Vombat Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Vombat Nedir? Vombat Nerede Yaşar?

Doğada yırtıcısından tutun en savunmasızına kadar birçok hayvan bulunuyor. Bu hayvanların hepsi doğanın bir parçası ve ekosistemin dengesini koruma rollerine sahipler. Doğadaki hayvanlar arasında öyle bir tanesi var ki özellikleri itibariyle bilim adamlarını meraka sürüklemiştir. Vombatlar özellikleri itibariyle enteresan ve diğerlerine nazaran farklı bir türdür. Bilimsel kaynaklarda “Vombatiade” olarak geçmektedir. Dört ayaklı ve kısa kuyruklu tuhaf bir görünüme sahip bu hayvanlarla alakalı bilinmeyen çok şey var. Vombat nedir? Vombat nerede yaşar? Vombat ne yer? Dışkıları neden küp şeklinde? Tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Vombat Nedir?

Vombat nedir? diye merak eden okurlarımız için bu hayvanların bilinmeyenlerini derledik. Vombat keseli hayvanlardandır. Dış görünüşleri ayı yavrusuna benzemektedir. Fiziksel özellikleri itibariyle oldukça dikkat çekicidirler. Yüz kısımlarıyla domuzu andıran bir görünüme sahiptirler. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 25-40 milyon yıl önce keselilerden ayrıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Koala ve kangurular ile de yakın akrabalıkları vardır. Sırtındaki kese sayesinde toprak ve pislik gibi mikrop içeren ürünlerin girmesine engel olunur. Tünel kazarken keselerinin oldukça faydasının görürler. Vombat hangi sınıfta yer alıyor diye merak edenler için; bu hayvanlar memeliler sınıfında yer almaktadırlar.

Vombat nasıl bir hayvandır? Bu sorunun cevabını merak eden okurlarımız için mercek altına aldık. Bu hayvanlar diğer hayvanlara kıyasla birçok enteresan özelliklere sahiptirler. Haklarında elde edilen en enteresan bilgi ise yüzyıllar öncesinde fil büyüklüğünde olduklarıdır. Tarih öncesi dönemlerden bugüne gelene kadar türde farklılıklar meydana gelmiştir. Şu anda en büyük boyuttaki vombat bir metre boyutundadır.

Vombatlar; sevimli halleri, uysal davranışları vardır ve durgun hayvanlardır. Korkaklıklarıyla bilinen bu hayvanlar keskin koku duyularıyla uzaktan gelen bir tehlikenin farkına varabilirler. Oldukça kalın olan bu besinler için oldukça güçlü dişleri vardır. Hayatta kalabilmek için en önemli savunmaları olan pençeleri ve tırnakları kuvvetlidir. Yuvaları için tünel kazmak onlar için çok kolaydır. Vombatların 3 tür olarak birbirlerinden ayrılırlar: Bayağı vombat, kuzey kıllı burunlu vombatı, güney kıllı burunlu vombatı.

İlginizi Çekebilir  Mirket Nedir? Mirketlerin Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Vombat Dışkısı Nasıldır?

Her canlı besin tüketiminin doğal bir sonucu olarak boşaltım yapmaktadır. Vombat dışkısı diğer hayvanlarınkinden biraz daha farklıdır. Kübik şekillerde kaka yapan bu hayvanların bu şekilde boşaltım yapmalarının sebebi bilim insanları tarafından incelenerek bir sonuç elde edildi. Bu konunun araştırılmasının en büyük sebebi doğada küp şeklinde bir şeyin var olmamasıdır. Normalde insanların bile küp şeklini direkt olarak elde edebilmesi mümkün değildir. Bunun için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Ancak gelin görün ki vombat kakası küp şeklinde. Bilim adamlarına göre bunun sebebi ince bağırsak hareketleri ve elastik doku özellikleridir. Bu hayvanların ince bağırsaklarının ucundaki bir kısımda dışkılar çerçevemsi bir yerden geçerek bu şekle dönüşüyorlar. Sindirimleri uzun sürdüğü için bazen 13 günde bir dışkı yapmaktadırlar.

Vombat Nerede Yaşar?

Vombat hakkında bilgi vermeye yaşadıkları yerlerle devam edelim. Hayvanlar kendi özelliklerine en uygun koşullarda barınmaktadırlar. Her hayvanın kendi yapısına uygun farklı gereksinimleri bulunmaktadır. Peki, vombatlar nerede yaşar? Bu hayvanlar daha çok Avustralya’nın güneydoğusu ile Tazmanya’nın dağlık bölgelerinde yaşarlar. Yuva girişlerini herhangi bir hayvanınkine oranla oldukça büyüktür. Düşman hayvan saldırısına uğradıklarında, arkalarını döner ve sırt kısmını bir kalkan olarak kullanırlar.

Vombat Özellikleri

  • Keselerinin diğer keseli hayvanlardan farkı vücutlarının gerisinde yani sırt bölgesinde yer almasıdır.
  • 4 ayaklı memelidirler.
  • Boyları 1 metreye kadar ulaşabilir ve kiloları 25-30 kilogram arasında gidip gelmektedir.
  • Kuyrukları fark edilmeyecek kadar kısadır ve vücutları kalın ve yoğun tüylerle kaplıdır ve böylece onları yakalamak zorlaşır.
  • En korkak hayvanlar arasındadır.
  • Vombatlar annelerinden yaklaşık olarak 7 aylıkken ayrılabilmektedirler.
  • Tehlikenin kokusunu 5 kilometre uzaktan alan vombatlar aniden korkudan bayılır.
  • Geniş gövdeleri ve güdük bacaklarıyla yavaş hareket ediyor gibi görünseler de kısa mesafelerde 25 mil/ saat hıza çıkabilir.
  • Gözleri çok iyi görmez. Bunun dezavantajını yaşamaktadırlar.
  • Otçullar kategorisinde yer almaktadırlar.
  • Memeliler arasında en kuru dışkıya sahiptirler.
  • Toprağın altında 30 metreye kadar tünel kazabilirler.
  • Kazıkları tünellerde olan varrens denilen yuva ağlarını, yeraltına sığınmak isteyen diğer türdeki hayvanlar kullanmaktadır.
  • Yavru vombatlar yaklaşık 20 gün kadar anne karnında durmaktadırlar.
  • Dışkılarını biriktirirler ve kokusu sayesinde birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar.
  • Vambot kakası küp şeklindedir. Doğada nadir görülen bir durumdur. Bu özellikleri onların popüler olmasına sebep olmuştur.
İlginizi Çekebilir  Albatros Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Vombat Ne Yer?

Hayvanların hayatlarını ve soylarını devam ettirebilmek için beslenmeleri gerekmektedir. Vombatlar beslenme konusunda şanslı hayvanlardır. Ancak onların beslenme konusundaki tek sıkıntıları doğada savunmasız ve çok korkak olmalarıdır. Peki, bu hayvanlar nasıl besleniyor? Gelin birlikte vombatların neler yediklerini inceleyelim. Avustralya kıtasına özgü bu hayvanlar Avustralya’nın dağlık yerlerini yaşam alanı olarak benimseyen otçullardır. Saman, meyve, yapraklar, bitki kökü ve ağaç kabuklarıyla beslenmektedirler. Yediklerini dışarı atma konusunda da ilginç olan vombatların sindirim sistemi normalden daha yavaş çalışmaktadır.  Dışkılarını 10-15 günde bir ve kare şeklinde yapmaktadırlar.

Vombatların Üreme Şekli

Vombat Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Üreme konusuna gelince 3 tür de birbirlerine karşı farklı eğilimler göstermektedir. Güney kıllı burunlu dişiler doğurganlık zamanları geldiğinde erkek vombatın dibini ısırma eylemi göstermektedir. Anne ve baba vombat, yavruları doğduktan sonra hayatlarına bir süre kesede devam eder. Yavruları beş aylık olana kadar kesede yaşarlar.

Vombatların tüylerinden halı ve kilim gibi eşyalar yapılmasından dolayı nesilleri tehlike altındadır. Soylarına zarar veren bu çalışmaların durdurulması gerekmektedir. Koruma altına alınması gereken hayvanlar arasındadırlar. Vombatlar çok hızlı üreme gerçekleştirmezler. Bir yılda sadece iki yavru doğurabilmektedir. Tavşanların yılda 25 yavru doğurduğu düşünülürse bunlarınki çok az olarak değerlendirilebilmektedir.

Vombat Yaşamı

Vombat hayvanı genel olarak korkarak yaşamını sürdüren sessiz bir hayvandır. Yaşamlarını dağlık ve ormanlık alanlarda sürdürmeye müsait yapıdadırlar. Genellikle geceleri daha güvende olduklarını düşünürler ve geceleri dışarı çıkarlar. Ancak çok iyi görmeyen gözleri bazen geceleri tehlikeli hale getirebilmektedir.

En korkak hayvan olarak bilinen bu hayvanlar için yazlar çok zor geçmektedir. Sıcak havalarda tek bir kaslarını bile oynatmazlar. Sıcak havalarda sadece yemek yerken hareket ederler. Öyle ki yaz ayları bu hayvanlar için ölümcül olabiliyor. Bu yüzden bahar aylarında çim biçme makinesi gibidirler ve sürekli otları yerler. Uygun havalar varken yiyecek depolarlar. Bu yüzden genel olarak şişman görünürler. Depoladıkları yağları gereken zamanlarda harcamaktadırlar. Küt burunlu ve tüylü burunlu görünenleri vardır. Ama bu hayvanların yaşamları arasında herhangi bir fark yoktur. Vombatların en çok yaptıkları şey tünel açmaktadır. Günün çoğunu buna ayırırlar.

İlginizi Çekebilir  Grönland Balinası Nedir? Ne Yer, Özellikleri, Yaşam Alanları

Vombatlar kaç yıl yaşar diye araştırdığımızda en yaşlı vombatın 29 yaşında olduğu bilgisine ulaştık. En yaşlı olarak kayıtlara geçen Patrick’in 38 kilo ve bir metre uzunluğunda olduğu biliniyor. Bu kadar uzun yaşamasının sebebi olarak yalnızlığı gösterilmiş. Patrick’e sosyal medyaya da büyük ilgi gösterilmişti. Rekor beğeniler alarak sosyal medya kullanıcıları tarafından fazlasıyla paylaşıma değer görülmüştü. Diğer yandan bu hayvanların ortalama ömürlerine baktığımızda 5 ile 20 yıl arasında değişiklik gösterdiğini görüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı