çaylar size yardımcı olacaktır.

Sigara ve alkol kullanılıyorsa bu alışkanlıklar terk edilmelidir.

Stresten uzak durmaya çalışın. Gelecek ve geçmiş her şeyi bir kenara bırakın ve meditasyon yapmaya çalışın.

Stres çoğu zaman kafada ağırlık hissinin başlıca nedenleri arasındadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı