Wilhelm Conrad Röntgen Neyi Buldu? Buluşları ve İcatları

Wilhelm Röntgen tam adı ile Wilhelm Conrad Röntgen Almanya Remscheid doğumlu bilim insanıdır. Tarihte x ışınlarının keşfine sahiplik yapmaktadır. 27 Mart 1845 doğumlu olan bilim insanı 10 Şubat 1923 tarihinde Almanya, Münih’te ölmüştür.

X ışınlarını keşfeden ünlü bilim insanı aynı zaman Nobel Fizik Ödülünün de sahibidir. Farklı ülkelerde eğitim alan Röntgen bilim dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur. Tam olarak 78 yıl kadar yaşamıştır.

Wilhelm Röntgen Hayatı

Wilhelm Röntgen 1845 yılında Almanya sınırlarında bulunan Lennep ilçesi içerisinde doğmuştur. Öğrenim hayatı boyunca Hollanda ve İsviçre’de bulunmuştur. Çocukluk döneminde de ülke değiştirmesi nedeni ile farklı kültürlere alışkın bir yapıya sahipti. Üniversite eğitimini Zürih Politeknik kapsamında almıştır. Üniversite eğitimini makine mühendisliği ünvanını alarak tamamlamıştır.

Wilhelm Röntgen üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Zürich üniversitesinde doktora yaptı ve eğtiim sonunda doktora belgesini de aldı. Doktora eğitimi tamamlamasının ardından fizik profesörü olarak farklı üniversitelerde öğrencilere eğitim vermiştir.

Öğretim faaliyetlerine Colombia üniversitesinde devam etmek üzere hazırlıkta iken 1. Dünya savaşı başladı. Savaş ile birlikte değişen dengeler Röntgen’in de öğretim hayatını etkileyerek kariyerine Münih’teki üniversite devam etmesine neden olmuştur.

Wilhelm Röntgen ve Deneyleri

Röntgen hayatının kalan kısmında sıkça araştırmalar ve deneyler yaparak yeni buluşlara imza atmıştır. Deney bağlamında yaptığı araştırmalara ilk olarak vakum cam tüplerdeki yüksek gerilimli elektrik deşarjı çalışmaları ile başladı. Bu çalışmalarda buluş sahibi olan meslektaşları Johann Hittorf, Nikola Tesla, Heinrich Hertz, Philipp Lenard ve William Crookes olarak bilinmektedir.

Wilhelm Röntgen deneylerine cam tüplerin dışında bulunan katod ışınlarına yoğunlaşarak devam etti. 1895 kasım ayında devam ettiği deneylerinde aklında olan fikri harekete geçirmek üzere tüpleri koyu renkli mukavva ile kapladı ve deneylerini tekrar etmeye başladı.

X ışınlarını ilk keşfettiğinde ise elinin elektrik yüklü vakum tüpü ve baryum platinosiyanür kaplı panel arasında bulunduğunda kemiklerinin net bir şekilde görünmesi sonucu farkındalık yaşamıştır. Sürekli tekrarlanan deneyleri ile sonuca ulaşan Röntgen ışınlar keşfetti. Adını kendisinin soyadından alan Röntgen ışınlarının ortaya çıkma hikayesi de bu şekildedir.

İlginizi Çekebilir  Ateş Nasıl Yükseltilir? Yalancı Ateş Yükseltme Yöntemleri

Röntgen deneyleri ve çalışmalarını yürütürken çoğu zaman gizliliğe önem vermiştir. Çalışmaların yanlış sonuçlanması ya da başarısız olması korkusu nedenli olacak çoğu zaman deneyler sonuçlanana kadar ser verip sır vermemiştir. Kendisi x ışınlarının keşfi sonrasında dahi bu şüpheci tutumunu elden bırakmamıştır. Röntgen 1923 yılında Münih sınırları içerisinde yaşadığı bağırsak kanseri rahatsızlığı tanısı nedeni ile hayatını kaybetmiştir.

Wilhelm Röntgen Buluşları ve İcatları

Wilhelm Röntgen buluşları itibari ile tıp dünyasında X ışınlarının keşfini yapan bilim insanıdır. X ışınlarının diğer bir adı röntgen ışınlarıdır. X ışınları, elektromanyetik radyasyon tespitinde kullanılan ışınlardır. Röntgen çekmek tabirindeki röntgen kavramı da Wilhelm Röntgen’in buluşuna dayanmaktadır.

Röntgen sadece x ışınları ile değil aynı zamanda elektrik ve mekanik alanlarındaki keşifleri ile de bilinen bir bilim insanıdır. Isı alanında da bilinen çok çeşitli fikirleri bulunmaktadır.

Röntgen tarafından yayınlanan “Yeni Bir Tür Işın Üzerine” adlı makalede X ışınlarının ortaya çıkma şekli ve bu ışınların hangi alanlarda kullanılabileceğine dair bilgiler yer almaktaydı. İnsanlar tarafından büyük ilgi gören keşfi tüm Almanya tarafından ilgi ile karşılanmşıtır. Bu makale kendisine fahri doktora unvanının verilmesini de sağlamıştır.

Anna Bertha’nın Eli: Çekilen İlk Röntgen Filmi

Röntgen ilk kez x ışınlarını keşfettiğinde kendi elini bu ışınların ortaya çıkmasına olanak tanıyan bir düzeneğin arasına koymuştu. Kemiklerinin net bir şekilde göründüğünü fark eden Röntgen deneylerini sürdürmüştür.

Röntgen tarafından buluşunun netleştirilmesi sonrasında bir makale yayınlar ve x ışınlarından nasıl faydalanılacağı üzerine araştırmalarını açılar. İlk röntgen filmini çekerek tıp dünyasında bir ilke imza atar. Çekilen ilk röntgen filmi ise Wilhelm Röntgen’in eşi Anna Bertha’nın elidir. Bu el görüntüsü tarih boyunca çekilen ilk röntgen filmi olarak bilinmiş ve bilinmeye de devam etmektedir.

Nobel Fizik Ödüllü Bilim İnsanı: Wilhelm Röntgen

Wilhelm Röntgen 1901 yılında tam olarak sonuca ulaşan keşfi sayesinde Nobel Fizik Ödülü’nü almıştır. Bu ödül ile bir bilim insanı olarak onurlandırılmıştır. Aynı zamanda kendisinin ödülle birlikte kazandığı parayı da o dönem faaliyet gösterdiği üniversite kurumuna bağışladığı bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir  Koyu Kahverengi İdrar Nedenleri Nelerdir? Neye İşarettir?

Pek bilinmez ancak Röntgen buluşunun kendi soyadı ile anılmasını istememiştir. Bu durumun en bariz nedeni de patent almaktan kaçınmasıydı. Keşfinin patentini almak istemese de bilim dünyası kendisini hatırlamak üzere soyadını buluşuna vermiştir.

Wilhelm Röntgen radyoloji bilimi için büyük bir bilim insanı olarak kabul edilmektedir. Birçok bilim insanı onun radyolojinin babası olarak tanımlamaktadır. Bu keşfi ile Nobel Fizik Ödülünün yanı sıra Rumford Madalyası da kazanmıştır. Bu madalya Londra Kraliyet Cemiyeti tarafından kendisine verilmiştir.

Wilhelm Röntgen İcatları

Wilhelm Röntgen x ışınlarını keşfeden bilim insanı olarak adını tarih sayfalarına yazdırmıştır. Aynı zamanda bilinen bir icadı da x ışını tüpüdür. Bu tüpün temel vazifesi elektronlar tarafından yayılan kinetik enerjinin x ışınına dönüştürülmesidir.

Kinetik enerjinin ancak bir kısmı bu tüp vasıtası ile bir çeşit elektromanyetik enerji olan x ışınlarına dönüşebilmektedir. Dönüşen bu enerji birçok farklı amaç ile kullanılabilmektedir. Röntgen tarafından yapılan en büyük buluş x ışınlarının keşfidir. Bu ışınlar ile röntgen çeken ilk kişi de yine kendisidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı