Kas Tutulması Nedenleri Nelerdir? Kas Sertliği Nasıl Geçer?

Kas Tutulması Nedir?

İnsan vücut ağırlığını iskelet ve kas sistemi taşır. İskelet sistemini yüzlerce kemik meydana getirirken bu iskelet sistemini ise kaslar kaplar. Kaslar iskelet sisteminin yükleri taşımasına ve hareket etmesine olanak sağlar. Bu nedenle iki sistem de birbirine destek olur. İskelet sistemi çocuk yaştaki beslenme ve gelişmeye bağlı olarak gelişirken kas sistemi ilerleyen yaşlarda da geliştirilebilir. Kaslarımız kasılıp gevşeyerek belirli miktarda yükleri taşımaya yarar. Günlük hayatta bazı durumlarda kaslarımızda meydana gelen rahatsızlıklar bu yük taşıma işlemini durdurabilir ya da yavaşlatır. Bu bir kas rahatsızlığıdır ve kas tutulması olarak literatüre geçmiştir.

Bir çok rahatsızlığın da nedeni olabilecek bu durum kimi zaman kendiliğinden geçerken bazı durumlarda ise uzun vadede devam edebilir. Bu tür durumlar genellikle yapacağınız egzersizlerle ya da spor antrenmanları ile geçebilir. Fakat uzun vadeye yayılan durumlarda uzman bir ortopediste başvurulmalıdır.

Eğer yaşadığınız kas tutulması gevşetme hareketlerinize ve egzersizlerinize rağmen geçmiyorsa ve aynı zamanda farklı semptomlar da yaşıyorsanız doktora başvurmanız şiddetle tavsiye edilir. Bu semptomlar aşağıda sıralanmış sonuçlardan birisi veya birden fazlası olabililir. Böyle bir durumda acil olarak doktora başvurun.

– Boyun kısmında yaygın ateş.
– Kaslarınızın tutulduğu alanlarda artan ağrı, şişkinlik ve kızarmalar.
– Bazı durumlarda kullanılan ilaçların kullanımları sonrası ilerleyen kas ağrıları.

Bu semptomlar kaslarınızın tutulduğu bölgelerde sertleşme olayı ile birlikte aynı anda beliriyorsa büyük bir sıkıntı olma olasılığı mevcuttur.

Kaslardaki tutulma kasların gün içerisinde yaptığımız bazı hareketlere bağlı olarak sertleşmesinden kaynaklanır. Kas tutulmalarına neden olan bazı durumlar:

-Ağır yük kaldırma,

-Kasların o andaki gevşeklik ya da sertliklerine aykırı bir hareket,

-Soğuk hava etkisi,

-Uzun vadede yetersiz ve dengesiz beslenme,

-Ağır egzersizler ve yüksek tempolu antrenmanlar,

-Uyanma sonrası yataktan kalkmak,

-Uzun bir müddet hiç hareket etmemek ve ardından ani hareket etmek,

-Eklem yerlerindeki burkulma ve incinme olayları,

-Böcek ısırığı veya zehirli hayvan sokması,

-İlerleyen enfeksiyon,

-Yüksek derecede sıcaklık ya da aşırı derece soğukluk sonrası yaralanma,

-Ameliyatlardan önce ya da ameliyat sırasında kullanılan anestezi ilaçları gibi durumlar kaslarda tutulmaya neden olur.

Kas Tutulması Semptomu Gösteren Diğer Yaygın Hastalıklar

Kas tutulması ya da diğer adıyla kas sertleşmesi bir önceki nedenlerden kaynaklanacağı gibi farklı vakalar ile de ortaya çıkabilmektedir. Dünya üzerinde kas ve iskelet yaralanmaları her sene artan kaza ve yaralanmalara bağlı gerçekleşmektedir. Peki diğer yaygın durumlar nelerdir?

Bazı bakteri kaynaklı enfeksiyonlar da kas sertleşmesine neden olabilir. Örneğin ; tetanoz enfeksiyonu da kayıtlara geçen bazı vakalarda kas sertleşmesine neden olmuştur.

Tetanoz: Tetanoz rahatsızlığı genellikle kir ve pas aracılığı ile yayılır. Elbette tetanoz hastalığının tek belirtisi kas sertliği değildir. Aşağıda sıralanan diğer semptomlar da tetanozun neden olduğu sonuçlardır:

-Yutkunma sorunu,
-Mide bölgesinde artan ağrı ve mideye kramp girmesi,
-Kan basıncında enfeksiyona bağlı olarak aşırı artış,
-Kalp atışlarında artan hız.

Görüldüğü gibi tetanoz hastalığı enfeksiyonel bir hastalık olsa da kas sistemini etkileyerek mide ve kalp kaslarını hareketlendirmiştir.

Menenjit: Menenjit beyinde ve omurilikte meydana gelen bir enfeksiyondur. Ve kas sertleşmelerini de içeren farklı semptomlara neden olur.

– Boyun kaslarında tutulma,
-Vücut ısısında ani yükselme,
-Başta ağrı,
-Midede bulantı hissi ve ardından gelen kusma.

İlginizi Çekebilir  Kuduz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bu hastalık da tetanoz hastalığı gibi enfeksiyoneldir ve yukarıdaki semptomlar incelendiği zaman bu hastalığın da boyun ve mide kaslarında tutulma ve ağrılara neden olduğu açıkça görülmektedir.

HIV: HIV hastalığı da kas tutulması içeren bazı semptomlar gösterir.

-Mide kaslarındaki kasılmalara bağlı olarak bulantı hissi,
-Vücut ısısında artış,
-Boğaz bölgesinde ağrı,
-Deride döküntü.

Çocuk Felci, Vadi Ateşi Ve Lejyoner Hastalıkları: Bu hastalıklar da diğer durumlar gibi enfeksiyoneldir ve kasları etkileyerek bazı bölgelerde tutulmalara yol açar. Ve akabinde bazı semptomlar gelişir.

-Baş bölgesinde yaygın ağrı hissi,
-Artan ve sık öksürük,
-Boğaz bölgesinde kuruluk ve ağrı,
-Göğüs kaslarındaki sertleşmeye bağlı ağrılar,
-Ani gelen titreme hissi

Bulaşıcı Mononükleoz: Bu hastalık genellikle genç yetişkinlerde görülür. Ve kas rahatsızlıklarına sebep olan semptomlar göstermektedir.

– Aşırı yorgunluk.
-Lenf düğümlerinde şişmeler.
-Bademciklerde büyüme.

Sistemik Lupus Eritematozus: Bu hastalık lupus hastalığının en yaygın şeklidir. Sistemik lupus eritematozus hastalığı gözlerde ve cilt üzerinde bir çok semptom gösteren imün sistemi rahatsızlığıdır. Bu hastalık da diğer hastalıklarda olduğu gibi kaslarda yorgunluk, kilo kaybı ve depresyon gibi durumlar doğurabilir.

Yukarıdaki bütün hastalıklar kas ağrıları ve kas sertleşmesi şeklinde semptomlar gösterme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kronik ve şiddeti artan kas sertleşmelerinde doktora başvurulmalıdır.

Kas Tutulması Ve Doktor Teşhisi Ve Tedavisi

Kas Tutulması Nedenleri Nelerdir? Kas Sertliği Nasıl Geçer?

 

Kas tutulması rahatsızlığı bir çok durumda önemsenmez ve doktora gitmek ertelenir. Vakaların çoğunda bu tür kas sertleşmeleri gün içi olağan bir kas sertleşmesi olarak görülür fakat bu ağrıların ve sertliklerin kronikleşmesi ile birlikte farklı hastalıklar baş gösterebilir. Bu nedenle doktora başvurduğunuz zaman çok önemlidir. Peki ne zaman doktora başvurmalısınız?

Eğer kas sertliği rahatsızlığınız uzun bir süre devam eder ve geçmezse ya da bunun yanında farklı semptomlar da görüyorsanız doktora gitmelisiniz. Bazı durumlarda ise ortaya çıkan belirtiler görüldüğü anda acilen doktora başvurulmalıdır. Örneğin:

-Bademciklerde aşırı şişkinlik,
-Deri döküntüleri,
-Aşırı yorgunluk hali,
– Vücut ısısında aşırı yükselme,
-Boyun bölgesinde sertleşme,
-Kas bölgelerinizdeki kızarıklıklar, aşırı ağrı ve şişkinlik durumları,
-Üşüme ve titreme hissi.
Bu gibi durumlar farklı hastalıkların habercisi olabilir ve doktora başvurmanız mühimdir.

Peki doktorunuz kas sertleşmesi rahatsızlığınızı nasıl teşhis eder?

-Doktor öncelikle genel muayene sırasında geçmişte geçirdiğiniz hastalıklar ve ameliyatlar hakkında bilgi alır.
-Daha sonra doktor semptomların ayrıntısını ister. Bu noktada hasta semptomların ortaya çıkma sırasını düzgün bir şekilde anlatmalıdır. Unutmayın ki bu noktada doktor kadar hastanın tutumu da çok önemlidir.

-Doktor bu adımlardan sonra fiziksel muayene aşamasına geçer ve ağrının ya da tutulmanın olduğu bölgeleri fiziksel olarak inceler. Bazı durumlarda MRI, CT ya da X-ışınları taramalarını isteyebilir.

-Bunlara ek olarak eğer doktor semptomları ve nedenleri tam olarak belirleyemiyorsa ve vaka çok karmaşık ise kan ve idrar tahlili için örnek alabilir.

Kas tutulması rahatsızlığı iyi bir muayene aşamasından sonra doğru bir tedavi yöntemi uygulanarak tedavi edilebilir. Elbette doğru tedavinin bulunabilmesi için doktorun deneyimli ve hastanın da şeffaf olması gereklidir. Eğer bu rahatsızlığa başka bir hastalık neden oluyorsa o hastalığa uygun tedavi yöntemi ve ilaçlar devreye girer. Eğer kas sertleşmesi rahatsızlığı bölgesel bir rahatsızlık ise bazı tedavi yöntemleri uygulanır.

İlaç: Doktorlar basit kas sertleşmelerinde “ibuprofen” adlı iltihap önleyici ilaçlar önerebilmektedir. (Bu ilacı yalnızca doktor tavsiyesi üzerine kullanın. Bu yazı sadece genel kültür ve bilgi verme amaçlıdır. Herhangi bir ilaç tedavisi önerisi içermez!)

İlginizi Çekebilir  Bağışıklık Sistemi Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon: Doktorun ilaç kullanmadığı durumlarda eğer vaka ilerlemiş ise gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hastanelerde ya da kliniklerde gerçekleştirilir. Belirli bir seans sonrasında kaslar eski sağlıklı halini geri alır ve hasta günlük yaşantısına geri dönebilir.

Buna ek olarak fizyoterapist hastaya evde sürekli uygulaması gereken bir çeşit egzersiz verir. Bu egzersizler yapıldığı sürece kas sertleşmesi rahatsızlığı bir daha gözlenmeyebilir.

Kas Tutulması Evde Tedavi

Basit kas tutulması rahatsızlıklar evde yapılacak masaj, dinlenme, egzersiz ve sıcak-soğuk uygulamalarla da tedavi edilebilir. Fakat bu işlemleri bir fizyoterapist eşliğinde ya da önerisinde yapmanız gerekir.

Sıcak Ve Soğuk Uygulamaları: Sertleşmiş olan kaslara ısı tedavisi uygulamak genellikle olumlu sonuç verir. Soğuk presler genellikle kaslarda yaşanan şişme ve iltihaplanmalarda gerçekleştirilir. Sıcak ve soğuk uygulamalar sıcak su koyabileceğiniz torbalar ya da kimyasal buzlar ile ten ve uygulayıcı arasına bir havlu koymak suretiyle gerçekleştirilebilir.

Kaslarınızın sertleştiği bölgeye 15 dakika civarı sıcak veya soğuk pres uygulamak genellikle yeterli olur. Burada sıcak ya da soğuk pres uygulanacağını hasta ancak doktor teşhisi sonra anlayabilir. Çünkü kas sertleşmesi yaşanan bölgede iltihap ya da başka bir sıkıntı olduğunu hasta kendi başına anlayamaz.
Böylelikle belirli aralıklar ile uygulanan ısı işlemleri ile kaslardaki sertleşme ve acı semptomları ortadan kaldırılmış olur.

Açma Germe Hareketleri: Kaslar uzayıp kısalarak hareket eden hücrelere sahiptir. Bu nedenle kaslarda bazı ani kasılma ve gevşemeler sonucu kas sertleşmesi vuku bulur. Evde yapacağınız fizyoterapistiniz verdiği bazı esnetme hareketleri kaslarınızı rahatlamasına ve yumuşamasına neden olur. Böylece sertleşme bölgesindeki sertlik ortadan kaldırılır. Bununla beraber kan dolaşımı artar ve iltihap varsa azaltılmış olur.

-Bu açma germe hareketleri yavaş ve tempolu bir şekilde yapılmalıdır.

-Açma germe egzersizlerine yeterli bir zaman ayarlayarak günlük ya da gün aşırı devamlılık sağlanmalıdır. Egzersizlerdeki devamlılık kas tutulması rahatsızlığında deforme olmuş kas kitlelerini rehabilite edecektir. Unutmayın hareketsiz ya da aşırı yanlış hareket etmiş kaslar uzun bir süre sonra deforme olurlar. Bu nedenle düzen ve devamlılık önemlidir.

-Egzersizler öncesinde germe işlemleri yapılmalıdır.

-Ilık bir duş almak her zaman kasları rahatlatır.

-Ağrıyan kas bölgelerine hafif masajlar yaparak rahatlama ve gevşeme sağlayabilirsiniz.

İnsan vücudunda birden fazla kas gurubu yer alır. Bazı kasların gevşeme ve sıklaşma hareketleri diğerlerinden farklılık gösterir. Bu tamamen insan vücudundaki çeşitli hareket kabiliyetlerinin ortaya çıkmasından dolayı ortaya çıkan bir yaratılış sonucudur. Bu nedenle vücudumuzdaki her bölge farklı bir kas gurubu tarafından çalıştırılır ve farklı egzersizler uygulanmalıdır.

Kas Tutulması İçin İleri Düzey Egzersizler

Kas tutulması rahatsızlığına karşı farklı kas kitleleri için farklı egzersiz tiplerini bu başlık altında anlatacağız. Bunlar sadece bilgi verme amaçlı egzersizlerdir. Spesifik bir rahatsızlığınızın olması ihtimali nedeniyle bu egzersizleri doktorunuzun onayı sonucu yapmanız gerekir.

Uyluk Bölgesi:

-Uyluk için yapılacak egzersizde öncelikle dik durmanız gerekir.
-Daha sonra bacaklarınızdan birisini diz bölgenizde bükün.
-Büktüğünüz bacağınıza ait ayağınızı sırtınıza doğru kaldırın ve dörtlü germe hareketini yapın.
-Elinizi kullanarak ayak ve bileğinizi 20 saniye civarında tutun.
-Aynı işlemi diğer bacak ve ayağınız için uygulayın. Bir süre sonra gevşeme ve rahatlama hissedeceksiniz.

Boyun Bölgesi: Boyun bölgesi hassas bir bölgedir. Beynizimizi ve omuriliğimizi destekleyen kaslar yer alır. Boyun bölgesi için yapacağınız egzersizlerde çok dikkatli olmalısınız çünkü bu bölgede yer alan sinirler hayatidir. Diğer egzersizlerde olduğunuzdan daha yavaş hareket ederek egzersizleri gerçekleştirmelisiniz.
-Bu egzersiz çok basittir. Öncelikle dik bir şekilde bir sandalyeye oturun.
-Boynunuzu ön tarafa çok az eğerek 360 derece göğüs bölgenizden arkaya ve yana daha sonra öne doğru çevirin.
-Baş dönmesine karşın her 5 turda bir durarak dinlenin.
-Bu egzersizi yavaş ve dinlenerek yapmanız gerekir. Bu boyun bölgesindeki kan dolaşımınızı artırarak kaslarda rahatlamaya yol açar.

İlginizi Çekebilir  Tırnak Mantarı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Sırt Bölgesi: Sırt bölgesi kas tutulması rahatsızlığının en sık görüldüğü bölgelerden birisidir. Bu nedenle birkaç farklı egzersiz yöntemi anlatarak daha güçlü ve gevşek bir sırt kası için neler yapılması gerektiğini anlatacağız.

-Öncelikle sırtınızın üzerine yatın. Omuz ve sırtınız egzersiz boyuncu yere yapışık olmalıdır.
-Daha sonra bir bacağınızı dizinizden kırarak iki avucunuzun içerisine alın.
-Avuç içleriniz ile baskı uyguladığınız ve havada tuttuğunuz dizinizi göğsünüze doğru çekin. Bu şekilde 15 saniye bekleyin. Aynı işlemi diğer bacağınız için de yapın.
Bu egzersiz sırtınızdaki gerilmeleri gevşetecek ve sizi rahatlatacaktır.

Ters mekik pozisyonunda yapılacak egzersiz de sırt kaslarınıza mükemmel bir katkı sağlayacaktır.
-Bu egzersizde yüzü koyun sert bir zemine uzanın.
-Ayaklarınızı yukarı doğru kaldırırken aynı şekilde kafanız ve göğsünüzle aynı anda yukarı doğru kalkın.
-Bu pozisyonda yer ile sadece karın ve kası bölgeleriniz temas edecektir.
-Bu pozisyonda yaklaşık yedi saniye bekleyin. Ardından bir kaç saniye dinlenerek bunu bir set halinde yapın.

Elleriniz ve dizleriniz üzerinde durarak yapabileceğiniz basit fakat çok etkili bir yöntem daha mevcut.
-Bu egzersiz yönteminde dizlerinizi ve elleriniz yere koyun. Adeta bir kedi duruşu gerçekleştirmeniz gerekir.
-Daha sonra kafanız yukarı doğru kaldırarak tavana bakın. Aynı anda kalça bölgenizden bel bölgenize doğru kaslarınızı çekin ve sıkılaşmaya çalışın.
-Bu hareketi yavaş bir şekilde 5’er saniye aralıklarla set şeklinde gerçekleştirin.

Verilen bu öneriler basit kas tutulmaları yaşayan sağlıklı bireyler içindir. Eğer bir kronik rahatsızlığınız ya da kas probleminiz var ise doktorunuzun yönergelerini izlemelisiniz.

Kas Tutulması Rahatsızlığına Karşı Beslenme Ve Uyku

Kimi kas tutulması rahatsızlıkları artış gösteren fiziksel aktivite sonucunda ortaya çıkan yorgunluk ile vuku bulur. Bu nedenle dinlenmek kaslar için çok önemlidir. Dinlenerek aralıklı olarak yapılacak antrenmanlar ve çalışmalar kası deforme etmez. Buna ek olarak tam tersine kasın daha iyi çalışmasına ve gelişmesine neden olur.

Kaslarımızdaki aşırı fiziksel hareket sonrası gerçekleşen oksijensiz solunum bazı maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Örnek olarak, bir futbol maçı sonrasında kaslarınızda ağrı ve yangı hissedersiniz. Bunun nedeni gerekli oksijenin sağlanmamasından dolayı bacak kas hücrelerinizde bir müddet oksijensiz solunum gerçekleşmesi ve sonucunda açığa laktik asit çıkmasıdır. Bu tür durumlarda laktik asit kas hücrelerimizde birikir ve sertliğe neden olur.

Yüksek fiziksel aktivite öncesinde iyi bir şekilde dinlenilmiş ve uyku alınmış olmalıdır. Aşırı fiziksel aktivitelerden sonra dinlenilmeli ve uyku alınmalıdır. İnsan vücudu uyku sırasında laktik asidi vücuttan uzaklaştıracak ve iyileşme sağlayacaktır.

Fiziksel aktivitelerden önce gerekli ısınma hareketleri ve egzersizler gerçekleştirilmelidir. Bu ani kas kramplarına ve sertleşmelerine birebirdir.

Bunların yanında iyi beslenmek de gerekir. Yediğiniz yiyeceklerin içerisinde bol miktarda protein bulunmalıdır. Bu en çok kırmızı et ve hayvan ürünlerinde vardır. Bu nedenle bu ürünleri düzenli olarak tüketmelisiniz.

Kasların çalışması için bazı iyonlar gereklidir. Bu iyonlar ise minerallerde bulunur. Bunun için mineral yönünden zengin besinler tüketmek kasların daha iyi çalışmasını ve sağlıklı gelişmesini destekler. İşte sizin için iyi bir beslenme listesi:

– Kalsiyum yönünden zengin yiyecekler: Süt ve peynir.
-Protein ağırlıklı yiyecekler: Kırmızı et, tavuk, nohut.
-Mineral yönünden zengin yiyecekler:Kayısı, hurma, pirinç, soğan, fındık, fıstık,ceviz.

Bütün bu kurallara ve egzersizlere harfiyen uyduğunuz takdirde sağlıklı kaslara sahip olursunuz. Kas tutulması rahatsızlığını en iyi engellemenin yolu bunlardır. Aksi takdirde bu rahatsızlık sürekli hayatınızda tekrarlanma eğilimine girebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı