Öksürük Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Geçmiş dönemlerden günümüze kadar dünya üzerinden yaşamış farlı uygarlık türlerinde görülmüş olan hastalıkların ortadan kaldırılması ya da semptomlarının hafifletilmesi amacıyla doğada bulunan nesneler kullanılmıştır. Öyle ki günümüz tıp alanında dahi doğada bulunan nesneler kullanılarak tedaviler üretilmektedir.

Günümüzde üretilen her ilacın içinde doğada bulunan bir bitki türü kullanılmaktadır. Bitkilerde bulunan özelliklerden faydalanmak amacıyla alternatif tıp uygulanmış ve insanlar için çözümler üretilmiştir. Bu bitkilerden bir tanesi ise öksürük otudur ve şifalı bitki olarak bilinmektedir. Papatyagil ailesinden biri olan öksürük otu, boğazların temizlenmesi anlamını taşımaktadır. Özellikle boşaltım sistemi, baş ağrıları ve akciğer problemlerine karşı etkin olarak kullanılmaktadır.

Öksürük Otu Nedir?

Öksürükotu olarak adlandırılan bu şifalı bitkinin diğer ismi devetabanıdır. Günümüzde farklı isimlerle tanımlansa da Asya ve Avrupa bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde de yetişen öksürük otu oldukça hızlı yayılan bir türdür.
Tat bakımından acı olan öksürük otunun sabit bir kokusu bulunmamaktadır.

Antik dönemlerden günümüze kadar aktif olarak tedavi yöntemlerinde kullanılan öksürük otunun faydaları nedeniyle tedavilerde ve ilaç üretimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır

Öksürük otu çay ve lapa olarak da tüketilen bir tür olması nedeniyle tüketim amacı oldukça fazladır. Ancak en fazla tüketilen türü ise çay olarak tercih edilir.

Öksürük Otunun Faydaları Nelerdir?

Öksürük Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • Öksürük otunun birbirinden farklı özellikleri bulunsa da en fazla katkı sağladığı alan ise adından da anlaşılacağı gibi öksürüğe oldukça iyi gelmesidir.
  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu problemlerine karşı etkili çözüm üretmektedir.
  • Bronşit ve astım gibi problemlerin en hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
  • Öksürük otu özellikle idrar sökücü özellikleri nedeniyle ödemleri en aza indirmektedir.
  • Sinir sistemine fayda sağlayan öksürük otu daha hafif ve daha iyi hissetmenizi saplar
  • Kan dolaşımı yollarındaki problemleri ortadan kaldırırken kan sulandırıcı görevi de görmektedir.
  • Öksürük otunu taze sıktıktan sonra ortaya çıkan su kulaklarda meydana gelen ağrıları hafifletmektedir.
  • Vücutta meydana gelen yara, çıban ya da böcekler tarafından ısırılma sonrasında meydana gelen acı ve izlerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
  • Eklem problemleri ya da şişen ayakların ortaya çıkardığı durumu ortadan kaldırmak için öksürük otunun suyunda bekletmek hem rahatlatma sağlayacaktır hem de problemleri yok edecektir.
  • Bireylerde meydana gelen migren ataklarının en hafif şekilde hissedilmesini sağlarken düzenli ve yeterli miktarlarda kullanmak migrene iyi gelmektedir.
İlginizi Çekebilir  Kedi Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Öksürük Otu Nerede Satılır?

Öksürük otu özellikle ülkemiz genelinde bulunan marketlerin baharat bölümlerinde satılırken aynı zaman da internet üzerinden de satışı gerçekleştirilen bir üründür.

İster taze isterseniz kuru halinde bulabileceğiniz öksürük atını eczanelerden de satın almanız mümkündür.
Kuru ve serin bölgelerde muhafaza edilmesi gereken öksürük otunun 1 yıl saklanması uygun olsa da saklanması gereken en önemli alan cam kavanozdur

Öksürük otunu muhafaza ederken özellikle güneş görmeyen alanlarda tutmak gerekmektedir.

Öksürük Otu Nasıl Kullanılır?

Geçmiş dönemlerden günümüze kadar onlarca uygarlık tarafından kullanımı bulunan öksürük otunun kullanım yöntemleri de birbirinden farklıdır. Özellikle öksürük otunun saplarını kullanarak salata, çorba ve yemek yapabilirken aynı zaman da çay olarak da kullanmak mümkündür. Günümüzde üretimi gerçekleştirilen farklı ilaç türlerinin maddesi olarak da öksürük otu bitkisi kullanılmaktadır.

Öksürük otunun bireyleri rahatlatan özellikleri olması nedeniyle bu alanda faydalanmak için uygun şekilde tüketmek gerekmektedir. Ancak tedavi olarak kullanılacaksa öksürük otunun doktorların belirlediği miktar ve ölçütlerin dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.

Öksürük Otunun Zararları Nelerdir?

Her bitkide olduğu gibi öksürük otunun da zararlarının olup olmadığı herkes tarafından merak edilmektedir. Ancak kesin olmamasının yanı sıra özellikle emziren annelerin, hamilelerin ve çocukların öksürük otunun tüketilmesi önerilmez. Bunun yanı sıra alerji problemi olan bireylerin öksürük otunu kullanmadan önce doktor kontrolü olmadan tüketmesi farklı sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Öksürük otunda yapılan araştırmalara göre, öksürük otunu tüketmenin karaciğerde meydana gelebilecek problemleri tetikleyebileceği gibi kanserojen etkilerini de artırdığı iddia edilmektedir. Ancak bu iddiaların kanıtlanmış olmaması kafalarda soru işareti bırakmaya neden olmuştur. Ancak bireylerde karaciğerlerin zayıf olması durumunda öksürük otunu kullanmamalıdır.

Öksürük otunun işlenmesi sonucunda kullanıcılara sunulmasından sonra PA içeriğine neden olmaktadır. Bu nedenle öksürük otunu satın almadan önce araştırılma yapılmalı ve satın alırken güvenli ve sürekli olarak alınan bölgelerden satın almak daha faydalı olacaktır.

Öksürük Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Öksürük Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Günümüzde faydası bulunan her bitkinin çayı yapılarak tüketilir. Öksürük otunun çayını yaparak tüketmek için izlenecek adımlar ise şu şekildedir.

  • İlk olarak 1 bardak sıcak suyu kaynattıktan sonra 1 tutam öksürük otunu bardağın içine ilave edin.
  • Daha sonra 10 dakika demlenmesi için bekleyin
  • Demlenen öksürük otunu günde 1 bardaktan fazla olmaması şartı ile tüketin.
İlginizi Çekebilir  Ekinezya Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Öksürük Otu Nerede Yetişir?

Öksürük otu ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ancak yetiştirildiği bölgeleri alacak olursak;

  • Avustralya
  • Avrupa
  • Türkiye
  • Türkistan
  • Kafkaslar
  • Rusya
  • Ukrayna
  • Kuzey
  • Amerika

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı