Vajina Mantarı Nedir? Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Vajina Mantarı Nedir Ve Neden Oluşur?

Vajina mantarı, mantar kültürlerinin gelişim göstererek kadın genital bölgesinde yayılması ile oluşan bir hastalıktır. Vajinada ya da vulva bölgesinde görülen ve vajinal açıklıkta yayılım gösteren bir mantar enfeksiyonu olarak günlük hayatta kadınlar tarafından çoğu kez tecrübe edilen bir enfeksiyonel hastalıktır. Penis mantarına nazaran vajinal mantar toplum arasında daha çok karşılaşılan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat ülkemizde bu hastalık ile ilgili yeterli klinik ve istatistiki araştırma toplum yapısı nedeniyle mevcut değildir.

Vajinada gelişim gösterecek mantarlar vajinada bir çok rahatsız duruma neden olur. Farklı semptomlar mantarlı bölgelerde gelişim gösterebilir. Fakat genellikle aynı semptomlar aynı anda ya da ayrı zamanlarda meydana gelebilir. Bu semptomlar aşağıda anlatılan şekilde ortaya çıkar.

-Tahriş: Vajina bölgesine yerleşen mantarlar yaşam faaliyetlerini insan hücrelerinde parazit yaşam şekli halinde gerçekleştirir. Bu da vajina bölgesinde tahrişe neden olur. Bu bölgedeki tahrişin nedeni ise parazit mantar hücrelerinin oksijenli solunumudur. Mantar hücreleri insan hücrelerinin organik besinlerini oksijenli solunum için kullanarak epitel deri hücrelerinin tahrişine neden olur.

-Kaşıntı: Vajina bölgesinde hayat faaliyetlerini sürdüren parazit mantarlar bu bölgedeki deri hücrelerini tahriş ettikleri için bölgede genellikle kaşıntı meydana gelir. Vajina hücreleri mantar kültürlerinin sömürüsü sonucunda kırmızı hale gelir. Bunun nedeni ise bu hücrelerin artık sağlıklarını yitirmeleridir. Enfeksiyon maddeleri ile dolan bu hücreler artık sağlıksız ve kırmızı renkli hücrelerdir. Hastalıklı bölgeye vücudumuzun savunma hücreleri sürekli takviye hücreler göndererek iyileşme sağlamaya çalışır. Bu esnada enfeksiyon bölgesinde sıcaklık artışına bağlı olarak kızarma da meydana gelir. Bölgedeki bütün bu mikro ölçekteki hareketlilik kaşınıtının ana sebebidir.

-Akıntı: Vajina mantarı hücreleri derideki organik besinleri su ile yıkarak oksijenli solunum gerçekleştirdiği sırada aynı zamanda bu solunum sonucu bazı maddeleri de hücre dışına salar. Salınan bu maddeler arasında karbondioksit, ısı ve bazı inorganik maddeler açığa çıkar. Mantar hücreleri atıklarını insan hücresi dışına bırakırlar. Bir süre sonra insan deri hücreleri ölerek bir çöp yığını oluşturur. Bu ölü hücreler vajinal akıntının ana nedenidir.

Vajina Mantarı Neden Oluşur?

Kadın vajinasında bir çok mikroorganizma yaşamaktadır. Bu mikroorganizmaların hepsi zararlı yaratıklar değildir. Bazı yararlı bakteriler de kadın vajinasında kendine yaşam alanı bulur. Bu bakteriler kadın vajinasında bulunan ya da gelecekte bulunma ihtimali olan mantarlar ile savaşarak onların üremesini engeller. Böylelikle enfeksiyon yapıcı vajina mantarı engellenmiş olur. Bazı fizyolijik durum değişikliklerinde bu yararlı bakterilerin sayısı giderek düşer. Av-avcı ilişkisi yaşayan mantar ve bakteri türünün birisinin sayısı azalınca diğerinin artar. Yani avcı bakteriler azalınca daha az avlanma gerçekleşir ve av sayısı artar. Av-avcı ilişkisi normal şartlar altında sürekli dengelenmektedir. Bir süre sonra av sayısı arttığı için bakterilerin de bu bolluktan yararlanarak sayılarını artırmaları gerekir. Fakat bu bazı durumlarda gerçekleşmez.

İlginizi Çekebilir  Genital Bölgede Kararma Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

-Gebelik: Bazı gebelik durumlarında yavrunun beslenmesi için anne vücudunda hormonel ve fizyolojik değişimler olur. Bebeğin gelişim sürecinde anne bağışıklığı düşebilir. Bu tür durumlar vajinal mantarın gelişmesine ön ayak olabilir.

-Zayıf Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemi zayıflayan insanlar mantar enfeksiyonları ile savaşan makrofaj hücrelerini üretemez. Makrofaj hücreleri zararlı mikropları hücre içine alarak yok eden savaşçı şövalyelerdir. Onların sayısı bazı nedenlere bağlı olarak azalırsa vajina mantarı da gelişim gösterebilir.

-Dengesiz Adet Dönemleri: Kadınlarda görülen dengesiz adet dönemleri de bu mantarların yayılma ve gelişmesine neden olur. Çünkü adet dönemlerinde vücutta hormonal değişiklikler yaşanır. Hormonal bozukluklar yaşayan kadınlar düzenli adet görmezler. Hormonal bozukluklar da mantarların yayılmasında etkili olabilir.

-Diyabet: Şeker hastaları çoğu zaman bir çok hastalık için açık kapı bırakırlar. Çünkü şeker hastalığı özünde hormonal bir hastalıktır. Kandaki şeker oranını ayarlayan insülin hormonu bazı durumlarda salgılanmayabilir. Ya da az salgılanır. Bu tür durumlarda şeker hastalığı ortaya çıkar. Şeker hastalığı hormonal bozukluktan kaynaklanan bir hastalık olduğu için mantar hücrelerinin bu hormonal bozukluklardan yararlanarak çoğalması ve yayılması işten bile değildir.

-Stres Ve Uykusuzluk: Bu iki etken de vücudun yorgun ve bitkin düşmesine neden olur. Bu etkenler direkt olarak vücuttaki bağışıklık sisteminin düşmesine ve hormonların bozulmasına ve dolaylı olarak mantarların çoğalmasına neden olacaktır.

Vajina Mantarı Teşhis Ve Tedavi Yöntemleri

İnsan derisindeki mantar hastalıkları çoğu kez farklı deri enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Bu da hastalığın tanınmasında ve teşhisinde bazı zorlukları yanında getirir. Alanında uzman ve sertifikalı bir dermatolog hekim vajina mantarı enfeksiyonunu kolay bir şekilde teşhis edebilir. Fakat sizler doktor randevu tarihiniz gelmeden vajinanızdaki bu hastalığın var olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bazı semptomları gözlemlemeniz gerekir. Bu verdiğimiz örnek ve yöntemler sadece genel kültür bilgisi sağlamak amacındadır. Bu bilgiler bilim adamlarınca atıfta bulunulmuş bilimsel makalelerdeki bilgilerden esinlenilerek hazırlanmıştır. Ve insanlara sadece bir ön bilgi ve genel kültür amacı ile verilen bilgilerdir. Eğer hastaysanız lütfen öncelikle bir dermatoloğa başvurunuz.

Mantar hastalığının semptomları kolayca anlaşılabilirdir. Bu semptomlar genellikle aynı zamanda ya da farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Dermatolog hekim kapsamlı bir fiziki muayene ile bu hastalığın teşhisini koyar.

İlginizi Çekebilir  Genital Bölgede Kararma Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

-Fiziksel Muayene: Bu aşama hastanın dermatolog tarafından ayrıntılı bir muayenesinin gerçekleştiriği aşamadır. Dermatolog hekim hastanın geçmiş hastalıkları hakkında bilgi sahibi olur. Hastanın şikayetlerinin dinlenilmesi kadar daha önce vajinal mantar hastalığı geçirip geçirmediği de önemlidir. Daha sonra doktor rahim ağzı ve dış genital bölgeyi iyi bir şekilde inceler. Doktor elde ettiği bulgular sonucunda vajinal mantarın varlığını teşhis eder. Eğer kadın sürekli bu hastalığı tekrar tekrar yaşıyorsa doktor ayrıntılı bir labaratuar testinin hastadan deri örneği alarak gerçekleştirir.

Uzman hekimler vajina mantarı tedavisi konusunda yetkin ve deneyimli olmalıdır. Bu şekilde doğru bir muayene aşamasından sonra en uygun tedavi yöntemi hastaya özel olarak uygulanır. Eğer enfeksiyon basit olarak mantar enfeksiyonu ise genel yöntemler devreye girer.

-Antifungal Kremler: Doktor basit vakaların çözümü için gerekli ilaçları ayarlamalıdır. Bu ilaçların başında harici olarak kullanılan mantar önleyici kremler gelir. Bu kremler içerikleri açısında mantar enfeksiyonunu harici olarak tedavi etme özelliğine sahiptir.

-Tablet İlaçlar: Ağızdan alınarak uygulanan bu haplar hastaların kanına karışır. Daha sonra hastalıklı bölgedeki mantarların yok edilmesinde görev alınarak bir süre sonra enfeksiyonun ortadan kalkmasını sağlar.

-Merhem: Merhemler de kremler gibi hastaların harici kullandığı enfeksiyon giderici ilaçlardır. Deri üzerine sürülerek uygulanır.

Vajina Mantarı Nasıl Bulaşır?

Vajina mantarı bir çok farklı şekilde bulaşma ihtimali olduğu bilinen bir enfeksiyonel hastalıktır. Mantar hücreleri insan vücudunda en uygun olarak deri üzerinde çoğalma şansı bulur. Bu nedenle insan derisinin üzerinde lezyonlar oluşturarak yayılırlar. Bir çok insan bu mantar enfeksiyonlarının ne olduğunu anlamaz ya da önemsemez. Bu tür durumlarda mantar kültürleri vücutta başka bölgelere yayılarak farklı deri hücrelerinde de yerleşme şansı bulur. Kadın vajinasında normal şartlar altında belirli miktarlarda mantar ve bakteri hücreleri bulunur. Bunlar farklı şekillerde amaçlar doğrultusunda yaşamlarını sürdürürler.

-Vajinadaki Yararlı Bakteriler: Vajina bölgesinde normal şartlar altında var olması gereken bakterilerdir. Bu bakteriler belirli bir yüzde oranında kadın vajina bölgesinde yer alır. Bu bakterilerin asıl amacı kadın vajinasında bulunabilecek mantarların sayısının artmasını engellemektir. Bir başka deyişle aslında bu bakteriler yararlı bakterilerdir.

Vajinada yer alan yararlı bakterilerin sayısının bazı nedenlerden dolayı azalması ile zararlı mantarların üremesi engellenemez ve bu mantarlar kadın vajinasında enfeksiyona neden olur. Bu durum ise farklı şekilde başka insanlara da bulaşabilir. Bazı bulaşma yöntemleri aşağıdaki gibi gerçekleşebilir.

-Cinsel Temasla Bulaşma: Cinsel temas insanlar arasında engellenemeyecek bir olaydır. Bu insanın varlığından beri var olan hayvansal bir olgudur. Bu nedenle vajinada yer alan mantarı engellemek için farklı yöntemler gerekir. Kadın cinsel birleşme sırasında karşısındaki erkeğe vücut sıvıları aracılığıyla ya da penetrasyon sırasında direkt temas ile bu mantar enfeksiyonunu bulaştırabilir. Bulaşmanın en sık rastlandığı temas şeklidir.

İlginizi Çekebilir  Genital Bölgede Kararma Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

-Direkt Temasla Bulaşma: Cinsel teması da içerisine alan bu temas şekli sağlıklı bireyin deri hücrelerinin kadındaki mantarlı bölge ile direkt teması ile gerçekleşir. Mantar sağlıklı bireyin kadının vajinasına dokunmak suretiyle ya da oral seks aracılığı ile bulaşabilmektedir. Bu tür durumlarda yapılması gereken karşıdaki sağlıklı bireyi böyle bir durumun varlığından haberdar etmektir.

-Dolaylı Temasla Bulaşma: Bu bulaşma çeşidinin gerçekleşme ihtimali düşüktür. Vajina mantarı kimi zaman hastanın kıyafetine, oradan da sağlıklı bir insana bulaşarak yayılabilir.

Vajina Mantarı Korunma Yöntemleri

Vajina mantarı bilindiği üzere en fazla cinsel birleşme yolu ile bulaşmaktadır. Çünkü hem vajina hem de penis mantarı cinsel organlarda yer alır. Ve hastaların cinsel organları genellikle cinsel birleşme sırasında sağlıklı birey tarafından temas edilme şansı yakalar. Bu nedenle bazı noktalarda çok dikkatli olmalıyız. Öncelikle mantar bulaşma riskini en aza indirmek için yöntemler uygulamalıyız. Bilindiği gibi bir hastalık bulaşmadığı sürece tedavi olmak zorunda kalmazsınız. Böylelikle şunu anlıyoruz ki öncelikle hastalığa yakalanmamaya çalışacağız. Şimdi bir kaç farklı yöntem ile vajinal mantardan korunma yolları açıklanacaktır.

-Cinsel Korunma Yöntemleri: Daha önce de belirtildiği gibi vajinal mantar en çok cinsel temas yolu ile bulaşmaktadır. O zaman bu mantar enfeksiyonundan korunmak için elimizde tek seçenek kalıyor. Cinsel teması sıfıra indirmek. Fakat bu çoğu zaman mümkün olmaz. İnsan yapısı gereği cinsel ihtiyaçlara sahiptir. Cinsel korunma yöntemleri çeşitlilik gösterir:

  • Cinsel ilişki kuracağınız insan tanıdığınız birisi olsun.
  • Eğer herhangi bir hastalığa sahip olduğunu düşünüyorsanız o insanla birlikte olmayın.
  • Karşınızdaki kadına her hangi bir enfeksiyon sahibi olup olmadığını sorabilirsiniz. Genellikle insanlar bu soruya dürüst cevap vermez. Ya da mantar enfeksiyonu olduğunu bile bilmiyor olabilir.
  • Cinsel birliktelik kuracağınız ortam steril ve hijyenik olmalıdır.

-Bütün bu ortamları ya da durumları sağlayamadığınız durumlarda ise prezervatif kullanımı ile belirli bir penetrasyon derinliğine kadar korunma sağlarsınız. Partnerinizden emin değilseniz ve ona soramıyorsanız daha yavaş ve partnerinizin vücuduna kasıklarınızı temas ettirmeden penetrasyon uygulayın. Bu yöntemler karşınızdaki kadında mantar enfeksiyonu varsa size bulaşma ihtimalini düşürecektir

-Eğer bir kadın iseniz karşınızdaki erkeğin kondom kullanmasını isteyin. Eğer karşınızdaki erkek penis mantarına sahipse size bunu bulaştırabilir. Bu nedenle yukarıdaki yöntemleri karşı taraf açısından uygulayın.

-Kişisel Temizlik: Mantarlar hijyenik olmayan ve nemli bölgelerde gelişirler. Bu nedenle genital bölgenizi temiz tutmalı ve kuru olmasına özen göstermelisiniz. Banyolardan ve tuvaletlerden sonra genital bölgenizi kurulayın.

-Kişiye Özel Ürün Kullanımı: Vajina mantarı kişisel olmayan havlu ve kıyafetlerden de bulaşabilmektedir. Bu nedenle kendinize ait kıyafet ve havluları kullanın. Bu da sizin enfeksiyon kapma riskinizi düşürür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı