Kenger Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Papatya familyasından olan kenger, 40 cm boyuna ulaşabilen ve tüylü yapısı ile tanımlanan bir bitki türüdür. Günümüzde birden fazla faydası olan kenger deve dikeni olarak da adlandırılan şifalı bitki türleri arasında yer alan bir bitkidir. Gövde kısımları kısa olan ve birden fazla dalı bulunmayan kanderin fiziksel özellikleri ise yapraklarında beyaz tüy bulunan, gövdeden direkt olarak yetişebilen bir türdür.
Küreyle benzerlik gösteren kenger çiçekleri, mor ve kırmızı renge sahiptir. Baş kısımları ise yeşil ve sarı renk arasında oldukça sert bir yapısı bulunurken insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir türdür.
Kenger Faydaları Nelerdir?
- Tansiyonu Düzenler
- Kengerin en önemli özelliklerinden bir tanesi tansiyonu düzenleyen özelliklere sahip olmasıdır. Ayrıca kan akışını düzenlerken kanı da temizlemektedir.
Şekeri Dengeler - Tansiyonu dengelediği gibi kenger, şekeri de dengelemektedir.
- Dişleri Güçlendirir
- Kengerin en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de hem dişleri hem de diş etlerine göstermiş olduğu hassasiyettir. Dişlerin beyazlaması amacıyla da destek sağlayan kengerin faydalarından yararlanmak için kenger sakızını çiğnemek gerekmektedir.
- Hücreyi Yeniler
- Hücrelerin yenilenmesi için kenger otu oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra kenger vücuda enerji vererek daha zinde olmanızı da sağlar.
- Toksinleri Vücuttan Dışarı Atar
- Kengerde bulunan antioksidan sayesinde vücut içinde birikmiş olan zararlı toksinlerin vücudun dışına atılmasına yardımcı olur
- Taş düşmesini kolaylaştırır
- Safra bölgesinde meydana gelen taşların vücuttan atılması için gıda olarak kenger tüketilebilir.
- Hazmı Rahatlatır
- Midede meydana gelen şişkinliklerin ve hazımsızlığın rahatlatılması için kenger kullanılır
- Kilo alım konusunda sorun yaşayan bireyler kenger tüketerek iştahlarını açabilirler.
- Vücudu Dinlendirir
- Kenger kansızlığa karşı göstermiş olduğu etkiler sayesinde özellikle halsizlik problemi yaşayanlar için en etkili bitkisel çözümdür. Kenger tüketerek daha zinde bir yapıya sahip olabilirsiniz.
- Baş Ağrısını Hafifletir
- Bireylerde meydana gelen baş ağrısı ve migren şikâyetlerini en iyi şekilde hafifletirken vücut direncini de artırır.
- Yüz Kaslarını Güçlendirir
- Sert bir yapısı bulunan kengerin çiğ olarak tüketilmesi durumlarında özellikle çene ve yüz kaslarına fayda sağlayarak bu bölgelerdeki kasların güçlenmesine destek olur
- Kulaklar için faydalıdır
- Günümüzde kulaklarda meydana gelen yırtılmalar ve zar iltihaplarının çözümü olarak kenger kullanılmaktadır.
- Ancak bu durumlarda yapılması gereken en önemli konu doktor kontrolüdür
Kenger Otu Nasıl Tüketilir?
- Kengerin taze olarak elde edilmiş saplarını tüketebilseniz de ilk olarak kabuklarından arındırmanız son derece önemlidir.
- Kenger salatalara ilave malzeme olarak eklenerek de tüketilebilir.
- Kenger haşlanma yöntemi ya da çiğ olarak da tüketilmesi mümkündür
- Kengerin yapısında bulunan dikenli tohumları bal ile karıştırılması durumlarında tüketilebilir. Bu bölgeleri kengerin en faydalı olduğu bölgeleridir.
- Özellikle ege bölgesinde kenger börek ve çorbalarda tercih edilen bir malzemedir.
- Akdeniz bölgesinde kengerin baş kısımlarından elde edilmiş olan alanlar içecek üretimlerimde kullanılır. Bunun yanı sıra baş kısımlarından toplanmış olan bölgeler kavrulur ve öğütüldükten sonra özel işlemden geçerek kahve olarak tüketilebilir.
- Kengerin yapısında kendine öz bir süt bulunmaktadır. Özel işlemler uygulanarak elde edilen bu süt, kenger sakızlarında kullanılır. Oldukça pahalı bir ürün olan kenger sakızını çiğnedikten sonra temiz bir yerde sakladıktan sonra tekrardan kullanmak mümkündür.
Kenger Nerede Yetişir?
Kenger ülkemizde Ege, Akdeniz, Orta Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yetiştirilirken genellikle kayalık ve dağın eteklerinde kendiliğinden yetişebilen bir bitki türüdür. Kenger sıcaklıkları çok seven bir bitki türü olması nedeniyle genellikle güneşin bol olduğu, kurak bölgelerde ve yaz dönemlerinde kendini göstermektedir. Kenger genellikle sarp dağlık arazilerde yetişmesi nedeniyle toplanması da o kadar zahmetli ve zordur. Kengerin her bölgesinin kullanıma uygun olması nedeniyle köklerinin de toplanma sırasında dikkatli şekilde sökülmesi gerekmektedir.
Kenger Nasıl Temizlenir?
- Kengerin bütün yapısı kullanıldığı için ilk olarak dikkatli bir şekilde kök kısmından ayırmak gerekir. Kök kısmını kestikten sonra dış alanlarda kalan ve iyi durumda olmayan yaprakları ayırt edilerek koparılır. Daha sonra dikenli yaprakları da ayıklanarak kalan kısmında bulunan dikenler titizlik gösterilerek kazınır.
- Kengeri suda yıkayıp sudan arındırdıktan sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz.
- Kenger bazı durumlarda yumru formatında olabilir. Bu türe sahip olan kengerlerin dikenli bölümleri diğerlerinden ayıklanmalıdır. Diğer kalan kısımları ise dallarda hafif yumuşak bir dikenleri bulunur ve bu dikenleri de kazıyarak temizlemek gerekir. Kengerleri tandır ekmeklerinin arasında koyarak da tüketmek mümkündür. Bu nedenle kenger tüketirken kuru gelmesi halinde yanında su ya da ayran alarak tüketebilirsiniz.
- Kengerin yapısında kendine has süt bulunur ve bu süt gövdedeki bölgeden çıkartılır. Ancak sütün gövdeden çıkması 1 gün süreceği için beklenmesi gerekmektedir.
- Gövdeden ayrılan kenger sütü çıktıktan sonra kengerin yapısı soğuk su içinde taşla güzel ve detaylı bir şekilde dövülür. En son işlem ise suda bekletildikten sonra sakızları temizledikten sonra çiğnemeye hazır hale getirilir.
Kenger Otunun Zararları Nelerdir?
Her bitkinin insan sağlığına faydaları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bunun en önemli noktaları ise aşırı miktarlarda tüketimlerinden uzak durulmasıdır. Ancak kenger zararlarını ele alacak olursak başlıca zararları şu şekildedir;
- Bazı alerjik reaksiyonları doğrudan tetiklemektedir.
- Emzirme dönemlerinde emziren annelerin tüketmesi durumlarında süte karışarak bebeklerde gaz sancılarına neden olabilir
- Bağırsaklarda meydana gelebilecek problemleri tetikleyebilir.
- 12 yaşından küçük olan çocukları doğrudan etkiler
- Hassas vücuda ve mideye sahip olanlarda mide bulantısı ve kusma etkisi gösterebilir.
- Hamilelik dönemlerinde ya da emzirme dönemlerinde olan kadınların tüketmeden önce doktor onayı alması son derece faydalı olacaktır
- Kronik rahatsızlıkları bulunan bireylerin tüketmemesi gerekir.
- Kenger otu sağlamış olduğu faydalar kadar etki edebileceği zararlar ile tanınan bir bitki türü olduğu için tüketmeden önce araştırılma yapılması gerekmektedir.
Kenger Özel Olarak Yetiştirilebilir Mi?
Kenger otunun yetiştiği bölgeler genellikle dağlık alanlar ve sarp kayalıklardır. Her ortama ve toprağa uyum sağlasa da yetiştirilecek olan bölgelerin kengerler için uygun olması son derece önemlidir. Eğer uygun olmayan sarp ve kayalarda kenger yetiştiriciliği yapılacaksa ömürleri oldukça kısa olacaktır. Bunun yanı sıra kengerler sıcak ve kurak iklimleri sevdiği için yetiştirilecek olan bölgelerinde buna göre seçilmiş olması gerekmektedir.
Kenger ilkbaharın orta dönemlerinde çiçek açmaya başlarken, yazın başarıyla birlikte devam eden ömürlere sahiptir. Yazın ilk dönemlerinde yapraklarını dökmeye başladığı için mevsim ve ekildiği alanlar kadar ekilen dönemlerde de kenger yetiştiriciliği için son derece önemlidir. Ülkemizde Akdeniz, Güneydoğu, Doğu Anadolu ve ege bölgelerinde doğal bir şekilde yetiştiği için, özel olarak yetiştirmek isteyen bireylerin bu bölgelerde yetiştirmesi daha faydalı olacaktır.
Kullanım alanları oldukça geniş olan kengerin toplanma ve bakımı da zahmetlidir. Bu nedenle yetiştirtmeden önce gerekli bilgilerin toplanması ve buna göre ekmek son derece önemli olacaktır. Ancak uygun koşulların sağlanması ve yetiştirilmesi durumlarında kenger ekonomik açıdan oldukça fayda sağlayan bir bitki türüdür. Öyle ki kengerin yapısı nedeniyle hemen her parçasının değerli ve faydalı olması nedeniyle ekonomik açıdan kazandıracak bir bitki türüdür.