Patent Nedir? Patent Nasıl Alınır?

Patent bir ürünü icat eden kişinin o ürünü kullanmasına, satışa sunmasına üretmesine dair izin verilen bilgi ve belgenin ismi olarak bilinmektedir. Dolayısıyla ürünü icat eden kişi ürününü satışa sunabilir, ürününü ithal edebilir fakat kişiye patent hakkı verilmişse 3. Kişiler tarafından bu ürün hiçbir şekilde satışa sunulamaz. Bu sebepten dolayı patent belgesi ürünü icat eden kişiye verilen ayrıcalıktır. Ürün sahibi ürününü çoğaltabilir ya da herhangi bir benzerini üretmeye hak kazanabilir. Burada yer alan bütün haklar patent sahibi üzerinedir. 3. Kişiler ise yukarıda belirtilmekte olan hiçbir hakka sahip değildir. İzinsiz hiçbir şekilde çoğaltma, ithal etme ya da satışa sunma gibi işlemleri gerçekleştiremezler.

Patent Belgesi Nasıl Yapılır?

Patent almak için öncelikle aşağıda maddeler halinde yer alan patent alma kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Patent almak istiyorsanız:

  • Öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.
  • Burada Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından size araştırma raporu sunulmaktadır.
  • Bir sonraki aşamada kurumun tarafınıza vermiş olduğu araştırma raporu yayınlanır
  • Türk Patent ve Marka Kurumu size bu sefer patent inceleme raporu verir.
  • Kurum uygun görürse patent belgesi almaya hak kazanırsınız.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu işlemleri Türk Paten Enstitüsün’de gerçekleştirilmektedir. Öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru ve dilekçeler için ödenmesi gereken ücretin dekontunu teslim etmelisiniz. Fakat burada özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus var ki başvuru dilekçesi hazırlarken mutlaka sizden talep edilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Patent başvurusunda hangi bölümlerin yer alması gerektiğini gelin birlikte aşağıda maddeler halinde ele alalım:

İlginizi Çekebilir  Facebook Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?

Buluşunuzun özeti: Bu aşama patent işlemlerinde en önemli alanlardan biridir. Buluşunuz hakkında kısa ve anlaşılır şekilde bilgi vermeniz gerekmektedir.

Tarifname: burada buluşunuz ile ilgili detaylı bilgi vermeniz talep edilmektedir. Burada ayrıntılı olarak buluşunuza dair bilgileri paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sır buluşunuzdan diğer buluşlarda farklı yönlerini, buluşunuzun hangi konular üzerine çözüm sağlayabileceğini, hangi alanlarda katkı verebileceğini bu alanda belirtebilme hakkına sahipsiniz.

Teknik resim: Patent başvurusu işlemlerinde teknik resim aşamasında buluşunuzu siyah beyaz taslak resimler ile sunmanız gerekir. Burada buluşunuz varsa parça detaylarını siyah beyaz teknik resim aracılığı ile tanıtabilirsiniz.

İşlemler: Patent başvuruş işlemlerinde bu aşamada buluşunuzda kopyalanmamasını istediğiniz yerleri belirtmelisiniz.

Evraklar. Patent başvurusu işlemlerinde son aşama evrak talep bölümüdür. İlgili kurum gerek gördüğü taktirde başvuru dilekçenizin yanında ek belge talebinde de bulunabilir. Bu gerekli evraklar genellikle buluş sahibine ait bilgiler ya da vekaletname olabilir.

Patent Sorgulama Nasıl Gerçekleştirilir?

Patent başvurusu işlemlerini tamamladıktan sonra patent sorgulama yapmanız gerekir. Daha önce buluşunuzun bir benzerinin olup olmadığını bu aşamada kontrol etmelisiniz. Patent sorgulama/araştırma bu konuda size yardımcı olacaktır. Mümkün olduğu kadar patent sorgulama işlemlerinizi uzman kişiler ile birlikte yapmalısınız. Çünkü burada patentinize benzer bir patentin ortay çıkışı buluşunuza dair patent alma işlemlerini ne yazık ki sonlandırır. Alanında işinin ehli bir vekil ile birlikte tescil sürecini yakından takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra alanında işinin ehli olan bir vekil ya da uzman ile çalıştığınız sürece patent hakkı süreciniz de en kısa süre içerisinde gerçekleşmektedir.

Patent Başvurusu Nereye Yapılır?

Bu noktada özellikle vurgulanması gerekir ki patentler lisanslama aracılığı ile başka kişilere satılabilir ya da kiralanabilir. Bir kişinin buluşundan patent belgesi alabilmesi için başvuru işlemlerini Türk Patent ve Marka Kurumu’nda yapması gerekmektedir. Aslında burada belirtilmekte olan kurum, Sanayi ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı özerk bir kuruluş olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin burada gerçekleştireceği patent belgesi başvuru işlemleri ilgili kurumun yetkili vekilleri ile incelemeye alınır.

İlginizi Çekebilir  Gmail Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?

Yanlış veya Eksik Yazılan Koruma Kapsamı ve Tarifname Tekrar Düzeltilebilir Mi?

Patent başvuru işlemlerinde detaylı ve eksiksiz bir şekilde ele almanız gerek tarifnameniz ne yazık ki tekrar değiştiremez ya da düzeltilemez. Çünkü burada tarifname ilgili kuruma sunulur. Sunulmakta olan tarifnamelerde sonradan değiştirilme meydana gelmez. Bu noktada özellikle vurgulanması gerekir ki tarifname bölümünde ürününüzü eksiksiz ve doğru bir şekilde detaylı olarak tanıtmalısınız. Detaylı olarak yazdıktan sonra son kontrolünü yapmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Bunun için tarifnamenize ekleme için tekrar başvuru yapsanız bile yeniden kabul edilmesi ne yazık ki söz konusu değildir.

Neden Patent Başvurusu Yapmalısınız?

Patent belgesi buluşunuzu 3. Kişiler tarafından çalınmasını, kopyalanmasını, çoğaltılmasını ya da satılmasını önlemek amacı ile kişi haklarını koruyan en mühim yasal belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda eğer izinsiz bir şekilde buluşunuz 3. Kişiler tarafından çoğaltılmışsa, satılmışsa veya kopyalanmışsa bu şahıslara yasal işlem başlatma hakkına sahip olursunuz. Buluşunuza dair patent belgeniz yoksa ne yazık ki hiçbir yasal işlem başlatma hakkına sahip değilsiniz. Buluşunuz size maddi gelir kaynağı olabilir. Patentinizi başka kişi ya da kurumlara kiralayabilir ya da devredip direk satışa sunabilirsiniz. 3. Kişiler sizden izinsiz buluşunuzda herhangi bir işlem başlatmışsa derhal tazminat davası açabilme imkanına sahipsiniz. Patent sahibi olmak yalnızca size değil bağlı olduğunuz kurum ya da firmaya da katkı sağlayacaktır. Patent bilgilerinizi aynı zamanda gizli tutabilme hakkına sa sahipsiniz. Kamuoyu ile paylaşmak istemiyorsanız bunu belirttiğiniz taktirde patent bilgileriniz gizli kalır. Fakat kamuoyuna açık patentler her zaman daha doğru bir seçenek olacaktır.

Patent Desteği Veren Kurum ve Kuruluşlar Hangileridir?

Ülkemiz patent almak isteyen kişiler için oldukça destek vermektedir. Bu noktada patent almak isteyen kişilere pek çok kurum ve kuruluş yardımcı olmayı hedeflemektedir. Patent konusunda yardım ve teşvik alabileceğiniz kurumlar aşağıda listelenmiştir:

  • Türkiye Patent Enstitüsü
  • Kobi.org.tr
  • Sanayi.gov.tr
  • Diğer KOSGEB Destekleri
  • KOSGEB
  • TÜBİTAK

Buluş Sayılmayan Patent Konuları Hangileridir?

Aşağıda bulu sayılmayan patent konularına yer verilmiştir. Patent başvurusu yapacak kişilerin patent konularının bu konular kapsamı içerisinde bulunmamasına dikkat etmesi gerekmektedir:

  • Edebiyat ve sanat eserleri
  • Matematik metotları, bilimsel teoriler, keşifler,
  • Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin planlar, usuller ve kurallar,
  • Bilim eserleri
  • Estetik özellikte bulunan mahsuller,
  • Bilgisayar yazılımlarına ait nesne ve kaynak kodları
  • Herhangi bir ilginin düzenlenmesi, sunulması derlenmesi ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller
  • İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak olan herhangi bir teşhis. Bu duruma cerrahi usuller örnek olarak gösterilebilir.
İlginizi Çekebilir  Apple Şifremi Unuttum | İphone Şifre Sıfırlama Yöntemleri Neler?

Ülkemizde Kaç Çeşit Patent Yer Alır?

Ülkemizde 3 çeşit patent belgelendirmesi uygulanmaktadır. Patent belgesi almak istiyorsanız bu belgelendirmeler şu şekilde yer almaktadır.

– Faydalı model: Koruması 10 yıl

– İncelemesiz Patent: Koruması 7 yıl

– İncelemeli Patent: Koruması 20 yıl

Bunların yanı sıra başka ülkelerde incelemesiz patent sistemleri ya da faydalı model sistemi yer almamaktadır.

Faydalı Model veya Patent Koruması Ne Zaman Sona Ermektedir?

Faydalı model ya da patent koruması aşağıdaki belirtilmiş olan durumlarda sona ermektedir. Bu durumlar:

  • Koruma süresi tamamlanırsa,
  • Faydalı model ya da patent belgesine sahip olan kişi kendi isteği ile patent hakkından vazgeçerse,
  • Patent sahibi kişi belge ücretini ya da yıllık ücretini ödemezse,

Patent koruması sona erer.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı