Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedir?
Deri vücudu koruyan oluşabilecek tehditlere karşı kalkan görevi gören örtü sistemidir. Bazı kazalar ve durumlar karşısında hasarlar meydana gelmesini engeller ve koruyucu bir görevi vardır. Vücuttaki deri dokusu bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Örneğin parmak kısmındaki derimiz diğer yerlere göre daha ince bir katmandır. Parmak uçlarındaki deride bazen kuruma, soyulma, çatlama gibi çeşitli reaksiyonlar gözlemleriz. Peki, parmak uçlarındaki deri soyulması nedir? Parmak uçlarında deri soyulması neden olur? Parmak uçlarında soyulma sebepleri nelerdir? Parmak uçlarında deri soyulmasına ne iyi gelir? Parmak uçlarında deri soyulması nasıl geçer? Gibi daha birçok sorunun cevabını okurlarımız için derledik.
Parmak uçlarında deri soyulması olağan bir durum ve başta endişe edilmesi gerekmemektedir. Her yaştan ve cinsiyetten bireyde zaman zaman meydana gelen bir problemdir. Dönem dönem herkesin yaşayabileceği bir deri atma olayıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Deri değiştirmek endişe edilmesi gerekmeyen sağlıklı bir durumdur. Özellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülen bir sorundur. Tabi bazı durumlarda tıbbi rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu da tespit edilmiştir. Parmak uçlarında soyulma yaşayan kişilerde; kızarıklık, kaşıntı, döküntü, kuruluk ve çatlak oluşumu gibi sorunlar da meydana gelebilmektedir. Ekstra oluşan belirtileri dikkate almalısınız. Yapılan istatistiklere ve bilimsel araştırmalara göre parmak ucu deri soyulmaları bazı rahatsızlıkların sinyalini veriyor olabiliyor. Uzmanlar bu tarz durumlarda acilen doktora başvurulmasını önermektedir.
Parmak Uçlarında Deri Soyulması Belirtileri
Direkt gözle görünen bu problemin belirtilerini tespit etmek oldukça kolaydır. Soyulma öncesi parmaklarda ufak kırmızı benekler ve kabarcıklar gözlemlemeniz mümkündür. Bu kabarcıklar ve benekler zaman içerisinde değişime uğrayarak soyulmalar ortaya çıkartabilirler. Parmak uçlarınızda döküntüler, soyulmalara ve kuruluklar yaşamanız durumunda parmak uçlarında deri soyulması belirtileri gözlemliyorsunuz demektir. Bunun yanı sıra parmaklarda kırışıklık oluşumu gözlemliyorsanız da belirtilere uyuyorsunuz demektir. Başlarda sadece parmak uçlarında olan soyulmalara zamanla ilerleyerek vücutta enfeksiyon riskini arttırabilir. Bunun yanı sıra ağrılar, halsizlik, sızlama gibi farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler soyulmaların riskli olabileceğinin sinyallerini vermektedir. 2 haftadan uzun süren deri soyulmaları riskli kategoride değerlendirilmektedir. Uzun süreli geçmek bilmeyen ve gittikçe daha da artış gösteren semptomlar var ise deri rahatsızlıklarını ciddiye almalısınız. Erken teşhis tedavi sürecini kolaylaştırmak adına oldukça önem arz eden bir faktördür.
Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri
Parmak uçlarındaki soyulmalarının çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar arasında çevresel etkenler ve kişinin yaşam koşulları vardır.
- Hava durumu ve mevsimsel geçişler.
- Çocuklarda küçük yaşlarda görülen parmak emme alışkanlığı bir süre sonra soyulmalar meydana getirebilmektedir. Küçük yaştaki çocuklarda görülen parmak ucu soyulmalarda ailelerin endişe etmesi gereken bir durum gözlenmez. Sadece çocuğu gözetim altında tutarak takip etmeleri tavsiye edilmektedir.
- Sık sık el yıkama sonucu oluşan kuruluk ve çatlamalar sonucu parmak ucu deri soyulması gözlemlenmektedir.
- Gereğinden fazla sabun ve kimyasal kullanmak. Sabunlar fazla kullanım sonucunda ciltte kuruluğa sebep olmaktadır. Ellerdeki bakterileri öldürürken yararlı bakterileri de yok etmiş oluyorsunuz. Bu da hem soyulmaya hem de cildinizin daha geç yenilenmesine sebep olmaktadır.
- Derinin nemsiz kalması ve aşırı kuruması.
- Vücudun terli ve nemli kalması. Vücudun terli ve nemli kalması bir süre sonra soyulmalara sebep olmaktadır. Bu yüzden ter sonrası beklemeden duş almak oldukça önemlidir.
- Kansızlık.
- Demir eksikliği.
- Aşırı sıcağa maruz kalmak.
- Bağışıklık sistemi ile alakalı rahatsızlık yaşamak.
- Enfeksiyon kapmak.
- Vitamin ve mineral eksiliği.
- Kawasaki hastalığı yaşayan bireylerde gözlenebilen bir durumdur.
- Cilt kanseri vb. kanser türleri.
- Cildin hava alamadığı durumlarda parmak uçlarında deri soyulması yaşanmaktadır.
- Yaz tatillerinde keyifle güneşlenme sırasında fark etmeseniz de güneş yanıkları cildinizde soyulmalara sebep olmaktadır.
- Kimyasallar soyulmalara neden olan ürünlerdir. Özellikle temizlik ürünlerinin çoğu fazla kullanımda deriye zarar vermektedir. Bu tarz ürünleri eldiven aracılığıyla kullanmanızda fayda var.
- Gitar çalmak soyulmaya sebep olmaktadır. Sürekli olarak tellerle sürtünme halinde olan parmaklar zamanla aşınır ve soyulmaya başlar. Ayrıca sürekli ellerinizi kullanmak durumunda kaldığınız işlerde çalışıyorsanız soyulmanın nedenlerinden biri işiniz olabilir.
- Mekanik ve güç gerektiren işlerde çalışmak da parmak ucu deri soyulma nedenleri arasındadır.
Parmak Uçlarında Deri Soyulması Tedavisi
Parmak uçlarında deri soyulması şikâyeti olan bireylerin tedavi sürecinin başlangıcında reaksiyon nedenleri belirlenir. Parmak uçlarındaki soyulma nedenlerine uygun tedavi bireye uygulanmaya başlanır. Parmak ucu deri soyulması nedeni; kuruluk, çatlak gibi basit durumlar ise tedavisi de kolay ve pratik bir şekilde tamamlanabilir. Bu tarz durumlarda cildi nemlendirerek ve tahriş olmasını önleyerek iyileşme süreci tamamlanabilir. Ancak bazı durumlarda parmak ucu deri soyulmaların iyileşmesi daha uzun bir süreç gerektirebilmektedir. Egzama rahatsızlığı olanlar ve mantar sorunu yaşayan bireylerin ise doktora gitmeden iyileşmesi mümkün değildir. Bu bireylerin doktor kontrolü altında bir tedaviye başlamaları şarttır.
Parmak Uçlarında Deri Soyulması İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Peki, parmak ucu soyulması için hangi doktora gidilmeli? Parmak ucu soyulmalarında hangi doktora gitmeniz gerektiğini yazımızda açıklıyoruz. Parmak uçlarında deri soyulması için uzman bir görüşe ihtiyaç duymanız dâhilinde dermatologlara başvurmanız doğru olacaktır. Doktor gerek duyması durumunda kan testi alır ve teşhis sonrası yönlendirmesi gerekirse başka bir bölüme sizi yönlendirecektir.
Parmak Uçlarında Deri Soyulması İçin Evde Alınabilecek Önlemler
Düzenli olarak parmak uçlarında deri soyulması şikâyeti yaşayan okurlarımıza bazı önerilerimiz var. Bu öneriler doğrultusunda evde pratik yöntemler ve dikkat edilecek püf noktalar öğrenmiş olacaksınız. Parmak ucu deri soyulmalarından kurtulmak ve soyulmaları önlemek için yapmanız gereken şeyler oldukça basit ve pratiktir.
Öncelikle ellerinizi sık sık yıkamak aşırı kuruluğa sebep olacağı için iyi bir nemlendirici temin etmelisiniz. Ellerinizi ister doğal isterseniz düzenli olarak kullandığınız merhem, krem gibi ürünlerle nemlendirmelisiniz. Sıcak su deriyi yumuşatır ve daha fazla soyulmasına neden olur. Özellikle duş sonrası ellerinizde daha çok soyulma gözlemleyebilirsiniz. Bu yüzden sıcak su yerine olabildiğince ılık su kullanmanızda fayda var.
Günün her saati mutfakta illa zaman geçiriyoruz. Doğal olarak bir sürü bulaşık çıkıyor. Bulaşıkları yıkarken temizlik ürünlerine direkt olarak elle temas etmemeye özen göstermelisiniz. Temizlik ürünlerinde bulunan kimyasallar cildinize zarar vermektedir. Eldiven yardımıyla bu durumdan kendinizi koruyabilirsiniz.
Diğer Önlemler
Özellikle kışın sert hava koşullarından dolayı ellerimiz aşırı kuruluk ve çatlak gibi sorunlar yaşar. Bu yüzden kışın dışarı çıkmadan önce ellerinizi iyice nemlendirin ve eldiven takmaya özen gösterin.
Piyasada birçok nemlendirici ürün bulunmaktadır. Ancak bilmediğiniz markalar yerine aile hekiminize başvurarak cildiniz için en doğru ve güvenilir nemlendiriciye reçete ile ulaşmanız daha doğru olacaktır. Eczanelerden temin edeceğiniz ürünlerin güvencesi diğer ürünlere nazaran çok daha fazladır. Evde kendiniz de cildinize iyi gelen bitkisel ürünlerden faydalanarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Kantaron yağı, aloe vera, vazelin, üzüm çekirdeği yağı, susam yağı ve kokusu çok da hoş olmayan Hint yağı gibi yoğun nemlendirme özelliği olan ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bu tarz nemlendirici özellikli ürünleri cildinize masaj yaparak uyguladığınızda ölü derinizi atmanızı ve yenilenmeyi hızlandırmanızı sağlayacaktır. Aynı şekilde salatalık tüketerek ve rendeleyerek maske halinde cildinize uygulayarak da faydasını görebilirsiniz. Salatalık yüksek oranda su içermesi sayesinde vücuttaki su eksikliğini gideren bir etkiye sahiptir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi sedef, egzama ve mantar gibi ciddi rahatsızlıkları olan veya belirtileri uyan bireylerin en hızlı şekilde sağlık kurumlarına ulaşmalarını öneriyoruz. Bu tarz hastalıklarda yoğun bir şekilde mikrop yayılma riski olduğundan dolayı risk daha fazladır.
Uzun zamandır bende bu sıkıntıyı yaşıyordum ve doğru düzgün bir bilgi bulamadım taki bilgihocan sitesine denk gelene kadar. Gerçekten dört dörtlük bir sunum olmuş elinize yüreğinize sağlık çok başarılı buldum gerçekten başarılarınızın devamını dilerim.
abi neden kendi sitenizde yorum yapıyorsunuz
Biz kendi sitemize yorum yapmıyoruz:)