Oğul Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Nane familyasının bir üyesi olan oğul otu, orta çağlardan itibaren popülerlik kazanarak günümüze kadar gelmiş en önemli bitkiler arasında yer alır. Oğul otu günümüzde limon otu, nane balsamı, kovan otu ve melisa olarak da adlandırılsa da şifalı bitkiler arasında yer almıştır. Günümüzde en fazla melisa otu olarak tanımlanan oğul otu, sakinleştiren etkileri ile popülerlik kazanmıştır. Oğul otu Akdeniz bölgesinde ve Güney Avrupa bölgelerinde yetiştirilen ve yaz dönemlerinde çiçek açan bir bitki türüdür.
Oğul otu sindirim sistemini desteklerken strese karşı da oldukça etkilidir. Özellikle kadın sağlığını destekleyen özellikleri ile bilinen oğul otu, göz tansiyonu tedavileri, uykusuzluk problemleri ve östrojen düşüklük durumlarında tercih edilerek tüketilmektedir. Farklı hastalıklarda farklı kürler olarak hazırlanan oğul otu, genellikle çay olarak tüketilse de krem olarak da kullanılmaktadır. Aktarlardan rahatlıkla satın alarak kullanabileceğiniz oğul otunu çay olarak tüketmek daha faydalı olacaktır.
Oğul Otu Faydaları Nelerdir?
Günümüzde en fazla tüketilen bitki çaylarından bir tanesi olan oğul otu, genellikle çay olarak hazırlanarak tüketilir ve farklı hastalıklara karşı göstermiş olduğu etkiler ile dikkat çekmektedir. Oğul otunun faydalarını ele alacak olursak;
- Melisa olarak adlandırılan oğul otunun en önemli özelliği sakinleştiren özelliklere sahip olması nedeniyle kusursuz bir uyku için en önemli çay çeşididir. Sakinleştiren etkileri o kadar etkilidir ki stres dönemlerinde uyku problemi yaşayanlar tarafından ilk tercih edilen türdür
- Sindirim sistemi problemleri yaşayanlar tarafından da tercih edilen oğul otu, kabızlığı ortadan kaldırmaktadır. Bağırsakların hareketliliğini artıran özellikleri nedeniyle sindirim sistemini ve metabolizmanın hareketlenmesini sağlar. Bazı durumlarda mide bulantısını da ortadan kaldırmaktadır.
- Kadınların en özel ve en stresli dönemlerinden bir tanesi olan adet dönemlerinde ağrı ve gecikme dönemlerinde oğul otu en fazla tercih edilen bitki türüdür. Östrojen hormonlarına karşı göstermiş olduğu olumlu etkiler sayesinde ağrıyı hafifletmenin yanı sıra adet dönemlerini de düzenlemektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirirken, ateşlenme dönemlerinde etkili bir türdür. Bağışıklık sistemin, destekleyen özelliklere sahiptir.
- Adet dönemlerinin haricinde normal ağrılar içinde oğul otu tercih edilerek kullanılmaktadır. Öyle ki bölgesel ağrılar başta olmak üzere karın ve baş bölgelerinde meydana gelen ağrıları ortadan kaldırmaktadır.
- Antioksidan özellikleri içinde bulunduran oğul otu, kilo verme konusunda toksinleri yok etmesi nedeniyle zayıflamayı destekler
- Göz tansiyonu açısından da son derece faydalıdır
- Kalp spazmı durumlarına karşı etkili şekilde tüketilen oğul otu, kalp sağlığını da destekler
Oğul Otu Nasıl Kullanılır?
Oğul otu günümüzde en fazla çay olarak kullanıma sahip olduğu bilinse de oğul otu, yağ, çay ve kapsül gibi farklı kullanım alanlarına sahip özel bir türdür. Özellikle farklı formlarda kullanıma uygun olması nedeniyle dudaklarda meydana gelen uçuk problemlerine karşı krem formatında kullanılırken, vücutta ağrı ya da yara gibi durumlarında oğul otu yağı kullanılmaktadır. Oğul otu sahip olduğu faydaları nedeniyle farklı türde bulunan problemlere karşı farklı formatlarda kullanılan özel bir türdür.
Oğul otu genellikle çay olarak kullanılır. Ancak hazırlanan küre göre farklı kullanımlara sahiptir ve noktada dikkat edilmesi gereken farklı türleri bulunur. Oğul otu bireylerde meydana gelen hastalıklara karşı özel tariflere uygun halde hazırlanmalı ve kullanılmalıdır. Kullanım şekilleri ve özel olarak hazırlanan tarifleri direkt olarak uzman doktorlardan alınması ve düzenli şekilde kullanılması son derece önemlidir.
Oğul Otunun Zararları Nelerdir?
Günümüzde insanlar için faydası olan bitki ve bitki türlerinin bir ya da birden fazla yan etkisi bulunmaktadır. Ancak bu durum oğul otu için gereçli bir durum olmadığının altını çizmekte fayda var. Öyle ki oğul otunun bireyler için hiçbir şekilde zararı ve yan etkisi bulunmaz. Bu durum dikkat edilerek tüketilmesinin önüne geçmemesi için dikkat edilerek tüketilmesi son derece önemlidir.
Bireylerin günlük hayatlarında farklı ilaçları kullanıyor olması durumlarında doktor kontrolü ve onayı olmadan kullanmaması gerekmektedir. Oğul tek olarak kullanılması durumlarında zararları bulunmasa da farklı ürünler ile kullanılması durumlarında zararları ortaya çıkarabilir. Özellikle emzirme dönemlerinde olan annelerin ve hamile kadınların bu dönemlerde oğul otunu kullanmaması gerekirken, kullanma durumlarına ihtiyaç duyarlarsa doktorlar tarafından onay alınması son derece önemlidir. Hamilelik dönemlerinde oğul otu dâhil hiçbir bitki çayının bu dönemlerde tüketilmesi kesinlikle önerilmez.
Bireylerde alerji durumları söz konusu ise oldukça minimum miktarlarda tüketilmesi ve bu sayede herhangi bir alerji ya da yan etki durumlarının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Oğul otu çayını tüketirken günde en fazla 2 bardak tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.
Oğul Otu Çayı Nasıl Demlenir?
Oğul otunun tüketilmesi gereken en önemli durumları genellikle taze olarak ve çay formatında olması önerilir. Oğul otu çayını hazırlamak için 0,5 litre kaynatılan suyun içine 1,5 çay kaşığı kuru oğul otunu ilave edin. Daha sonra 10 dakika boyunca kanatılmış su içinde bekletip çökmesinden sonra 5 dakika kısık ateş üstünde dinlenmesini sağlayın. Kaynama ve dinlenme işleminden sonra 5 dakika boyunca ılıma formatında bekletildikten sonra süzerek tüketilmelidir.
Oğul otunun kendine has tadı bulunması nedeniyle tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bitki türleri de içine atarak aromasını damak tadına göre ayarlamak mümkündür. Bireylerin hastalık ve problemli durumlarına karşı doktorlar bu durumlara karşı miktar ve tüketim durumlarını özel olarak ayarlayacağı için kendinize özel olarak da hazırlayabilirsiniz.
Oğul otunu hazırladıktan sonra buzdolabında en fazla 2 gün bekletmek mümkündür. Diğer çaylarda olduğu gibi oğul otu çayını her zaman taze olarak hazırlayıp tüketmek en iyi sonucu vermektedir. Günlük olarak en fazla 2 çay bardağı tüketmek yan etkilerini ortaya çıkarmayı engeller. Ancak sürekli olarak tüketilmesi durumlarında göstermiş odluğu etkileri aynı oranda azalmasına neden olur. Doktorlar tarafından tavsiye edilen şekilde ve tavsiye edilen miktarlarda hazırlayarak tüketmek en iyi faydasını sağlayacaktır.
Oğul otu çayı sadece çay olarak değil aynı zamanda banyo sırasında kullandığınız suyun içine atarak da kullanabilirsiniz. Çay olarak tüketim miktarlarında olduğu gibi aynı oranlarda oğul otu çayını suyun içine atarak kullanabilir ve vücudunuzda meydana gelen yara ve ağrı izlerini hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.
Oğul Otu Zayıflatır Mı?
Oğul otu günümüzde en fazla melisa olarak adlandırılır ve melisada bulunan enzimler sayesinde yağ yakma hızını artırabilirsiniz. Oğul otunun etkilerini artırmak isteyenler için biberiye ya da nane gibi bitkilerin yapraklarını karıştırarak sağlamış olduğu etkileri artırabilirsiniz. Oğul otu tek başına zayıflamaya etki etmese de en iyi şekilde yardımcı bir ürün olarak kullanılabilir. Kalori yakma özellikleri sayesinde zayıflamak için kullanılabilen bir türdür.
Zayıflamak isteyen bireylerin uzmanlar tarafından tüketim konusunda bililer alarak diyet sırasında takviye olarak kullanabilirsiniz. Özellikle diyet dönemlerinde uyumadan önce oğul otunu tüketmek yem yağ yakmasına yardımcı olurken hem de daha iyi bir uyku keyfi sunar. Ek olarak oğul otu çayı tüketim sırasında sebze ve meyve ile destekleyerek etkilerini artırabilirsiniz.