Pelin Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dağlarda doğal bir şekilde yetişen pelin otunun kendine has acı tadı bulunan bir çiçek türüdür. Özellikle içki ve ilaç endüstrisinde sıklıkla kullanılan pelin otu, yassı bir yapıya sahip, gri renge sahip meyveleri bulunan bir silindir yapıdadır.
Pelin otunda bulunan meyvelerin içinde gri renkte oldukça ufak tohumlar bulunur. Minik halde bulunan gri tohumlar pelin otu olarak farklı alanlarda kullanılırken, pelin otu çiçeklerinin üst kısımlarında bulunan yaprakları ise koyu bir renge sahiptir. Pelin otu genellikle 120 cm kadar uzayabilen özel bir bitki türüdür.
Pelin Otu Nedir?
Pelin otunun en fazla yetiştirildiği bölge Avrupa’dır. Ülkemizde ise genellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Kuzey bölgelerinde yabani şekilde yetişebilen pelin otu papatya familyasına ait özel bir bitkidir. Pelin otlarının yetiştiği alanlar dağlık bölgeler olması nedeniyle toprak yapısı da aynı oranlarda zengindir. Genellikle kültür topraklarında yetişen pelin otu geçmiş dönemlerde ilk olarak Akdeniz bölgesi ve Avrupa bölgelerinde yetişse de ilerleyen dönemlerle birlikte başta İskandinav ülkeleri olmak üzere Hindistan ve Sibirya bölgelerinde de yetişen bir tür haline gelmiştir. Günümüzde ise Alaska ve Meksika gibi bölgelerde de yetişmektedir.
Pelin Otunun Faydaları Nelerdir?
Pelin otu ilk olarak antik dönemlerde ilaç olarak tercih edilen ana bitkilerin başında gelirken, faydalarının oldukça fazla olması nedeniyle günümüze kadar kullanımı bulunan en özel bitki türüdür. Pelin otunun faydalarını ele alacak olursak;
- Pelin otu özellikle karaciğer ve safra kesesinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar
- Vücudumuzdaki kan dolaşım seviyesinin ideal seviyede olması amacıyla dengeler
- Pelin otu antioksidan depolanması amacıyla tercih edilirken en önemli antioksidan depolarından bir tanesidir.
- Cildimizde meydana gelen hasarlar ve yaralanmalar sonucunda izlerin daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar
- Midenin düzenli ve daha sağlıklı olmasını sağlarken ayrıca sindirim sistemini düzenleyerek düzenli çalışmasını destekler.
- Bağırsaklarda meydana gelen spazmların ortadan kaldırılmasında etkilidir.
- Cinsel yaşamda meydana gelen performans ve istek durumlarına karşı etkili sonuçlar gösterir. Cinsel istikrarı artırırken performansı da destekller
- Ciltte meydana gelen tahrişleri iyileştirirken, ciltteki ağrıları en hafife indirerek iyileşme hızlarını artırır.
- Yüksek ateş hastalıklarına karşı ateş seviyesini dengeler
- Kadınlarda sıklıkla meydana gelen regl dönemlerindeki ağrıları ortadan kaldırırken, kramp, mide bulantıları, iştahın açılmasını, bitkinlik durumlarını da en iyi şekilde iyileştirir. Pelin otunun en önemli özellikleri adet sökücü özelliklere sahip olması ve regl dönemindeki sancılı dönemi en hafif şekilde atlatılmasını saplar
- Sakinleştirme özellikleri nedeniyle stresli dönemlerde rahatlatmaya yardımcı olur
- Bağırsaklarda meydana gelen parazit ve solucan gibi canlıların vücuttan atılmasını sağlarken, vücudun emilim aşamasına destek olur
- Uyku problemlerini ortadan kaldırırken uyku sırasında huzurlu olmanızı sağlar
- Bağışıklık sistemini güçlendirirken hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
- İştah problemlerini ortadan kaldırırken başta sindirim sistemi problemleri ve midede meydana gelen rahatsızlıkları yok eder
- Vücudun daha dinç olmasını sağlarken aynı zaman da kuvvet verir ve idrar sökücü özellikleri ile ön plana çıkar.
- Kış ve mevsimler geçiş dönemlerinde meydana gelen grip durumlarını ortadan kaldırır. Vücutta meydana gelen parazitleri yok etmek içinde pelin otu kullanılır
- Kanser tedavilerinde pelin otu en fazla tercih edilen bitki türü olurken gözle görülebilecek etkileri içinde barındırır
- Ödem, yağlanma ve enfeksiyon gibi durumlarda etkilidir.
- Günümüzde en fazla karşılaşılan durumlardan olan diyabet hastalıklarına karşı pelin otu en fazla tercih edilen doğal bitki çaylarının başında gelir.
- Kış dönemlerinde artış gösteren romatizma hastalıklarına karşı pelin otu çayını tüketmek bu etkileri ortadan kaldırmaktadır.
- Böbrek hastalıklarına karşı etkileri oldukça fazladır
Pelin Otu Çayı Nasıl Tüketilir?
İlk olarak yarım tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otunu bir cezvenin içine atın. Daha sonra 1 su bardağı kaynamış suyu cezvenin içine ilave edin. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konu cezveye dökülen suyun soğuk yerine kaynatıldıktan sonra ilave edilmesidir. Soğuk suyu cezveye döktükten sonra kaynatmak pelin otu çayının tadını oldukça acı yapacağı için tüketilmesi de imkânsız hale gelecektir.
Daha sonra ilave edilen 1 bardak suyla birlikte ocağın altını kapatarak 15 dakika boyunca demlenmesi için bekletin. 15 dakika sonra demlenen pelin otu çayını günde en fazla 2 bardak olmak kaydı ile tüketin. Maksimum 20 gün boyunca tüketebileceğiniz pelin otu çayını tekrardan tüketmek için en az 15 gün beklemeniz gerekmektedir. Eğer pelin otu çayını aralık vermeden tüketmeniz durumunda vücudunuzun zehirlenmesine neden olacağını unutmayın.
Pelin otu çayının kendine has acı bir tadı bulunduğu için içme konusunda zorluk çekerseniz 2 tatlı kaşığı miktarlarında bal ilave ederek tatlandırabilirsiniz. Bu sayede acı tadı ortadan kaldırarak daha rahat bir içim sağlayabilirseniz. Pelin otu çayının için nane ilave ederek daha rahat bir içim de elde edilebilmektedir. Pelin otu çayını yukarıdaki şekilde hazırlayarak sunmuş olduğu faydalardan en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Kaynatılan su pelin otunda bulunan maddelerin çözülmesini sağlayarak suyun içine bırakır. İçilen pelin otu çayı sayesinde vücut emilim sağlayarak vücudun içine pelin otunun etkilerini elde eder.
Pelin Otu Nasıl Kullanılır?
Pelin otunda bulunan içerikler zehirli ve uyuşturucu etkileri nedeniyle uzun süreli kullanım durumlarında faydaların yerine zararlarını göstermeye başlar. Bu noktada pelin otunu kullanırken kesinlikle doktor kontrolünde olmak en sağlıklı yöntemdir. Pelin otunu çay olarak kullanırken aynı zaman da yemek ve salatalarda da aktif olarak kullanabilirsiniz. Ancak faydalarından yararlanmak için çayını demleyerek tüketmek en etkili çözüm olacaktır.
Pelin otu geçmiş dönemlerden günümüze kadar faydalarını en iyi şekilde göstermiş olduğu kullanım durumu çay olarak tüketmektedir. Çay olarak en fazla 20 gün tüketilmeli ve 20 günün sonunda en az 15 gün ara verilmelidir. Özellikle hamilelik dönemlerinde anne adaylarının pelin otunu kullanması oldukça riskli bir durumdur. Uyuşturan ve zehirli maddelere sahip bir bitki olması hem anneye hem de bebeğe ciddi zararlar verebilir. Pelin otu çayının tadı direkt acı olması nedeniyle bal ile tatlandırarak kullanmak daha faydalıdır. Bu sayede hem kolay bir tüketim sağlarken hem de balın faydalarından da yararlanabilirsiniz.
Pelin otunu muhafaza ederken ağzının kapalı bir şekilde olması son derece önemlidir. Eğer ağzı açık bir şekilde muhafaza edilirse hava alacağı için daha fazla kuruma etkisini gösterir ve toz halinde etkilerini daha az gösterir. Pelin otu yağını cilde de uygulayabileceğiniz için yara ya da tahriş olan bölgelerde masaj şeklinde uygulayarak kullanabilirsiniz. Ancak masaj sonrasında belirli bir süre beklettikten sonra durulamayı ihmal etmeyin.
Pelin Otunun Zararları Nelerdir?
Pelin otu geçmiş dönemlerden beri insan sağlığı açısından faydalı olarak kullanılabilen bir bitki türü olsa da uzun ve aşırı miktarlarda kullanım durumlarında zehirleme etkilerine sahiptir. Bu durumlarda ilk olarak karşılaşılan durumlar ise şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, mide bulantısı ve süregelen kramp durmalarıdır. Bu belirtiler ile karşılaşmamak için kısa süreli kullanım son derece iyi olacaktır. Pelin otunun zararları arasında en dikkat çeken durum ise bağımlılık etkisininim olmasıdır. Aşırı kullanım durumlarında bireylerde halüsinasyon durumlarını ortaya çıkarabilir. Bunun nedeni ise direkt olarak beyne, merkezi sisteme ve böbreklere etki etmesi nedeniyle böbrek ve beyne de ciddi zararlar verebilir.
Pelin otuna karşı alerjik durumlar ise direkt olarak kendisi ya da polenlerine karşı göstermiş olduğu etkilerdir. Pelin otunun polenleri havada uçma özelliklerine sahip olması nedeniyle solunum yolları yöntemleri ile vücuda girerek alerjik durumları ortaya çıkarabilir. Ancak pelin otu çayı ya da pelin otu yağının alerjik reaksiyon durumları bulunmaz. Her ihtimale karşı kullanamadan önce doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır.