Mahlep Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

Mahlep Nedir?
Mahlep nedir; kışın yaprak döken ağaç türlerinden biridir. Mahlep gülgiller familyasında yer alan bir bitkidir. Kendi kendine hiçbir bakım gerektirmeden yetişen bir bitkidir. Gıda, koku, kozmetik ve ilaç gibi birçok alanda kullanılan bir üründür. Mahlep çeşitlerine bakacak olduğumuzda siyah ve beyaz olarak iki çeşide ayrıldığını görmekteyiz. Bembeyaz çiçekleri olan bu ağacın güzel görüntüsünün yanı sıra eşsiz kokusu da insanı büyülemeye yetiyor. Beyaz mahlebe hamur işlerinde rastlamak mümkün. Mahlep ev hanımlarının da vazgeçilmezi olan hamur işlerinde, nokta atışı yapmayı sağlamaktadır. Damakta bıraktığı lezzet ile tüm çevrenizin mahlepli tarif istemesine sebep olacak bir üründür. Mahlep hamur işlerinde ve daha birçok alanda da kullanılmaktadır.
Mahlep halk arasında; meltem, idris ağacı, kokulu kiraz ve taş kirazı gibi isimlerle de bilinmektedir. Günümüze kadar ismi değişerek gelmiş olsa da mahlep kalitesinden ve lezzetinden ödün vermeyen bir üründür. Mahlebi yağ, toz, çekirdek ve püre şeklinde satın alabilirsiniz.
Mahlep nereden satın alınır diye soran okurlarımız, aktarlardan ve eczanelerden kolayca ulaşabilirsiniz. Yine de bu tarz bitkisel ürünleri güvenilir olan sürekli alışveriş yaptığınız yerlerden veya belirli markalardan almaya özen göstermelisiniz. Mahlep fiyatlarına gelecek olursak orta fiyatlı bir ürün diyebiliriz. Kilogram fiyatına baktığımız 150 lira gibi bir miktar ile karşılaşıyoruz. Gram olarak alındığında da oldukça bereketli bir üründür. O yüzden ihtiyacınız kadar aldığınızda işinizi görecektir. Saf haldeyken çeşitli kullanımlara uygun hale getirilen mahlep hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda sizler için derlendi. Mahlep nedir? Mahlep nerede yetişir? Mahlep nedir, nereden alınır? Mahlep nasıl kullanılır? Mahlebin Nedir, yararları nelerdir? Mahlebin zararı var mıdır? Bunlar ve çok daha fazlası sizler için yaptığımız araştırmada yer almakta.
Mahlep Nerede Yetişir?
Mahlebin yetişme alanları farklı bölgelere ayrılmaktadır. Mahlebin yetişme koşulları arasında dağlık kalkerli toprağa ihtiyaç duyulmaktadır. Güney Avrupa, Batı ve Kuzey Asya bölgelerinde mahlebe rastlamak mümkün. Türkiye’nin de çeşitli yerlerinde mahlep bulunmaktadır. Ülkemizde mahlebin yoğun olarak yetiştirilen yerler arasında; Mardin, Çorum, Amasya, Erzurum, Tokat, Ordu ve Van gibi birçok şehir yer almaktadır.
Mahlep Nasıl Kullanılır?
Mahlep çeşitli şekillerde kullanılan şifalı bir bitkidir. İster toz ister püre isterseniz çekirdek halde kullanabilirsiniz. Her bölgenin halkı kendi damak tadına uygun tarifler ortaya çıkartarak mahlep ürününü tüketmekte. Örneğin; Mısır’da insanlar mahlebi bal ile macun haline getirerek tatlı yerine tüketiyorlar. Yunanistan’da ise daha çok pasta gibi tariflerde mahlep kullanıldığını söyleyebiliriz. Daha bunun gibi birçok tarife uyarlanmaya müsait olan mahlep çok fonksiyonlu bir üründür. Çorbalarda, çeşitli soslarda ve makarnalarda da aroma amaçlı kullanılmaktadır. Akdeniz yemeklerine fazlasıyla uyumlu olan bu baharat çoğu insan tarafından oldukça sevilerek kullanılıyor. Sizler de mahlep içeren tariflere göz atarak kendiniz ve sevdiklerinizle birlikte gününüzü güzelleştirecek yemekler yapmaya başlayabilirsiniz.
Süt ile karıştırarak şifalı direnç arttırıcı bir içecek elde edebilirsiniz. Çocukların kemik gelişimine faydası olduğunu bildiğimiz süt ve mahlep karışımı oldukça etkili bir karışımdır. Mahlep hakkında dikkat etmeniz gereken tek şey çabuk bayatladığı gerçeğidir. Çabuk bayatlayan mahlepler için az az satın almaya dikkat edebilirsiniz. Satın aldığınız mahlepleri cam kavanozda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz. Camda saklamanız nem ve rutubet riskini azaltacaktır.
Toz halindeki mahlep bal ile karıştırılarak kullanılabilir. Bal ile karıştırılan mahlep nefes yollarıyla alakalı sorunları ortadan kaldırarak bireyi rahatlatabilmektedir. Bu yöntemi uygularken göğsünüzü sıcak tutmanız da oldukça önemlidir.
Mahlep, zayıflamak için yöntem arayanların da sorununu çözüyor. Pekmez ile karışım yaparak mahlebi tüketmenin zayıflatıcı etkisi olduğu söylenmektedir.
Mahlep tohumlarını tercih edenlerin en yoğun aromayı elde edebilecekleri yöntem tohumlardır. Tohumları havanda döverek muazzam bir koku elde edebilirsiniz.
Bitkisel şifalar sektöründe kullanımı kadar günlük yemeklerde de kullanımı oldukça yaygındır. Pilavlara aroma amaçlı katılan mahlep, yemeğe ekstra lezzet katmaktadır. Ev hanımları günlerde yaptıkları poğaça ve kurabiyelere mahlep ekleyerek daha yoğun aromalı eşsiz bir lezzet elde edebilirler.
Hazımsızlık sorunu olanlar ise mahlebi su ile karıştırarak tüketebilirler. Su ile karışan mahlep hazımsızlık için bir numara çözüm olacaktır.
Mahlep parfüm sektöründen birbirinden güzel kokular elde etmek için de kullanılmaktadır. Parfüm sektöründe karışımlarda kullanılan mahlep yoğun bir etkiye sahiptir.
Tüm bunların yanı sıra çok alakasız olan boya sektöründe ve cilalama gibi işlemlerde ve süs eşyalarının yapımında da mahlep ağacı kullanılmaktadır. Yeşil renk boya elde edilmesini sağlayan bu bitki ile ahşap cilası da yapılabiliyor.
Mahlebin Faydaları
Mahlebin faydalarına baktığımızda birçok alanda etkisi olduğunu görüyoruz. Hem çocuklar hem de yetişkinlere sayısız fayda sağlayan mahlebi mercek altına aldık ve kullanım alanlarını inceledik. İşte mahlep nelere iyi gelir diye merak edenler için yaptığımız araştırma:
- Astım hastalarına iyi gelmektedir.
- Besin değeri çok yüksek olduğu için vücuda direnç sağlamaktadır. Magnezyum, kalsiyum açısından oldukça zengin bir besindir.
- Tonik etkisi yaratmaktadır.
- Romatizma hastalarına iyi gelmektedir.
- Tırnakları zayıf ve çabuk kırılan bireylerin daha güçlü tırnağa sahip olmasını sağlamaktadır.
- Göz sağlığınızı korumanızı sağlar.
- Yoğun miktara lif içermektedir.
- Bağırsaklardaki enfeksiyonu önlediği ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Ağrı kesici ve azaltıcı özelliği sayesinde kişinin rahatlamasını acısının dinmesini sağlamaktadır.
- Troid problemi olan hastalara iyi gelmektedir.
- Lösemi riskini azaltmaktadır.
- Şehir hayatındaki yoğun stres gün sonunda baş ağrıları ve yorgunluk meydana getirir. Bu tarz ruhsal ve bedensel yorgunlukları giderici etkisi bulunmaktadır.
- Hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir ve ekstra enerji sağlar.
- Antidiyabetik özelliğe sahip olduğu için şeker hastalarına olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Karın ağrılarını giderici özelliği bulunmaktadır.
- Karaciğer rahatsızlığı yaşayan bireylerin hayatlarını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
- İdrar sökücü etkisi bulunmaktadır.
- Afrodizyak özelliğe sahiptir.
- Çocuk gelişimine yardımcı olur.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Antioksidan özelliği sayesinde koruyucu etkisi vardır.
- Kemik gelişimine destek olmaktadır.
- Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve sindirimi hızlandırma özelliği vardır.
- Balgam hissinden kurtulmanıza ve balgam sorununu atlatmanıza yardımcı olur.
- Mide rahatsızlıklarına, hazımsızlığa ve gaz problemlerine iyi gelmektedir.
Mahlebin Zararları
Mahlebin zararlarını merak eden okurlarımız için ufak bir bilgilendirme yapalım. Mahlebin birçok faydası olduğu gibi acaba zararı da var mı diye merak edenleriniz olabilir. Her şeyin fazlası zarar lafını burada kullanmak çok yerinde olur. Bir ürünü körü körüne sürekli tüketmek bazen bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden bir ürünü tüketmeden önce alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ancak bunun yanı sıra tabi mahlep tüketirken dikkat edilmesi gerekenler de vardır. Öncelikle ilk uyarımız taze mahlep tüketmemeniz olacaktır. Taze mahlep bazen karın ağrısı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca bazı mahleplerin acı tohumları ve çiçekleri olabiliyor. Bu yüzden acı tohum tüketmemeye de özen göstermelisiniz. Kullandığınız düzenli bir ilaç var ise doktorunuza danışmadan bu tarz bitkileri kullanmamalısınız. Mahlep tüketmek riskli mi? Evet bazen riskli olabiliyor. Bazı ilaçlar mahlep ile birleştiğinde daha büyük sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Doktorunuzdan onay alarak güvenilir yerlerden mahlep temin etmenizi öneriyoruz.