Nasır Nedir? Nasır Nasıl Oluşur? Tedavisi Nelerdir?

Nasır Nedir ?
Yaşamımız boyunca vücudumuz kullanıma bağlı olarak yıpranmaktadır. İç organlarımız, uzuvlarımız, yüzümüz ve derimiz yıllar geçtikçe yaşlanır ve yıpranır. Bu yıpranmaya en yatkın olan kısım ise derimiz. İnsan derisi dışarı ile ilk temas eden yapıdır. Sıcak, soğuk, kuru ve ıslak herhangi bir fiziksel değişimden ilk etkilenen vücut kısmımız tenimizdir. Bu nedenle cilt sağlı önem arz eder. İyi bakılmayan bir cilt ise zamanla yıpranır ve hastalıklara yer oluşturur. Nasır nedir? Nasır nasıl oluşur? şimdi sizlere bu soruların cevabını aktaralım.
Günlük yaşantımızda en sık başımıza gelen durumlardan birisi de nasır rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık basit olarak insan derisinin sertleşmesi olarak tanımlanabilir. Örneğin; günlük yaşamda yaptığı işlerden dolayı çok yürüyen ya da ayakta duran bir insanın ayaklarında nasırlı kısımların oluşma ihtimali olasıdır. Peki medikal anlamda nasırlı yapılar nedir?
Nasırlar, çoğunlukla ayaklarda oluşur. Ayaklarımızdaki kemiklerin dışarıdan belirgin olduğu kısımlarda daha sık rastlanır. Bunun nedeni ise bu bölgelerin sivri olması ve sürekli olarak dış etkenlere açık olmasıdır.
Nasırlı yapılar, cildin kendisi ile ya da dış bir malzeme ile sürekli temas halinde olması ve bu temastan dolayı sürtünme ve basınca bağlı olarak sertleşmesidir.
Nasırın Çok Görüldüğü Yerler
Nasır ayaklarda görüldüğü kadar ellerde de ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle vücudun her yerinde çıkma ihtimali vardır.
Bu yapılar asıl olarak vücudun kendini savunma isteği nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin; sürekli sağ eli ile aynı işlevi yapan bir insanın el parmakları arasında bu yapılar oluşur. Bunun nedeni sürtünmenin engellenmesi ve derinin yırtılmasını önlemek için vücudun bu bölgede ölü deriler biriktirmesidir.
Bu rahatsızlık genellikle çok ağrılı olmamakla beraber, insanlar tarafından çok önem verilen bir rahatsızlık değildir. Rahatsızlığın bir süre sonra büyük bir boyuta ulaşılması ise kaçınılmazdır. Başta ağrılı olmayan nasırlı yapılar ilerleyen dönemlerde büyüdükçe çok fazla sertleşir ve şiddetli sancılara neden olur. Eğer başlangıç düzeyinde bir nasırlı yapıyı erken bir şekilde tedavi etmezseniz ilerleyen dönemlerde tedavi süreci de zorlaşacak ve uzayacaktır.
Nasırlı yapılar büyüklüklerine göre farklı şekillerde oluşabilir. Genellikle bu sorun ayaklarda görülür. Çünkü ayaklarımız gün içerisinde sürekli ayakkabı içerisinde olur ve aynı zamanda vücudumuzun yükünü taşımakla görevlidirler. Bu nedenle nasırlı yapıların ayakta oluşması daha olasıdır.
Nasır Belirtileri Ve Çeşitleri Nelerdir?
Nasır genel olarak deri üzerinde kolaylık ayırt edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık başlangıç seviyesinde ağrılara sebep olmamakla birlikte ilerleyen dönemlerde bir takım sancılı anlar yaşamanıza neden olabilir. Nasırlı yapıların belirtileri genellikle sabittir. Çok fazla değişkenlik göstermez. Bu semptomlar genellikle çoğu kişide aynı şekilde ortaya çıkar. Bunun nedeni ise deri yapısının bu tür basınç ve sürtünmelere karşı benzer tepkiler vermesidir. Peki bu nasırlı oluşumların belirtileri nelerdir?
- Nasırlı bölgeler genellikle çok belirgin bir şekilde ortaya çıkarlar. Başlangıç düzeyinde kendini pek belli etmeyen bu yapılar ağrıya ve hafif şişliğe neden olabilir.
- Bu bölgelerde deri tabakası belirgin bir kalınlaşma gösterir.
- Nasırın bulunduğu alana elinizi sürdüğünüzde sert bir tabaka hissederseniz.
- Bazı ileri vakalarda bu nasırlı yapılar ödem içerebilir.
- Nasırlı yapılar genellikle aşağı konkav şekilde deri üzerinde yer alırlar. Bu yapının başında ise sivri bir kısım yer alır.
- Çok fazla ilerlememiş vakalarda bu yapılardan kurtulduğunuz zaman ağrı hissinin çok kolay geçtiğini farkedersiniz.
Bu tür bir belirtiye rastladığınız takdirde alternatif bitkisel tedavi yöntemlerine ya da bir doktora başvurarak tedavi olabilirsiniz.
Belirtileri çok değişiklik göstermeyen nasırlı oluşumlar farklı çeşitlerde meydan gelebilir. Hastalığın seviyesine göre farklı büyüklükte olan nasırlar doktor tarafından tespit edilerek tedavi sürecine başlanır.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?
Yumuşak Halli Nasırlar: Bu tür genellikle insanların ayaklarının parmaklarının ara kısımlarında meydana gelir.
- 1 ile 4 cm büyüklüğünde olurlar.
- Çok sert olmadıkları için kızarık bir renk yapısına sahiptirler.
- Bu nasırlı türlerde genellikle akıntılar meydana gelir.
- Oluşturduğu ağrı çok yüksek olmamakla birlikte rahatsız edicidir.
- Bu tür çoğunlukla yanlış ayakkabı kullanımından kaynaklanır. Ayak yapınıza uymayan bir ayakkabı giydiğiniz takdirde parmaklarınız birbirine sürterek bu yapıları oluşturur.
Sert Halli Nasırlar: Bu tür genellikle ayak kemiğinin sivrildiği noktalarda oluşur.
- Bu türün derinliği fazladır.
- Çok fazla ayakta durma sonucu ayak tabanının ya da kenarlarının aşınması sonucu sertleşmeye bağlı olarak oluşmaktadırlar.
- Küçük ayak parmaklarının dış kısımlarında da yer alırlar.
Tohum Halli Nasırlar: Ayakların arka topuk kısımlarında yer alır.
- Tamamen ölü ciltten meyda gelirler.
- Çok fazla bastırırsanız ağrı hissedersiniz.
- Basit tipte olanları tedavi edilirse kolayca iyileşir fakat ilerlerse başınıza büyük bir bela açabilir.
Nasır Teşhisi Ve Medikal Tedavi Yöntemleri
Nasır teşhisi genellikle doktor tarafından kolaylıkla teşhis edilebilmesinin yanında bazı durumlarda ayrıntılı bir inceleme gerektirebilir. Peki bu durumlar nelerdir? Öncelikle bu rahatsızlığınız ayak ya da ellerinizde aşırı şekilde acı ve ağrıya neden oluyorsa tedavisi için uzman bir dermatologa başvurun. Bu rahatsızlıktan kısa bir sürede kurtulabilmeniz için doğru bir tedavi yöntemine ihtiyacınız olur. Bunun içinse uzman hekim size en doğru tedaviyi önerecektir.
-Doktor genel muayene sırasında hastanın nasırlı bölgesini gözlemler.
-Bu bölgeye bakmak ya da dokunmak suretiyle nasırlı yapının derecesini ve türünü teşhis eder.
-Bazı durumlar farklı deri rahatsızlıkları ile karıştırılan bu nasırlı yapılar için daha derin bir tetkik gerekebilir.
-Doktor ağrıya ya da acıya sebebiyet veren yapının nasırlı yapı olduğundan emin olduktan sonra bu nasırlı yapının çeşidini belirleyerek hastaya gereken tedavi yöntemini sunar.
Hızlı ve kapsamlı bir muayene sonrası uzman dermatolog hekim ağrının olduğu bölgede nasır olduğunu teşhis ederse bir kaç farklı tedavi yöntemi sunabilir. Bu tedavi yöntemleri kişinin sahip olduğu bu yapıların büyüklüğüne ve ilerleme derecesine göre belirlenir.
Bantlar: Bu bantlar doktor tarafından tavsiye edildikten sonra nasırlı derinin üzerine yapıştırılmak suretiyle kullanılır. Dermatolog hekimin tavsiyesi doğrultusunda bu bantlar belirli sürede bu deri üzerinde bırakılır. Bu süreç bazen saatler sürer bazen ise bir kaç haftada düzelebilir.
Kremler: Bu tür kremler cildi besleyen kimyasal maddeleri içerir. Nasırlı yapıların yumuşamasını sağlar. Genelde çok ilerlememiş vakalarda tercih edildiği gibi ileri vakalarda da işe yaradığı görülmektedir. İçerisinde yer alan onarıcı maddeler sayesinde deriyi onararak kısa sürede iyileşme sağlar.
Cerrahi Müdahale: Yukarıda örneği verilen tedavi yöntemlerine cevap vermeyen vakalarda eğer nasırlı yapılar cildin derinliklerine ilerleyerek derin kökler oluşturmuşsa, çok sert ve ağrı yapan bir durum oluşturuyorsa ya da hareket kabiliyetini kısıtlıyor fakat iyileşmiyorsa; uzman dermatolog hekim bu sert yapıları cerrahi müdahale ile alır. Bu işlem sonrasında deri bir müddet rehabilite zamanı geçirir ve iyileşir. Hasta günlük yaşantısına birkaç hafta içerisinde geri döner.
Nasır İçin Alternatif Tedavi Yöntemleri
Nasır genellikle uzman hekim kontrolünde kolay bir şekilde kontrol altına alınarak tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Bir önceki başlıkta verilen bilgiler medikal olarak hastane ya da klinikte doktorunuzun uygulayacağı tedavileri içerir. Bunun haricinde çok ileri olmayan vakalarda evde uygulayacağınız basit tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlıktan kurtulma şansına sahip olursunuz.
Bu yazıda sizlere bazı bilgi verici yöntemler anlatılsa da ilerleyen ağrılarınız ve şikayetleriniz mevcutsa lütfen uzman hekim ile temasa geçerek medikal yardım alınız. Bu sayfada verilen bütün bilgiler genel kültür ve bilgilendirme amacı taşımaktadır.
Nasırlı yapıların tedavisinde yüzyıllardan beri insanların bilgi birikimi ve tecrübeleri sonucunda oluşmuş tedavi yöntemleri de vardır. Bunlar insanların çağlar boyunca deneyerek ve yanılarak tecrübe ettiği yöntemlerdir. Genellikle başarılı bir sonuç verse de dediğimiz gibi uzman doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Ilık Su İle Yumuşatma: Nasırlı yapılar çok sert ve genellikle ölü olan deri hücrelerini içerir. Bu deri tabakası genelde kalındır.
- Hergün işten ya da okuldan geldikten sonra genişçe bir leğenin içerisine ılık bir su koyun.
- Daha sonra ayaklarınızı bu ılık su dolu leğenin içerisine daldırın ve 10 ila 15 dakika ayaklarınızı bekletin.
- Ardından ayaklarınızı kurulayarak işlemi sonlandırın. Bu yöntemi gün aşırı olarak sürekli uygulamak nasırlı ayaklarınızın yumuşamasını sağlar. Bu işlemi elleriniz için de aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
Diğer Öneriler:
Ponza Taşı: Ponza taşı çok sert olmayan fakat üzerinde pütürlü yapılar bulunduran bir taş türüdür. Bu taşı kullanarak nasır tutmuş alanlardan bir müddet sonra kurtulmanız mümkündür.
- Ponza taşını dairesel bir şekilde nasırlı bölgeye sürtmek vasıtası ile kullanırsanız bu bölgedeki nasırlı alanlar bir süre sonra ortadan kaybolabilir.
- Bu yöntemin etkisini artırmak için bu işlemi ılık su ile yumuşatma işleminin ardından yapmalısınız. Ponza taşını elinize de uygulayabilirsiniz.
Yumuşatıcı Kremler: Yumuşatıcı kremler içerisinde onarıcı ve nemlendirici maddeler ihtiva eder. Bu nedenle kullanımı çoğu zaman doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
- Yumuşatıcı losyon ya da kremleri nasırlı bölgeye sürerek bu bölgelere ufak ovma masajları yapın.
- Bir süre sonra nasırlı alanlar sertliğini ve kalınlığını kaybetmeye başlayacak ve ardından cildiniz onarılacaktır.
- Bu işlemi ponza taşı ile ovma işleminde sonra yapmanız daha yararlı olur. Bu işlem eller için de geçerlidir.
Zeytinyağı: Zeytinyağı besin olarak kullanılmasının yanında bir çok alternatif tedavi yönteminde de içerik olarak bulunmaktadır.Nasırlı yapıların yumuşatılması için de bazı insanlar tarafından alternatif tedavi olarak önerilmektedir.
- Ilık suda beklettiğiniz ayaklarınızı ponza taşı ile ovduktan sonra zeytinyağı ile ovun.
- Bu işlem sonrasında zeytinyağı bu bölgeyi hem yumuşatacak hem de besleyecektir.
- İşlem bittikten sonra 30 dakika bekleyin daha sonra sabunla yıkama yapıp ayaklarınızı havalandırın. Aynı işlemi elleriniz için de gerçekleştirebilirsiniz.
Nasır Nasıl Önlenir?
Nasır çoğunlukla ayaklarda oluşmaktadır. Bu istatistiğin oluşmasının nedeni de ayakların büyük bir baskı altında olmasıdır. Bu baskının ana nedeni tahmin edileceği gibi vücut ağırlığıdır. Vücut ağırlığı direkt olarak ayaklarımıza basınç olarak iner. Bu da gün içerisinde ayakkabı içerisindeki ayak derimizin deforme olmasına neden olur. Hele bir de ortopedik olmayan kötü ayakkabılar giyiyorsanız bu durum daha çabuk bir şekilde gerçekleşir. Peki bizler bu nasırlı yapılardan nasıl korunabiliriz?
Tekrarlayıcı Hareketlerden Kaçının: Bir bölgede nasırlı yapıların oluşması için basınç ve sürtünme kuvvetlerinin etkin olması gerekir demiştik. Bu elbetteki bir neden. Fakat bu basınç işleminin süresi nasırların oluşumu için ana nedendir. Bir başka deyişle basınç ve sürtünme sürekli gerçekleştiği takdirde nasırlı yapılar meydana çıkar.
Örnek vermek gerekirse; inşaat işinde çalışan bir işçi sürekli çekiç kullandığı için bir müddet sonra devamlı basınç ve sürtünme nedeniyle nasırlı ellere sahip olur. Eğer bu noktalarda nasırlı yapılar oluşmasaydı bu sürekli hareket el derimizin parçalanmasına ve ardında enfeksiyon kapmamıza neden olurdu.
Tekrarlı ve sürekli basınç ihtiva eden işler sonucunda vücut savunma olarak nasır bağlar. Bunu önlemek için aynı deri bölgesinde tekrar eden işlerden kaçınmak gerekir. Eğer bu işler mesleğimizse ve önem arz ediyorsa dinlendirmek ve nemlendirici kremler kullanmak en iyi yöntem olacaktır.
Öneriler
Ayakkabı Seçimi: Ayakkabılarımızın yapısı ve kalitesi de ayaklarımızda nasırlı yapıların oluşmasına ortam sağlayabilir. Bilindiği gibi küçük parmak kenarlarında ortaya çıkan nasırlı yapılar genellikle dar ayakkabılardan kaynaklanır. Dar alanda sürekli sürtünen parmak derisi bir süre sonra nasırlı yapılar oluşturur. Ayakkabılarınız en olarak geniş seçilmelidir.
Ayaklarımızın kemikli sivri alanlarında nasırlı yapı oluşumu daha kolay olur. Bu nedenle kemik yapımıza göre bir ayakkabı seçimi yapmamız nasırlı yapılardan korunmamızı sağlar.
Bunun yanında ayaklarımızdaki yük dağılımı da çok önem arz eder. Vücut ağırlığı direkt olarak ayaklara biner fakat çoğu zaman ayaktaki yanlış basma şekilleri nedeniyle belirli bölgelere daha fazla yük binebilir. Bu da bu bölgelerde basınç artışına ve doğal olarak nasırlı yapı oluşumuna neden olur. Bunun için yapılacak en doğru seçim ortopedik ayakkabı seçimidir.
Ortopedik ayakkabılar vücut yükünüzün orantılı olarak ayağınıza dağılmasına ve nasırlı yapıların oluşumuna engel olacaktır. İç kısmı yumuşak ve sürtünmeyi azaltan bir ayakkabı tercih ederseniz sizin için daha iyi olacaktır.
Kilo Vermek: Ayakta yer alan nasırlar için yapabileceğiniz en doğal işlem kilo vermektir. Kilo artışı gerçekleştikçe ayağa binen basınç artar ve sonuç olarak nasırlı yapı oluşma ihtimali de artar. Bu nedenle kilo vermeniz ayaklardaki basıncı azaltacak ve nasırların oluşumunu engelleyecektir.