Kötü Kokulu İdrarın Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Kötü Kokulu İdrar Hangi Durumlarda Ortaya Çıkmaktadır? Bu Durum Bir Hastalık Belirtisi Midir? Kötü Kokulu İdrarın Nedenleri :
İnsan idrarı vücuttan atılırken beraberinde birçok maddeyi de vücut dışına taşımaktadır. Vücut dışına taşınan maddeler arasında mineraller, zararlı maddeler, üre, ürik asit, protein, vitamin ve bazı organik maddeler yer alır. İdrarda bulunan bu maddelerin yoğunluklarına göre de idrarın renginde bazı zamanlar değişiklikler ortaya çıkabilmektedir. İdrarın renginin değişmesinin yanında kokusunda da değişiklik olma ihtimali vardır. İdrar, içerisinde yer alan asidik maddeler nedeniyle keskin bir kokuya sahiptir. Her insan için idrar kokusu farklı olabilse de aşağı yukarı benzer kokular ortaya çıkar. Fakat bazı durumlarda kötü kokulu idrar da oluşabilmektedir. Birçok insan bu kokunun nedenini bilmemekle birlikte doktora başvurmakta ya da internet üzerinde arama yapmaktadır.
Bu yazımızda sizlere idrarınızın hangi durumlar sonucunda kötü kokabileceği hakkında bilgiler vereceğiz. Bunun yanında idrarınızın kötü kokmasına neden olabilecek hastalıklar da ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır.
- Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bazı hastalıklar nedeniyle kanımızda bazı maddelerin yoğunlukları artabilir. Bunun sonucunda ise vücut bu maddeleri dışarı atmak ister. Bu boşaltım terleme ya da idrar yolu ile olmaktadır. Terin kötü kokması gerçekleşebildiği gibi kötü kokulu idrar da bu durumun sonucunda oluşabilir.
- Hastalık belirtisi olarak idrarın kötü kokması ele alındığında bu durumun var olan hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıktığı birçok medikal vakada kayıt altına alınmıştır. Bu nedenle idrarınızın kötü kokması durumunu önemsemeli ve bu durumu takip ederek uzun bir sürece yayılması durumunda doktorunuza başvurmalısınız.
İdrarınızın kötü kokulu olmasına neden olabilecek hastalıklar aşağıda sıralandığı gibidir.
- İdrar kanalınızda meydana gelen enfeksiyonlar;
- Şeker hastalığı;
- Grip hastalığı;
- İdrarda bulunan bakteriler;
- Mide rahatsızlıkları (gastrit);
- Hormon salgılayan salgı bezlerinizde yetersizlik;
- Böbreklerde ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları;
- Dehidrasyon;
- Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk;
- Bademciklerinizde ortaya çıkan enfeksiyonel rahatsızlıklar;
- Asemptomatik bakteriüri;
- Kullandığınız ilaçlar;
- Tükettiğiniz yiyecek ve içecekler.
Bu durumların hepsi idrarınızda yoğun ve kötü bir kokuya neden olabilir.
Kötü Kokulu İdrar Durumuna Neden Olan Hastalıkların Ayrıntıları
Kötü kokulu idrar birçok hastalığın habercisidir. Bu durum çoğunlukla bir hastalığın belirtisi olabilmekte ve erken önlem almanız için bir fırsat olabilmektedir. Bütün bunların yanında kokuyu ortadan kaldırmak için öncelikle bu kokuya neden olan hastalığın ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesi gerekir. Bu aşamaları sağlıklı bir şekilde geçebilmek için alanında uzman ve yetkin bir doktora başvurmanız önerilir.
İşte idrarınızda meydana gelen kötü kokunun nedeni olabilecek hastalık ve durumların ayrıntıları.
İdrar Kanalı Enfeksiyonu:
- Eğer tuvalete her gittiğinizde idrarınızın keskin ve acı bir şekilde koktuğunu gözlemlerseniz bu durumun enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkmış olma ihtimali yüksektir.
- Bilindiği gibi idrar birçok madde içerir. Bu maddelere ek olarak idrarda bulunan bakteriler de kötü kokunun kaynağı olabilmektedir.
- İdrarınızda yer alan bakterilerin miktarının artması ile bu koku giderek artar ve sizi rahatsız eder.
- Bu kokunun yanında tuvalete çıkma durumunu sürekli yaşıyorsanız bu da enfeksiyon ihtimalini destekler. Bunun yanında idrar yapma işlemi sırasında yangı hissi bir semptomdur.
- Eğer bol sıvı tüketmenize rağmen bir değişim gözlemlemiyorsanız yapmanız gereken bir doktora başvurmaktır.
Şeker Hastalığı:
- Şeker hastalığı bilindiği üzere farklı çeşitleri olan bir hastalıktır. Bazı şeker hastalığı türlerinin varolması sonucunda da kötü kokulu idrar oluşma ihtimali vardır.
- Bu kokunun yanında nefesinizde de koku, ağzınızda meydana gelen aşırı kuruluk, sürekli tuvalet yapma isteği, halsizlik ve başınızın dönmesi gibi durumlar da meydana geliyorsa idrarınızın kötü kokmasının nedeni diyabet olarak doktorunuz tarafından teşhis konulabilir.
- Diyabet hastalığı doğrudan insülin hormonunun yetersiz salgılanması sonucunda oluşur. İnsülin hormonu kandaki şeker oranını ayarlayan bir hormondur. Bu nedenle öncelikle bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması idrarınızın kötü kokusuna son verir.
Vücutta Su Eksikliği:
- Bazı durumlarda vücutta su oranı hızlıca düşer ve ortaya su kaybı sorunu çıkar.
- Su idrardaki kötü kokulu maddelerin derişimini azaltıcı bir etkiye sahiptir ve azaldığı zaman bu kötü kokulu maddelerin yoğunlukları artar. Bu da ortaya kötü koku salınmasına neden olur.
Kötü Kokulu İdrar Sorununa Neden Olan Diğer Önemli Hastalıklar ve Ayrıntıları
Kötü kokulu idrar rahatsızlığına neden olabilecek durumlardan bazıları bir önceki başlıkta anlatılmıştır. Bunlara ek olarak bu kokunun nedeni farklı ve önemli hastalıklar ile de ortaya çıkabilmektedir. Bu yazımızda bu rahatsızlıklar ele alınacak ve ayrıntılı bir şekilde idrarınızın kötü kokusuna nasıl etki oluşturdukları ortaya konacaktır.
Grip Hastalığı:
- Grip hastalığı bazı durumlarda idrarın kokmasına neden olabilmektedir.
- Bu hastalıkta ağız kokması da yaygın olarak gözlenir. Halk arasında balgam olarak adlandırılan sıvıyı parçalayarak beslenen grip mikropları kokunun daha da artmasına neden olur.
- Bunun yanın grip hastalığında ortaya çıkan şu semptomlar da bu hastalığın varılığından emin olmanızı sağlar: yorgunluk, halsizlik, ateş, kırgınlık, öksürük, hapşırık, burunda akıntı, yoğun mukoza sıvısı salgılanması ve baş dönmesi.
- Eğer yukarıda verilen durumlar ile birlikte idrarınız da kokmaya başladıysa bu durum gripten kaynaklanıyor olabilir.
- Gribi tedavi etmek için bazı antibiyotikler ve istirahat doktor tarafından hastaya önerilmektedir.
Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu:
- Karaciğer vücudumuzdaki çoğu zararlı maddeyi ayrıştırarak ya da dönüştürerek vücuda zarar vermelerini engeller. Karaciğer sahip olduğu eşsiz ve sayısız enzimler sayesinde bu işlemi gerçekleştirir.
- Yukarıda sayılan fonksiyonlara sahip olan ciğer bazı zamanlarda doğru ya da yeterli çalışmayabilir. Bu durum sonucunda ise amonyak ortaya çıkabilmektedir.
