Sünnetten Sonra Morarma Neden Olur? Tedavisi Nelerdir?

Sünnet Nedir? Sünnetten Sonra Morarma Neden Gerçekleşir? Sünnet Sonrası Başka Durumlar Da Ortaya Çıkabilir Mi?
Sünnet İslam aleminin erkek üyelerinin gerçekleştirmek ile yükümlü olduğu bir işlemdir. Erginliğe erişmeden her erkek Müslüman sünnet olmak zorundadır. Yahudilerde de sünnet prosedürleri mevcut olsa da sünnet genellikle Müslümanlar ile anılan bir dini gelenek ve zorunluluktur. Sünnet ülkemizde buluğ çağına erişince ya da erişmeden önce birçok erkek çocuk sünnet olur. Peki, sünnet işlemi nasıl gerçekleşir? Sünnet sonrası morarma durumu neden ortaya çıkar? Sünnet sonrasında başka durumlar da ortaya çıkabilir mi? İşte bütün bu soruların yanıtlarını bu yazımızda sizlere anlatacağız. Gelin birlikte inceleyelim.
Sünnet İşlemi:
- Sünnet işlemi sırasında yapılan işlemler basit olarak erkeklik organını içerir. Erkeklik organı penis doğum sonrasında ucunda bir deri olacak şekilde gelişir. Penisin ucunda bulunan bu deri parçasının İslam kurallarına göre kesilmesi gereklidir.
- Penis ucunda bulunan bu derinin kesilmesi bazı bilim adamlarınca yararlı ve sağlıklı bulunurken bazı bilim insanları ise sünnet sonrasında haz alma durumunun daha da azaldığını söylemektedir.
- Sünnet işlemi öncesinde sünnet edilecek erkek bireyin penisinin etrafına uyuşturucu iğne ile bir uygulama gerçekleştirilir. Bu uygulama sonucunda birey penisinde dokunma hissini hissedemez. Bu sayede kesim işlemine geçilebilir.
- Sünnetçi olarak tabir edilen belgeli insanların da gerçekleştirebileceği bu cerrahi olay uzman bir doktor tarafından da gerçekleştirilebilmektedir. Çağımızda en çok bu işlemin doktorlar tarafından yapılması bireyin sağlığı için daha olumludur.
- Doktor uyuşturma işlemi sonrasında elinde bulunan düz ağızlı makaslar ile erkeğin penisini iki taraflı tutturur ve sıkıştırır. Bu tutturma işleminin dışında kalan penis derisi neşter yardımı ile penisten koparılır.
- İşlem sonrasında doktor tampon yaparak kanamayı durdurur ve gerekli sterilizasyon işlemlerini de içeren sargılama işlemine geçer.
- Sargılama işlemi sonrasında erkek çocuğun birkaç hafta dinlenmesi ve yaralarının iyileşmesini beklemesi gereklidir.
Sünnet sonrası morarma, kızarıklık, kanama, ağrı ve şişkinlik durumları ortaya çıkabilmektedir. Bir sonraki başlık altında bu durumlar incelenecektir.
Sünnet Sonrası Morarma Durumu Neden Ortaya Çıkar? Tehlikeli Midir?
Sünnet sonrası morarma çok genel olarak karşılaşılan bir durum değildir. Bu morluğun nedeni ödem adı verilen dokularda kan birikmesi nedeniyle oluşan yapılardır. Profesyonel ve işini bilen bir doktor çocuğunuzu sünnet ederken en az komplikasyon oluşacak şekilde cerrahi müdahaleyi gerçekleştirir. Fakat bazı durumlarda doktorun tecrübesizliği, ya da çocuğunuzun hareket etmesi gibi durumlarda komplikasyonlar oluşabilmektedir.
Sünnette morarma olayı ile ilgili ayrıntılar aşağıda yer almaktadır.
- Sünnet sonrasında cerrahi bir operasyon olması sebebiyle bazı etkiler gözlenebilir. Bunlardan birisi de morarmadır.
- Bu morarmalar öncelikle sünnet öncesi gerçekleştirilen iğne (bölgesel anestezi) uygulaması nedeniyle oluşabilmektedir. Anestezi nedeniyle oluşan morarmalar genellikle küçük çapta olmaktadır. Bu durum anesteziyi yapan kişinin de tecrübeli olup olmaması ile yakından alakalıdır.
- İyi yapılamayan iğne uygulaması erişkin olmayan kişinin penisinde ufak çapta morarmalara neden olabildiği gibi çok kötü bir uygulama da büyük çaplı morarmalar ihtiva edebilir.
- İğne uygulaması nedeni ile oluşan morarmalar genellikle kısa sürelerde geçmektedir.
- Bu basit durumun haricinde cerrahın kesim işlemi sırasında da yapılacak yanlış uygulamalar morarmalara neden olabilmektedir.
- Sünnet sonrası morarma olayının bazı durumlarda doktorun yanlış kesim işlemi nedeniyle ortaya çıkabildiği de olmuştur. Bu tür durumlarda ortaya çıkan morarma (kan toplanması, ödem) olayları da bir süre sonra geçse bile ek bir müdahale gerektirebilmektedir.
- Morarma olayının kesim sırasında gerçekleşmemesi için öncelikle iyi bir sınırlı uyuşturma ve ardından doğru bir kesme işlemi gereklidir. Bu iki aşama da iyi bir şekilde gerçekleştirilmezse penis bölgesinde bölgesel morarmalar irili ufaklı gözlenebilir.
- Eğer morarma durumu ileri seviyede ise ve çok şiddetli sancılara neden oluyorsa sünnet işlemini gerçekleştiren hekime acilen başvurmanız gereklidir. Bu tür durumlarda erken önlem alınması en önemli konudur.
Sünnet sonrasında ortaya çıkabilecek morarma olaylarından sakınılması için gerekli olan bazı prosedürler vardır. Bu prosedürleri bilen bir doktordan yardım almanız en doğrusudur. Bunun yanında bu morarma durumunun geçmesi için uygulamanız gereken adımlar da mevcuttur.
Sünnet Sonrası Morarma Durumunu Engellemek İçin Sünnet Sırasında Alınması Gereken Önlemler
Sünnet sonrası morarma durumunun ortaya çıkmaması demek sünnet işlemi sırasında gerçekleşecek komplikasyonları en aza indirmek demektir. Morarma durumu penis üzerinde damarlar içerisinde yaralan kanın gidecek bir yer bulamayıp dokuların arasında toplanması ile oluşmaktadır. Bu durum hassas yapılmaya cerrahi sünnet operasyonlarında gerçekleştirilmektedir. Peki, doğru olan uygulama nedir? Sünnet sırasında gerçekleşecek komplikasyonları en aza indirerek morarma (ödemin) durumunun nasıl önüne geçilebilir? Bu başlık altında bütün sorularınıza cevap bulabileceksiniz.
Sünnet sırasında komplikasyonları en aza indirmek öncelikle cerrahın alacağı önlemler ile gerçekleştirilir. Bundan sonra sünnet edilecek bireyin de uyması gereken kurallar vardır.
- Öncelikle başvuracağınız cerrahın alanında tecrübeli ve uzman olmasına dikkat edin. Sünnet işlemi basit bir işlem olarak düşünülse de oluşabilecek olumsuz durumlar bireyin bütün hayatını kökünden etkileyebilir.
- Uzman ve tecrübeli cerrah sadece fiziksel anlamda bu işlemi gerçekleştirmez. Aynı zamanda sünnet olacak çocuğu da psikolojik olarak iyi anlayacak birisi olmalıdır. Sünnet durumu birçok erkek çocuğunun küçük yaşta tecrübe ettiği bir durum olup; kötü bir işlem gerçekleşmesi durumunda negatif sonuçlar doğurabilmektedir.
- Cerrah, sünnet edilecek çocuğa yapılacak anesteziyi doğru bir şekilde uygulamalıdır. Anestezi yapacak kişi ayrı ise uzman bir kişi olmalı ve şu bölgelere anestezi uygulaması yapmalıdır: 1. Kasık bölgesine 2. Penisin gövde kısmına bir ya da iki adet. Bu bölgelere yapılacak olan toplamda üç ya da dört seferlik bir anestezi uygulaması çocuğun kesim işlemi sırasında acı hissetmeyerek hareket etmesini engeller.
- İyi bir anestezi uygulandığı takdirde çocuğun hareketleri kısıtlanmış olur ve bu durum da komplikasyon (yaralanma, kanama, morarma) durumlarının en aza indirilmesini sağlar.
- Bu durumlar haricinde doktorun kesim işlemi öncesinde penisten kesilecek olan parçanın sınırlarını özel aletler ile belirlemesi ve düz ağızlı makasla tutturması gereklidir.
- Kesim sonrası gerekli maddeler ile temizlenene kesim alanı daha sonra kanamayı durdurmak amacıyla sarılır.
- Sünnet sonrası morarma bu işlemler düzgün bir şekilde uygulanarak önlenebilir.
Sünnet Sonrası Morarma Durumunun Dışında Gerçekleşen Komplikasyonlar
Sünnet sonrası morarma durumunun haricinde cerrahi işlem sonrasında çocuğun penisinde bazı yaralanmalar ve kanamalar gerçekleşebilir. Her medikal cerrahi işlem komplikasyon içerir. Bu komplikasyonlar (yaralanmalar) ne kadar az ise cerrahın o kadar tecrübeli ve uzman olduğu ortaya çıkar. Buradan şu çıkarılabilir; çocuğunuzun sağlığı için iyi bir uzmana başvurmalısınız!
Peki, morarma durumunun haricinde hangi tür durumlar ile karşılaşabilirsiniz?
Sünnet Sonrası Kanama Durumu:
- İnsan penisi diğer organlar gibi kan damarları ile beslenen bir yapıdır. Bu nedenle birçok damar bu bölgede yer alır.
- Bildiğiniz gibi sünnet işlemi cerrahi bir işlemdir ve neşter kullanılarak deri dokusunun koparılması sonrasında tamamlanır. Neşter ile kesme operasyonu sırasında damarların kesilmesinden kaynaklanan kanamaların yaşanması çok doğal bir durumdur.
- Doktor damarların uç kısımlarında yer alan kısımlarındaki kanamayı durdurmak için ek tamponlara ihtiyaç duyar. Bu tamponlar ipliksi özelliklere sahiptir ve organik yapısı nedeniyle daha sonra kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.
- Cerrahi sünnet işlemi gerçekleştirildikten sonra kanama durumları yaklaşık olarak bir ya da iki boyunca dereceli azalarak durmaktadır. Fakat çocuğunuz bu sırada çok fazla hareket etmemelidir. Aksi takdirde penis kısmında yer alan dikişler patlayabilir. Bu da kanamanın tekrar başlamasına neden olabilir.
- Normal şartlar altında iki gün sonra kanama durmuyorsa doktora kontrole gidilmelidir. Bu durum genellikle damar uçlarındaki tamponların yeterli olmaması ya da iyi bir şekilde yerleştirilmemesinden kaynaklanmaktadır.
- Eğer doktorun aldığı önlemlere rağmen kanama durdurulamıyorsa sünnet olan bireyin kanındaki pıhtılaşmayı sağlayan sistemlerin çalışmadığı fikri düşünülebilir. Bu durum genellikle kalıtsal olan bir rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır ve tedavisi farklı şekilde yürütülmelidir.
Şişme:
- Sünnet sonrası morarma ve ödemden kaynaklı penis bölgesinde şişlikler de sünnet sonrası görülebilir.
- Ödemden dolayı gerçekleşen şişkinlik sancı ve ağrılara neden olabilmektedir. Bu durumda evde kendi başınıza alabileceğiniz önlemler mevcuttur.
- Şişlik ve ödeme karşı bir çocuğun içine girebileceği bir aparata ılık su doldurarak penisin temasa edeceği şekilde çocuğu oturtabilirsiniz. Böylece sünnete bağlı olarak ortaya çıkan şişliğin yarattığı sancı azalacaktır.
Sünnet Sonrası Morarma Durumunun Dışında Gelişebilen Önemli Durumlar
Sünnet sonrası morarma durumunun ortaya çıkmasının haricinde daha ağır durumlar da sünnet sonrasında gerçekleşebilmektedir. Bu durumlar da yine sünnet işlemini gerçekleştiren doktor ile ilişkilendirilebilir fakat şu da unutulmamalıdır ki sünnet sonrası bireyin penis alanını arınık ve sağlığa uygun tutması ve az hareket etmesi gereklidir.
Morarmanın dışında bazı enfeksiyonel rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir.
Enfeksiyon:
- Enfeksiyon durumu her cerrahi operasyonda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum ya işlem sırasında ortamın ve kullanılan aletlerin arınık olmamasından ya da cerrahi işlem sonrasında hastanın sağlığa uygunluk durumlarına dikkat etmemesinden kaynaklanır.
- Sünnet sonrası iltihap durumları genellikle cerrahi işlem sonrasında yaklaşık iki üç gün içerisinde ortaya çıkmaktadır.
- Enfeksiyona öncülük eden belirtiler ise ödemler ve kızarmalardır. Çoğu ileri vakada ise bu ödemli kısımlar enfeksiyona neden olan bakteriler nedeniyle iltihaplanır ve sarı bir kabuk bağlayabilir.
- Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda acilen doktora başvurmalısınız. Peniste oluşan enfeksiyonlar doktor tarafından verilen antibiyotikler ile kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Morarmanın ya da enfeksiyonun dışında gerçekleşebilecek diğer ihtimaller de mevcuttur. Gelin bunları birlikte inceleyelim.
Peniste Doku Kaybı:
Doktorların genellikle istemediği bir durumdur fakat peniste oluşacak doku kaybı bazı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da yine cerrahın tecrübe eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda sünnet olacak kişinin de cerrahi işlem sırasında hareket etmesi bu tür durumları ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle iyi bir bölgesel anestezi gereklidir.
Bu durum cerrahın önemli bir damarı kesmesi ya da bu damarın ucuna yanlış bir işlem uygulaması ile gerçekleşmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi sonucunda çocuğun penisinin baş kısmından başlayarak diğer doku kısımlarında doku kaybı başlar.
Eğer erken önlem alınıp tedaviye başlanırsa bu durum rahatlıkla ortadan kaldırılabilmektedir.
Bütün bu bilgilerin ışığında sünnet sonrası morarma ya da diğer kötü sonuçların ortaya çıkmaması için uzman ve deneyimli bir hekime başvurmalısınız. Cerrahi işlemin gerçekleştirileceği ortamın sterilizasyonu ve kullanılan aletlerin durumu da önem arz eder.