Penguen Nedir? Nerede Yaşarlar? Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Penguenlerin özellikleri nelerdir sorusuna yanıt bulabilmek için öncelikle genel özelliklerinden bahsetmek gerekir. Yaşam alanları, farklı türleri, beslenme türleri ve üreme özellikleri gibi ayrıntılı konular ise ayrı olarak ele alınarak penguenler hakkında güvenilir ve bilimsel veriler elde etmek mümkündür.
Peki penguen nedir? Penguenlerin genel özellikleri nelerdir?
- Öncelikle şu bilinmelidir ki penguen bir kuş türü olarak biyoloji literatüründe yer almaktadır. Spheniscidaeisimli Türkçe olarak penguengillerfamilyasında yer alırlar.
- Penguenler genel önyargıların aksine uçma yetisine sahip olmayan kuşlardır. Vücutlarının yer üzerindeki sergilediği duruş hali dik bir görüntü ihtiva eder.
- Penguenlerin ayakları genişleyip daralabilen akordiyon perdelere benzer. Bazı kaynaklarda deniz kuşu olarak da adlandırılmaktadırlar.
- Penguenlerin insan yaşamındaki yerini ve anlamına anlayabilmek için insanların tarih sürecinde bu hayvanlar ile karşılaşmaları sonrası koydukları ismin kökenine inmek gerekir. Penguen kelimesi Hollanda dilinden türemiştir.
- Ülkemizde bu deniz kuşlarının adlandırılması karabatya da karabat kuşu olarak da yer almaktadır.
- Dünya üzerinde yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 17 adet penguen türü olduğu tahmin edilmektedir.
Penguenlerin özellikleri hakkında bu bilgiler haricinde bazı fiziksel bilgiler de verilebilir.
- Vücutlarının her iki yanından uzanan homolog organ olarak literatürde geçen kanat olarak yer alan ama işlevi artık uçmaktan farklı olan kanatları (daha doğru tanımı ile kolları) yer alır.
- Boyutları 30 cm ile 1 metre arasında değişmektedir. Güney Yarımküre’de yer alan penguenlerin yaşadığı ılıman alanlara gidildikçe bu deniz kuşlarının boyları da kısalmaktadır.
- Kral pengueni 45 kg kadar bir ağırlıkta bulunabilmektedir.
- Sırtları siyah ya da gri renkte olur.
- Kafalarından boyunlarının altına kadar ve ayaklarına kadar uzanan kısımları beyaz renkte olur.
- Kafaları ile boyunlarının kesiştiği kısımdan gagalarına kadar olan kısım turuncu renktedir.
- Bazı penguen türlerinin boyunlarının hemen altında yeni doğan güneşe benzeyen sarı-kızıl karışımı bir leke yer alır.
- Bazı türlerin gözlerinden kaşlarının üstüne kadar olan kısım beyaz renkli olabilmektedir.
Penguenlerin Yaşam Alanları Nerelerdir ? Habitat Yönünden Penguenlerin Özellikleri Nelerdir?
Penguenlerin özellikleri denildiğinde bu özellikleri iyi bir şekilde kavrayabilmek için öncelikle bu deniz kuşları nerelerde yaşarlar, habitatları nerelerdir gibi temel soru cümlelerine cevap bulabilmek gerekir.
Bu kuş türünün dünya üzerinde nerelerde yaşadığına gelin beraber bakalım.
Soğuk bölgelerde yaşamaları ile bilinen penguenlerin en çok yaşadıkları bölgeler kutup noktalarıdır. Bununla beraber kutuplara nazaran iklimce daha ılıman (fakat sıcak olmayan) alanlarda da yaşadıkları görülmektedir. İşte penguenlerin yaşam alanlarının (habitat) bulunduğu dünya bölgeleri:
- Güney Kutbu
- Avustralya
- Güney Afrika
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Güney Amerika
- Galapagos Adacıkları
Penguenlerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri ve sağlıklı-verimli döller üretebilmeleri için uygun ve elverişli bir iklime sahip habitatlarda yaşamaları mühimdir. Yaşam alanları penguenlerin beslenme, büyüme, gelişme ve üreme konularında direkt olarak etkisi olan bir alandır.
Yüzyıllar süren evrimleşme süreci ile birlikte penguenlerin tüylerinde ve derilerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Penguenlerin rüzgarın düşük sıcaklıklı hava ile etkileşime girdiği alanlarda yaşamlarına devam edebilmeleri için kalın bir deriye sahip oldukları görülür Bu penguenlerin yaşam ortamlarına adapte olabildiklerini göstermektedir.
Soğuk havaların olduğu ortamlarda yaşamalarına rağmen penguenler ortalama 38.5º C sıcaklıkta bir vücut ısısına sahiptir ve derisinin kalınlığı ile bu sıcaklığı korur.
Aptenodytes Forsteri ismine sahip genel olarak imparator penguen olarak bilinen penguen türü Antarktika’da yaklaşık ortalama -50ºC kadar soğuk havalarda yaşayabilmektedir. Bu bazen -60’a kadar düşer. Bu hayvanlar penguenler arasında en soğukta yaşama yetisine sahip tür olarak gösterilmektedir. Bu durum ile paralel olarak vücutlarındaki yağ tabakası da kalındır.
Penguenlerin özellikleri arasında şu da bilinmelidir:
Penguenler çok soğuk yerleri tercih ettiği gibi bazı ılıman yerlerde de yaşayabilirler.
Eğer penguenler ılıman bir yerde yaşayacaklarsa onlar için en önemli durum suyun varlığıdır. Vücutlarındaki kalın tabaka onların kurak bir ortamda ölmelerine yol açabilir.
Galapagos pengueni olarak bilinen tür su sıcaklığının otuz santigrad dereceye yaklaştığı Güney Afrika’da yaşar. Bu da penguenler arasındaki garip istisnalardan birisidir.
Beslenme Açısından Penguenlerin Özellikleri: Penguenler Ne İle Beslenir?
Beslenme bakımından penguenlerin özellikleri incelenirse hem deniz kuşları hem de balıklar ile benzer beslenme yönlerinin olduğu gözlenebilir. Bu canlı türü daha çok kıyı kenarlarında ve okyanuslarda yaşadığı için deniz ürünleri ile beslenmekten kesinlikle geri kalmaz. Fakat bunun yanında farklı besinler ile de beslnme olasılıkları mevcuttur.
Penguenlerin ne ile beslendiği sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle onların vücut yapılarını ve ihtiyaçlarını çok iyi bilmemiz gerekir. Şunlar unutulmamalıdır ki penguenler soğuklarda yaşar ve vücutları kalın yağ tabakası ile kaplıdır.
Kalın yağ tabakasına sahip bir vücudun en çok ihtiyacı olan besin yağ yönünden zengin olan besinler ve canlılardır.
Penguenlerin beslendiği bazı besinler aşağıdaki gibidir:
Balıklar: Deniz kenarında ve okyanuslarda yaşayan bir deniz kuşu için elbette ki ilk seçenek denizde yer alan canlıları yemek olacaktır. Bu nedenle listenin başında balıklar yer almaktadır. Özellikle yağ bakımından zengin balıklar bu kategoriye girer.
Mürekkep balığı: Mürekkep balıkları yağ, protein, mineral ve birçok besin çeşidi açısından verimli ve gerekli bir yiyecektir. Bu nedenle penguenler tarafından sıkça tüketilir.
Krill: Kriller küçük boyutlarda yer alan ve denizlerde ya da okyanuslarda yaşayan yüksek besin değerin sahip canlılardır. Penguenlerin afiyetle yediği canlılardan birisidir.
Deniz Kabukluları: Denizlerde yer alan kabuklu canlılar (örn: midye) penguenlerin bolca tükettiği bir diğer yiyecektir.
Beslenme açısından penguenlerin özellikleri incelendiğinde aynı zamanda onların sindirim sistemi özellikleri de iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Penguenlerin sindirim ve sistemleri ile ilgili bazı temel bilgiler aşağıda yer almaktadır.
- Penguenlerin ağız kısmında dişler yer almaz. Bu nedenle onların yediği yiyecekler midelerine gitmeden önce bulamaç halini alacak kadar yumuşatılmış olmalıdır.
- Dişsiz yapıya sahip bu canlıların yiyecekleri yemesi ile birlikte midelerinin ilk bölümü olarak adlandırılan ve birçok sindirim enzimi içeren Proventriculus bölgesi yer alır.
- Besinler Proventriculuskısmında ön sindirimden geçtikten sonra buradan bir deniz kuşu olak penguenin taşlık bölümüne geçer.
- Taşlık kısmında özel sindirimden sonra bağırsağa geçen besinler burada emilerek kana karışır.
Üreme Yönünden Penguenlerin Özellikleri Nelerdir?
Üreme açısından penguenlerin özellikleri düşünüldüğünde öncelikle bu canlının yer aldığı canlı sınıfı göz önüne alnımalıdır. Penguenler çoğu kez balık gibi düşünülse de bir deniz kuşu türü olduğu için yumurtlayarak çoğalır.
Peki penguenlerin üreme döngüsü nasıl gerçekleşir? Üreme olayı penguenlerde nasıl olur?
- Penguenler yumurta çıkararak yavrularını dünyaya getirirler.
- Yumurta ile üreyen ve memeli olmayan bu kuş türü yumurtanın kuluçka ortamında sıcak tutulmasını sağlayarak yavrunun yumurtadan çıkmasını bekler.
- Penguenlerin üremesinde en önemli kısımlardan birisi de doğru eş seçimi ve eş uyumudur. Bu yeni doğan penguenin özelliklerini ve yaşama şansını doğrudan etkileyecektir.
- Penguenler üreme olayını ilkbahar aylarında gerçekleştirirler.
- Daha ılıman olan alanlara giderek bu alanlarda yiyecek bulabilecekleri ve çiftleşebilecekleri ortamlar ararlar.
- Az enerji harcamak ve bu dönemde ilgilerinin çoğunu dişilerine vermek erkek penguenlerin birinci amacıdır.
- Kışın beslenebilecekleri yaşam alanlarından yola çıkarlar ve daha ılıman yerlere göç ederek çiftleşme evresine girerler.
- Penguenler yumurtaları doğurduktan sonra bunu iyi korunaklı bir alanda sıcak tutarlar.
- Yavruların yaşayabilmesi için gerekli yuvaları toprağın altına yapabildikleri gibi taşların ve kayaların arasındaki boşluklara da yapabilmektedirler.
- Üreme döneminde penguenlerin hepsi biraraya gelir ve nerdeyse yüzbinlerce penguen bir arada yanyana yuva kurarak çiftleşme evresine girer.
- Bir penguen yuva yapabilme durumuna bağlı olarak 2 ya da 3 adet yumurta dünyaya getirebilmektedir.
- Kral penguen ve imparator penguen yuva yapmayan deniz kuşlarıdır.
- Kuluçka penguenlerde diğer kuş türlerine göre daha farklıdır. Kuluçkaya dişinin yattığı gibi baba da yatar. Bu görev dönüşümlü olarak gerçekleştirilir.
- Üreme yönünde penguenlerin özellikleri arasında bilinmesi gereken bir diğer önemli bilgi de penguenlerin tek eşli canlılar olmasıdır. Yavrular hem anne hem de babanın yardımı ile sıcak tutulurlar. Bu da sağlam ve sağlıklı bireylerin ortaya çıkmasına katkı sağlayan bir durumdur.
- Penguenler diğer birçok canlıya göre farklı özelliklere sahip olan bir kuş türüdür. Bu nedenle diğer canılardan daha farklı bir şekilde araştırılması gereken canlılardır.
- Farklı Yönlerden Penguenlerin Özellikleri Ve Farklı Penguen Türleri
- Penguenler birçok insan tarafından ne tür bir canlı oldukları anlaşılmayan ya da çokça karıştırılan canlılardır.Penguenlerin özellikleri üstte yer alan başlıklarda habitatları, beslenme şekilleri ve üreme şekilleri yönünde incelendi. Bunun sonucunda penguenler hakkında ayrıntılı bilgiler elde etmiş olduk.
Şimgi gelin penguenlerin ilginç yönlerine bakalım.
- Penguenler uçma yetileri olmayan bir kuş türüdür.
- Penguenler uçma özellikleri olmamasına rağmen su üzerinden yaklaşık olarak 2 metre kadar yukarı çıkabilme özelliğine sahiptir.
- Penguenlerin bir gün içerisindeki yaşam döngüleri ikiye ayrılmıştır. Bu döngünün yarısını karada yarısını ise suda geçirirler.
- Avustralya’da nesli tükenmekte olan penguen topluluğunu diğer canlıların saldırılarından korumak amacıyla hükümet tarafından koruyucu silahlı insanlar görevlendirilmiştir.
- Antarktika’da kara üzerinde penguenler ile savaşarak sayılarını azaltabilecek kara canlısı bulunmamaktadır(insanlar hariç).
- 2008 yılına gelindiğinde Norveç’te bir penguen bazı gerekçelerden ötürü şövalye ünvanı ile ödüllendirilmiştir.
- İmparator penguen türü yaklaşık olarak 500 metre derinliğe kadar dalış gerçekleştirebilir. Bu canlılar su altında yaklaşık yarım saat kalabilme özelliği gösterebilir.
- Penguenler diğer canlıların aksine tuzlu suyu filtre edebilecek özelliğe sahip oldukları için deniz suyu içebilmektedirler.
- Penguenlerin özellikleri elbette ki bu ilginç bilgilerin dışında farklı nitelikler de içermektedir. Bilim insanları bu canlıları anlayabilmek için yoğun bir araştırma safhası yürütmektedir.
Farklı türde penguen türleri aşağıda açıklanmıştır.
Aptenodytes
- Bu canlı türü iki alt penguen türüne ayrılır: Kral Penguen ve İmparator Penguen.
- Mükemmel penguenler olarak da anılmaktadırlar.
Kral Penguen:
- Ortalama 300 metreye kadar bir derinliğe dalabilirler.
- Penguenlerin en büyük ikinci türü olma özelliğine sahiptir.
- Güney Atlantik ve Güney Hint okyanusu’nda yaşarlar.
İmparator Penguen(Aptenodytes Forster):
- Penguengiller ailesindeki en geniş türdür.
- Büyük boyutlara sahip canlılardır. (60 kg- 1.30 m)
- Antarktika ve Büyük Okyanus yaşam alanlarıdır.
Adelie Pengueni(Pygoscelis Adeliae):
- Sadecce Antarktika’da yaşarlar.
- En yaygın penguen çeşitlerinden birisidir.
- Balık ve kril diyeti ile beslenir
- 1840 yılında ilk kez gözlemlenmiş ve keşfedilmiştir.
Eudyptula Pengueni:
- Güney Avustralya ve Yeni Zelan’da eşraflarında yaşarlar.
- Küçük boyutlarda yeralırlar.
- Ufak penguen, mavi küçük penguen ve peri pengueni olarak da adlandırılır.