Kaş Dökülmesi Nedir? Nedenleri, Tedavisi, Önleme Yolları

kaş dökülmesi sorunu yaşayan birçok insanın araştırdığı ve cevap bulmaya çalıştığı bir konudur. Bu noktada size en iyi yardımcı olacak kişi doktorunuzdur.
Son dönemlerdeki vakaların artış nedeni tam olarak bilinmese de bu durumun artış göstermesi ilgi çekicidir. Peki kaş dökülmesi nedir? Kaş dökülmesi neden ileri gelmektedir?
Kaş Dökülmesi Nedir?
Kaş dökülmesi problemi de saç dökülmesi sorunu gibi çoğu zaman kaş kıllarımızın güçsüzleşerek ve zayıflayarak düşmesiyle gerçekleşir.
İnsan yüzü kaşlar ile biçim ve ifade kazanır. Özellikle erkeklerde kadınlara nazaran daha kalın kaşlar bulunması kadın ile erkek arasında genel olarak belirleyici bir fiziksel farklılıktır. Bu durumu yaşayan erkekler hayatlarında birçok psikolojik problem yaşayabilir ve bunalıma girebilir. Bu durum kadınlarda daha az görülmekle birlikte erkeklerdeki psikolojik etkiler de gözlenmektedir.
Kaş dökülmesi sorunu bu kadar yaygın iken bu problemi iyi bir şekilde anlamak gerekir. Bunun için bu durumun altında yatabilen asıl nedenlere odaklanmalıyız.
Peki bu nedenler tam olarak nelerdir? Gelin kaş dökülmesine neden olan durumları ele alalım.
Kaş Dökülmesi Nedenleri
Dökülme problemi fiziksel ve ruhsal nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu durumda ise kaşların teki ya da her ikisinde birden dökülme problemleri gerçekleşmektedir.
– Cilt problemleri,
– Hormonal bozukluklar,
-Vücutta yer alan bazı enfeksiyonlar,
-Bağışıklı sistemi problemleri,
-Beslenme sorunları,
-Fiziksel hasarlar,
-Psikolojik sorunlar gibi birçok durum sizin de kaş dökülmesi ile birgün yüzleşmenize neden olabilir.
Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da doktorlar medikal ve alternatif tedavi yöntemleri önermektedirler. Bunun için doktora ve hastaya düşen birçok sorumluluk yeralır. Her iki taraf da gerekli adımları atar ve sorumluluklarını yerine getirirse bu rahatsızlıktan kurtulmak işten bile değildir.
Kaş dökülmesinin tedavi yöntemleri hastaya özel olarak uygulanmalıdır. En uygun tedavi yöntemi araştırılırken bazı prosedürler gereklidir.
Öncelikle kaş dökülmesine neden olan etkenleri iyi bir şekilde anlamak gerekir. Yukarıda nedenler sıralanmıştır. Fakat bu nedenler hakkındaayrıntılı bilgiler sonraki başlıkta aktarılacaktır.
Kaş Dökülmesinin Cilt Kaynaklı Nedenleri Ve Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri hastanın yaşına, cinsiyetine ve ırkına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bunun yanında kaş zayıflamasına ve incelmesine yol açan nedenler her hastada farklılık gösterebilmektedir. Bu başlık altında bu nedenlerin ayrıntılarını konuşacağız.
Cilt Problemleri
Kaşlar derimizin altındaki kıl kökü tabakasından kılcal damarlar aracılığı ile beslenen ve uzayan kıllardır. Kaşlarımızdaki problemler direkt olarak cildimiz ile alakalıdır. Elbetteki bu cil probleminin altında yatan dahili ve harici sorunlar bulunmaktadır.
Kaş dökülmesi hastalığı bir deri hastalığı olarak kabul edilir ve öncelikle uzman bir dermatologa başvurulmalıdır.
Atopik Dermatit(Egzama): Bu rahatsızlık derimiz üzerinde sıcak,soğuk ve alkol kullanımı etkisi nedeniyle genleşen kılcal damarların ortaya çıkardığı ve cildimizde tahriş-kızarıklık gibi semptomlara yol açan bir hastalıktır.
Egzamakaşların sağlıksızlaşmasına ve zamanla dökülmesine neden olabilmektedir.
Kontakt Dermatit: Alerjiye neden olan bir maddeden dolayı ortaya çıkan deri rahatsızlığıdır ve kaşıntıya neden olur. Eğer iltihaplanma gibi bir durum meydana gelirse kaşlarınızda dökülme meydana gelebilir.
Sedef: Sedef hastalığı vücudun ekstra deri hücresi üretmesi ile kıl kökünü bloke etmesi sonucu oluşur. Bu nedenle kaşlarınız büyümeyi durdurarak ilerde dökülebilir.
Seboreik Dermatit: Bir başka egzama türü olan bu hastalık cildin yağlı olmasından kaynaklanabilir. Cilt üzerinde aşırı kepeklenmeye neden olur. Bu da kaşlarda ilerleyen aşamalarda dökülme yaratabilir.
Saçkıran: Tinea captis adlı mantar türünün neden olduğu deri üzerinde kabarmalara neden olan bir rahatsızlıktır.
Çember şekilli kırmızı ufak yapılar ile kendini belli ederek ciltte leke burakır.
Saçkıran bölgelerinin denk geldiği kaş alanları da maalesef ki saçlar gibi dökülmektedir.
Hansen Deri Hastalığı: Bu hastalığa halk arasında cüzzamda denmektedir. Cilt üzerinde yer alan bakteriler deride yaralar oluşturur.
Vücut üzerinde birçok bölgede lezyonlara neden olmaktadır.
Bunun yanında ortaya çıktığı deri alanlarında saç ve kaş dökülmesine neden olur.
Yukarıda örneği verilen cilt hastalıklarının hepsi ilerleyen dönemlerde kaş dökülmesi sorununa yol açmıştır.
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri dermatolog tarafından uygulanır. Bu nedenle bu hastalıklar ilerleme kaydetmeden uzman bir dermatologa başvurulmalıdır.
Farklı Nedenlerden Kaynaklı Kaş Dökülmesi Ve Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri , kaş dökülmesi rahatsızlığının ilerlemesine bağlı olarak kolaylaşır ya da zorlaşabilir. Bu noktada en önemli şey doktor tarafından konacak olan teşhistir. Doğru zamanlı ve doğru teşhis tedaviyi kolaylaştırır ve başarı oranını artırır.
Troid Bezi Rahatsızlıkları: Troid hastalığı hormonal bir hastalıktır ve kaş dökülmesine direkt olarak etki ettiği gözlemlenmiştir.
Vücut metabolizmasını ayarlayan troid bezinin düzensiz çalışması nedeni ile ortaya çıkan troid hastalığı belirli bir zaman sonra kıl uzamasını negatif yönd etkilemektedir.
Az salgılanan troid hormonu metabolizma yavaşlığı nedeniyle kıl köklerinin iyi beslenmemesine ve kaşların dökülmesine yol açacaktır.
Alopesi Areata: Bu rahatsızlık bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerini ya da dokularını yabancı ve zararlı görmesi ve yok etmesi ile ortaya çıkar.
Makrofaj hücreleri kıl kökündeki hücreleri hedef alabilmekte ve bu hücreleri düşman olarak algılayarak öldürmektedir. Bu da bir süre sonra kaşların dökülmesine neden olur.
Bu tür bir durumda dahiliye uzmanına danışmanız gereklidir.
Beslenme Bozuklukları: Vücudun doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için temel besin yapıtaşlarının dengeli bir şekilde insan tarafından tüketilmesi gerekir.
Dengeli ve yeterli beslenme olmazsas hücre yenilenmesi ve büyümesi gerçekleşmez. Bu da vücuttaki ölü ve yaşlı hücrelerin artmasına ve ilerleyen dönemlerde kaşların dökülmesine de neden olabilmektedir.
-A vitamini ve çinko eksikliği,
-B-7 ve Omega-3 yağ asidi eksikliği,
-E, B-12 ve D vitaminlerinin eksikliği,
-Demir ve C vitamini eksikliği gibi nedenler beslenmeye bağlı olarak kaş dökülmesini tetiklemektedir.
Hamilelik Durumu: Hamile olan ya da yeni doğum yapan annelerde hormonel olarak farklılıklar gerçekleştiği için metabolizma bu değişimden etkilenebilir.
Bu tür metabolizma bozuklukları kaşların ve saçların dökülmesine sebebiyet verebilmektedir.
Yaşlanma: İlerleyen yaşlarda kadın ve erkeklerdeki cinsiyet hormonlarının miktarı azalır. Bu nedenle saçlarda ve kaşlarda güçsüzleşme ve yer yer dökülmelere neden olabilir. Bu tür dökülmelerde kaş dökülmesi tedavi yöntemleri bulunamayabilmektedir.
Tedavinin olmadığı durumlarda ekim yöntemi yapılır.
Stres: Stres problemi hormonel bozukluklara ve buna bağlı olarak da dönemsel saç ve kaş dökülmelerine yol açabilir.
Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri hastanın istekleri doğrultusunda ve hekimin önerdiği en uygun metod ile uygulanır. Bu başlıkta size bu rahatsızlık için uygulanan medikal tedavi yöntemleri anlatılacaktır.
Minoksidil İlacı
C9H5N5Okimyasal formülüne sahip kıl büyümesi ve gelişmesini destekleyen bir ilaç türüdür.
Halk arasında genellikle kellik önleyici ilaç olarak adlandırılır.
Ne yazık ki tedavi kesildiği zaman dökülmeler tekrarlanabilmektedir.
Hem erkek hem de kadın için farklı türleri vardır.
Deri üzerine sürülerek kullanılır.
Kortikostreoidler
Egzama, deramatit, alopesi areata ve sedef gibi birçok hastalığın semptomları olan yangı ve kızarıklık gibi belirtileri yok eder.
Bağışıklık sisteminin bu hastalıklara verdiği tepkiyi azaltarak bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Bu ilaçlar hap ya da enjeksiyon yolu ile kullanılmaktadır.
***Deri üzerine sürerek kullanılan topikalilaçlar uzun süreli kullanımında bağışıklık sistemi tarafından alerji nedeni olarak algılanabilir. Bu tür durumlarda uzun vadede saç dökülmesi ve kaş dökülmesi gerçekleşme olasılığı mevcuttur.
Akupunktur
Akupunkturyöntemi iğneler aracılığı ile yapılmaktadır. Dünya üzerinde bilinen iki tür akupunktur yöntemi vardır.
Birinci akupunktur yöntemi tüm vücut üzerinde uygulanırken diğeri sadece kulak kısmına yapılır.
Bu tedavi yönteminde amaç vücutta çalışmayan ya da yanlış çalışan yapıların eski haline dönmesi ve düzenlenmesini sağlamaktır.
Metabolizma kaynaklı kaş dökülmesi durumlarında iyi bir şekilde etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Kıl kökünde kan dolaşımının artması sonucu kaşlarınız eski haline dönerler.
Hint Yağı
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri arasında belki de en ilginci hint yağı kullanımıdır.
Hint yağının uzun vadede uygulanması sonucunda hormonlar olumlu yönde uyarılır. Bu sayede kıl köklerinde metabolizma canlanarak kılda uzama ve büyüme sağlanmış olur.
Antralin
Sedef hastalığı nedeniyle kaş dökülmesi yaşayan insanlarda kullanılır. Burada amaç sedefin neden olduğu gerilmeye bağlı yangıyı ortadan kaldırmak ve ağrıyı kesmektir.
Semptomları ortadan kaybolan sedef mikropları artık deri üzerinde iltihap oluşturmaya devam edemez.
Bu da kaş bölgesinde rahatlama ve uzama sağlar.
Omega-3 ve Omega-6 Yağ Asitleri
Bu iki yağ türü de halk arasında antioksidan yani toksin atıcı olarak bilinir ve hem kadınlarda hem erkeklerde görülen kaş dökülmelerine iyi geldiği bilinmektedir.
Daha Kesin Sonuç Veren Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri uzun yıllardan beri süregelen klinik araştırmalar ve tecrübeler ile çeşitlilik göstermiştir. Ne yazık ki bu tedavi yöntemlerinin hepsi her hasta için yararlı olmayabilir.
Tedaviler arasında ayrım yapılması gerekirse iki çeşit tedavi yöntemi söylenebilir.
Birinci tedavi yöntemi bir önceki başlık altında toplanan ve genellikle kesin bir çözüm üretemeyen tedavi yöntemleridir.
İkinci tedavi yöntemi ise daha kesin sonuç veren tedavi yöntemleridir. Bu başlık altında kaşdökülmesi probleminizi kökten çözme ihtimali olan ya da kökten çözebilecek tedavi yöntemlerini anlatacağız.
Östrojen Ve Testosteron
Hormonel nedenlerle ortaya çıkan kıl dökülmelerinde endokrinoloji uzmanı doktorunuz size trioid hormonlarınızın düzenlenmesi içi östrojen,testosteron ve tiroid artırıcı hormonlar önerebilirler.
Bu tür ilaçlar doktor tavsiyesi altında ve reçete ile kullanılır. Bu tedavi yöntemleri diğer yöntemlere nazaran daha kökten bir çözüm olarak durmaktadır.
Hormonlar vücuttaki bütün metabolizmik olayları ve kataliz olaylarını denetleyen ve yöneten birimlerdir. Bu nedenle vücuttaki çoğu hastalığın nedeni de hormonel bozukluklardır.
Sorunun köküne inmek ve asıl sorunu yaratan problemi çözmek kaş dökülmesi rahatsızlığını yenmenizi sağlayacaktır.
Kaş Ekimi Operasyonu
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri içerisinde en kesin ve başarılı sonuç veren yöntem kaş ekim operasyonudur.
Kaşın döküldüğü durumlarda uzman hekim hastaya uyguladığı hiç bir tedavi yönteminde başarılı olamazsa ve kaş dökülmesi durdurulamıyorsa bu noktada doktor hastasına kaş ekimi operasyonu önerebilir.
Kaş ekimi operasyonu aynı saç ekimi gibi basit bir şekilde kıl köklerinin kılsız bölgelere transferidir.
Öncelikle kaş ekimi yapılacak hastada kılların alınacağı donör bölge bulunur. Donör bölge genellikle kıl kökü yoğunluğunun çok olduğu ve greftlerin kaliteli olduğu ense bölgeleridir.
Donör bölgeden alınan kaşlar, dökülme yaşanan bölgelere saç derisi ile birlikte transfer edilir.
Bu işlem sırasında özel kalemler kullanılır.
Ekim operasyonunu gerçekleştirecek uzman hekim alanında uzman ve tecrübeli olmalıdır.
Kaş ekim operasyonu geriye kalan bütün tedavi yöntemlerinin içerisinde en kesin sonuç veren tedavi yöntemidir.
Ekilen kıl köklerinin yüzde yetmişinden daha fazlası dökülmeden aynı bölgede kalmaya devam eder.
Kaş ekimi sonrasında insanlar birkaç hafta içerisinde kolaylıkla normal hayatlarına dönebilirler.
Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemlerine Gerek Kalmadan Kaş Dökülmesinden Nasıl Korunulur?
Şikayet ile doktora gelen ve kaş dökülmesi problemi yaşayan hasta medikal prosedürler sonrasında uzman hekim tarafından uygulanan kaş dökülmesi tedavi yöntemleri ile iyileşme sürecine girer.
Kaş dökülmesi rahatsızlığında geçen iyileşme süreci insanın ırkına, cinsiyetine, yaşına, hormonel aktivitesine ve sağlığına bağlı olarak değişmektedir.
Bazı bireylerde tedaviye hiç bir şekilde cevap alınmaz. Bu nedenle kaş ekim operasyonları denenir.
Bu kadar farklı tedavi yöntemi ile uğraşmak ve bu hastalıktan kurtulmak için mesai harcamak yerine kaş dökülmesi hastalığından korunarak da bu hastalığın önüne geçebilirsiniz. Unutmayın en iyi tedavi yöntemi o hastalığa yakalanmamaktır!
Kaş dökülmesi problemini engellemek için öncelikle bir önceki başlıklarda ayrıntılı bir şekilde anlatılan ve kaş dökülmesine neden olan durumları iyi bir şekilde anlamak ve ona göre hareket etmek gerekir.
Dengeli Ve Sağlıklı Beslenme
Besinler vücudumuzdaki metabolik olayların gerçekleşmesi ve canlılığımızı sürdürebilmemiz için kesinlikle tüketmemiz gereken ürünlerdir.
Her insan beslenir fakat dengeli ve sağlıklı bir beslenme gerçekleştirmeyen bireyde metabolizma rahatsızlıkları ve hormonel huzursuzluklar meydana gelebilir.
Karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin takviyeleri sizler için iyi gelecektir.
Kırmızı et, balık, zeytinyağı, süt, beyaz et ve meyveler sizler için vazgeçilmez besinler olmalıdır.
Alkol tüketmek ve yağlı yiyecekler yemek derinizde yağlanmaya ve yaralanmalara neden olur bu da kaş dökülmesi olayının rahatlıkla ihiva etmesini sağlar.
Uyku Düzeni
Uyku sırasında vücutta yıkım ve yapım olayları gerçekleşmektedir. Bu süreç içerisinde yer alan Rem uykusunda beyin dinlenir ve ertesi güne zinde kalkmak için enerji depolar.
Rem uykusunu iyi almayan insanlarda uzun vadede hormonel bozukluklar ve sonucunda kaş dökülmesi problemleri meydana gelir.
Bu nedenle karanlık ve hava alan bir ortamda gece saatlerinde düzenli uyku sistemine sahip olmalısınız.
Stresten Uzak Durun
Stres psikolojimizi etkiler ve beyin üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle hormonel bozukluklara neden olur.
Hormonlarda stres etkisi ile oluşacak hormonel olaylara bağlı kaş dökülmesi gerçekleşebilir.
Bu nedenle günlük yaşantınızda olabildiğince az stresli ortamlarda bulunmaya gayret göstermelisiniz.
Aksi takdirde kaş dökülmesi tedavi yöntemleri aramaktan başka bir çareniz kalmayabilir.
Kaş Dökülmesi İçin Bazı Bitkisel Öneriler
Kaş dökülmesi tedavi yöntemleri diğer birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi bitkisel kürler oluşturarark da sürdürülebilmektedir. Kaş köklerinize zarar vermeyen bu kürleri elbette ki doktorunuza sormadan kullanmanız önerilmez.
Halk arasında uzun yıllar süren tecrübeler sonucunda elde edilmiş geleneksel yöntemler kıl köklerini besleyerek ve kan dolaşımını hızlandırarak kaşların ve saçların hızlı ve gür çıkmasını sağlar.
Gelin bu bitkisel yöntemlere birlikte bakalım.
Sarımsak Kullanımı
Saç dökülmesi probleminden de alışkın olduğumuz üzere sarımsak halk arasında saç ve kıl çıkaran bitkisel çözüm yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Kaşlar da saçlar gibi doğal kıl kökleri vasıtası ile büyüdüğü için bu yöntemi kaşlarınızda da deneyebilirsiniz.
Sarımsağın içerisinde yer alan kükürt, B vitamileri, selenyum ve C vitamini ve bunu yanında birçok mineral kaşlarınızın köklerinin beslenmesini sağlayacaktır.
Sarımsağı havan içerisinde döverek ezin. Suyunu süzmelisiniz. Daha sonra bu sarımsak posasını kaş dökülmesi sıkıntısı yaşadığınız alanlara sürerek masaj yapın. Yaklaşık 5-7 dakika süre bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.
Aloevera Kullanımı
Aloevera da sarımsak gibi saç köklerinin beslenmesi amacıyla kullanılan doğal bir üründür.
Aloevera temel olarak bir bitkidir. Bu bitkinin içerisinde yer alan jelimsi sıvıyı kaşlarınıza masaj yaparak uygulamalısınız.
Özütün içerisinde yer alan materyaller kıl foliküllerine besin taşınmasını hızlandıracak ve kan dolaşımını artıracaktır. Bu durum uzun vadede kaşlarınızın uzamasını sağlar.
Bal, hindistan cevizi yağı ve aloevera jelini bir karışım oluşturarak da kaşlarınıza sürebilirsiniz. Bu karışımı en az yarım saat kaşlarınızda bekletip durulamanız yeterli olacaktır.
Bu işlem uzun vadede kaşlarınızın çıkmasını sağlar.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı kullanımının kıl köklerinde gürleşme yarattığı sade halk tarafından bilindiği gibi bazı bilim çevrelerince de onaylanmıştır.
İçerisinde bulunan protein ve vitaminler kıl köklerinizi besler. Bu da sağlıklı ve gür kaşlara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Hindistan cevizini kullanırken sıcaklığının ılık olmasına dikkat edin. Bu işlemi elle ya da bir pamuk parçası aracılığı ile masaj yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
Kullanımından birkaç saat sonra durulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Zeytinyağı
Zeytinyağı içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri ile kaşlarınızı besler ve sizin daha gür kaşlara sahip olmanızı sağlar.
Zeytinyağı saç dökülmesi yaşayan insanlar arasında kullanıldığı gibi kaş dökülmesi tedavi yöntemleri arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Her gece yatmadan önce E vitamini yönünden bol içeriğe sahip zeytinyağını kaşlarınıza masaj yaparak sürerseniz bu belirli bir süre sonra kaşlarınızın çıkmasını ve gürleşmesini sağlar.
Soğan Suyu
Soğan suyu antioksidan özelliğe sahiptir. Kaşlarda yaşanan dökülmeler saçlarda olduğu gibi soğan suyu ile çözüme kavuşturulabilir.
İçinde yer alan kükürt ile kıl kökü dokunuzu canlandırarak kan dolaşımını artırır. Bu şekilde daha gür ve hızlı uzayan kaşlara sahip olma imkanı elde etmiş olursunuz.
Soğanın posasını çıkarıp süzdükten sonra suyunu kaşlarınıza uygulayın ve daha sonra yüzünüzü yıkayın.
Bütün bu bitkisel içerikleri kaşlarınıza uygularken masaj yaparak yapmayı ihmal etmeyin. Parmak uçlarınız aracılığı ile gerçekleştireceğiniz masajlar kaş bölgenizdeki kan dolaşımının artmasını sağlayarak kullandığınız bitkisel ürünlerin etkinliğini artırmaktadır.