Marie Curie Kimdir? Hayatı, Buluşları ve İcatları

Marie Curie Neyi Buldu? Marie Curie tarihte ünlü bir fizikçi ve kimyacı olarak bilinmektedir. Kendisini tarihte adı bilinen ve ünlü biri haline getiren çalışmaları ise radyasyon üzerine yaptığı çalışmalardır. Eşi ile birlikte yaptığı çalışmalar ile polonyum ve radyum elementlerini keşfetmiştir.

Marie Curie Hayatı

Marie Curie 1867 yılı 7 Kasım tarihinde doğmuştur. Dünyaya geldiğinde beş çocuklu bir ailenin en küçük çocuğuydu. Polonya, Varşova’da hayata gözlerini açan Marie Curie eğitimini ailesinin desteği ile oldukça iyi bir şekilde aldı.

Annesi ve babası evlatlarını hiçbirini ayırmadan her birinin eğitimi için tam anlamı ile destek sağlamıştlardır. Ancak annesi henüz Marie 11 yaşındayken Tüberküloz rahatsızlığı nedeni ile erken yaşta ölmüştür. Marie’nin annesinin ölümü kendisi üzerinde hayatı boyunca etkili olacak bir depresif etki yaratmıştır. Bu noktada Obsessive Genius adlı kitapta bilgi verilmektedir.

Marie Curie annesinin ölümünden sonra eğitimine ara vermeden devam etmiştir. Ortaöğrenimini bitirdiğinde sınıf birincisiydi. Eğitim hayatında üniversite eğitimi Curie için büyük bir zorluk olmuştur. O dönemde üniversiteye kız öğrencilerin alınmayışı kendisinin ve ablasının yaşadıkları yerde eğitim almasını engellemiştir.

Üniversite eğitimi için kabul edilmeyen Marie Curie ve ablası ülke dışına eğitim almak için çıkmışlardır. Henüz 17 yaşlarında iken özel öğretmenlik yapmıştır. Maddi sıkıntılar yaşamaları özel öğretmenlik yapmasının en büyük nedenidir.

Uzun zorluk ve uğraşlar sonrasında Paris’e eğitim için gidebilen Curie orada eğitim alırken tüm dikkatleri üzerine çekti ve yetenekleri sayesinde Alexandrovitch Bursunu kazandı. Kazandığı burs sayesinde üniversite eğitimini tamamladı. Lisans derecesindeki tüm derslerini başarılı olarak verdi.

Marie Curie ve Eşi Pierre Curie’nin Tanışması

Marie Curie’nin eşi Pierre Curie ile tanışması akademik bir çalışma sırasında olmuştur. Kendisi çeliğin manyetik özellikleri üzerine gerçekleştirdiği bir araştırma sırasında döneminin başarılı isimlerinden olan Pierre Curie ile tanışmış ve araştırmaya birlikte devam etmişlerdir.

İlginizi Çekebilir  Tycho Brahe Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Curie araştırması için ayarlanan hibe ile çalışmalara başladı. Araştırma sürecinde yakınlaşan çift 1895 yılı yazında evlenerek hayatlarını birleştirdiler. Kendisi eşi ile birlikte birçok çalışma yürütmüştür. Evlendikten sonra kristalografi alanında yaptığı çalışmalar ve tasarladığı aletler ile adını tekrar tekrar duyurmuştur.

Marie Curie Hayatının Son Yılları

Marie Curie hayatının son yıllarında araştırmalarına durmadan devam etti. Radyoativite alanında yaptığı çalışmalar günden güne gelişiyor ve bu durumda kendi laboratuvarı yetersiz kalmaya başlıyordu. Bu durum karşısında Pasteur Enstitüsü yardımı ile ihtiyaçlarını giderebilecek gelişmiş bir laboratuvar hazırlanmaya başlandı.

Hayatının son yıllarında laboratuvarın hazırlanma sürecinde 1. Dünya savaşı başladı ve araştırması bir süreliğine durduruldu. Bu süreçte X ışını makineleri üzerine yoğunlaşması talep edildi. Bu ışın üzerine çalışmasının ana nedeni ise savaşta akitf olarak rol alan doktorlar için gerekli makineleri hazırlamaktı.

Savaş sonrasında yarım kalan araştırmasını tamamlamak için laboratuvar ile ilgilendi. Laboratuvarın tamamlanması için maddi bağlamda birçok uğraş sergiledi ancak 1920’li yıllarda sağlık sıkıntıları ile karşı karşıya kaldı.

Curie’nin yaşadığı sağlık sorunlarının nedeni olarak uzun süre yüksek radyasyona maruz kalmış olması görülmektedir. 4 Temmuz 1934 tarihinde aplastik anemi tanısı ile öldü. Bu rahatsızlık kemik iliğinin yeni kan hücreleri üretemiyor olması nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Kemik iliğinin işlevini yerine getirememe nedeni olarak da uzun süre radyasyona maruz kalma tespiti konuldu.

Marie Curie Neyi Buldu? Buluşları Nelerdir?

Marie Curie yaptığı çalışmalar ile tarihte adını birçok farklı yerde duyurmuştur. Kendisi Kristalografi alanında yaptığı çalışmalar sonunda piezoelektrik etkisi bir keşif yaptı. Piezoelektrik etkisi bir çeşit elektrik yükü üretilmesini kapsar.

Üretim sırasında kristallerin baskı ile elektrik yükü üretmesi konu alınmaktadır. Bununla birlikte manyetik alanı ve elektriğin ölçümü için buluşları da mevcuttur. Bu tasarımları hayata geçirerek oldukça farklı aletler üretmiştir.
Curie eşinin yaptığı aletler ile ranyum tarafından üritelen ışın gücünü tespit etmeyi başardı. Bunun için mekal plakalardan yardım aldı. Bu plakalardan birini uranyum tuzu ile kapladı ve çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalar sonunda ortaya elektrik akımlarının çıktığını fark etti.

İlginizi Çekebilir  Isaac Newton Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları Nelerdir?

Curie çalışmalarına devam ederken bir makale yayınladı. Bu makalede radyoaktivite terimine yer vererek terimin akademik hayata kazandırılmasını sağladı. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar sonunda eşi ile birlikte yeni bir element keşfetti. Bu elementin adı polonyum olarak belirlendi. Çift yeni keşfettikleri elementin adını memleketlerinden esinlenerek oluşturdu.

Çalışmalarına devam eden çift daha sonra saflaştırılmış radyum başarısı ile tekrar adını duyurdu. Fizik alanında Nobel ödülüne layık görüldüler. Radyum ve polonyum elementlerinin kaşifi olan çift birçok yönden alkışlanmıştır.

1911 Yılı Nobel Ödülü Sahibi Marie Cruie

1911 yılı nobel fizik ödülü için iki bilim insanının aday gösterilmesi olaylı bir süreç olmuştur. Marie Cruie’nin kadın olması nedeni ile ödüle layık görülmemesi bazı tartışmaları beraberinde getirdi. Bu noktada ödülün asıl sahibinin Marie Cruie olduğuna dair Pierre Cruie açaıklamalar yapmıştır.

Pierre Cruie 1906 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Eşinin ölümünden sonra Marie kendini alışmalarına vermiştir. Sorbonne içerisinde bulunan bilimler fakültesi kapsamında fizik profesörlüğü yapmıştır. Bu görevi yapan ilk kadın olarak da tarihe geçmiştir.

1911 yılında Nobel ödülüne layık görülen Marie Cruie eşinin yokluğunu her daim hissetmiştir. Hayatının son yıllarında da kendini akademik çalışmalara vermiş ancak savaş nedeni ile çalışmaları yarım kalmıştır.

Döneminde faaliyet gösteren ünlü bilim insanlarını da yakından takip etmiştir. Özellikle Wilhelm Röntgen ve onun x ışınlarına dair çalışmaları kendisinin savaş döneminde doktorlar için başarılı aletler üretmesine olanak tanımıştır. Röntgen tarafından keşfedilen x ışını onun radyoaktivite çalışmaları ile doğrudan ilişkiliydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı