Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Köpüklü İdrar Nedir?

Başımıza gelebilecek birçok hastalık vardır. Vücut bunlara çeşitli reaksiyon göstererek erken teşhiste bize ipucular vermektedir. Özellikle idrar testi birçok hastalığın teşhisinde önemlidir. Ama bazen idrar testinden de öte günlük rutin hayatımızda idrarda bazı farklılıklar gözlemleriz. Bunlardan biri de köpüklü idrardır. Uzmanlar idrarların kontrol edilmesine oldukça önem gösteriyor. Bu konuda özellikle çocukları bilinçlendirmek adına birçok çalışmalar düzenlenmekte. Erken teşhiste çok büyük önem taşıyan idrarlarla alakalı birçok bilgi bulunmakta. Köpüklü idrar nedir? Köpüklü idrar neden olur? Köpüklü idrar tedavisi? Gibi birçok sorunun cevabı yazımızda.

İdrar günlük olarak birkaç kez gerçekleştirilen sağlıklı bir durumdur. Vücudun üretra adı verilen kısımdan boşaltılan bir sıvıdır. Vücuttaki zararlı şeyler idrar yoluyla dışarı atılır. Sağlıklı bir birey günde ortalama kilogram başına 20 ml. İdrarı dışarı atmaktadır. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Vücuttaki dengenin sağlanması ve korunması için idrara çıkmak oldukça önem teşkil etmektedir.

Köpüklü idrar genelde sağlıklı bir durum olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak köpüklü idrar sebebi ile doktora başvuran kişilerin 3’te 2’sinde bir problem teşhis edilmez. Ancak bazı durumlar vardır ki o durumlarda uzman kişilere görünmeniz gerekebilir.

Nedenleri

  • Az su içmek. Vücudun günlük alması gereken su miktarı vardır. Eğer bu miktarın altında kalırsanız vücudunuz atıkları daha az idrarla dışarı çıkarmak zorunda kalır. İdrarda yoğunluğa sebep olan bu durum köpüklenme oluşturur.
  • Klozette temizlikten dolayı kalmış kimyasal maddeler bazen köpüklü idrar konusunda yanılmasına sebep olabilir. O yüzden buna dikkat ederek nedenleri araştırmaya devam edebilirsiniz.
  • İdrarı çok hızlı boşaltmak geçici bir köpüklenmeye neden olmaktadır.
  • Diyet yapmak. Beslenme alışkanlıklarınızdaki ani değişimler idrarı da etkileyecektir.
  • Şeker hastalığı. Normalde idrarda şeker bulunmaz. Ancak şeker hastalarının idrarında diyabetten dolayı idrarda köpürmeler meydana gelmektedir. Ya da bu köpürmeler şeker hastalığının sinyalini veriyor olabilir.
  • Hamilelik. Hamile kişilerin idrarlarında hormonlar arttığı için köpüklenmeye neden olabilir.
  • İdrar yolları enfeksiyonu. Enfeksiyon kaptıysanız idrarınızda köpürme ve ağır koku gözlemlemeniz çok olağan bir durumdur.
  • Böbrek yetmezliği. Sağlıklı bir böbrek proteinlerin vücutta tutulmasını sağlar. Ancak böbrek rahatsızlığı olan bireyler idrarlarını dışarı atarken proteinler de bu sırada vücutta atılmaktadır. Bu yüzden idrarda olması gerekenden fazla protein köpürmeye neden olmaktadır.
  • Nefrotik sendrom. Böbreklerde hasar sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Köpüklenme bu hastalığın ilk belirtilerindendir. İdrarda Köpüklenmenin nedenlerine baktığımızda da bu hastalığa rastlanmakta.
  • Kullanılan ilaçlar, bazı romatizma rahatsızlıkları, lösemi çeşitleri, stres, hepatitler ve AIDS gibi hastalıklar sebebiyle de idrarda köpürmeler meydana gelebilmektedir.
İlginizi Çekebilir  Monitör Kertenkele Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Belirtileri

Köpüklü idrar şikâyeti olan bireyler genelde doktora; idrarda baloncuklaridrar köpürmesiidrarda köpürme gibi tanımlamalar yapmaktadır. Doktora gitmeden önce bilmeniz gereken bazı detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Köpüklü idrar şikâyeti olan kişilerde bazı belirtiler hastalık sinyalleri veriyor olabilir. Köpüklü idrar şikâyeti olan kişilerde, idrar rengi ve kokusunda değişime de rastlanır. Ayrıca bu kişiler sık sık idrara çıkma gereksinimi duymaktadırlar. Bunlara ek olarak farklı reaksiyonlar da gösteriyor olabilirler. Köpüklü idrar belirtilerine ilave olarak; ellerde ve ayaklarda şişme, idrarda bulanıklık, uykusuzluk, mide bulantısı, halsizlik, ani kilo düşüşü, yorgunluk, enerjisizlik ve iştah kaybı gibi birçok reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Köpüklü idrar belirtileri sizdeki durumlar ile örtüşüyor ise uzman bir kişinin yardımına başvurmanızı öneriyoruz.

Tedavi Süreci

Doktora gittiğinizde öncelikle idrar testi alınır. İdrar tahlilleri köpüklü idrar sebebini ortaya çıkarmaktadır. İdrar testinde protein değeri pozitif çıkar ise güvenli sonuç elde etmek için bir test daha yaptırılacaktır. Yeni test sonucuna göre böbrekleriniz ile alakalı bir rahatsızlığınız olup olmadığına bakılır. Böbrek ile ilgili rahatsızlıklarda böbrek biyopsisi, kan testi gibi yollara başvurulur. Alınan dokular laboratuvarlarda incelendikten sonra tedavi süreci planlanır.

İdrar testinde glukoza rastlanması durumunda ise şeker hastalığından şüphelenilerek o yönde testler yapılır. Test sonuçları doğrultusunda idrar yolu enfeksiyonu kaptığınız sonucuna ulaşılır ise muhtemelen hemen antibiyotik tedavisi başlatılacaktır.

Eğer test sonucunuz normal çıkarsa şüphelenecek bir durum olmadığından dolayı ekstra bir teste gerek kalmaz. Muhtemelen sorununuz su yetersizliği olarak teşhis edilecektir. Evde kendinize iyi bakmanız durumunda sorununuz ortadan kalkacaktır. Test sonuçlarının işaret ettiği sebeplere göre tedaviler değişkenlik gösterir.

Evde Alınabilecek Önlemler

Köpüklü idrar genel olarak basit nedenlerden kaynaklı bir sağlık problemidir. Vücudunuza gereken özeni gösterirseniz bunun karşılığını alacaksınız. Tabi tam tersi şekilde kendinize iyi bakmazsanız da cezalandırılma ihtimaliniz var. O yüzden köpüklü idrar sorununu ortadan kaldırmak için birkaç önerimiz var. Köpüklü idrar nasıl geçer? Ne iyi gelir? Ve çok daha fazlası yazının devamında.

  • Öncelikle çok iyi beslenmelisiniz. Sağlıklı beslenmek vücudunuzun normal bir şekilde idrara çıkabilmesini sağlayacak. Sağlam bir diyet planı yaparak yeni haftaya başlayabilirsiniz.
  • Aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Çaya şeker atıyorsanız azaltın hatta bırakabiliyorsanız bırakın. Tatlılardaki şeker oranını azaltın ve tatlı yeme sıklığınızı düşürün.
  • Şekerde olduğu gibi tuzlu yiyeceklerde de aşırıya kaçmamalısınız.
  • Tansiyon değerlerinizi sık sık kontrol edin ve normal düzeyde tutmaya özen gösterin. İlaç kullanıyorsanız ilaçlarınızı aksatmayın.
  • Gün boyunca yeterli düzeyde su tüketmeye özen gösterin. Su içmeyi unutuyorsanız telefonunuza saat başı hatırlatıcılar kurun. Ya da başucunuza litrelik veya yarım litrelik tatlı şişeler koyun. Böylece su içmeyi unutmamış olacaksınız. Bu durum zamanla alışkanlık haline dönüşecektir.
İlginizi Çekebilir  Sarı Nokta Hastalığı (Makula Dejenerasyonu) Nedir? Tedavisi

Uzun süre boyunca geçmek bilmeyen idrar köpürmesi yaşamanız durumunda en yakın sağlık kuruluşlarına, aile hekimlerinize başvurabilirsiniz. Doktora gitmeniz kadar stres yapmamanız da önemlidir. Stres tüm rahatsızlıkları olumsuz etkilemektedir. Belirtilerinizi takip edin ama bu süreçte sakin kalmaya ve iyi hissetmeye özen gösterin. Köpüklü idrar için hangi doktora gidilir? biliyor musunuz? Hemen cevabı verelim üroloji bölümüne giderseniz en detaylı şekilde tüm testlerin yapılması sağlanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı