Vücutta Elektriklenmenin Nedenleri Ve Önleme Yolları

Vücutta Elektrik Çarpması Nedir?
Gün içinde yoğunluktan dolayı sürekli hareket halindeyiz. Sokakta, işte, okulda ve daha birçok yerde bir sürü insanla karşılaşıyoruz ve tokalaşıyoruz. Tokalaşma sırasında ufak bir elektriklenmeyle irkildiğiniz olmuştur. Bu durumu neredeyse hepimiz ara sıra yaşamaktayız. Çok da önemsemediğimiz bu durumun sebebini merak ediyor musunuz? İşte sizler için vücutta bu elektriklenmelerin neden meydana geldiğini mercek altına aldık ve uzman yorumlarından elde ettiğimiz bilimsel araştırmalar doğrultusunda araştırmamızı tamamladık. Vücutta elektrik çarpması nedir? Vücutta Elektrik çarpması olunca ne yapılır? Vücutta elektrik çarpmasına ne iyi gelir? Elektrik çarpınca ne yapmanız gerekiyor? Tüm bu soruların cevaplarını detaylıca anlattığımız yazıdan faydalanarak bilgilenebilirsiniz. Yanlış bilinen yöntemlerden uzak durun ve bu durumda neler yapmanız gerektiğinin farkında olun.
Vücutta Elektrik çarpması herkesin başına gelebilecek olağan bir durum olarak değerlendirilir. Vücutta Elektrik çarpması vücutta ani bir elektriklenmeye sebep olan bir olaydır. Vücudumuzdaki hücreler elektrik üretir ve elektrik potansiyeli oluşmasına yardımcı olur. Üretilen elektrikler vücudumuzdaki hareketlerin yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Bu elektrik üretimi olmasa vücudumuzun çalışamayacağı aşikâr bir gerçektir. Vücutta elektrik çarpmalarına her birey farklı reaksiyon gösterebilir. Çarpılma sırasında temas eden yeriniz çok ince bir elektrik hisseder ama kalıcı izler meydana getirme riski düşüktür. Elektriklenme sırasında gözlenen bir şey olmaz. Sadece çıt diye hafif bir sesin çıktığını duyarsınız.
Vücutta Elektrik Çarpması Neden Olur?
Vücutta elektrik çarpmasının nedenleri tıpta henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Tabi yapılan bolca bilimsel araştırma ve makaleler mevcut. Sinir sistemine bağlı olarak gerçekleştiği bilinmektedir. En basit şekilde anlatmak gerekirse vücutta elektrik çarpması, vücutta biriken statik enerjinin boşaltılmasıdır. Statik enerji ne demek bilmeyenler için kısaca özetleyelim. Statik kelime anlamı olarak durağan demektir. Statik elektriklenme iki maddenin teması sonucunda meydana gelmektedir. Statik elektrik olaylarına örneklerden biri bulutların birbirine değmesi sonucu oluşan yıldırımlardır. Elektriklenmeler yalıtkan veya iletken maddeler ile temasta ortaya çıkabilir. Kumaşta, plastikte, elektrikli ev aletlerinde vs. her yerde elektriklenmeler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra bazı sıvılarda da bu elektriklenmeler yaşanabilmektedir. Özellikle yakıt tankerleri bu sıvılara örnek olarak verilebiliriz.
Bazen bazı nesnelere dokunduğumuzda ufak bir ses duyarız ve elektriği hissederiz. Bu durumun nedenini biliyor musunuz? İnsan vücudunda çalışmayı sağlayan elektrik akımları mevcuttur. Vücutta statik elektrik birikimi vardır. Bu statik elektriği bazen toprağa çıplak ayak basarak boşaltırız. Bazen ise statik elektriği boşaltamayız ve vücudumuzda birikmeye devam eder. Bu birikim bir sentetik veya yün bir ürüne dokunduğumuzda boşaltılır. Gün içinde sıkça çok normal olan bu vücutta elektrik çarpmalarını yaşarız. Herhangi bir nesneye dokunduğumuzda meydana gelen elektriklenmelerin nedenlerine gelin birlikte göz atalım.
Gün içinde giydiğimiz kazakla uzun vakitler geçiririz. Gün sonunda kazağı çıkarmaya çalıştığımızda kazakta elektriklenmeler fark ederiz. Hatta saçlarımız da kazağı çıkarırken kazağa yapışır. Bu sırada çat çıt çatır diye sesler de duyarız. Bu olay kazağa gün içinde yüklenen elektriklerden kaynaklanmaktadır.
Psikolojik ruh haliniz de vücutta elektriklenmeye neden olabilir. Uzun süre devam eden stresiniz biriktikçe reaksiyon göstermeye başlar ve sonuç olarak elektriklenmeye sebep olur.
Vücutta elektrik çarpmasına neden olan şeylerden biri de elektrikli aletlerdir. Günümüzde teknolojinin hızla ilerlediğini düşünürsek bu aletlerden yarım saat bile uzak kalmak mümkün görünmüyor olsa gerek. Uzun süre elektrikli aletlerle haşır neşir olmak ve radyasyonlu ortamlarda zaman geçirmek vücuttaki elektriklenmeleri arttırmaktadır.
Neden Kış Aylarında Daha Fazla Elektriklenme Yaşarız?
Kış aylarında vücutta elektriklenmelerin daha fazla yaşandığını mı düşünüyorsunuz? Evet doğru. Kış aylarında neden daha fazla elektrikleniriz? Bu sorunun bilimsel bir cevabı var. Kış aylarında daha fazla elektriklenme yaşarız. Çünkü buharlaşma oranı yaz aylarındaki kadar yoğun değildir. Buharlaşma sayesinde elektriklenmenin dağılması sağlanmaktadır. Kış aylarında ise buharlaşmanın yokluğundan dolayı elektriği havaya atamayarak vücudumuzda depolamaya devam ediyor oluşumuzdur.
Vücutta Elektrik Çarpması Zararları?
Genelde insanlar tarafından çok da önemsenmeyen bu durum çok ciddi sorunlara yol açabilecek düzeye gelebilir. Peki, elektrik çarpması nelere yol açar? Elektrik çarpması; ciddi, kalıcı hasarlara yol açabileceği gibi basit bir olay olarak da değerlendirilebilir. Kimi zaman erken sonuçlar gözlenirken kimi zaman hasarlar geç fark edilir. Bunun gibi vücutta elektrik çarpmasının etkilerine birçok örnek vererek genişletebiliriz.
Nasıl sürekli şarjda kalan bir telefon ısınıyorsa insan vücudu da sürekli elektrik ürettiğinde ve elektrik depoladığında yorulur. Beyin sürekli bir şeylerle uğraştığında bu insana sinir, huzursuzluk, asabiyet, stres ve gerginlik olarak geri dönecektir. Vücutta biriken bu elektrikleri kısa süre içinde vücuttan atmamak ciddi ruhsal sorunların sebebi olmaya adaydır.
Son olarak vücutta elektrik çarpmasının az bilinen bir zararına değinelim. Kırışıklıkların baş sebebi elektriktir. Deri altındaki adaleleri yoran bu elektrik erken sarkmalara yol açmaktadır.
Vücutta Elektrik Çarpılmasına Ne Yapılır?
Peki, vücutta elektrik çarpmasına ne yapılmalı? İşte tüm detaylarıyla vücutta elektrik çarpmasına neler iyi gelir? Tüm bu soruların detaylarını ve çok daha fazlasını sizlerle paylaşıyoruz. Gün içinde biriken elektriği bir şekilde boşaltmak gerekmektedir. Bu elektriği boşaltmanın birkaç yolu vardır.
Vücuttaki Elektriği Boşaltma Yöntemleri
- Denize girebilirsiniz. Deniz vücudunuzdaki tüm elektriği nötr hale getirir ve rahatlamanızı sağlar. Denize giremeyeceksiniz duş alarak da bu elektriklenmeden kurtulabilirsiniz.
- Ellerinizi gün içinde sık sık yıkayın.
- Çıplak ayak ile toprağa basın. Toprak elektriğinizi tamamen alır.
- Stres düzeyinizi normalleştirin. Stres gibi psikolojik durumlar da elektriğe sebep durumlardandır. Meditasyon yaparak stresinizi azaltabilirsiniz.
- Beton, mermer ve seramik zeminlerde çıplak ayakla yürüyebilirsiniz.
Evde Alınabilecek Önlemler
Vücutta elektrik çarpmalarına karşı alınacak önlemler vardır. Bu önlemleri önceden alırsanız riski azaltmış olacaksınız.
- Negatif iyon yayan saç kurutma makinesi ve klimalar tercih edebilirsiniz.
- Elektrikli cihazlardan uzak durun. Geceleri modem, telefon gibi aletleri kapatın. Telefon, bilgisayar, televizyon tüm bunlar elektrikle yüklenmenize sebep olan şeylerdir.
- Cep telefonu yerine standart ev telefonlarını kullanmaya özen gösterin.
- Sentetik ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Plastik tabanlı ayakkabılar tercih edin.
- Kaktüs gibi bitkilerin radyasyonu ve elektriği aldığı söylenir. Bu bitkileri tercih ederek evinizdeki elektriği azaltmayı deneyebilirsiniz.
- Yün kazak yerine pamuk ürünler tercih edebilirsiniz.
- Elektriğinizi alabilecek taraklar kullanmalısınız.
- Trafo hatlarından ve baz istasyonlarından uzakta bir yerleşim alanı tercih etmek.
- Sıcak su yerine ılık su ile duş almaya başlayabilirsiniz. Sıcak su elektriklenmeleri arttıran özelliklere sahiptir.
- Spot ve tasarruflu ampullerden uzak durmak.
- Saçlarınızı normal yollarla kurutun. Elektrikli makinelerden yardım almayın.
Bu tarz olaylarda bilgilenmekte ve tedbir almakta fayda var. Sürekli bu durumu yaşıyorsanız evinize bir buhar cihazı alabilirsiniz. Evdeki elektriklenmeleri azaltıcı etkiler yarattığına şahit olacaksınız. Bu bilgiler ışığında hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvende tutabilirsiniz. Bilinçli bir şekilde sorunlarla başa çıkmak panik yapmaktan çok daha avantajlıdır. Vücutta elektrik çarpmalarında oluşabilecek krizleri sizlere önceden anlattık ve bilgilenmenizi sağladık. Bundan sonra vücutta elektrik çarpmalarına karşı yapmanız gerekenleri biliyorsunuz. Bu durumdan rahatsızlık duymaya devam etmeniz dâhilinde aile hekiminize başvurabilirsiniz.