- Karaciğerin görevi amonyak molekülünü üreye dönüştürmek ve böbrekler üzerinden vücut dışına atmaktır.
- Bu durumda dönüşemeyen amonyak, gaz halinde kana karışabilir. Bu da bu maddenin vücutta cilt yoluyla ya da idrar yoluyla atılmasına neden olur. Bu durumda kötü kokuya sahip idrar durumu ortaya çıkar.
- Bu rahatsızlık hayati tehlike açısından önemlidir. Kokunun yanında halsizlik, vücutta şişme ve iştah kaybı gibi durumlar da bu fonksiyon bozukluğunun semptomu olarak ortaya çıkabilmektedir.
Mide Rahatsızlıkları:
- Mide rahatsızlıklarının da kötü kokulu idrar durumunu ortaya çıkardığı kayıtlara geçmiştir.
- Midede gerçekleşen asidik reaksiyonlar böyle bir duruma neden olur. Çözümü için doktora başvurmalısınız.
Kötü Kokulu İdrar Durumuna Neden Olan Diğer Önemli Hastalıklar
Kötü kokulu idrar durumunun ortaya çıktığı birçok hastalığı önceki başlıklarda ayrıntılı bir şekilde inceledik. Bu idrar türü çok farklı nedenlerde dolayı ortaya çıkmakta ve insanların günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Psikolojik anlamda idrarın kötü kokması da insanların kendilerini kötü hissetmesine neden olmaktadır. İnsanlarda özgüven eksikliği, toplum içine çıkamama ve sürekli duş alma isteği de bu durumun sonuçlarından birisidir.
Bademcik Rahatsızlıkları:
- Eğer bademciklerinizde yer alan bakterilerin neden olduğu bir iltihap mevcut ise bu durum da nefesle birlikte idrarınızın kokmasına neden olacaktır.
- Eğer bu durum kolay bir şekilde ortadan kalkmaz ise kısa süre içerisinde doktora başvurmanız gerekebilir.
- Bademcikte yer alan iltihaplı yapıya önem verilmelidir. Aksi takdirde bu iltihaplı yapı vücudun geneline yayılarak daha ağır enfeksiyonel hastalıklar geçirmenize neden olabilir.
Böbrekte Fonksiyon Eksikliği:
- Böbreklerde oluşabilecek bütün hastalıklar idrarınızdaki kötü kokunun ana nedeni olabilmektedir.
- Kanınızın temizlenirken son aşamada geldiği nokta böbreklerdir ve bu aşamada böbreklerin fonksiyonlarında eksiklik ve sorun varsa idrarınızın kötü kokuyor olması bu durumdan kaynaklanıyor olabilir.
- Kreatinin maddesinin böbreklerdeki fonksiyon bozuklukları nedeniyle süzülememesi ve atılamamasına bağlı olarak idrarınızın kokusu ve rengi kısa sürede değişebilir. Kötü kokan idrarınız daha ilerleyen fonksiyon bozukluklarında daha ağır kokulara sahip olabilir.
- Bu hastalığın diğer semptomları da şunlardır; tansiyonunuzda yükselme, midenizin bulanması, idrar miktarınızın azalması, deriniz üzerinde aşırı kaşıntı durumu.
- Eğer kokan idrarla birlikte bu semptomlar da mevcutsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve
- medikal destek almalısınız.
Tiroid Bezi Fonksiyon Bozuklukları:
- Tiroid bezinin doğru çalışmaması durumunda vücudunuzda yeterli tiroid hormonu salgılanmayabilir.
- Bu durumda kanınızdaki bazı maddeler idrarınızın kokmasına neden olur. Bunun yanında cildinizden atılan terler de kokar.
- Bu rahatsızlık önem verilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. İşte bu hastalığın diğer semptomları: üşüme hissi, aşırı kilo alma, halsizlik ve deride kuruluk.
- Kötü kokulu idrar bu semptomlar ile ortaya çıkıyorsa acilen doktora başvurun.