Uykuda Ağız Suyu (Salya) Akması Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Günün sonunda tüm yorgunluğu atmak için başımızı yastığa koyduğumuzda derin bir uyku çekmeyi herkes ister. Ancak uyku sırasında da yaşanabilecek olumsuz durumlar vardır. Bunlardan biri de uykuda ağız suyu akmasıdır. Çoğu kişinin basit bir sorun olarak gördüğü ve anlamlandıramadığı bu durumun birçok nedeni olabilir. Uykuda ağız suyumuz bebeklerde ve yetişkinlerde sıkça rastlanan bir problemdir. Uyku sırasında ağızdan su gelmesi sağa veya sola yan yatışımızdan kaynaklı olarak gerçekleşebilir. Yer çekimine yenik düşen tükürüklerimiz uykumuzda salya olarak yastığımıza akabilir. Yatış pozisyonumuz uykumuzda ağzımızdan su akmasına sebebiyet verir. Uyurken yüz kaslarımız ve reflekslerimiz rahatlar. Bu sebeple de tükürüklerimiz birikir ve uyurken yutkunamadığımız için ağzımızdan sızmaya başlar. Uykuda ağız suyu akması nedir? Uykuda ağız suyu neden akar? Uykuda ağız suyu akmasını önlemek için neler yapılır? Gibi birçok soruya yanıt bulacağınız yazının detaylarını sizler için derledik.

Uykuda Ağız Suyunun Akmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Hipersalivasyon yani salya salgılamanın artması rahatsızlığı da uyurken ağzımızdan su akmasına neden olur.
  • Burun tıkanıklığı ya da sinüslerdeki enfeksiyonel sorunlar
  • Grip
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi uykuda ağız suyu akıntısına sebep olabilmektedir.
  • Geniz yolu tıkanıklığı
  • Hamile isek mide bulantısının çok olması
  • MS hastalığı
  • Diş problemleri
  • Fazla kilolar
  • Sinir hastalıkları
  • Aşırı asitli şeyler tüketmek ya da diyet uygulamak
  • Mide ekşimesi sonucu uyarılan yemek borusu da fazla salya üretir ve uykuda ağız suyunun akmasına sebep olur.
  • Solunum yolu tıkanıklığınız olabilir.
  • Uyku apsesi nefes almanızı zorlaştıran bir durumdur ve bu da ağız suyu akması nedenleri arasındadır.
  • Bademciklerde iltihaplanma ve iltihapların birikmesi sonucu salya yutulamaz. Buda uykuda ağızdan su akmasına neden olur.
  • Ağız kuruluğunu önleyen ilaçlar ya ada antidepresanlar da salya oluşumunu fazlalaştırır. Uykuda kontrol edemediğimizden akışı gerçekleşir.
  • Ağzımızın yapısı da bu nedenlerden biridir.
  • Parkinson hastalığı da uyurken ağzımızdan su akmasına sebep olur.
İlginizi Çekebilir  Mavi İdrar Nedenleri Nelerdir? Mavi İdrar Neye İşarettir?

Hangi Durumlarda Risklidir?

Vücudumuz bir şeylere sinyal olarak bazı reaksiyonlar gösterdiği için en basit belirtileri bile dikkate almakta fayda var. Kişinin konforunu azaltan uykuda ağız suyu akma sorunu, bazı rahatsızlıkların sinyalci olarak gösterilmektedir. Risk ihtimalleri göz önünde bulundurularak her konuda tedbirli ve bilinçli davranılmalıdır. Uykuda ağız suyu akmasının risklerini inceleyerek hangi durumlarda endişe etmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz. Doktora başvururken dikkat edeceğiniz bu detaylar teşhisi ve tedavi sürecini kolaylaştıracaktır.

Alerji ya da zehirlenme sonrası ağız suyu akması risklidir. Bazen bu alerjik belirtiler hayatı önem taşıyabilir. Bu durumlarda hemen bir doktora danışmak gereklidir.

Ağız yapımızda uyurken ağzımızdan su akmasına sebep olan etkilerden biriydi. Fakat bu özellik geniz eti problemi yaşadığımızın belirtisi olabilir. Bu durumda da bir sağlık kuruluşundan yardım almamız gereklidir.

Ağzımızdan akan su kıl kurdu oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak ve ağzımız açık uyumamak için bir dâhiliye doktoruna gidip test yaptırmamız gerekir.

Uyurken Ağzımızdan Su Akmasını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Uyurken ağız suyu akması sorunu yaşayanlar için derlediğimiz birkaç yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden kendinize en uygun olanı seçerek uygulamayı deneyebilirsiniz. Kişiden kişiye bünye farklılıklarından dolayı etkileri aynı olmayabilir. Bu yüzden bu yöntemleri düzenli bir şekilde deneyebilirsiniz.

Uykuda Ağız Suyu Akması Nedir Neden Olur

Uykuda ağız suyu akması problemlerine önlemek için yapmanız gerekenler:

İlk uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri yatış pozisyonunuzu değiştirmek olacaktır. Öncelikle sırt üstü yatmalıyız. Yatış pozisyonumuzun değişmesi gerekmektedir. Destekleyici bir yastık daha kullanıp başımızı yükseltmekte iyi bir öneri olabilir. En önemli şeylerden biri de doğru nefes alıp vermektir. Burnumuzda tıkanıklık vb. şeyler yoksa burundan nefes almak ağız suyunun oluşmasını engelleyecektir.

Bir diğer yöntem ise bu sorunlar için üretilmiş olan ağız aparatlarıdır. Ciddi boyutta uykuda ağız suyu akmasından rahatsız olan bireyler bu aparatlar yardımı ile daha konforlu bir gece geçirebilirler. Sizin için doğru aparatı doktor tespit edecektir. Diğer türlü herhangi bir aparat ile verimli sonuç almanız pek mümkün değildir. Doktor önerisiyle almanı gereken bu basit aparatları günlük yaşamda kullanmanız durumunda bu sorunu ortadan kaldırmış olacaksınız. Özellikle kendi evinizde uyumayacağınız günlerde bu aparat sizi oldukça rahatlatacaktır.

İlginizi Çekebilir  İdrarda Kan Pıhtısı Nedir? Neye İşarettir?

Uykuda ağız suyu akması sorununa basit önlemleri almak isteyenler için en can alıcı tavsiyede sıra. Düzenli uyku ve beslenme. Her şey için öncelikle temel ihtiyaçları yerine getirmelisiniz. Yoksa herkesin vücudu bu ihtiyaçların yetersizliği karşısında farklı reaksiyonlar göstererek sinyal vermeye başlar. Alkolden ve nefes almanızı zorlaştıracak haplardan uzak durmanız faydanıza olacaktır. Aşırı kilolu bireylerin ise olması gereken ideal sağlıklı kiloya düşmeye çalışmaları hatta gerekirse uzman diyetisyenlere başvurarak bu durum için yardım alması gerekmektedir.

Yapmanız gerekenleri bilmek kadar yapmamanız gereken yanlış uygulamalardan da uzak durmanız oldukça önemlidir. Ağız suyu akmasını önlemek için yanlış bilinen bir yöntem vardır. Ağzınız açık uyumak suyu kurutmaz. Sadece rahatsız edici boğaz ağrısı çekmenize neden olur. O yüzden bu saçma yöntemden uzak durarak başınıza daha çok dert açmamaya özen gösterin.

Uyurken Ağızdan Su Gelmesi Rahatsızlığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uykuda ağızdan su akması probleminizin uzun sürmesi halinde en yakın sağlık kuruluşundan ya da düzenli olarak gittiğiniz doktorunuzdan randevu almalısınız. Bu tarz problemlerde öncelikle hangi sebepten dolayı uykuda ağız suyu geldiği belirlenmelidir. Bununla birlikte ilgili sağlık hekimine başvurulmalıdır. Örneğin bademciklerdeki bir problemdeyse kulak burun boğaz hekimine, ruhsal bir problemden kaynaklı ise psikiyatrist ya da nöroloji hekime, diş problemlerinden kaynaklı ise bir diş hekimine görünmekte fayda vardır. Genel anlamda sorunu tespit edebilmek için bir dâhiliye hekimine başvurmanız doğru olacaktır. Doktora başvurduktan sonra gerekli tedavi sürece başlamanıza gerek olup olmadığına karar verilecektir. Bu tarz basit gibi görünen ancak altında başka sebep yatabilecek olan durumlarda doktora gitmeyi, sağlığınızı güvence altına almayı ihmal etmemelisiniz. Sağlık konusunda yapacağınız yanlış birkaç uygulama durumu daha zor hale sokabilir. Erken müdahale ve teşhis her zaman için daha güvenilir ve sağlıklı olan çözüm yoludur.

Uykuda Ağızdan Su Akması Rahatsızlığına Evde Yapılabilecek Çözümler;

  • Uyumadan önce tüketebileceğimiz bazı karışımlar rahat uyumamızı sağlar. Örneğin su, sumak ve bir yeşil 10 dakika kadar kaynatılır. Ardından süzülerek soğumaya bırakılır. Gece yatmadan yarım saat tüketilmesi rahat bir uykuya fayda sağlayacaktır.
  • Ya da bir bardak su içerisine bir miktar limon sıkarak karışım yapılabilir ve uyumadan yarım saat bir saat önce tüketilebilir.
  • Bunun dışında taze ayva ve üzüm tüketmek uykuda ağızdan su akmasını önleyicidir. Çiğ kabak çekirdeği de tüketilebilir.
  • Burun tıkanıklığının önemli bir yere sahip olmasına karşında viks bir çaydanlığa koyulup su içerisinde soluması sağlanabilir. Ya da burnun kenarlarına sürülebilir ve rahat nefes almayı kolaylaştırır. Aynı zamanda gün içerisinde nefes çalışması yapmak hem doğru nefes almayı hem de uykudaki rahatlığa yardımcı olur.
  • Sinüslerimizi açabilmek adına sıcak buharlı bir duş almak faydalı olacaktır.
  • Parazitten kaynaklı ise çiğnemeden bir miktar su ile kekik yutmak faydalı olacaktır.
İlginizi Çekebilir  Periferik Arter Hastalığı (PAD) Nedir? Belirtileri, Tedavisi

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Benim kızımda da bu sorun var tahmin ettiğim gibi mideden kaynaklanıyor sanırım hastaneye götürmem lazım
    Bu önemli bilgiler için teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı