Katran Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Katran Nedir?

Katran siyah, akışkan yapıda olan ağır kokuya sahip bir sıvıdır. Katran kendi buharının damıtılmasıyla elde edilen bir üründür. Genellikle sanayide kullanıldığını sandığımız katran, modern tıpta da kullanılan mucizevi bir üründür. Katran petrol ve turban elde edilebildiği gibi ağaçlardan da çıkartılabiliyor. Ardıç ve servi ağaçlarının gövdelerinden de katrana ulaşmak mümkün. Çok eski yıllardan beri kullanılan katrana ulaşmak gelişen teknolojiyle birlikte daha kolay hale geldi. Çeşitli coğrafyaların yer altı kaynaklarından elde edilen katranın kullanım alanları oldukça geniş. İlaçlarda kullanılan bu ürünün faydaları Türk bilim insanlarınca kanıtlanmıştır. Modern tıp dediğimiz alanda; cilt, saç tedavilerinde kullanılan bir üründür.

Katran Çeşitleri

Katranlar kendi aralarında çeşitlere ayrılmakta. Katran çeşitleri arasında en popülerler arasında kömür ve bazı ağaçların katranı bulunuyor. Ardıç ağacından katran elde edilmektedir. En çok kullanılan ise kömür katranı olarak bilinmekte.

Sedir Katranı: Sadece Toros dağlarında yetişmektedir. Sedir katranı Torosların bir bölümünden toplanmaktadır. Tüketime uygun bir üründür. Güvenle kullanabileceğiniz sayısız faydası olan bitkisel, organik bir üründür. Sedir katranının tadı, oldukça yenilenebilir bir lezzettedir. Kırgınlık diye tabir ettiğimiz grip öncesi aşamalarda sedir katranı tüketmek boğazınızdaki o rahatsız edici hissiyatı alacak bir üründür.

Ardıç Katranı: Katran bu ağacın kuru damıtılmasından elde edilmektedir. Bu ağacın kırmızı meyveleri bulunmaktadır. Ağacın gövdesinden elde edilen ardıç katranı Akdeniz bölgesinde bolca mevcuttur. Odundan elde edilen katran deri ve cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bu katran özellikle egzama, sivilce, vücut tahrişleri ve sedef gibi rahatsızlıklara şifa olan bir üründür. Ülkenin her yerinden ulaşımı oldukça kolay olan bir üründür. Harici ve dâhili olarak kullanıma uygundur.

Katranın Özellikleri

Katran, günümüzde hak ettiği ilgi ve değeri görememekte. Çoğu insanın haberdar olmadığı bu organik ürünün en büyük özelliği çoğu hastalığa karşı koruyucu etkileri olup direnci arttırmasıdır. Katran mucizevi etkileriyle şifalı bir üründür.

Antikanser özelliğine sahiptir. Kanser hastalığından korunmak için her gün ufak bir damla bile tükettiğiniz takdirde kansere karşı önlem alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kezzap Nedir? Etkileri Ve Zararları Nelerdir?

Kanıtlanmış bir diğer faydası ise antibakteriyel özelliğe sahip olmasıdır. Bakterilere karşı müthiş etkileri olan katran, hastaları koruyucu özelliğe sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğal yollarla mikroplara karşı önlem almak isteyen bireylerin gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir üründür. Özellikle çocuklu aileler çocuklarının bağışıklığının zayıflığından endişe duydukları için bu tarz bitkisel çözümlere başvurabilirler.

Antihistaminik özelliği sayesinde tüm alerjik reaksiyonların iyileşme sürecin yardımcı etkisi vardır. Grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarınız sırasında tedavi edici özelliğe sahiptir.

Antioksidan etkisi yaratmaktadır. Bu özellik sayesinde hücrelerin yenilenmesi sağlanır. Güneşin zararlı etkilerinden korur ve cildinizin kırışmasını önler.

Katranın Faydaları

Katran neye iyi gelir? Katranın faydaları nelerdir? Gibi birçok soruyu merak edenler için katranı mercek altına aldık. Katranın faydaları saymakla bitmez. Katran doğanın insanları sunduğu gizli kalmış bir hazine diyebiliriz. Ufacık bir damlası ile bile birçok derde deva olan bu ürünün belli başlı öne çıktığı alanlar vardır.

  • Egzama hastalığı için faydalıdır. Katran, egzama hastalarının kullandığı ilaçların içeriğinde kullanılır.
    Arıcılıkta kullanılır.
  • Hayvanların hastalanmasını önler.
  • Ağız ve uçuk yaralarında onarıcı bir etkiye sahiptir.
  • Kanser hastalığının ilaçlarında kullanılır.
  • Organik tarımda kullanılmaktadır. Mahsul verimliliğini sağlar.
  • Akciğer hastalığı tedavilerinde kullanılır.
  • Uyuz olan kişilerin kaşıntılarını durdurur. Anlık da olsa uyuz hastalarında kaşıntı azaltmak ve ilerlemesini durdurmak gibi bir etkisi vardır.
  • İshal rahatsızlığındaki bireylere iyi gelir.
  • Yara iyileştirir. Özellikle cilt hastalıklarında kullanılan katran yaraları kısa sürede onarmasıyla da bilinmektedir.
  • Cilt ile alakalı sorunlara karşı en etkili yöntemlerde katrana rastlamak mümkün.
  • Antiseptik etkiye sahiptir.
  • Bağırsak ve mide rahatsızlıkları iyi gelir.
  • Derin bıçak yaralarında hızlı kan kaybını önler. Kan akışın durdurma özelliğine sahiptir.
  • Stres önleyicidir. Şehir hayatın karmaşıklığı yaşayan ve performans kaybı yaşaya bireylere etkisini kısa zamanda gösterir.
  • Saç ile ilgili hastalıklara iyi gelmektedir. Saçkıran, kellik gibi sorunları için faydalıdır.
  • Saçın hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Mikropları yok ederek dezenfektan görevi görür. İltihap sökücüdür.
  • Çillerin daha az belirgin hale gelmesini sağlar. Çillerinden rahatsız olan bireylere faydalıdır.
  • Romatizma hastalarının kullanımına uygundur.
  • Ayaklarında yoğun olarak mantar oluşumu olan bireylerin sorununu ortadan kaldırır.
  • Ağır kokusu sayesinde istenmeyen böcekleri ortamdan uzak tutmaktadır.
İlginizi Çekebilir  Asit ile Bazların Yararları ve Zararları Nelerdir?

Katranın Zararları

Katranın zararlarına baktığımızda bazı kritik bilgilere rastlamak mümkün. Ancak bazı kişilere fayda sağlamak yerine zararı dokunabilir. Katranı kimler kullanmamalı? Katranı; böbrek hastaları, hamileler ve emziren hanımlar kullanmamalıdır. Katran yağlı ciltlere iyi geldiği kadar kuru ciltlere bir o kadar zarar vericidir. Kuru cilde sahip kişilerin aşırı derece katran kullanması ciltte tahrişe sebep olacaktır.

Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi katranda da durum değişmiyor. Keskin bir ürün olan katranın dozunu iyi ayarlamak önemlidir. Katranı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Her yararlı şey herkese iyi gelecek diye bir genelleme yapılamaz. Herkesin vücudu farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu yüzden önceden doktorunuzdan bilgi alarak kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Bilmediğiniz alerjiniz olabilir ve katran bunun tetikleyicisi ise tahmin etmediğiniz yan etkiler ile karşılaşarak zor duruma düşebilirsiniz. Önceden araştırarak kullanmanız bu tarz olumsuz durumlara karşı önlem almanız önem arz etmektedir.

Katran Nasıl Kullanılır?

Sedir katranını her gün bir çay kaşığı ile tüketebilirsiniz. Hastalıklara karşı direncinizi arttıracaktır. Bunun yanı sıra yaranız varsa bir parmak katran sürmeniz o yarayı onaracak ve hızlıca iyileşmesini sağlayacaktır.

Katranlar sabun haline getirilerek de kullanılmaktadır. Katran sabunlarını günlük hayatınızda kullanmanız mümkündür. Vücudunuzdaki mikropların kırılmasını sağlar. Cilt rahatsızlıklarında oluşan olumsuz durumlarda kurtarıcı olan bu sabunlar cildin sakinleşmesini sağlamaktadır. Sabunları vücudunuzda güvenle kullanabilirsiniz. Tamamen doğal içerikli olan bu sabunları kaşıntılarınızı azaltmak için de tercih edebilirsiniz.

Saçlarınız için seçeceğiniz şampuanlarda katranlı tercihlerde bulunabilirsiniz. Katranı şampuanlarda kullanmanız saçınıza iyi gelecek ve kellik sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı