Vücutta Çıkan Morluklar Nedir? Neden Olur, Neye İşarettir?

Vücutta Çıkan Morluklar Nedir?
Gün içinde bazı ufak kazalar sonucu vücudumuzda ezilmeler meydana gelebilmektedir. Bu ezilmeler kimi zaman morluklara dönüşerek gözle görülür hale dönüşür. Vücutta çıkan morlukların tek sebebi tabi ki kazalar değildir. Vücutta çıkan morluklar bazı rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Bu yüzden vücutta çıkan morlukların oluşum ve devam etme sürecinde dikkatli olunarak tedbirli davranılmalıdır.
Vücudumuzun her yerinde damarlar bulunmaktadır. Bu damarlardaki hasarlanmalar sonucu morluklar meydana gelir. Vücut morarmaları bazen çabuk atlatılsa da bazen kişinin hayatını zorlayarak sancılı bir döneme sebep olabilmektedir. Vücuttaki morluklar nedir? Vücuttaki morluklar ne zaman tehlikelidir? Vücuttaki morlukların sebepleri nelerdir? Gibi daha bunun gibi aklınıza gelebilecek tüm soruların detaylarını sizler için derledik. Yapılan bilimsel çalışmalar ve uzman yorumlarından derlediğimiz bilgiler yazımızda. İşte tüm detaylarıyla vücutta morluk sorunu ve çözümleri sizlerle.
Vücutta Çıkan Morluk Nedenleri?
- Herhangi bir yere çarpma sonucu zedelenmelerden meydana gelebilmektedir.
- Vücutta meydana gelen enfeksiyonların sonucunda morarmalar oluşabilmektedir.
- Yaş ilerledikçe dokuların zayıflamasından kaynaklı morarmalar gözlenebilmektedir. Yaşlılarda meydana gelen bu morarlamaların sebebi damarlara destek olaan dokuların görevini tam anlamıyla yerine getirememesidir.
- Güneşin en etkili olduğu zamanlarda uzun süreli güneşlenmeler morarma ile sonuçlanabilmektedir.
- Düzenli olarak ayakta durmayı gerektirecek işlerde çalışmak morarmalara sebebiyet vermektedir. Vücudun tüm ağırlığını gün boyu taşımak zorunda kalan ayaklarda morluklar gözlenmesinin sebebi yorgunluk olarak belirtilmektedir.
- Vücudun alışık olduğunda daha fazla hareket etmesi ve vücudu zorlayacak egzersizlerin yapılması morarmalara sebep olabilmektedir.
- Alkol benzeri zararlı içeceklerin tüketimi sonucu vücutta bozulmalara ve morarmalar oluşabilmektedir. Alkol tüketen kişilerin ten renginde kalıcı bir morluğun oluştuğu bilinmektedir.
- Vitamin eksikliği ciltte farklı reaksiyonlar ortaya çıkarmaktadır. C vitamini eksikliğinde vücutta morluklara rastlanabilmektedir.
- B12 eksikliği hafıza ile alakalı bir vitamin eksikliği olarak bilinse de morarma sebepleri arasında da yer almaktadır.
- Ayak burkulması sonucu ciddi morluklar meydana gelebilmektedir. Hem ağrı hem morluk nedenleri arasında burkulmalar ve çıkıklar da yer almaktadır.
- Ani bir şekilde kilo veren ve dengesiz diyet programı uygulamak da sebepler arasındadır.
- Bazı ilaçların yan etkilerine baktığınız morarma gibi belirtiler ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle kanı sulandıran ilaçlarda daha fazla rastlanılan bir durumdur. Bu durumda doktorunuza başvurmakta fayda var.
- Çok soğuk havaya maruz kalındığında da morarmalar gözlenmektedir. Soğuk hava morarma sebepleri arasındadır. Bu morarmalar diğerlerine nazaran daha kısa sürelidir. Isınınca geçmesi beklenen morarmaların devam etmesi durumunda doktora başvurmalısınız.
- Kansızlık morarma sebepleri arasındadır.
- Beyin oksijene ihtiyaç duyan bir organdır. Gerekli olan oksijeni alamadığında olması gerektiğinden farklı çalışarak reaksiyonlara sebep olur.
Hangi Hastalıklar Vücutta Morarmaya Sebep Olur?
- Kan rahatsızlıkları
- Kemik iliği kanseri
- Lösemi
- Grovis (Troid hastalığı)
- Hemofili A
- Hemofili B
- Akciğer rahatsızlıkları
- Zatürre
- Bronşit
- Kalp yetmezliği
Vücuttaki Morluklar Nasıl Geçer?
Çocuk yaşlarda sık sık düştüğümüzü hatırlıyorsunuzdur. Hatta bazen öyle ki dizlerimizin morarık olmadığı gün sayısı oldukça az hale gelir. Çocukken bu morluklar kısa sürede onarılırken yaşlılarda bu durum o kadar kısa sürmemektedir. İleri yaşın vermiş olduğu sebeplerden dolayı onarım daha yavaş gerçekleşmektedir. Peki, vücuttaki morluklar nasıl geçer? Vücuttaki morluklar ne yapılmalı? Vücuttaki morluklara ne iyi gelir? İşte detaylar.
Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen morlukların iyileşmesi için birkaç önemli nokta vardır. Bunlardan ilki meydana gelen morluğa buz kompleksi yapmaktır. Özellikle bir kaza sonucu oluşan ezilmelerdeki morluklar için ilk olarak buz uygulamak çok önemlidir. Buz morluğun ileride ağrı yapmasını engelleyerek daha büyük bir sorun oluşmasını önlemektedir. Buz poşetleriyle ufak dairesel hareketler çizerek masaj yapmak bölgenin acısını alarak şişmesine engel olur. Ayrıca morarmış olan bölgeyi e vitamini alabilmesi için güneşe doğru tutmak da faydalı olabilmektedir.
Riskli görülmeyen bir morarmanın normal iyileşme süreci yaklaşık olarak iki üç hafta kadar sürmektedir. Morarma belli aşamalardan geçerek iyileşme sürecini tamamlar. Önce mor renkli olan doku daha sonra kahverengi renge dönüşür ve en son yeşilimsi bir renk alarak son aşamaya gelerek iyileşir. İyileşme sürecinde karşılaştığınız size anormal gelen durumları doktorunuzla veya uzman kişiler ile paylaşmayı ihmal etmeyiniz.
Vücutta Çıkan Morluk Tedavisi
Herkesin hayatında en az bir kere yaşadığı morarmalara iyi gelen bitkisel çözümler mevcuttur. Özellikle bir kaza sonucu meydana gelen ezilmeler iyi gelecek çözümleri sizler için derledik. Çok bir çaba sarf etmeden sadece evdeki ürünlerden iyileşme sürecini hızlandırmak mümkün. Vücuttaki morluklara ne iyi gelir? Buyrun birlikte derlediğimiz tariflere bakalım.
Sirke kan akış hızını olumlu etkileyen bir maddedir. Sirke ile moraran bölgeye yapacağınız masaj iyileşme sürecini hızlandırarak acı çekmenizi önler.
Bir ayak burkulması sonucu ilk yapacağınız şeyin buz koymak olduğunu unutmamanız çok önemlidir. Ancak hızlı bir şekilde burkulan bölgeyi bandajlamak hareket etmemesini sağlamak da yapılması gerekilenler arasında yer almaktadır. Birkaç gün kadar sıcak tuttuğunuz burkulma bölgesi kısa sürede eski haline dönerek iyileşme sürecini tamamlamış olacaktır.
Maydanozu herhangi bir havanda veya tabakta ezerek katı bir kıvam elde edin. Elde ettiğiniz macun kıvamlı ürünü morluk oluşan bölgelere uygulayın ve bir süre bir bezle sararak bekleyin.
Soğan da babaannelerimizin şifalı olduğunu düşündüğü bitkilerden biridir. Soğan içerdiği güçlü besin değerleri sayesinde iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Sofra tuzunu morluk meydana gelen bölgeye dökerek bir süre bekletmek morlukların ağrılarını azaltan maddelerden biridir.
Zencefil, sıcak su ve bu ikisini karıştırmak. İşte ihtiyacınız olan şey bu kadar. Evet çok basit gibi görünen bu iki ürün bir araya geldiğinde morluklara iyi gelmektedir. Morluk oluşan bölgenin enfeksiyon kapmasını ve iltihaplanmasını önleyecek olan bu karışımın hiçbir yan etkisi yoktur.
Eczanelerde standart olarak satılan birçok morarma giderici krem mevcuttur. İster aile hekiminizin vereceği reçete ile ister reçetesiz alınabilecek kremleri satın alarak morluklarınızdan kurtulabilirsiniz. Bu tarz kremler zararsızdır ve kısa sürede iyileşmenizi sağlayacaktır.
Vücuttaki Morluklar Tehlikeli midir?
Vücutta morluklara en fazla bacak ve kollarda rastlanmaktadır. En çok kullandığımız uzuvlarımızda meydana gelen hasarların uzun sürmesi tehlikeli boyutlara ulaşabileceği için dikkatli olunmalıdır. Ancak her morarma tehlike arz ediyor dersek yanlış olur. Hangi morluklar tehlikelidir? Ne zaman hastaneye gitmek gerekir? Gibi soruların cevabının detayları işte yazımızda.
Kendi kendine büyüyerek daha geniş alanlara yayılan morluklar olağan dışı durumlar arasındadır. Ayrıca vücudun farklı bölgelerinde benzer morluklarla düzenli olarak karşılaşıyorsanız dikkat etmelisiniz. Ağrılı veya ağrısız olarak ayırmadan morlukları ciddiye almanız önemlidir. Ağrımıyor diye morlukları ciddiye almamak yapılmaması gereken bir hatadır. Ağrısız morluklar da bazı durumlarda riskli olarak görülmektedir.
Bazı durumlarda sadece morluk değil ekstra sorunlar da yaşanabilmektedir. Bunlar arasında; burun kanamaları, yüksek ateş, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler yer almaktadır. Morluğa eşlik eden bu tarz belirtileri taşımanız durumunda en yakın sağlık kurumlarından randevu almanız gerekirse acile gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Vücutta Çıkan Morluklar İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Geçmek bilmeyen uzun süreli morartılar için doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Uzman görüşünden faydalanmak en hızlı ve güvenilir yöntemlerden ilkidir. Vücutta çıkan morluklar için dahiliye veya hemotoloji bölümündeki doktorlardan randevu almanız yeterli olacaktır. Doktorun taleplerine göre yapılan kan testleri sonucu gerekirse başka bölümlere yönlendirilebilirsiniz. Herhangi bir kaza veya darbe sonucu meydana gelen morluklar için cildiye bölümüne gidebilirsiniz. Cildiye bölümünde verilen kremler sonucu hızlı bir iyileşme yaşayabilirsiniz.