Mirket Nedir? Mirketlerin Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bilimsel adlandırması Suricata suricata olan mirketler kolektif olarak koloniler şeklinde hayatlarını sürdüren canlılardır. Bu canlılar memeliler sınıfına dahil olan canlılardandır. Mirketlerin özellikleri, yaşam alanları, üreme döngüsü, beslenme şekilleri ve varsa farklı türleri bu yazıda ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır. Gelin mirket hayvanını daha yakından tanımak için genel ve fiziksel özelliklerini beraber inceleyelim.
Mirketin Fiziksel ve Genel Özellikleri:
- Mirketler yaklaşık olarak 31 cm boyundadırlar.
- Bu canlılar koloni olarak yaşamaktadırlar.
- Afrika bölgesinde yaşamakta olan memeli canlılardır.
- Mirket et ile beslenen bir canlıdır.
- Bu canlıların ömür süreleri yaklaşık olarak 15 yıl olarak kayıtlara geçmiştir.
- Mirketler etraflarına karşı aşırı duyarlı olan hayvanlardır. Bu canlıların hayatta kalmak amacıyla çok dikkatli bir şekilde yaşadıkları gözlenmiştir.
- Mirketlerin yaşadıkları kolonide ortalama 30 adet farklı mirket canlısı bulunmaktadır.
- Kolektif olarak çalışma ve yaşama özelliklerine sahip mirketler aralarında imece usulü ile çalışan dayanışmacı canlılardır. Bu bakımdan sosyal zeka olarak gelişmişlik göstermektedirler.
- Mirketler yuvalarına başka saldırgan hayvanların saldırması ihtimaline karşın sürekli çevreyi gözetlerler ve kendi türlerinden olan diğer mirketleri de kollarlar.
- Mirketlerin erkek bireylerinin ortalama ağırlığı 730 gram civarında iken bu büyüklük dişilerde 720 gram seviyelerine tekabül etmektedir.
- Fiziksel bağlamda mirketlerin özellikleri incelendiğinde vücutlarının ince ve uzun olduğu görülür.
- Mirketler ince ve narin yapılı fakat uzun bacaklara sahiptir. Bazı mirketlerin boyları 35 cm’ye kadar uzun olabilmektedir.
- Mirketlerin kuyrukları ince bir şekildedir ve arkaya doğru uzayarak sivrilir.
- Yüzleri kafalarının arkasından öne doğru incelmekte ve burunlarında sivrilmektedir.
- Alın kısımları yuvarlak bir şekle sahiptir.
- Bu hayvanların derilerinin renkleri yaşadıkları coğrafyanın özelliklerine göre değişim gösterir.
- Kurak alanlarda yaşayan türleri daha açık bir renge sahipken güney kesimlerde yaşayan mirketler daha koyu renklere sahip olabilmektedir.
- Bu canlıların rengi genel olarak gri ve kahverengi tonlarındadır.
- Burunları tamamen kahve rengindedir.
- Sadece karın kısımları kıllarla kaplıdır.
- Ön pençeleri kazmak amacıyla gelişmiştir.
Beslenme Açısından Mirketlerin Özellikleri Nelerdir?
Beslenme bakımından mirketlerin özellikleri incelenirse bu canlıların temel olarak diğer canlıları yiyerek etobur olarak beslendiği gözlenir. Heterotrof (dışardan beslenen) canlılar sınıfındadır. Günlük enerji ihtiyacını sağlamak, avlanmak, yuva yapmak ve yavrularını beslemek gibi aksiyonlara sahip mirketlerin bu hareketleri gerçekleştirebilmek için geniş ve çeşitli bir beslenme içeriğine sahip olması gerektiğini tahmin etmek hiç de zor değildir. Peki mirketler ne ile beslenir? Bir mirketin öğünü hangi canlılardan oluşabilmektedir? İşte bu soruların cevaplarını şimdi alacaksınız. Gelin beraber bakalım.
- Mirketler enerji ihtiyacını karşılamak için pek çok canlıyı tüketerek oksijenli solunum gerçekleştirir. Diğer birçok memeli gibi bu canlılar da protein ağırlıklı beslenirler.
- Mirketler sürüngenleri yemekten büyük zevk alır.
- Yılanlar, kertenkeleler ve kurbağalar mirketlerin avladığı ve bolca tükettikleri hayvan türlerindendir.
- Bu canlıların yanında mirketler böcekleri ve diğer farklı tipte toprak altı canlısını da yerler.
- Akrep, örümcek ve kırkayak canlıları da mirketlerin bolca tükettiği ve öğünlerini doldurdukları protein depolarıdır.
- Zehirli canlıları yediklerinde mirketler için bir sıkıntı oluşmaz. Çünkü bu canlıların dolaşım sistemlerinde yeralan gerekli molekül sayesinde bu zehirler inhibe edilerek (etkisizleştirilerek) zarar vermemeleri sağlanır.
- Mirketlerin koku alma duyuları gayet gelişmiştir. Toprağın altındaki kokuları dahi alabilecek kadar karmaşık özelliklere sahip bir burun yapıları vardır.
- Toprak altında kokularından tespit ettikleri hayvanları, toprağı kazarak avlarlar.
- Avlanma bakımından mirketlerin özellikleri incelendiğinde bu canlıları bu aşamada da kolektif olarak çalıştıkları gözlenmiştir.
- Mirketler avlanmak için çıktıklarında yuvaların etrafından en az iki mirket bırakarak dış tehlikelere karşı gözcülük yapılmasını sağlarlar.
- Mirketlerin gözetleme yapma şekli ise farklıdır. Mirketler uzun bacaklarının üzerinde yükselerek etrafı gözetler ve kafalarını sürekli sağa sola çevirerek etrafı keserler.
- Gözetlemeyi gerçekleştiren mirket çıkardığı sesler ile diğer mirketlere etraftaki durum hakkında haber verir.
- Eğer bir tehlike arz olur ise mirketler daha önce yerin altına kazdıkları tünellere saklanırlar.
- Mirketlerin toprak kazma özellikleri gelişmiştir. Bu canlılar yaklaşık olarak 9 dakika içerisinde 1.9 metrelik bir tünel kazabilir.
Üreme Bakımından Mirketlerin Özellikleri Nelerdir? Mirketler Nasıl Çiftleşir?
Üreme açısından mirketlerin özellikleri araştırıldığında bu canlıların farklı bir toplumsal yapıya sahip oldukları açıkça ortaya çıkmıştır. Çöl gibi kurak alanlarda yaşayan bu canlılar imece usulü çalışmayı çok iyi bir şekilde öğrenmiştir. Bu onların hayatta kalması için gerekli ve önemli bir unsurdur. Mirketler koloniler halinde yaşayarak zorluklara ve tehlikeleri karşı durabilirler. Bu birlikte yaşama özellikleri mirket topluluklarının içerisinde farklı görev ve seviye dağılımına neden olmuştur.
Mirketlerin görev ve seviye dağılımları bu canlıların nesillerini devam ettirmek ve üremek için gerçekleştirdiği faaliyetlere de direkt olarak yansımaktadır. Mirket topluluklarının içerisinde bazı mirketlerin özel statüsü ve her mirketin bir görevi vardır. İşte mirketlerdeki üreme açısından sosyal çeşitlenme ve görev dağılımı.
Mirketlerin Alfa Erkekleri:
- Mirket gruplarının içerisinde yeralan alfa erkek diğer erkeklerden daha üstün özelliklere sahiptir.
- Baskın karaktere sahiptir.
- Sürünün geri kalanı üzerinde söz hakkına sahiptir.
- Üreme olaylarında baş sıradadır.
Mirketlerin Alfa Dişileri:
- Mirketlerde ilginç olarak alfa dişi kavramı da bulunmaktadır.
- Alfa dişi mirket diğer koloni üyelerine göre daha üst bir statüye sahiptir.
- Geriye kalan mirketler üzerinde söz sahibidir.
- Bu alfa dişi mirketlere üreme nesnesi de denebilir.
Mirketlerin çiftleşme aşamaları farklı adımlardan meydana gelmektedir. İşte alfa dişi ve alfa erkeğin çiftleşme serüveni ve daha fazlası.
- Erkeklerin dişiler ile çiftleşme süreci farklı başlar. Erkek dişi ile fiziksel anlamda savaşır. Ardından birleşme gerçekleşir.
- Çiftleşme sırasında dişinin direnmesi durumunda mirketler aynı kedilerde olduğu gibi alfa dişinin enseninden kıstırır.
- Birleşme sırasında dişinin kaçmaması için aynı pozisyonda erkek mirket dişiyi karnından tutarak kendine bastırır.
Dişiler 1 yaşındayken yavru yapma olgunluğuna erişirler. - Mirketlerin üreme ve kızgınlaşma dönemleri varyasyon gösterirken genellikle bir yıl içerisinde bu süreler uzamakta ve mirketler çoğunlukla her dönemde yavru yapabilmektedir.
- Yaz ile bahar ayları arasında yağmurlu ve ılıman mevsimlerde çiftleşme daha da artmaktadır.
- Üreme açısından mirketlerin özellikleri incelendiğinde kurak dönemlerde çiftleşmedikleri görülmüştür.
Yaşam Alanları Açısından Mirketlerin Özellikleri Nelerdir? Yavru Mirketin Özellikleri Nelerdir?
Yaşam alanları açısından mirketlerin özellikleri kurak ve sıcak iklimleri işaret etmektedir. Mirketler temel olarak Afrika’ya özgü hayvanlardır. Bu canlılar çölde yaşayan ve bu yaşantıya alışmış canlılardır. Adaptasyon sürecinde bu canlılar koloni kurarak kolektif yaşama yönünde evrimleşmişlerdir.
- Mirketler duyarlı ve dikkatli canlılardır. Yaşadıkları çöl alanlarında çoğu kez susuz kalma tehlikesi geçirirler.
Bu canlılar çöl gibi bir ortamda toprak altındaki canlıları tespit edip, çıkarıp yeme konusunda yeterince gelişmişlerdir. - Güney Afrika’da yeralan Kalahari Çölü bu canlıların çokça yaşadığı bir coğrafyadır.
- Türk bilim insanları da dahil birçok uluslararası araştırmacı ve bilim insanı Kalahari Çölü’nü ziyaret ederek burada yaşayan mirketleri incelemektedirler.
- Savanalar ve açık ovalar bu canlıların çokça yaşamakta olduğu alanlardır.
- Bu canlıların bu tür kurak arazilerdeki nüfus yoğunluğu olarak dağılımı, bu alanların toprak özelliklerine göre değişmektedir.
- Bu canlılar genellikle sert özellikteki topraklarda yaşamayı tercih etmektedirler.
- Mirketlerin habitat bölgesi tropikal iklim kuşağında yeralmaktadır.
- Yaşadıkları Afrika bölgesindeki en çok yeraldıkları alanları sınırlamak gerekirse mirketlerin Afrika’nın güney kısımlarında yoğun olarak yaşadıkları söylenebilir. Bu bölgeler otlarla kaplı ya da çöl ortamlarının yoğun olarak bulunduğu alanlardır.
- Yeraltında yaşayabilme özellikleri onları diğer canlıların saldırılarından korunmasını sağlar.
- Mirketlerin yuvaları yaklaşık olarak 6 metre uzunluğunda olabilmektedir.
- Bir mirket yuvasına tek bir giriş çıkış yoktur. Yuva içerisinde birkaç adet tünel, giriş çıkış ve odalar yeralmaktadır.
- Mirket yuvasının içerisinde 5-6 adet mirket bir arada yaşayabilmektedir.
Farklı açılardan mirketlerin özellikleri araştırıldığında yavru mirketler hakkında bazı bilgiler ortaya çıkmıştır.
- Yeni doğmuş mirketlerin gözleri kapalıdır. Bu nedenle annelerinin yardımı olmadan idrar ve dışkı yapamazlar.
- Bebek mirketlerin kulakları doğumdan sonra 10 gün içerisinde açılır.
- Yeni doğan mirketlerin gözleri yaklaşık 2 hafta içerisinde açılmaktadır.
- Memeli sınıfından olan mirketlerin yavruları sütle beslenerek büyürler ve 2 ay sonra sütten kesilirler.
- Mirketler 1 yaşında cinsel olgunluğa erişir.
Farklı Türlerdeki Mirketlerin Özellikleri
Farklı türlerdeki mirketlerin özellikleri bu başlık altında sunulacaktır. Mirketler de diğer pekçok canlı türü gibi yaşadıkları farklı coğrafya ve iklim şartlarına göre adaptasyon sürecini geçirmiş ve o bölgeye has bir tür olarak gelişmiştir. Mirketlerin 12 adet alt türü olduğu düşünülmektedir. Doğrulanmış olan yalnızca 3 adet alt mirket türü mevcuttur.
Suricata Suricata Iona:
- Bu tür ilk olarak 1971 senesinde bilim insanları tarafından keşfedilmiştir.
- Iona türü hakkında çok az bilgi vardır.
- Iona alt türü Angola’da küçük bir koruma alanında yaşamını sürdürmektedir.
Suricata Suricata Siricatta:
- Siricatta türü 1776 yılında araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir.
- Bu tür bilim insanlarının en fazla fikir ve bilgi sahibi olduğu mirket alt türüdür.
- Namibya ülkesi ve Angola ülkesinde yaşayan mirketlerin dışında kalan bütün mirketlerin türü Siricatta olarak anılmaktadır.
- Güney Afrika, Kalahari Çölü ve Bostvana gibi alanlarda yaşarlar.
- Yayınlanan belgesellerin birçoğu bu mirket alt türünü anlatmaktadır. Çünkü en fazla bilgi sahibi olunan mirket türü budur.
- Esaret altına alınan mirket türlerinin yaklaşık yüzde 90’ı bu alt türden oluşmaktadır.
Suricata Suricata Majoriae:
- Bir diğer mirket alt türü olan majoriae 1936 yılında bilim insanları tarafından bulunmuştur.
- Namibya’nın batı kısımlarında ve Namib Çölü sınırları içerisinde yaşamaktadırlar.
- Çoğunlukla açık renkli bir vücuda sahiptirler.
- Bu canlıları kafaları ve göğüsleri büyük yapılı ve dirençlidir.
- Burunları kısa yapıya sahiptir.
- Tutsak edilmiş majoriae türüne ait mirket sayısı yok denecek kadar azdır.
Farklı türler bakımında mirketlerin özellikleri üç alt tür ile açıklandı. Bunun haricinde çok ayrıntılı bilinmeyen başka türleri de olduğu tahmin ediliyor. İşte o türler:
- Suricata suricatta hahni
- Suricata suricatta capensis
- Suricata suricatta zenik
- Suricata suricatta namaquensis
- Suricata suricatta tertradactyl
- Suricata suricatta viverrina
- Suricata suricatta typicus
- Suricata suricatta hamiltoni
- Suricata suricatta lophuros
Sosyal Yaşantı Ve İş Bölümü Açısından Mirketlerin Özellikleri
Mirketlerin özellikleri incelendiği zaman bu canlıların çok sosyal hayvanlar oldukları açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Çölde yaşamaları, kuraklık, açlık ve birçok sorundan dolayı bu canlılar evrimsel süreçte birbirleri ile etkin bir iletişim geliştirerek hayatta kalma özellikleri geliştirmişlerdir. Bu durum sosyal bir topluluk olan mirket kolonilerini ortaya çıkarmıştır.
Üreme konusu anltılırken mirketlerin çiftleşme dönemlerinde sürü içerisinde belirli statülere sahip olduklarını öğrendik. Bunun dışında sosyal yaşam, avlanma, yavruların bakımı, gözetleme ve yiyecek bulma gibi temel yaşam faaliyetlerinde de bazı görev dağılımları mevcuttur. İşte mirketlerin spesifik olarak ayrıldıkları görev birimleri.
Mirketlerin Beta Erkekleri:
- Mirketlerin beta erkekler alfa erkekten sonra gelen ve alfalara baş eğen mirketlerdir.
- Bu beta erkekler genellikle çok genç ve bir yaşınan küçük olan erkeklerden ya da çok yaşlı olan erkeklerden oluşmaktadır.
Bekçi Mirketler:
- Kolonide yeralan yavruların ve diğer mirketlerin beslenmeleri için gerekli avlanma zamanlarında yuvada kalan ve yuvayı dış tehlikelere karşı koruyan mirkettir.
- Avlanma sırasında yuvada kalan bekçi mirket sayısı en az iki adettir.
- Bu bekçi mirketler yeri geldiğinde ağaçlara tırmanarak çok uzaklardan gelen tehlikeleri de koloni gruplarına bildirmektedirler.
- Hava ve karadan gelebilecek her türlü tehlikeler bu bekçiler tarafından diğer grup üyelerine çıkarılan homurdanma sesleri ile bildirilir.
- Bekçilerin diğer mirketlere herşeyin yolunda gittiğini bildirmek için çıkardığı ses iki sefer ıslık çalma sesine benzemektedir.
Bakıcı Mirketler:
- Bakıcı mirketler isimlerinden de anlaşılacağı gibi yavru mirketlere bakan canlılardır.
- Bu görevi yürüten mirketler genellikle genç olan ve aç olan mirketlerden seçilir.
- Eğer koloni üyeleri ava çıkmış ise bu mirketler yavruların yanında yuvada kalarak yavruların ihtiyaçları için beklerler.
- Alfa dişiler bu yavruların bakımını yapmamaktadır.
Mirketlerin özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelendiklerinde yaşadıkları ortama ve vücut yapılarına bakılırsa bu özelliklerden daha bir beyin ve iletişim yapısına sahip oldukları söylenebilir.